Techniek info over kampeerauto's en motorhomes

Technische begrippen internet, TV en wifi A- Z

Wat is het verschil tussen 2,4 GHz en 5.0 Ghz?

De nieuwste routers kunnen signalen uitzenden op zowel 2.4GHz als 5.0GHz. Oudere apparaten kunnen dan gewoon nog gebruik maken van het 2.4GHz netwerk en nieuwere apparaten van het 5.0GHz netwerk.

Zo worden de signalen van verschillende apparaten zoals bijvoorbeeld een laptop en een tablet verdeeld. Dit kan voor beide apparaten zorgen voor betere prestaties omdat ze elkaar dan niet verstoren. Als je kunt kiezen tussen beide netwerken dan kun je het beste gebruik maken van een 5GHz netwerk. Dit omdat veel minder apparaten hiermee werken, en er dus vele malen minder verstoring van het signaal plaatsvindt. In huis vinden we tegenwoordig veel draadloze apparatuur die standaard op 2.4GHz werkt. Enkele voorbeelden hiervan zijn de meeste WIFI netwerken draadloze toetsenborden en muizen, Bluetooth apparatuur, enz.

Hoe meer signalen er dus op dezelfde golflengte werken, hoe erger het signaal van je draadloze netwerk verstoord wordt. Het 5GHz netwerk kun je zien als een netwerk met signalen die op een andere golflengte zitten. De snelheid van de signalen is totaal anders als die van 2.4GHz.

Voordeel hiervan is dat al de hiervoor genoemde apparatuur niet stoort met het draadloze 5GHz netwerk. Dit zorgt voor een beter bereik en minder storingen in het netwerk.

5G is sneller en betrouwbaarder dan 4G maar is op dit moment (05/2021) nog niet beschikbaar in België. Het snelheidsverschil tussen 4G en 5G zal groot zijn. 5G kan namelijk snelheden tot 1 gigabit per seconde halen. Met andere woorden, 5G is een soort draadloze optische vezel. Ter vergelijking: 4G heeft een verbindingssnelheid van 75 tot 110 megabit per seconde. De vertraging in de verbinding bij 4G kan oplopen tot 30 milliseconde, bij 5G is dat slechts 10 milliseconde of één derde.

Wie gebruik wil maken van het 5G netwerk, zal toch echt een 5G smartphone aan moeten schaffen, die zal echter ook je batterij sneller leeg trekken.

5G maakt het mogelijk 10 keer meer slimme apparaten op hetzelfde netwerk aan te sluiten. 

Androïd, ook wel Androïd Pie genoemd, is een besturingssysteem (software) voor Google. Het wordt o.a.  gebruikt in SamrtPhones en Smart TV’s.

Androïd 9.0 is de versie die in 2018 op de markt kwam.

https://www.androidplanet.nl/nieuws/android-9-0-update-overzicht/

Apple TV is een mediaspeler. Het betreft een klein kastje wat je bij je TV plaatst, en aansluit via een HDMI kabel. Voordeel is nu dat de bestanden die je via Apple TV bekijkt via de TV worden weergegeven. Apple TV sluit je aan op je TV via een HDMI kabel. Verder sluit je het kastje aan op internet (draadloos of met een kabel). Omdat het kastje zo klein is past er geen harde schijf in. Om foto’s video’s te bekijken kun je deze streamen vanaf het internet. 

Wanneer je films koopt/huurt via je iTunes bibliotheek, kun je deze via Apple TV op je TV beeld bekijken. Verder is er een mogelijkheid om content van iCloud (de online opslag van Apple) te bekijken. Het is dus niet mogelijk om films van een harde schijf te bekijken. Apple TV is dan ook bedoeld om content vanaf het netwerk of internet te laten zien.

Voor meer info zie https://www.simpeleuitleg.nl/uitleg/tv-multimedia/wat-kan-je-met-apple-tv/51

Bluetooth 5.0 is de nieuwste versie van bluetooth. Het signaal is sneller en heeft een groter bereik nl. circa 40 meter t.o.v. 10 meter vroeger. Bluetooth 5 is twee maal zo snel als bluetooth 4.2. Hierdoor maakt een toestel met bluetooth 5 sneller verbinding met andere bluetooth apparaten. Ook is de overdracht van gegevens sneller. Verstuur je een foto via bluetooth 5, dan is dit 2 keer zo snel als met een oudere bluetooth versie.

