(BE) Waasland, het land van Waas met Durme en Schelde (Oost-Vlaanderen)

(BE) Waasland, het land van Waas met Durme en Schelde (Oost-Vlaanderen)

Het Waasland – ook het Land van Waas genoemd – is een historische en geografische streek in het noordoosten van Oost-Vlaanderen, gelegen tussen Antwerpen en Gent. Het Waasland grenst in het noorden aan Nederland. In het oosten en zuiden doorkruist door de Schelde, in het zuiden tevens nog door de Durme en in het westen door het kanaal Gent-Terneuzen. Sint-Niklaas wordt door velen gezien als hoofdstad van het Waasland maar heeft voor de camperaar niets te bieden of gerealiseerd.

In Beveren-Waas heb je betere mogelijkheden, de stad zorgde in 2019 voor 5 (éénvoudige) overnachtingsplaatsen. Zowel in Hamme en Beveren, maar vooral in Temse heb je als camperaars goede mogelijkheden om te overnachten met de camper. Temse is echter de enige plaats in het Waasland met een servicepunt. Voor de camperaar is het dus moeilijk om er lang te verblijven. Ook is er in Temse een motorhome dealer Alpha Motorhomes die de camperaars toelaat om hun chemisch toilet er te gaan lozen, bedankt Alpha Motorhomes voor deze service.

Een absolute troef van het Waasland zijn de natuurgebieden die als een lappendeken over het grondgebied liggen. Kreken, bossen en velden, met de typische knotwilgen, met hier en daar een riviertje ertussen. Als je van natuur houdt, kan je hier makkelijk uitleven. Het Land van Waas wordt gedomineerd door 2 grote rivieren, de Schelde en de Durme. De autostrade E17 doorkruist in het zuidwesten verschillende Wase gemeenten. De autostrade E17 kwam in de plaats van de oude baan van Gent naar Antwerpen (N70).

In Waasmunster, Sint-Gillis-Waas en Stekene kun je terecht op een camping. In Waasmunster kan je wandelen en fietsen langs de Durme of wandelen in de bossen (Heide).

Het Waasland grenst bij verschillende gemeenten aan de Schelde, sommige gemeenten zoals Temse worden tot het Scheldeland gerekend. 

Waasland, het Land van Waas, Vos Reynaert, Schelde, knotwilgen, Fort

Nog voor de aanleg van de Kennedytunnel (1969) was vroeger N70 de enige mogelijkheid om naar Antwerpen onderdoor de Schelde te geraken. In het noorden, dichterbij de Nederlandse grens werd een expressweg aanlegd die van Antwerpen tot aan de kust in Knokke loopt. In 2010 werd deze expresweg omgevormd tot een volwaardige autosnelsnelweg (E34) door o.a. Beveren, Vrasene, Kemzeke, Sint-Gillis-Waas en Stekene in het Waasland doorkruist. In het Waasland ervaar je het contrast tussen natuur en industrie, gezellige steden en verlaten dorpen, oude forten en moderne architectuur. 

In Hamme vloeit de Durme in de Schelde. Langs beide rivieren kan je wandelen en fietsen. In Hamme kan je in Driegoten met de veerboot naar de overkant naar Weert. Eveneens in Hamme kan je naar de overkant in Elversele, deelgemeente Temse. In Wachtebeke en Stekene kan een kajak huren en de Moervaart afvaren tot in Lokeren.

Geschiedenis

Sinds de zestiende eeuw gebruikte de Keure van het Land van Waas de raap als symbool. De Wase landbouw stond destijds immers bekend om de rapenteelt binnen het vierslagstelsel, die bijdroeg aan een meer vruchtbare bodem en de rapen die ‘s winters kon dienen als voedsel voor het vee. Tien Wase (deel)gemeenten namen bijgevolg de raap op in hun wapenschild. 

