In de file staan wordt ook in België aangepast met de verplichte reddingsstrook vanaf 1/10

De Kamer in het Parlement heeft voor België de goedkeuring gegeven voor de invoering van de verplichte “reddingsstrook” bij files. Het idee is om de hulpdiensten sneller te plaatse te helpen komen tijdens en bij een ongeval. Het systeem bestaat reeds in andere Europese landen zoals in Duitsland en Oostenrijk waar ze het “rettungsgasse” noemen (resque lane in Engeland). Het ultieme doel? Mensenlevens redden ! Deze maatregel wordt echt van kracht  vanaf 1 oktober 2020.

Het probleem vandaag is duidelijk. Wanneer de hulpdiensten op een autosnelweg willen tussen beiden komen doet iedereen maar wat. Omdat er geen duidelijke regels zijn. De ene rijdt naar links, de andere naar rechts of zet gewoon alles vast. De ambulance of brandweerwagen(s) verliezen onnodig tijd en komen soms te laat ter plekke aan. Dat kost mensenlevens.

Het principe van de reddingsstrook is heel eenvoudig. Bij file gaat de auto’s op de linkerrijstrook uiterst links gaan staan en al de rest zoveel mogelijk naar rechts, tot op de pechstrook.

Wanneer moet je dit doen? Van zodra je met de camper in een file belandt moet je reeds op voorhand een vrije ruimte of reddingsstrook voor de hulpdiensten openlaten. Ook al weet je niet of er een doorgang voor reddingsdiensten nodig zal zijn.

Hoe het precies in zijn werk gaat kun je heel mooi zien op het filmpje van het journaal op Eénhttps://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/05/26/reddingsstrook-bij-file-verplicht-vanaf-juli/

Zie ook dit Duitstalige fimpje op YouTube

In welke landen bestaat de reddingsstrook nog?

  • Duitsland
  • Oostenrijk
  • Tsjechië
  • Hongarije
  • Zwitserland niet verplicht, maar wel aangeraden
  • Slovenië niet verplicht, maar wel aangeraden

Bronnen

foto – https://i.ytimg.com/vi/BdT_QY3o7fw/hqdefault.jpg