Met Bluetooth 5.0 communiceren alle audioapparaten via Bluetooth Low Energy, wat een lager energieverbruik en een langere levensduur van de batterij betekent.

Chromecast is een systeem van Google – met de Chromecast kun je heel eenvoudig video en muziek op je tv afspelen. De Chromecast is ideaal voor tv’s die geen smart-tv zijn. Maar ook als upgrade voor je smart-tv biedt de Chromecast uitkomst. In tegenstelling tot de Chromecast werken smartplatforms van tv’s vaak erg traag en bedien je ze met een losse afstandsbediening. Met de Chromecast gebruik je gewoon je pc, laptop, tablet of smartphone als afstandsbediening.

Zie voor meer info op https://www.coolblue.be/nl/advies/wat-is-google-chromecast.html

DAB staat voor Digital Audio Broadcasting, het is een Europees systeem dat sinds 1993 gedigitaliseerde radio-uitzendingen mogelijk maakt, als alternatief voor analoge radiosignalen. DAB maakt een storingsvrije ontvangst mogelijk, waarbij bovendien meer zenders mogelijk zijn. Deze digitale radio is de opvolger van de FM radio en biedt meer radiostations dan de huidige FM. Via DAB+ kan je naast alle FM-zenders ook extra themazenders ontvangen. 

Heel Europa schakelt over op digitale radio. Noorwegen was het eerste land waar de zenders overgingen op digitale radio. Ook wij in Vlaanderen luisteren meer en meer digitaal. Volgens een Europese richtlijn zijn de autofabrikanten vanaf 20 december 2020 verplicht om DAB+ te voorzien in nieuwe wagens.

Digitale radio heeft altijd een helder geluid. Geen storingen of geluid dat wegvalt zoals soms wel het geval was met FM radio. DAB is overal te ontvangen, ook buitenshuis in de tuin, of onderweg via een kleine, draagbare DAB+ radio.

Met high frequency of HF worden frequenties in het radiospectrum aangeduid tussen 3 en 30 MHz. Het HF-spectrum is vanwege zijn propagatieeigenschappen zeer geschikt voor grote afstand

Wireless LAN (afgekort WLAN) is een draadloos lokaal netwerk dat vaak ook toegang geeft tot internet, meestal gebaseerd op 802.11-protocollen. Via een apparaat met een draadloze adapter koppel je je aan een zogenaamd access point, een andere machine die signalen uitzendt. Heel wat commerciële access-points bevatten ook een router, switch en/of modem.

Vandaar dat er ook gesproken wordt van een draadloze router of draadloze modem. Het access point werkt als een draadloze hub en is vaak weer aangesloten op een bekabeld netwerk. Dat netwerk is meestal via een modem, soms via een modem met routerfunctionaliteit met het internet verbonden.

Er zijn verschillende technieken om een draadloos lokaal netwerk op te zetten, de belangrijkste zijn WiFi en Bluetooth.

Met een Data Sharing SIM kunt u maximaal vier extra data simkaarten gebruiken allemaal gekoppeld aan uw primaire spraak- of datacontract – en op verschillende apparaten, waardoor het eenvoudiger te beheren is en u ervoor kunt zorgen dat u nooit zonder data komt te zitten op uw tablet, router en dongle. Ze kunnen allemaal tegelijkertijd worden gebruikt, ongeacht de gsm of het apparaat dat wordt gebruikt. De simkaarten gebruiken gegevens uit dezelfde bundel en kunnen op één factuur worden gefactureerd.

Miracast is een standaard voor draadloze verbindingen van het verzenden van apparaten naar display-ontvangers, in 2012 geïntroduceerd door de Wi-Fi Alliance. Het kan grofweg worden omschreven als “HDMI via Wi-Fi“, waarbij de kabel van het apparaat naar het scherm wordt vervangen. Zo kunt u de film die op uw smartphone of tablet staat, gewoon op uw televisie bekijken.

