WD-40, het manusje van alles voor het camper onderhoud?

Je kunt er niet naast kijken op camperforums, WD-40 wordt telkenmalen genoemd voor het onderhoud van de camper. Maar wat is WD-40 eigenlijk en wat doet het? WD-40 is een merknaam voor “Water Displacement – 40th Attempt” en werd oorspronkelijk ontwikkeld voor het tegengaan van corrosie. Het werd ontwikkeld in 1953 door Norm Larsen (USA), die er in slaagde het product na zijn 40ste poging te ontwikkelen. Vandaag wordt WD-40 meestal aangeboden in een spuitbusvorm maar het bestaat ook in vloeibare vorm. Het product is samengesteld uit verschillende soorten alkanen koolwaterstoffen.

WD-40, het manusje van alles voor het camper onderhoud?

Over WD-40 worden vele kwakkels verteld. Nee, het bevat geen visolie, noch silicone, kerosine, water, wax of CGC’s. Wel bevat het onder andere minerale oliën zoals baby-olie en vaseline, alkanen koolwaterstoffen zoals cyclohexaan en decane (C10 H22) (tri-decane & tetra-decane), een stof die we ook in benzine terugvinden.

Verder bevat het nonaan, een waterafstotende waterstofatoom die geen water kunnen vasthouden en geen verbinding kunnen maken met zuurstof in water. Dit maakt WD-40 waterafstotend.

Het bevat ook het isomeer dimethyl-naftaleen (C12H12) dat in 10 vormen voorkomt, een isomeer die ook toegepast wordt in hoogwaardige, technische kunststoffen.

De spuitbussen bevatten kooldioxide als drijfgas.

WD-40 heeft duizenden toepassingen zegt men. 

Voor het onderhoud van je camper kun je dit (relatief goedkoop) product gebruiken voor:

 1. Het verwijderen van:

  1. Verfresten
  2. Harsresten (op luifels, camperauto, voortenten, …)
  3. Zwarte strepen op de carrosserie van de camper
  4. Vetresten op BBQ, dampkap, keukenvuur
  5. Vogelpoep
  6. Lijmresten
  7. Hondenpoep
  8. Roestvlekken
  9. Schimmelvlekken (op silicone afdichtingen)

 2. Het beschermen van:

  1. Rubbers
  2. Silicone-afdichtingen (tegen schimmel-vorming)
  3. Tegen roest en corrosie
  4. Kranen
  5. Schroeven

 3. Het smeren van:

  1. Fietskettingen
  2. Piepende deuren en kasten
  3. Sloten
  4. Metalen scharnieren (tafels, stoelen, …)
  5. Alle draaiende metalen onderdelen
  6. Scharnieren van zijspiegels
  7. Piepen van de vering

Toepassingen

Het product is goed afwasbaar en zorgt ervoor dat het vuil gemakkelijker eraf te vegen is (en/of los komt). Ook laat het geen residu achter. Houd de spuitbus op een afstand van 10 tot 30 centimeter van het oppervlak. Laat het product 30 seconden inwerken, daarna het oppervlakte afspoelen met water of met een doek of zeem volledig afvegen. Zo nodig deze stappen herhalen.

Let op! Vergeet niet bij toepassing op een coating of rubber eerst de verdraagzaamheid van het materiaal te testen.

Schudt altijd de fles (spray) voor het gebruik.

 

Zorg dat het product niet in aanraking kan komen met eetbare producten (zoals met roest van BBQ).

Soorten WD-40

Er zijn diverse “speciale” soorten ontwikkelde WD-40 producten ontwikkeld speciaal voor fietsen, sloten, voor boren en snijden, siliconenspray (auto-onderdelen), smeerspray en droogsmeerspray.

Voor algemene toepassingen kun je best kiezen voor de “Multi Use spray” (zonder silicone).

Voor auto-onderdelen ben je beter met een spray die silicone bevat, waterbestendig is, bescherm tegen hoge druk(reiniging) en kan gebruikt worden van -35 tot +200 graden C.

Bewaren

Op elke normale, geventileerde plek (in de kast). WD-40 kan niet bevriezen tot -21° C.

Geschiedenis

WD-40 is uitgevonden door de drie oprichters van de Rocket Chemical Company uit San Diego, Californië. Het team van uitvinders werkte aan een reeks industriële roestwerende oplosmiddelen en ontvetters voor gebruik in de lucht- en ruimtevaartindustrie.

WD-40 werd voor het eerst gebruikt om de buitenhuid van de Atlas-raket te beschermen tegen roest en corrosie. Toen ontdekt werd dat het vele huishoudelijke toepassingen had, herverpakt Larsen WD-40 in spuitbussen voor gebruik door de consument en werd het product in 1958 aan het grote publiek verkocht. In 1969 werd de Rocket Chemical Company vernoemd naar haar enige product WD-40 Company