Een klassiek loodzuur batterij, Gel-batterij of AGM, LiFeP04. Wat is best en wat zijn de verschillen? Welke type batterij kiezen voor mijn camper?

De loodzuur houdende batterijen hebben in een camper een relatief korte levensduur. Heel regelmatig moet de camperaar een budget voorzien om ze te vervangen. Vooral de woonbatterijen dienen vaak opnieuw vervangen te worden, soms één maar soms ook twee stuks. Deze terugkomende kosten lopen hierbij toch aardig op. Gemiddeld gaat een woonbatterij van 80-100 Ah zo’n 5-tal jaar mee. Alles hangt af van het gebruik en vooral van de diepe ontlading. Er zijn camperaars die reeds na 3 jaar de batterij(en) moeten vervangen.

In campers verschillend in gebruik

Een batterij in een motorhome wordt ook (meestal) op een totaal andere manier gebruikt dan bijvoorbeeld de accu in je auto. Een auto-accu levert een hoog vermogen in korte stroompieken, genoeg om de auto te starten. Aan de andere kant moet een woonbatterij in een camper, na een lange stilstand, wel gedurende een lange periode continu stroom leveren en vaak meerdere apparaten van energie voorzien.

Naast het feit dat loodzuur batterijen niet milieuvriendelijk zijn hebben ze specifiek voor gebruik oor de camperaar een paar nadelen: ze mogen niet te diep ontladen worden, ze kunnen slecht tegen ongebruikt worden (stilstaan), ze kunnen een beperkt aantal maal opladen. Door het gebruik van plaatmateriaal van gesinterd lood (Pb), een zwaar metaal, zijn de loodzuur batterijen ook schadelijk voor het milieu en gaan ze vaak na een tijd gaan lekken. Bij een gel batterij worden bepaalde siliconen samenstellingen aan het zuur toegevoegd, waardoor het elektrolyt verandert in een geleiachtige substantie die niet kan uitlekken.

Gel – AGM

Er verschijnen tegenwoordig steeds meer gel accu’s op de markt omwille van hun voordelen ten opzicht van de klassiek loodzuur batterijen: kunnen in een kortere tijd geladen worden, ze zijn lekvrij en milieuvriendelijker, compacter en lichter, makkelijker te recycleren en beter bestand tegen lagere temperaturen. En het belangrijkste is dat ze zeer goed tegen te hoge ontlading kunnen, d.w.z. wanneer accu is ontladen tot 20% van de nominale capaciteit.

Gel batterijen zijn onderhoudsvrije loodaccu’s, waarbij het aanwezige elektrolyt een gel is in plaats van vloeistof. De gel zit in de scheidingsplaten en in de ruimtes om de platen en ze produceren geen gas tijdens het opladen. Ze kunnen in elke positie gebruikt worden, want de gel kan er niet uitlopen. Een gel batterij kan tegenover een gewone loodzuur batterij vaker ontladen en dieper ontladen worden. Gel batterijen zijn vandaag minder duur dan de nieuwste generatie LiFeP04 batterijen.

Bij de AMG gel batterijen wordt ook gel gebuikt in plaats van loodzuur, maar wordt het elektrolyt op zijn plaats gehouden door middel van een scheidingsvlies. AGM staat voor Absorbent Glass Mat, duidend op het gebruikte vlies samengesteld uit glasvezels: daarom worden ze soms ook vliesbatterijen genoemd. Dit type van batterij kan slecht tegen hoge temperaturen en mag niet dichtbij een warmtebron (motor) geplaatst worden.

Gel AGM
Vloeistof loodzuur met siliconen loodzuur met siliconen
Gescheiden door tss scheidings platen tss scheidings vlies

Terwijl normale loodzuur batterijen onderhoud nodig hebben om sulfatering te voorkomen, zijn AGM-batterijen minder gevoelig voor sulfatering en kunnen ze langer in opslag blijven voordat een lading noodzakelijk wordt. De batterij kan goed tegen lage temperaturen en heeft een lagere zelfontlading.

AGM batterijen zijn ​​specifiek ontworpen om meer wat we “diepontladingscycli” noemen, te kunnen geven. Afhankelijk van het type batterij kunt u 20 tot 300 cycli (loodbatterij), 400 tot 500 cycli (Gel) of 600 tot 800 cycli of hoger met AGM Deep Cycle – batterijen bereiken.

Opletten bij het opladen met batterijladers

Wanneer u een batterijlader gebruikt, is het belangrijk om de juiste spanning te kennen, omdat overladen de interne structuur van de batterij kan aantasten. De meeste moderne opladers hebben instellingen voor AGM- en gelbatterijen, maar als u een oudere oplader gebruikt, moet u ervoor zorgen dat u de oplaadsnelheid afstemt op het type batterij. Vergeet niet dat AGM-batterijen 14,7 volt nodig hebben, terwijl gel-batterijen slechts 14,4 V nodig hebben.

Geschiedenis van de AGM batterij

AGM werd oorspronkelijk uitgevonden in 1980 en ontwikkeld en geïntroduceerd in 1985 voor militaire vliegtuigen waarbij kracht, gewicht, veiligheid en betrouwbaarheid voorop stonden. Ze zouden tot 3-maal langer mee kunnen gaan dan een loodzuur batterij.

Kooptip

De AGM batterij “DeepCycle” is zeker een betere investering en keuze dan de klassieke loodzuur batterij voor gebruik in de camper. De meerprijs kan terug verdiend worden. Zodra de prijsverschillen in de toekomst kleiner worden kies je voor de nog betere LiFeP04 ijzer fosfaat batterij.

Greenpower batterij 100 Ah – 28 kg – 225 € (03/2019) bij https://www.obelink.nl/nds-agm-accu-greenpower-100-ampere.html

Uw mening

Je bent toe aan de vervanging van je woonbatterijen. Welke batterij zou je aanschaffen?

Bekijk Resultaten

Loading ... Loading ...

Zie ook het artikel over LiFeP04 batterijen – https://www.camperland.be/techniek/toe-aan-een-vernieuwde-batterij-in-de-camper-investeer-in-je-toekomst-met-een-lifep04-ijzer-fosfaat-batterij-of-lfp/

Bronnen:

Bewerking Rudi Van Overloop voor Camperland.be