Miracast maakt gebruik van WiFi Direct om een WiFi verbinding op te zetten tussen twee apparaten, zonder dat er daarbij een router of modemrouter tussen zit.

https://www.paradigit.nl/tips/wat-is-miracast/

Multi-user, multiple-input, multiple-output technologie, beter bekend als MU-MIMO (de nieuwste generatie AC of AC Wave 2), laat een Wi-Fi-router communiceren met meerdere apparaten tegelijk. Hierdoor hoeven apparaten minder lang te wachten op een signaal en wordt uw netwerk veel sneller. In een Wi-Fi- komen frustraties vaak door haperende video’s en steeds maar weer dat bufferen, maar met MU-MIMO profiteert iedereen die het Wi-Fi-netwerk gebruikt van verbeterde prestaties: MU-MIMO apparaten werken sneller omdat alle apparaten in het netwerk minder lang hoeven te wachten op gegevens van de Wi-Fi-router. MU-MIMO-technologie vergroot de capaciteit en efficiëntie van de router waardoor deze meer Wi-Fi-intensieve activiteiten als gamen en streamen aan kan.

Een systeem van Teleco – De PhoneBoosterVan is een systeem dat het signaal van het mobiele 4G netwerk tot 400 keer versterkt in uw camper. Het komt vaak voor dat je geen wifi signaal kan oppikken, het wifi signaal te zwak is, tijdens de drukte uitvalt of door bijvoorbeeld de camperpark- of campingeigenaren alleen betalend wordt aangeboden. Desgewenst kan op eenvoudige wijze met een smartphone of bijvoorbeeld de Teleco WIFI VAN T400 Router een wifi hotspot worden opgezet die gebruikt kan worden door alle computers en, telefoons en smart tv’s van je medegezellen.

https://www.camperland.be/techniek/boost-je-wifi-ontvangst-voor-je-smart-tv-met-de-teleco-wifi-van-t400-router-en-de-phoneboostervan/

Met een Data Sharing SIM kunt u maximaal vier extra data simkaarten gebruiken allemaal gekoppeld aan uw primaire spraak- of datacontract – en op verschillende apparaten, waardoor het eenvoudiger te beheren is en u ervoor kunt zorgen dat u nooit zonder data komt te zitten op uw tablet, router en dongle.

Ze kunnen allemaal tegelijkertijd worden gebruikt, ongeacht de gsm of het apparaat dat wordt gebruikt. De simkaarten gebruiken gegevens uit dezelfde bundel en kunnen op één factuur worden gefactureerd.

Nieuwe televisies zijn tegenwoordig bijna allemaal Smart-tv’s, multi-media toestellen die je kan verbinden met internet. Eenmaal aangesloten op het netwerk installeer je diverse apps op je tv zoals Netflix of YouTube. Om die verbindingen en apps te kunnen installeren heeft de TV een besturingssysteem nodig, meestal is dit Androïd (van Google). Over het algemeen via een internetbrowser surfen op het internet. Steeds vaker kun je dankzij Smart-tv ook allerlei andere apparaten verbinden met de tv, zoals je smartphone en tablet. Verbinden met het internet netwerk kan draadloos, wanneer de televisie geschikt is voor wifi, of gewoon met een netwerkkabel of wifi dongle.

Het concept van WiFi Direct is grotendeels hetzelfde als bij Bluetooth, maar het haalt hogere snelheden en kan dus veel meer data  tegelijkertijd versturen en ontvangen. Dat maakt deze technologie erg  interessant voor het streamen van video’s van uw smartphone of tablet naar een  televisie. 

Wat is het verschil tussen wifi direct en gewone wifi?

Waar wifi enkel beschikbaar is in de directe omgeving van een draadloze (modem) router, is Wifi Direct een technologie om twee of meer apparaten direct met mekaar te verbinden zonder tussenkomst van een (modem) router.

Wifi Direct kent een aantal handige toepassingen: je kan bijvoorbeeld foto’s of documenten vanaf een laptop naar een printer sturen, gegevens van de ene smartphone naar de andere overzetten of een video vanaf een tablet naar een tv streamen. Dit zonder eerst verbinding te hoeven maken met een (modem)router (en dus het internet).

