Büttner Elektronik biedt met zijn Black line hoogwaardige MC-zonnepanelen met 72 cellen

Het Duitse Büttner Elektronik biedt met zijn Black Line hoogwaardige zonnepanelen aan voor de camperaar. Onder andere Morelo gebruikt deze zonnepanelen in zijn seriemodellen. Deze zonnepanelen bevatten 72 cellen  met een bijbehorende multicell-technologie. Dit terwijl conventionele zonnepanelen slecht 36 cellen bevatten, of de helft ervan. Dit resulteert in betere prestaties van de panelen onder moeilijke weersomstandigheden en bij gedeeltelijke schaduw. Om een ​​jarenlange operationele veiligheid te garanderen, is aan de achterzijde een druk-waterdichte aansluitdoos bevestigd, waarin zelfs bij hoge snelheden geen vocht kan binnendringen.

Deze MultiCell-technologie (MC) zorgt voor optimale prestaties in elk werkgebied en onder alle weersomstandigheden. Onafhankelijke vergelijkingstests hebben aangetoond dat het verdubbelen van de cellen niet alleen een verbetering van de prestaties mogelijk maakt bij optimale, maar vooral bij zeer ongunstige weersomstandigheden. In directe vergelijking met 36-cel zonnepanelen zijn MC-zonnepanelen ook minder gevoelig voor gedeeltelijke schaduwwerking.

Elke MT-zonnemodule heeft de volgende minimumvereisten:

• 200 temperatuurveranderingen van -40 ° C tot 85 ° C met gedeeltelijke extreme belastingen van 85% luchtvochtigheid

• Slagvastheidstest met hagelstenen

• Elk gebruik buitenshuis onder extreme hitte en vochtigheid

• Mechanische sterkte bij windsnelheden tot 225 km / uur

• Absolute vermoeidheidskracht, dus ook geschikt voor extreme bedrijfsomstandigheden (expeditie gebruik)

Kostprijs

Bij Reimo te koop vanaf 699 € voor 1 zonnepaneel,  bij campingwinkel Kaufhaus.com kan je een volledige installatieset aankopen vanaf 1.492 € (12/2019). Er zijn (nog) geen (aparte) dealers in België maar wel in Nederland.

De levensduur van monokristallijne MT-zonnepanelen is meer dan 30 jaar en daarom biedt de fabrikant u een prestatiegarantie van 25 jaar – ongeacht het toepassingsgebied.

zonnepaneel Black Line

Installatie set

De installatieset bevat alles wat u nodig hebt om een ​​zonnestelsel op uw campervoertuig te monteren. Elk alles-in-één systeem wordt geleverd met bijpassende spoilerprofielen en een robuuste, verborgen kabelgeleiding naar het dak. Deze hoogwaardige PUR-kunststofcomponenten zijn beschermd tegen schadelijke UV-straling en extreem weerbestendig. De zonnepanelen worden op de spoilerprofielen geschroefd, daarom is het mogelijk om het zonnestelsel te demonteren bij het verwisselen van uw voertuig. De bevestiging zelf is met een speciale lijm op het dak gelijmd. De hechting heeft het voordeel dat er geen bevestigingsgaten in de dakhuid hoeven te worden geboord.

De controller van de zonnesystemen wordt geleverd met de nieuwste karakteristiekencurves en kan worden omgeschakeld van  LiFeP04, gel of AGM-batterijen. Ze bieden ook een tweede laaduitgang (startaccu) en een connector voor het externe display op zonne-energie (optioneel).

De zonnecontrollers van de systemen MT 60 MC-S, MT 70 MC, MT 100 MC en MT 160 MC zijn ontworpen om indien nodig een ander paneel met dezelfde capaciteit aan te sluiten. Prijzen en prestaties van elk systeem kan je terugvinden op de website van de fabrikant.

Een bijpassende set verbindingskabels voor voertuigen met EMS-basisstation (Hymer voertuigen) is inbegrepen in de set.

Download het Duitstalige producthandleiding op https://www.buettner-elektronik.de/fileadmin/redakteurupload/downloads/Buettner_Handbuch_2019.pdf

Bronnen

Zie website Büttner Elektronik – https://www.buettner-elektronik.de/produkte/solarmodule/produkt/show/black-line.html#zw_products_single_tabs

Zie https://www.camping-kaufhaus.com/en/rund-ums-fahrzeug/elektrik/solar/buettner-mt-solar-black-line-komplettanlage-mt-320-2-mc

Bewerking Rudi Van Overloop voor Camperland.be