Boetes voor verplichte winterbanden in 2022 in Frankrijk in sommige gebieden

Update november 2022 – bij controles worden nu direct boetes van 135 € opgelegd. De regels gelden ook wanneer je gewoon op doortocht bent in een van de vele gemeenten in de bergachtige departementen van Frankrijk. De periode waarin bekeurd wordt is van 1 november tot en met 31 maart en buitenlandse automobilisten zijn niet vrijgesteld van de regel.

Sinds het jaar 2021 is het in bepaalde gebieden van Frankrijk verplicht om met winterbanden te rijden. Je banden moeten in goede staat zijn met een een minimale profieldiepte van 3,5 mm.  Een boete voor een overtreding wordt getarifeerd aan 135 €.

Om precies te zijn moet je banden en dit voor alle vier banden (voor- en achteraan) met het M+S-logo (Mud and Snow) monteren, of ten minste twee kettingen of twee bandensokken in de kofferbak meenemen. ‘Echte’ winterbanden, dus banden met het symbool 3PMSF (3 Peak Mountain Snow Flake – drie bergen en een sneeuwvlok) mogen ook, maar zijn niet verplicht. Heeft u geen van deze winterbanden dan zijn sneeuwkettingen of sneeuwkousen ook oké.

Je hebt dus 2 keuzemogelijkheden

  • Uitgerust zijn met winter- of 4-seizoenenbanden  (3PMSF goedgekeurd) op alle 4 de wielen
  • of ten minste één paar kettingen of sokken hebben om ten minste de twee aandrijfwielen uit te rusten (dus voor – of achterwielen afhankelijk van de aandrijving)
  • Overtredingen van deze verplichting worden niet bestraft in het eerste jaar van de implementatie van dit systeem, dus van 1 november 2021 tot 31 maart 2022.
  • De gebieden worden aangeduid met 2 nieuwe borden: B58 en B59

De verplichting wordt ingevoerd door de Franse dienst voor verkeersveiligheid of  l’Observatoire national interministériel de la Sécurité routière. De gewijzigde bergwet die zijn oorsprong vind in 2016 op vraag van de inwoners, is in oktober van dit jaar verstrengd, nadat de wet eigenlijk al een paar jaar geleden goedgekeurd werd, maar telkens uitgesteld. Nieuwe borden zullen u informeren over het betreden van een verplichte zone. Als er geen sneeuw of ijs is, worden kettingen of sneeuwsokken aan boord van het voertuig bewaard. De bergwet is van toepassing op het gebied van bergketens (gedefinieerd door wet nr. 85-30 van 1-9-1985) voor voertuigen met minimum 4 wielen.

Maar waarom deze verstrenging?

De wet is bedoeld om de veiligheid van weggebruikers te verbeteren, maar ook om de verkeersomstandigheden in de winter te verbeteren (en dit om blokkades te vermijden tijdens sneeuwperiodes).

Waar in Frankrijk is dit van toepassing?

In bepaalde steden in de bergketens (Alpen, Centraal Massief, Jura-massief, Pyreneeën en het Vogezen-massief). Ook op Corsica worden winterbanden verplicht.

Een courante lijst wordt bijgehouden op deze site: https://www.securite-routiere.gouv.fr/chacun-son-mode-de-deplacement/dangers-de-la-route-en-voiture/equipement-de-la-voiture/nouveaux#quelles-sont-les-zones-concernees-?-22864

Wat is een band met een 3PMSF of  3 Peak Mountain Snow Flake aanduiding?

Deze goedkeuring wordt afgegeven door een onafhankelijk en gecertificeerd laboratorium. Het bevestigt dat de band een minimaal niveau van veiligheid en mobiliteit op sneeuw garandeert. Het wordt op de zijwand van de band aangegeven als een logo dat een berg met 3 pieken en een sneeuwvlok voorstelt. Dit logo komt voor op winterbanden (ook wel winterbanden genoemd) en de meeste all-season banden.

En wat met sneeuwsokken? 

Sneeuwkettingen zijn al jaren ingeburgerd maar sneeuwsokken zijn nog relatief nieuw. Een sneeuwsok is een omhulsel in een zeer sterk textiel dat perfect rond het wiel van de auto past. Het is volgens producenten heel gebruiksvriendelijk en gemakkelijk te monteren. De prijs is afhankelijk van het type van je wielen.

Andere landen waar winterbanden verplicht zijn o.a. Duitsland, Andorra, Oostenrijk, Bosnië-Herzegovina, Estland, Finland, IJsland, Letland, Litouwen, Luxemburg, Montenegro, Noorwegen, Tsjechië, Rusland, Servië, Slowakije, Slovenië en Zwitserland.

Bronnen

  • https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/10/14/frankrijk-verplicht-winterbanden-vanaf-1-november-2021-in-bergac/
  • https://www.michelin.fr/auto/astuces-et-conseils/conseils-auto/pneus-hiver/conseils-usage-conditions-hivernales/reglementations-pneus-hiver-france
  • https://www.hln.be/mobiliteit/dit-vakantieland-gaat-vanaf-nu-streng-controleren-op-winterbanden-een-boete-kost-je-135-euro~a1154b04/

© Publicatie copyright Camperland.be 2022, alle rechten voorbehouden.

Een reactie achterlaten