Een onzichtbaar gaslek in je camper Truma gasinstallatie kan leiden tot desastreuze gevolgen

Een onzichtbaar gaslek in je camper Truma gasinstallatie kan leiden tot desastreuze gevolgen

Vloeibare gassystemen met butaan, propaan of LPG in campers en motorhomes kunnen door lekkage gevaarlijk worden. Sinds 1 april 2022 zijn er daardoor strengere wijzigingen in de gastest van kracht geworden. De Duitse TÜV-vereniging geeft veiligheidstips voor het omgaan met gasflessen en gassystemen in een artikel samengebracht. Onze koelkast en gasoven werken op gas, de brander met pitsen werkt op gas en/of de Truma verwarming werkt op gas.

Dankzij de vloeibare gassystemen zijn camperaars niet gebonden aan vaste kampeerplaatsen of staanplaatsen met (elektrische) stroomvoorziening. Maar lekkages in de gasinstallaties of onoplettendheid tijdens het gebruik kunnen echter een gevaar vormen voor jezelf en anderen.

Gassystemen zijn normaal fundamenteel betrouwbaar en veilig. Het is echter belangrijk dat ze correct worden gebruikt en regelmatig worden gecontroleerd“, 
zegt Dr. Hermann Dinkler, expert voor brand- en explosiebeveiliging bij de TÜV vereniging: https://www.tuev-verband.de

Er kunnen altijd lekken ontstaan in gassystemen. Het ontsnappende gas kan dan bewusteloosheid veroorzaken door zuurstofgebrek of ontbranden een explosie (en brand) veroorzaken.

Bij gasflessen wordt onderscheid gemaakt tussen deponeer- en gebruiksflessen. Bij aanschaf van een grijze “camping gasfles” is een gebruikersvergoeding verschuldigd. Deze vergoeding is inclusief het gebruiksrecht van de fles en het reguliere onderhoud en reparatiewerk. Bij retournering wordt het bedrag niet gerestitueerd.

Anders is het met de rode en groene statiegeldflessen. De borg wordt betaald op het moment van aankoop en terugbetaald bij teruggave van de (kunststof) fles.

Dankzij het statiegeld- en gebruikssysteem worden gasflessen regelmatig geruild door dealers wanneer ze worden teruggebracht en gecontroleerd op defecten of slijtage“, zegt Dinkler. Dit zorgt ervoor dat de gasflessen altijd in goede staat blijven verkeren.

Dinkler: “Een risico ontstaat vaak bovenaan de fles aan koppeling van de slang of het eindapparaat, meestal door een verkeerde bediening. Omdat de twee meest gebruikte gassen, butaan en propaan, zwaarder zijn dan lucht, zullen ze zich bij een lekkage op het laagste punt verzamelen. Ontsnappen van het gas kan alleen door deuropeningen of laaggelegen ramen. Het gevaar is vooral groot in boten, omdat de kamers benedendeks laag en erg krap zijn, behalve het toegangsluik.

Wanneer het gas niet kan ontsnappen vormt het een onzichtbare, licht ontvlambare wolk. De impact van een defecte gsm-batterij, warmtestralers, maar ook elektrostatische ladingen zoals het uittrekken van een wollen trui in droge lucht, kan al snel tot een ontploffing leiden. Ontsnappen uit de brand is dan alleen mogelijk door deuropeningen of ramen.

Preventie en veiliger omgaan met gassystemen en gasflessen

Om het kampeerseizoen zo veilig mogelijk door te komen, volgens de technische regels voor vloeibaar gassystemen (TRF) zijn er enkele aandachtspunten om in acht te nemen.

Laat installaties en aanpassingen aan gasinstallaties voor het eerste gebruik en om de twee jaar door experts controleren. Bewaar de te vervoeren flessen verticaal en voorkom dat ze omvallen of wegrollen. Gasflessen mogen nooit zonder beschermkap worden vervoerd. Dit voorkomt schade aan de klep en schroefdraad. Als extra bescherming dient u de deuren en ramen open te houden bij het gebruik van gasfornuizen in de camper of caravan.

Dinkler adviseert:

“Let bij het kopen van nieuwe gasflessen of patronen, vooral in het buitenland, op het Pi-symbool (π). Het geeft aan dat verplaatsbare drukvaten voldoen aan de geldende eisen van de EU-richtlijn.”

Aangesloten slangen zijn een van de grootste risicofactoren. Ze moeten regelmatig worden vervangen. Door de zon, de knikken en bochten, en veroudering wordt het materiaal broos en barst het. Een truc is om te controleren op lekken met huismiddeltjes. Meng water met afwasmiddel of giet een speciaal zeepbellenmiddel op een spons.

Hierdoor kan de vloeistof gemakkelijk dun over de ventielen en slang verdeeld worden. Als er bellen ontstaan wanneer de gasdruk aan staat, lekt de slang of het ventiel. Daarnaast kunnen speciale gaswaarschuwingsinrichtingen worden aangebracht. In tegenstelling tot rookmelders moeten de waarschuwingsinrichtingen zo dicht mogelijk bij de grond worden gemonteerd.

Wettelijke wijzigingen in de gastest voor campers

Sinds 1 april 2022 is de regelgeving in Duitsland voor het testen van gasinstallaties in campers gewijzigd. Als de sticker van de gastest voorheen verplicht was voor het slagen voor de hoofdkeuring, staat deze er nu los van en niet meer verplicht. Met uitzondering van het verwarmingsgedeelte vervalt de gewijzigde HU-richtlijn de verplichting om de vloeibaar-gassystemen in campers te testen.

Zelfs bij caravans is een ontbrekend gastestcertificaat geen “significant defect”. Het behalen van de HU is dus ook mogelijk zonder gasonderzoek. Voor schepen en kleinere boten is de gastest om de twee jaar verplicht vanwege het verhoogde risico. Desalniettemin raadt de TÜV-vereniging aan om campers en caravans regelmatig te laten keuren door experts.

De gastest is niet alleen voor uw eigen veiligheid. In binnen- en buitenland is de keuringssticker op veel campings verplicht en moet deze bij aankomst worden aangetoond. Daarnaast vereenvoudigt de sticker het bewijs voor de verzekeringsmaatschappij in geval van schade.

CLPLUS is een GRATIS geregistreerde status waarbij u toegang hebt tot ALLE data van Camperland.be waaronder de fel begeerde ZOEKFUNCTIES in de camper databases waarin u o.a. een motorhome kunt zoeken op meer dan 30 criteria om tot de juiste aankoop te komen https://www.camperland.be/clplus-worden/

Bronnen https://www.lifepr.de/pressemitteilung/verband-der-tuev-e-v-vdtuev/urlaubssaison-unsichtbare-explosionsgefahr-durch-gaslecks/boxid/897182

© Publicatie copyright Camperland.be 2022, alle rechten voorbehouden.