Iveco lanceert met Nikola elektrische vrachtwagens. Wanneer wordt een elektrische premium camper een realiteit?

Iveco, de leverancier van Iveco Daily motoren en chassis voor verschillende merken van Premium campers gaat bouwen aan zijn eerste elektrische vrachtwagen. Nikola  is het bedrijf waarmee Iveco een partnership aangaat om tegen 2021 een elektrische truc op de markt te zetten. Zij hebben reeds een waterstof truck gebouwd voor de Europese markt, de Nicola Tre. Later tegen 2023 willen ze samen hun eigen elektrische batterij voor vrachtwagens ontwikkelen. Eens deze stap gezet is, is het nog maar een kleine stap om deze technologie toe te passen voor grote Premium campermodellen (E-campers). De capaciteit van de batterij zal 720 kilowatt/uur bedragen die zal kunnen zorgen voor een actieradius van 400 km.

Nikola Tre, vrachtwagen (truck) op waterstof voor de Europese markt
Nikola Tre, vrachtwagen (truck) op waterstof voor de Europese markt

Wat zijn de voordelen van elektrisch rijden?

De nadelen zijn nagenoeg gekend …de beperkte actieradius, de hogere aankoopprijs. Maar daar wordt nu sterk aan gewerkt en de resultaten verbeteren jaar na jaar, ook de prijzen dalen, de VW E-Camper is dit jaar bijvoorbeeld 15.000 € goedkoper geworden (23%). Een groot voordeel van elektrisch rijden is het gunstig belastings- en verzekeringstarief, toegang (gratis) tot alle emissiezones van steden, en de lagere onderhouds- en verbruikskosten. Elektriciteit is heden stukken goedkoper dan fossiele brandstoffen zoals diesel, maar zelfs ook als LPG of CNG. De kosten per gereden kilometer ligt bij elektrisch rijden in totaliteit lager.

Nicola is een Amerikaans bedrijf uit Arizona, opgericht in 2014, dat de concurrentie aangaat met de Tesla (Semi truck). In hun waterstoftruck de Nicola Tre gebruiken ze nu nog de E-Axle elektrische motor van het Duitse Bosch, die echter beperkt is tot een vermogen van 300 kW en niet als hoofdmotor (alleen) kan worden toegepast in trucks. Deze Nicola Tre is eigenlijk een aangepaste versie van de Iveco S-Way.

Voor de Amerikaanse markt produceert het merk nu reeds commerciële vrachtwagens, de Nikola One, met een zes 320 kW EV sterke batterijen die samen 1000 pk leveren.

Video: Ontmoet Nikola motor – het bedrijf dat dieseltruks wil verbannen (14′)

 

Zie ook Tesla lanceert Vanlifer camper op https://www.camperland.be/camperland-nieuws/vanlifer-lanceert-de-elektrische-prototype-tesla-truck-semihome-camper-vanlifer/

Zie ook de E-Axle motor van Bosch – https://www.groen7.nl/bosch-presenteert-aandrijflijn-voor-elektrische-autos/

Zie ook de Iveco S-Way – https://www.iveco.com/belgium-nl/producten/Pages/nieuwe-s-way-2019.aspx

Bronnen

https://www.autoblog.nl/nieuws/dit-zijn-iveco-en-nikola-samen-van-plan-133486

https://www.groen7.nl/eerste-vrachtwagens-nikola-te-zien-tijdens-nikola-world/

https://www.egear.be/vw-e-crafter/

Foto Nicola Tre trekker (op waterstof) – https://nikolamotor.com/tre

Bewerking Rudi Van Overloop voor Camperland.be