Pimp het uiterlijk van je camper met wrapping, wat is het en wat kost het?

Heb je al over wrappen of camper wrapping gehoord? Wrapping is een procedé waarbij je de camper laat wrappen (overplakken als het ware) met een speciale daarvoor geschikte vinyl folie. Deze folie is UV-werend en krasvast en kan daarom de duurzaamheid van je investering verlengen doordat je originele laklaag extra beschermd wordt. Een oude camper kan je een nieuw kleurtje geven. Of een vergeelde camper kan je laten wrappen met witte folie zodat hij er weer hagelwit uitziet als toen hij nog nieuw was. Anderzijds beschermd de folie je lak extra tegen steenslag en krassen. Je kan je ook beperken tot het aanbrengen van een logo of een geïndividualiseerde fotoprint van bijvoorbeeld een camperuitstap.

Een gehele camper zelf wrappen zou ik je niet aanraden en het overlaten aan gespecialiseerde bedrijven die over daarvoor geschikt materiaal beschikken om de folie zonder ‘blazen’ aan te brengen. Aanbrengen en verwijderen geschied met hete lucht met een speciale warmtebrander waardoor de folie ook gaat rekken. Waar geen folie mag komen te zitten worden deze weggesneden. Ben je de folie (en de kleur) na 10 jaar beu dan kan je deze terug met een warmteblazer los maken en verwijderen.

Foto – wrapping voor en na – bron https://i.pinimg.com/originals/64/ac/26/64ac2693cfc28f16ab6998e119845a8c.jpg

Je hoeft natuurlijk niet altijd de gehele camper te laten wrappen. Je kan zelf on-line logoos ontwikkelen en een deel van de camper gaan (laten) wrappen.

Geen ideeën? Steek hier je licht eens op: 25 foto’s van car-wrapping op https://cz.pinterest.com/amp/jakubuldrich/car-wrap/

Kwaliteit van folie

Let op voor de kwaliteitsverschillen tussen de folies. Er zijn folies voor binnen en voor buiten. Gereputeerd zijn de folies van 3-M zoals de 3M™ Scotchgard™ Pro Series beschermingsfolies. De serie 1080 van 3M™ bestaat onder andere uit een aantal mat metallic carwraps, gaande van bijvoorbeeld mat houtskool metallic, tot het populaire mat donkergrijs metallic. Zij mogen alleen geplaatst worden door hun erkende specialisten. De folies zijn er in mat of in glansvorm en in diverse kleuren te verkrijgen.

Welke soorten folies zijn er?

Zelf je camper (gedeeltelijk) wrappen?

In deze video brengt John voor de eerste keer in zijn leven een stuk folie aan op zijn buscamper (Engelstalig)

Zie ook voor meer info deze 3M link over hun folies – https://www.3mbelgie.be/3M/nl_BE/carwrapping/Lakbescherming/

Niet alleen buitenkant

Wanneer je aan wrappen denkt, denkt dan niet alleen aan het opsmukken van de buitenzijde van de camper. Dat kan ook aan de binnenkant. Zo kan je bijvoorbeeld de donker gekleurde kasten wrappen naar een moderne grijze tint. Zie bijvoorbeeld bij Stickerland – https://www.stickerland.nl/camper-en-caravan-interieur-wrappen-ip-255.html

Wat kost het?

Een camper laten opnieuw laten spuiten (verf) zal je direct om en bij de 7000 € kosten en meer. Een wrapping van een deel van de camper zo’n 1500-2500 €. Voor een volledige wrapping moet je rekenen op 3500-5500 €. De prijs wordt mede bepaalt door de kwaliteit van de folie, de oppervlakte, de kosten voor drukwerk van logo’s , foto’s en/of tekeningen. Voor enkel een (groot) logo kan dat variëren van  250-500 tot 1000 €.

Onderhoud

Het onderhouden van de folielaag is niet veel verschillend van het onderhouden van een lak (verf)laag. Er zijn speciale onderhoudsproducten voor beschikbaar.

Algemeen wordt afgeraden om over de folie nog een waxlaag aan te brengen. Zijn er stukken van de folie beschadigd dan kan dit wel hersteld worden door de laag (deel) te vervangen.

Nadelen?

  • de prijs kan toch oplopen
  • als de folie beschadigd raakt kan je moeilijker bijwerken, je moet vervangen door nieuwe folie
  • het is toch wel een specialistenwerk
  • minder duur dan spuitwerk
  • ga niet met de camper naar de carwash om krassen op te folie te vermijden. Liefst de camper met de hand wassen met zachte wrijfmaterialen.

Firma’s die campers wrappen


Bronnen

Lees ook https://blog.camperscaravans.nl/camper-wrappen-pimpen-in-je-eigen-stijl-2/

Foto voorzijde – https://www.google.be/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fbigpicture.net%2Farticle%2Ffespa-wrap-rally-ii-road-barcelona&psig=AOvVaw29nnuqqEb3WSAQy_u0yIiK&ust=1590909926021000&source=images&cd=vfe&ved=0CAIQjRxqFwoTCIiLxMqH2-kCFQAAAAAdAAAAABAE

https://www.outandaboutlive.co.uk/motorhomes/news/pimp-your-motorhome

https://shop.spandex.com/nl_BE/Product-Catalogus/Product-Catalogus/Car-Wrap-&-Beschermingsfilms/c/Z03