Diesel en milieu – Rijden campers in Frankrijk weldra (deels) op frituurolie?

Diesel en milieu – Rijden campers in Frankrijk weldra (deels) op frituurolie?

In Frankrijk heeft het parlement op 22 juli 22 het amendement aangenomen en goedgekeurd dat diesels in de toekomst mogen rijden op frituurolie! Het oorspronkelijke voorstel werd ingediend door Julien Bayou, parlementslid voor de Franse Ecologisten (Secrétaire national at Europe Écologie Les Verts) met als voornaamste doelstelling: “minder broeikasgassen uit te stoten dan een motor aangedreven door conventionele diesel“. Dit is groot nieuws in Frankrijk, bijna elke krant maakt er wel melding van. Daarnaast is er discussie op Twitter. Vaak worden deze alternatieven gecatalogeerd als biobrandstof.

De vraagt die onbeantwoord is: is dit ook in de praktijk mogelijk? Kan een Fiat, Ford, Mercedes dieselmotor ook rijden op alternatieve frituurolie? Wellicht wel want gefilterde frituurolie wordt reeds in Duitsland gebruikt en is daar toegestaan als alternatief.

Het is een kwestie van de olie in dieselbrandstof verwerken. Die moet absoluut gefilterd worden, want anders riskeer je mechanische storingen of zelfs motorstoring“, geeft Christophe Bourroux, autospecialist van RTL aan.

Frituurolie kan niet door de moderne dieselmotoren gebruikt worden. Je hebt een dieselmotor nodig met een dieselpomp met een directe injectie, in de praktijk komt dit neer op dieselmotoren van voor het jaar 2000 (dus toch wel oude campers). Volgens het magazine Camping-Car zijn dieselmotoren met een common rail injectiesysteem (hogedruk injectiesysteem) helemaal niet geschikt om op deze biodiesel brandstof te rijden.

Ecologische en financiële voordelen?

De brandstof van frituurolie afkomstig heeft verschillende financiële en ecologische voordelen. Tien 10 liter afgewerkte olie kan 8 liter brandstof opleveren, bruikbaar in een mengsel van maximaal 30% in dieselmotoren van oud ontwerp en tot 100% onder voorbehoud van bepaalde aanpassingen, specificeerde het amendement.

Daarnaast stoot het “tot 90% minder broeikasgassen uit dan een conventionele diesel“.

Met de gebruikte frituurolie zou maar 50 tot 70 cent op een gemengde liter diesel kunnen bespaard worden.

Bronnen

    • https://twitter.com/julienbayou/status/1550319507553619969?ref_src=twsrc%5Etfw
    • https://www.rtl.fr/actu/economie-consommation/pouvoir-d-achat-comment-peut-on-rouler-avec-de-l-huile-de-friture-usagee-7900172675
    • https://www.camping-car.com/nos-actus/27824-lhuile-de-friture-peut-elle-vraiment-remplacer-le-gasoil-dans-les-camping-cars

© Bewerking, vertaling en samenstelling Camperland.be 2022, alle rechten voorbehouden.

Loading