Een verbinding tussen apparaten tot stand brengen kan op verschillende manieren: via een druk op een knop (“druk op het ene toestel op knop X en vervolgens op het andere toestel op knop Y”), via een pincode of wachtwoord, of zelfs via NFC (door beide apparaten fysiek bij mekaar in de buurt te brengen).

https://www.test-aankoop.be/hightech/internet/dossier/wifi-of-wifi-direct

Met een wifi dongle is het mogelijk om van je digitale ontvanger een interactieve ontvanger te maken. Met een dongle kan je ook internet krijgen op je laptop of je PC. Het enige wat je hoeft te doen is de dongle op je laptop of PC aan te sluiten. Met dit apparaatje kan er dus een internetverbinding tot stand gebracht worden. Sommige dongle’s hoef je alleen nog via een control panel op je internet in te stellen door bijvoorbeeld een wachtwoord in te voeren, maar daarna kan je meteen van je draadloze internet gebruik maken.

Een alternatief voor een dongle is een wifi repeater.

Met een dongle kan je namelijk nog flexibeler werken dan een wifi repeater. Een wifi repeater creëert een extra bereik bovenop het bereik van je router. Hierdoor kan je op meerdere plekken gebruik van internet maken. Een dongle zorgt er echter voor dat jouw PC of laptop is voorzien van een wifi ontvanger waarmee jij het signaal van je router direct kunt ontvangen. De meeste dongle’s zijn alleen niet echt sterk in het ontvangen van internetverbindingen van hoge snelheden. USB dongles die gebruikt worden om internet op een PC of laptop te kunnen ontvangen zijn eigenlijk een beetje ouderwets. Als jij van plan bent een internet dongle te gebruiken om internet op je interactieve TV te ontvangen, is een dongle hier nog steeds een uitermate geschikt product voor.

Een belangrijk voordeel van een wifi repeater is dat er gebruik kan worden gemaakt van een groter netwerkbereik. Dit is bij een dongle niet het geval omdat een dongle uitsluitend als internet ontvanger geldt, en dus niet als apparaat dat voor een extra internetbereik kan zorgen.

https://www.bestewifirepeater.nl/wifi-dongle/

Wiki CC is en systeem van het merk Keronde die het wifi signaal versterkt. WIFI CC die zo’n 1000 € zou moeten kosten en dat ook voor en in België kan toegepast worden. Door de router kunnen alle leden van het netwerk gebruik maken van de internetverbinding zonder dat je smartphone extra belast wordt, want de router doet hier het werk. Indien je dat wenst kan je hun WIFI CC2 systeem ook voorzien van een aparte sim-kaart (een apart abonnement).

Het product kreeg veel aandacht in de Franse campermagazines zoals in Le Monde du Campingcar en het VanLife magazine en wordt nu al toegepast en gebruikt door de camperbouwer Le Voyageur

https://www.camperland.be/techniek/wifi-cc-het-systeem-van-keronde-om-tv-te-kijken-via-wifi-of-4g/

Dualband houdt in dat de router niet alleen 2.4 GHz ondersteunt (zoals de meeste draadloze routers), maar ook op 5 GHz kan uitzenden. Routers die dualband WiFi ondersteunen, zijn een stukje prijziger dan de standaard modellen maar bieden zeker voordelen zoals de minder drukke frequentie (vandaag), minder storingen door andere appartuur op 2.4 GHz en 2 netwerken werken beter dan één.

WPS staat voor Wifi Protected Setup. Het is bedacht om makkelijker een draadloze verbinding te maken. Zo hoef je geen ingewikkelde sleutels te typen. Met behulp van WPS kunt u veilig apparaten aan uw beveiligde draadloze netwerk toevoegen zonder een gecodeerde beveiligingssleutel (WEP/WPA/WPA2) te moeten onthouden en invoeren. Meestal zijn er 2 methoden voor het aansluiten van een router met behulp van WPS. Je kunt een verbinding instellen door de WPS-pincode (Personal Identification Number) van de receiver in te voeren op de draadloze LAN-router of het draadloze LAN-toegangspunt om de verbinding tussen de apparaten te verifiëren

x