Historisch gezien was er sprake van een Waasgouw, behorend tot het graafschap Vlaanderen. Het was oorspronkelijk een overwegend agrarisch gebied, bekend door zijn typische panorama’s van bolle velden (door eeuwenlang rondploegen voor beter drainage), omringt door de typische knotwilgen. In het wapenschild van het Waasland is een raap terug te vinden. In het bekende Middelnederlandse dierenepos ‘ Van den Vos Reynaerde ‘ komen tal van plaatsnamen uit het Waasland voor, bijvoorbeeld Daknam en Belsele.

De oudste bewoningskernen bevonden zich op de Cuesta van het Waasland en de zandleemgronden in het zuiden aan de Schelde. Hier zijn sporen uit de Gallo-Romeinse periode teruggevonden. Waasmunster is de oudste parochie van het Waasland, en het Land van Beveren met bijbehorende kastelen was lang het voornaamste politieke centrum.

Stroperbos, land van Saeftinge, polders, moervaart, Durme, otters

Foto – Durme en Schelde vloeien in Hamme samen langs de fiets- en wandelpaden

Te zien

De beste camperplaatsen in het Waasland kan je in Temse vinden
De beste camperplaatsen in het Waasland kan je in Temse vinden

Het Waasland heeft twee archeologische zones. Het gaat om Vrasenepolder (Beveren) en Moervaart (Sint-Niklaas en Stekene). Een erkenning van de oudste prehistorische geschiedenis van deze regio. De moervaart kan je vanuit Stekene tot in Lokeren met de kajak bevaren.

Hamme

Op de wandeling richting Driegoten, vloeit aan het standbeeld van de Filip De Pillecyn, de Durme in de Schelde. Hamme is verbonden aan de wielrenner Greg van Avermaet en de schrijver Herman Brusselmans. De film, De Teleurgang van de Waterhoek, is een boek van Stijn Streuvels dat in 1971 wereldberoemd was in de lage landen dankzij de (exotische) film Mira. Verschillende scènes werden opgenomen in Hamme aan de Mirabrug. 

December 2019 – Er zijn nog steeds SIGMA-werken aan de gang voor een hernieuwd overstromingsgebied, een deel is voltooid met nieuwe wandel- en fietspaden. Dit alles goed te bereiken vanaf de camperplaats.

Waasmunster

– Kasteel Ortegat
– Kasteel Blauwendael, tevens gemeentehuis
– Kasteel Les Gobelets
– Abdij van Roosenberg

Kruibeke

Het grootste overstromingsgebied van Vlaanderen ligt in het Waasland! De Polders van Kruibeke situeren zich op het grondgebied van Kruibeke, Bazel (camperplaats) en Rupelmonde. Ze bevinden zich langs de Schelde en omvatten ruim 650 hectare natuurgebied. Hèt fiets- en wandelparadijs bij uitstek. Ontdek de Watervallen van Kruibeke en vergeet je verrekijker niet zodat je zeker een ree, bever of otter kan spotten.

Temse

Heden de mooiste camperplaats van het Waasland met toch heel wat mogelijkheden. Temse, gelegen aan de Schelde, wil zich profileren als een Wase gemeente voor ééndagstoerisme. Met de camperlocatie willen ze zich fixeren  op het meerdaagse toerisme. Het centrum is bereikbaar op wandel- en fietsafstand. De Onze-Lieve-Vrouwkerk ligt op zo’n 200 meter van de parking.

Temse ligt op de grens van het Waasland met Antwerpen. Van hieruit fiets je aan de andere oevers van de Schelde via Weert en Mariakerke (mosselfeesten). Of je fiets richting Antwerpen richting Bornem (Hingene) en via de Stille Waters in Bornem via Wintam (camperparking) tot aan de Rupel in Boom.

Beveren

In 2019 heeft de stad Beveren op 6 locaties, in de stad en zijn omringende gemeenten, parkeerplaatsen aangeduid met het bord E9h: “voorbehouden voor camperaars”. Er zijn geen voorzieningen, maar mag men wel overnachten! De meest interressante voor een uitstap is de parking aan het kasteel Cortewalle (met botanische tuin) – Essendreef: volg de pijl Parking Cortewalle naar deze camperplaats.

