Nieuw hydraulisch levelsysteem HY2 van AL-KO weegt 34kg. Beschikbaar vanaf 03/2020. Welke zijn de voor-en nadelen?

Reeds eerder had ik het over de voor- en nadelen van levelsystemen met een overzicht van verschillende manuele en hydraulische levelsystemen. Waaronder ook het HY4 systeem van AL-KO. Op de CMT beurs van Stuttgart  kwam AL-KO met het idee van de HY2. In vele gevallen heb je geen 4 hydraulische steunen nodig en kun je de camper reeds met 2 steunen horizontaal PAS zetten, is het idee. Net als bij de HY4-variant, is dit nieuwe systeem met twee steunen geschikt voor voertuigondersteuning, effectieve anti-diefstalbeveiliging en heeft het een veilige en eenvoudige bediening.

Daarbij onderscheidt het zich door een aanzienlijk lager gewicht en biedt het een voordelig alternatief voor het systeem met vier steunen. Een latere upgrade naar HY4 is eenvoudig mogelijk. Het systeem werd door AL-KO gepresenteerd op de CMT van Stuttgart in januari 2020. Het is vanaf maart 2020 beschikbaar voor buscampers op basis van de Fiat Ducato, Peugeot Boxer en Citroën Jumper, ongeacht het gebruikte chassis.

AL-KO HY2 met unieke technologie en laag gewicht

Dit nieuwe HY2-steunsysteem is bedoeld voor montage aan de achterzijde van het chassis. Vanwege de op het chassis aangebrachte decentrale hydraulica zijn hiervoor net als bij het HY4-systeem geen doorvoeropening in de opbouw nodig. Bijkomende voordelen zijn dat daardoor in het voertuig geen opbergruimte verloren gaat en de afdichtingsgarantie op de opbouw volledig behouden blijft.

Het systeem is geschikt voor montage op zowel het standaardchassis als een volbadverzinkt AL-KO-chassis of SLC-chassis en kan worden gecombineerd met AL-KO’s Air Premium X2/X4-luchtvering. Dankzij een gewicht van slechts 34 kg is het verlies aan maximale beladingscapaciteit van het voertuig minder dan bij andere afsteunsystemen. Een latere upgrade van HY2 naar het HY4-integraalsysteem is altijd mogelijk. En bij aanschaf van een nieuw voertuig kan het systeem eenvoudig worden overgezet.

Plaatsing enkel bij erkende dealers

Het AL-KO HY2-systeem voor de buscampers op basis van de Fiat Ducato, Peugeot Boxer en Citroën Jumper is vanaf maart 2020 in de handel verkrijgbaar. Installatie is enkel mogelijk bij daarvoor opgeleide en gecertificeerde AL-KO-dealers. Een latere upgrade van HY2 naar HY4 wordt aangeboden. Een firma zoeken met je postocde van je woonplaats kan op https://www.alko-tech.com/nl/servicepunten-voor-campers

Aankoop H2 nieuw systeem vanaf 2.850 € (zonder plaatsing?) (prijs in UK)
Upgraden van HY2 naar HY4 vanaf 3.300 € (inclusief plaatsing) (prijs in UK)

Veilige en comfortabele bediening

Het AL-KO HY2-systeem onderscheidt zich door een veilige en eenvoudige bediening: beide steunen worden volautomatisch in de juiste stand voor een stabiele afsteuning gezet. Het vlak stellen van het voertuig kan worden geprogrammeerd op basis van de breedte-as van het voertuig. Indien nodig kan de stand worden geoptimaliseerd door handmatige bediening van de steunen. Voor eigen voorkeursstanden is een vrij programmeerbare afstelfunctie beschikbaar. Wanneer de steunen eenmaal zijn uitgeschoven, beschermt de geïntegreerde wegrijblokkering het voertuig tegen diefstal. Een kinderbeveiliging voorkomt onbedoelde bediening.

Voordelen van HY2

 • Afhankelijk van merk en draagkracht van de steunen kost een hydraulisch levelsysteem met 4 ergens tussen 3500-5500 €, dus toch een aanzienlijke investering, het HY2 systeem kost iets minder.
 • Het systeem kan ook achteraf na aankoop van een buscamper model worden aangebouwd.
 • Het levelsysteem kan overgeplaatst (gemonteerd) worden bij aankoop van een nieuwe camper.
 • Sommige modellen zijn reeds standaard bij aankoop voorzien van een levelsysteem.
 • Doordat er maar 2 hydraulische steunen zijn kan de prijs gedrukt worden en kan het systeem ook gekocht worden door camperaars met een meer bescheiden budget. Twee steunen is de helft van vier, maar de prijs is niet de helft. Het zijn slechts 2 minder aantal steunen.  Twee steunen laten plaatsen vergt ook minder werkuren dan vier. Dit resulteert tezamen ook in een lager gewicht en dus meer netto laadvermogen.
 • De camper staat van de grond op 2 poten, dieven kunnen de camper niet zomaar stelen.
 • Het systeem met 2 steunpoten kan later altijd ge-upgrade worden naar vier.

Nadelen van HY2

 • De hydraulische pomp zal uiteindelijk verslijten, de reparatie ervan is vrij duur.
 • Installatiekosten zijn niet in de prijs inbegrepen? Er is geen duidelijk communicatie over de werkelijke kost (aankoop+plaatsing).
 • enkel geschikt voor buscampers?
 • De camper moet altijd met het achterste gedeelte met de steunen, naar het laagste punt geparkeerd worden. Je kan dus niet meer zelf de richting kiezen in welke richting met de cockpit, het is het (schuine) oppervlak met het laagste punt die uw parkeerrichting zal bepalen. Dat kan tegenvallen als je net een plaats hebt met uitzicht op zee.
 • Twee steunen voldoen niet meer als het oppervlak niet aan beiden zijden schuin afloopt, bijvoorbeeld achteraan links + vooraan rechts. Je kan maar één schuin kant corrigeren.

Zie ook bij de artikelen

De voor- en nadelen van levelsystemen – https://www.camperland.be/aankooptips/de-voor-en-nadelen-van-levelsystemen/

De AL-KO HY4 systemen – https://www.camperland.be/techniek/al-ko-hy4-hydraulische-steunen-voor-campers/

Bronnen

Persbericht AL-KO – https://www.alko-tech.com/nl/news

Bewerking Rudi Van Overloop voor Camperland.be

Geef jouw beoordeling
1
2
3
4
5
Verstuur
     
Cancel

Voeg jouw beoordeling toe

Uw mening over AL-KO levelsystemen? Hoeveel betaalde jij voor de installatie?
Gemiddelde waarde:  
 0 beoordelingen