Waarom kiezen voor een flexibel NDS Solarflex Evo zonnepaneel? Hoeveel vermogen Watt kiezen?

Een standaard zonnepaneel kennen we als een rechte, stijve vaste plaat. Een flexibel zonnepaneel zoals het NDS Solarflex Evo is dunner (3 mm), is licht buigbaar en beter geschikt om te bevestigen op bijvoorbeeld ronde oppervlakken zoals een gebogen dak bij een alkoof campermodel. Meestal installeren we een zonnepaneel  op het dak van de camper maar met een flexibel zonnepaneel hoeft dat niet per se op het dak te zijn. Sommige typen zijn oprolbaar en kan je dus ter plekke openvouwen en gebruiken. Dit type zonnepaneel is nu ook qua efficiëntie geëvolueerd zodat het de kwaliteit van een klassiek zonnepaneel evenaart maar je bespaart weer een beetje meer op het gewicht.

Het nadeel? Ze zijn ietsje duurder, naar schatting zo’n 10%.

Het voordeel? Ook productie bij hoge temperaturen. Voorzien van 3 meter kabel en dus overal mee te nemen en te gebruiken:

– Je kan op vakantie het zonnepaneel vooraan op je ruit leggen en zijn werk laten doen.
– Je kan het flexibel paneel gewoon rechtopstaand op de grond zetten richting zon op je camperplaats
– Je kan het paneel vastmaken aan een zijraam van de camper terwijl je de camper verlucht
– Modellen met een afgerond dak, zoals een alkoof of door de uitbouw van een hefbed in het plafond, kunnen het zonnepaneel gebruiken op het afgeronde dak.
– of je kan het zonnepaneel op je hefbed tijdelijk bovenop het dak leggen zowel in open als in gesloten toestand

Een merk met een goede reputatie is het NDS Solarflex Evo zonnepaneel. Wil je deftig wat stroom opwekken kies dan minimum voor de 150 Watt uitvoering van 2,2 kg en met afmetingen van 1,28 x 0,68 m (l x b). Het zonnepaneel is gemaakt met monokristallijne zonnecellen die zijn ingekapseld in 9 lagen en zeer dicht op elkaar zijn geplaatst. Verder zijn de zonnecellen hierdoor ook beter bestand tegen microbreuken. Ze warmen 50% minder op staan garant daarom voor hoge energieopbrengst ook middenin een warme zomer of hittegolf. Het paneel heeft een een ETFE toplaag. Dit is een hoogwaardige kunststof dat bestand is tegen corrosie, zelfreinigend is, de lichtdoorlatendheid wordt door de transparante dunne folie behouden en er wordt een lange levensduur gegarandeerd. Het zonnepaneel heeft een losse  kabel van 3 meter(de zgn. Junction Box) en kan via deze output dagelijks 500 – 550 Wh aan energie genereren. Deze energie kan worden opgeslagen in een 12V/24V accu in combinatie met een laadregelaar.

Solarflex Evo 150 Watt – vanaf 419 € (12/2019) – met 44 cellen https://www.navigatieonline.nl/Zonnepanelen/NDS-SOLARFLEX-EVO

Solarflex Evo 110 Watt – Vanaf 249 € (12/2019) – met 32 cellen https://www.solarpowersupply.be/nds-solarflex-evo-110w-solar-panel

SunControl MPPT regelaar

Naast het zonnepaneel wordt er aangeraden een MPPT regelaar aan te schaffen ipv een gewone regelaar. Soms wordt deze met het zonnepaneel als pakket direct meegeleverd, soms niet en dan is hij verkrijgbaar tegen 69 € (12/2019).

MPPT regelaars geven een extra rendement wat kan oplopen tot 40% (het percentage is afhankelijk van een aantal factoren, zoals het aantal cellen op een zonnepaneel, zonlicht en waar u op vakantie bent. Alhoewel een MPPT regelaar altijd interessanter is dan een gewone regelaar, aangezien het prijsverschil bij NDS tussen deze types niet zo groot is, heeft een MPPT regelaar het meeste extra effect bij koudere weersomstandigheden.  In Spanje zult u dus minder efficiëntievoordeel ondervinden, dan in België of Nederland.

Wat is een Solar Set?

Dit is de combinatie van een (flexibel) zonnepaneel en bijvoorbeeld een Powerbank. Een Solar Set is een samengestelde combinatie van een zonnepaneel en een apparaat die de gegenereerde energie kan opslaan, zoals bijvoorbeeld een portable power station – zie bijvooorbeeld onder draagbare LiFePO4 accu’s – https://www.camperland.be/techniek/draagbare-lifepo4-accus-moeten-de-camperaar-nog-meer-onafhankelijk-maken-van-een-standplaats-en-kunnen-doen-kiezen-voor-parkings-zonder-betaal-elektriciteit/

Bronnen:

Bewerking Rudi Van Overloop voor Camperland.be

Geef jouw beoordeling
1
2
3
4
5
Verstuur
     
Cancel

Voeg jouw beoordeling toe

Uw menig over NDS Solarflex Evo zonnepanelen?
Gemiddelde waarde:  
 1 beoordelingen
by Rudi Van Overloop on Uw menig over NDS Solarflex Evo zonnepanelen?

Je moet opletten voor diefstal. Het is niet het eerste flexibele zonnepaneel dat ontvreemd wordt.