Vaste stof of Solid State opslagbatterijen: de schone opslagbatterij voor de toekomst wordt in België gemaakt door de 247 Energy Group

Vaste stof of Solid State opslagbatterijen: de schone opslagbatterij voor de toekomst wordt in België gemaakt door de 247 Energy Group

Loading

Lithium batterijen waren tot voor kort nog het summier onder de batterijen maar niet volgens de Belgische 247 batterijbouwer uit Beveren-Waas. Aan (dure) Lithium-ion batterijen kleven tal van nadelen zoals het gevaar op brand, ze kunnen slecht tegen hoge temperaturen en blijken daarenboven zeer milieuonvriendelijk te zijn. Slechts 2% van een lithiumbatterij is te recycleren. 

Voor de productie van 1000 kg lithium heeft men 2 miljoen water nodig, dat is enorm. Een brandende lithium batterij moet soms dagenlang ondergedompeld worden in water om ze gekoeld (geblust) te krijgen. Daarnaast is lithium een zeldzame delfstof, vaak te vinden in dubieuze landen met corrupte regimes.

Het Belgische bedrijf 247 Energy uit Beveren-Waas gebruik een aloude condensator techniek uit 1782, uitgevonden door Alessandro Volta, maar dan in een nieuwe jasje met tal van verbeteringen zoals verbeterde software, met het oog op de opslag van elektriciteit. Men noemt ze vaste stof of Solid State condensatoren en kunnen perfect gebruik worden voor de grote opslag van elektriciteit … bijvoorbeeld voor camperaars met busjes die lange tijd vrij willen parkeren en overnachten, en premium liners campers (als tweede en derde opslag- en leefbatterij(en)), maar ook in huishoudens en bedrijven. 247 Energy Groep heeft deze opslagbatterij ook verder uitgewerkt in de scheepvaartindustrie en heeft plannen met de bouw van een eigen productiefabriek in de Benelux. Dit concept is niet-chemisch en dus veel milieuvriendelijker. Solid-state batterijen zijn echter traditioneel duur om te maken maar kunnen wel tot 45 jaar meegaan.

Het apparaat dat bestaat uit twee geleiders met een relatief groot oppervlak, die gescheiden zijn door een niet-geleidend materiaal of vacuüm. Aan beide zijden kunnen aan elkaar tegengestelde elektrische ladingen worden opgeslagen.”

Solid-state condensatoren hebben een zeer lange levensduur en zijn weinig afhankelijk van trillingen of omgevingstemperatuur. De energieopslagunits van 247 maken in grote hoeveelheden gebruik van supercondensatoren. Supercondensatoren kunnen tot 100 keer meer energie per massa-eenheid opslaan dan elektrolytische condensatoren. Ze accepteren en leveren lading veel sneller dan batterijen en tolereren veel meer laad- en ontlaadcycli dan oplaadbare batterijen (op basis van lithium-ion). Daarom verkopen 247 een batterij die geen batterij is en veel beter presteert dan welke batterij dan ook (gepatenteerde technologie).

Er wordt aangenomen dat solid-state batterijtechnologie sneller opladen mogelijk maakt. Meer dan 1.000.000 cycli of 45 jaar levensduur is mogelijk dankzij het gebruik van supercondensatoren versus lithium-ion. De batterijen worden ingezet als accu’s voor vrachtwagens, heftrucks, kranen, in containers voor de scheepvaart en voor de opslag van energie uit wind- en zonneparken.

  • laadt tot 20 maal sneller op dan Lithium
  • gaat 100 maal langer mee dan lithium batterijen
  • brandt niet of kan niet exploderen
  • blijft goed presteren ook na jaren dienst
  • werkt bij -35 graden tot +80 graden Celsius
  • slechts 2% maandelijkse zelfontlading
  • gemakkelijk te recycleren en dus milieuvriendelijk
  • van thuisbatterijen met een capaciteit van 5.6 kilowatt
  • tot veertig voet containers met een opslagcapaciteit tot 1.6 megawatt

Vaste stof of Solid State opslagbatterijen: de schone opslagbatterij voor de toekomst wordt in België gemaakt door de 247 Energy Group

POWER STATIONS - ENERGY STATIONS

© Publicatie Camperland.be 2022, alle rechten voorbehouden.