Moerbeke

Moerbeke is met amper 1,5 inwoners per ha de meest landelijke gemeente van het Waasland.  Tussen de huizen ontdek je talloze staaltjes uiteenlopend natuurschoon. Je doorkruist er tijdloze polders, natte krekengebieden, uitgestrekte sparrenbossen en eenzame heidevlakten. Wandelaars en fietsers flirten met de lands-en gemeentegrenzen – https://www.ontdekhetwaasland.be/

Sint-Niklaas

Gekend voor zijn Grote Markt (de grootste van België) met ballonwedstrijden en zijn Waas Shopping Center. Als camperaar kun je op beide plaatsen NIET terecht. Eventueel overnachten in Temse of Hamme of op de camping in Waasmunster en dan via het openbaar vervoer kun je er terecht. 

Basel

In de polders van Bazel (camperparking) grenst het Waasland aan Antwerpen. Met de veerboot kan je naar de overkant naar Hemiksem – de Hemiksemse overzetplaats ligt aan de Scheldeboord in het verlengde van de Callebeekstraat.

Rupelmonde

In Rupelmonde vind je een aantal verrassende bezienswaardigheden op een kleine oppervlakte bijeen. Ver hoef je dus niet te lopen. Je ziet op één plek veel cultureel erfgoed samen: de Graventoren, de Getijdenmolen, een kapel. Bij de Getijdenmolen bevindt zich ook een Infopunt Toerisme Kruibeke, gehuisvest in een oud pompierskot. Rupelmonde is op de kaart gezet door Mercator of Gerard de Cremer.

Thermen, boottochten, veerboten, Molsbroek, openlucht zwembad

Foto – Moderne appartementen komen in de plaats van de teloor gegane boelwerf van Temse

Te doen

Temse

-Fietsttocht langs de Schelde naar Elversele en dan door langs de Durme in Hamme (tot de Mirabrug)
-Met de overzet in Weerd naar Driegoten in Hamme (en terug)
-Fietsen, wandelen naar Bornem – naar Wintam (camperplaats), via TV-opname plek van Stille Waters
-Shoppen in Sint-Niklaas in het Waasland Shopping center
-Fietsen, wandelen naar Mariakerke – mosselfeesten
-Fort van Breendonk bezoeken
-Wandelen, fietsen in Buitenland
Alpha Motorhomes bezoeken op 3 kilometer
-Boottochten in beide richtingen van de Schelde
-Watersport vereniging op wandelafstand
-Bezoeken van Priester Poppe museum
-Monument De Kaailopers

Hamme

Direct fietsen of wandelen richting Waasmunster, De Driegoten, via de overzetboot naar Tielrode, naar Temse, Baasrode, Dendermonde, … In Driegoten met de overzet naar Weerd, Bornem, Hingene. Bij sporthal Meulenbroek mountainbike parcours of vissen in de visvijver of in de Oude Durme.

Katara Sauna

In Belsele kan je terecht voor dag met een luxe sauna. Thermen Katara is één van de grootste sauna plaatsen van België met een dagprogramma. Starten kan met een ontbijt en een massage – www.katara.be

Zwemmen

Zwembaden (gemeentelijke) zijn in Lokeren, Temse, Sint-Niklaas of Dendermonde. Of je kan naar het Recreatiepark de Ster te Sint-Niklaas, of het openluchtzwembad van Hamme.

Zeilen, surfen

Kan op het domein van Sportclub Del Mare, in Waasmunster richting Lokeren, in Hamstraat 1. Del Mare is een actieve surf, sup & zeilclub te Waasmunster, in de buurt van Lokeren en het Molsbroek. Je kan er gezellig iets drinken op het terras – https://www.delmare.be

Natuurreservaat Molsbroek Lokeren

Het Molsbroek is een moerasgebied met een grote biodiversiteit. Het staat bekend om zijn in het wild levende watervogels en moerasplanten. Het landschap omvat onder andere moeras, broekbos, rivierduintjes, rietvelden en vochtige graslanden. Het natuurgebied ligt ten oosten van de stadskern van Lokeren en wordt omringd door een 4,5 km lange verharde wandeldijk.

