Sikaflex (1-C polyurethaan), de beste silicone om de camper mee af te dichten of zonnepaneel mee te plaatsen

Sikaflex op basis van 1-C polyurethaan is de beste silicone om de camper mee af te dichten of een zonnepaneel (onderdelen) mee te plaatsen zonder te boren. Het oppervlak maak je voordien proper met de Sika Cleaner (Aktivator) die het hechten verbeterd.  Camperbouwers zoals Pössl en Globecar gebruiken Sikaflex bij hun opbouw van buscampers. Deze silicone is er in het wit, grijs en zwart en hecht heel goed op verschillende ondergronden. Het is te gebruiken voor het afdichten bij nieuwe campers maar ook voor het vervangen van oude silicone afdichtingen. Het best te verwerken bij temperaturen tussen 15°C en 25°C.

Sika Aktivator (Cleaner) 205

Vooraleer te beginnen met de silicone aan te brengen is het aangewezen de ondergrond te reinigingen met de Sika Cleaner 205. De Sika Cleaner-205 is een alcoholische oplossing (alkyl titanate) die een verbindingsactiverende stof bevat voor het reinigen en activeren van bindingsvlakken voorafgaand aan verlijmen en afdichten met Sikaflex producten op niet-poreuze ondergronden zoals  metalen, kunststoffen, geglazuurd keramiek en geverfde oppervlakken. Je kan het product aankopen in kleine flesjes maar er zijn ook 1 liter flessen en zelfs 5 liter flessen.

Het product is transparant en kan best aangebracht worden bij temperaturen tussen 5° en 35° C. Veeg de hechtvlakken af met een schone doek of absorberende papieren handdoek en bevochtigd die met Sika Cleaner 205. Vervang regelmatig de doek of papieren handdoek om het oppervlak rein te hebben. Eenmaal een fles met de cleaner is ge-opent, is hij moeilijk te bewaren. Langdurige blootstelling aan lucht maakt het product in-actief en doet het zijn werking niet goed meer. Sluit de fles daarom direct af na gebruik en laat ze liefst niet ge-opent staan. De droogtijd varieert van 10 minuten tot
maximaal 2 uur, afhankelijk van de temperatuur en de ondergrond.

Sikaflex 252 – gebruiken om te lijmen

Sikaflex 252 is een taaie, pasteuze consistentie silicone met goed lijmvermogen, die uithardt door blootstelling aan luchtvochtigheid en zodoende een duurzaam elastomeer vormt: elastisch, overschilderbaar, goede spleet opvullende eigenschappen,  hoge dynamische belastbaarheid,  dempt trillingen, is niet corrosief en niet elektrisch geleidend. Hecht op metalen, hout, kunststof en keramiek. Gebruik deze silicone ook om onderdelen te lijmen en te bevestigen zoals bij het installeren van een zonnepaneel. De kit moet gebruikt worden op materialen die schoon en droog zijn en vrij van alle sporen van stof, olie en vet. De 512 heft zeer vergelijkbare eigenschappen zoals de 221, maar heeft een verbeterde hechtsterkte en kortere hardingstijden.

Sikaflex 221 – te gebruiken als een silicone voor afdichtingen

Sikaflex 221 is een  hoogwaardige, multifunctionele polyurethane afdichtingskit met een goed standvermogen. De silicone hardt uit door blootstelling aan luchtvochtigheid en vormt zodoende een duurzaam elastomeer (soort synthetisch rubber). De kit moet gebruikt worden op materialen die schoon en droog zijn en vrij van alle sporen van stof, olie en vet. Elastisch, reukarm, is bestand tegen veroudering en weersinvloeden, niet corrosief, overschilderbaar, afschuurbaar, krimpt niet of zet niet uit en hecht goed op een groot aantal verschillende soorten ondergronden.

Verwijderen van oude silicone

Is niet altijd gemakkelijk. Je kan met een mes de oude silicone afsnijden maar het is moeilijk om de camper daarbij niet te beschadigingen. Je kan in plaats van een mes een plastiek spatel gebruiken. Snij dan een snee in het midden van de silicone en trek of snij de grootste delen los. Terpentine, sticker verwijderaar of wasbenzine zou ook helpen om de silicone los te weken. Daarnaast bestaan er ook professionele producten zoals de Sika Remover (verkrijgbaar bij bol.com).

1-C polyurethaan

Polyurethaan wordt kortweg ook wel PU of pur genoemd en is in feite een polymeer. Polyurethaan is een uitvinding van de jaren ’30 van Professor Dr. Otto Bayer (1902-1982). Er zijn verschillende soorten polyurethaan die er allemaal anders uitzien en anders aanvoelen.

1-C staat voor “One Component” (er bestaat ook 2-C). Traditionele, met vocht uithardende 1-C polyurethaan afdichtingsmiddelen zijn meestal gebaseerd op aromatische diisocyanaten. De voordelen van dit type afdichtingsmiddel zijn zeer weinig krimp, goede flexibiliteit, lage modulus, uitstekende duurzaamheid en overschilderbaarheid. Bovendien kunnen 1-C polyurethaan-afdichtingsmiddelen worden geformuleerd zonder het gebruik van oplosmiddelen. Mogelijke schuimen bij contact met grote hoeveelheden water en langzaam uitharden in lage luchtvochtigheid en koude omstandigheden zijn enkele van de nadelen van dit product.

“Eén component siliconen harden uit door blootstelling aan vocht. Ze staan ​​bekend als lijmen die in veel kleuren worden verkocht voor huishoudelijk gebruik. Er zijn verschillende formuleringen beschikbaar voor industriële toepassingen voor het verlijmen en afdichten van glas en metaal.”

Voor meer technische info zie onze rubriek op – https://www.camperland.be/techniek-bij-campers-en-motorhomes/

Zie ook