Fietsroutes in Waasmunster

– Hoeveroute 25 km
– Miraroute 32 km
– Grimbeertroute 43 km
– K-route 24 km
– Marktwegelroute 18 km

Wandelen in Waasmunster

– Gerstekotpad 8 km
– Roosenberg blauw wandelroute 7 km
– Roosenberg rood wandelroute 7 km
– ‘t Oud Vliegplein (WO I) 10 km
– Anders Validen wandeling 4,3 km
– Sombeke Oude Durmepad lus 1 – 10,7 km
– Sombeke Oude Durmepad lus 2 – 6,5 km
– Meersenpad 5 km
– Edmond Verstratenpad – 7,5 km

Recreatiepark

Sint-Niklaas heeft een recreatiepark “De Ster” waar echter GEEN voorzieningen zijn voor camperaars. Er zijn wel parkeerplaatsen voorzien voor auto’s. Je kan dus hooguit hier terecht met een kleine buscamper: via de Vossekotstraat (parking 2.400 wagens) of via de Lange Rekstraat (parking 220 wagens).

Een beter alternatief is het Provinciaal Domein Puyenbroek in Wachtebeke, 40 km verderop, waar je wel kan overnachten op de camping.

Beveren

Populair is een fietstocht door de vlakke, winderige polders (Vrasene) naar het verlaten Doel of het Verdronken Land van Saeftinghe (met museum en wandelingen met gids in de schorren).

De deelgemeente Doel omvat naast de dorpskern de gehuchten Ouden Doel, Rapenburg en Saftingen. Verder hoort ook de Prosperhaven (dit is de haven van Prosperpolder) en De Schoof nog bij Doel. Net ten noorden van het dorp staat de kerncentrale Doel. Stop ook eens bij de Scheldemolen. Of ga met de fiets vanuit Beveren naar Kallo en bezoek het Fort Liefkenshoek.

Roosenberg, Cortewalle

Foto – Kasteel van Cortewall in Beveren-Waas met wandelpaden door de botanisch tuin (arboretum)

Camperliefhebbers

Er zijn toch enkele dorpen en steden in het Waasland die de moeite doen om de camperaar te behagen. De beste plaats met voorzieningen in deze regio is vooral Temse.

Daarnaast kan je nog overnachten in Hamme, Beveren en Lokeren, maar zonder voorzieningen en slechts met één, 2 tot 3 plaatsen.

Er zijn ook enkele kleine campings in Zele, Waasmunster, Sint-Gillis-Waas en Stekene.

Camperplaatsen in het Waasland
Campings in het Waasland

Land: België

Provincie, departement: Oost-Vlaanderen

Toeristische streeknaam: Waasland, het Land van Waas

Steden en gemeenten: Temse (Elversele, Tielrode), Hamme, Lokeren (Daknam), Eksaarde, Waasmunster, Stekene, Sint-Niklaas (Belsele-Waas, Sinaai, Klein-Sinaai), Beveren (Melsele, Vrasene, Haasdonk), Kieldrecht, Kruibeke (Basel, Burcht), Moerbeke-Waas, Rupelmonde, Sint-Gillis-Waas (Kemzeke, Meerdonk, Sint-Pauwels) Steendorp, De Klinge, Nieuwkerken-Waas, Verrebroek, …

Inwoners: 300.000

Hoogte: 0 – 35 m boven de zeespiegel

 

Waasland

3
Camper vriendelijk 3.8
Toeristisch 3.8
Camperparken & voorzieningen 0.0
Campings & voorzieningen 2.5
Horecazaken 4.0
Parkeerplaatsen (overnachten) 3.3
Parkeren dichtbij water 3.8

Beter

 • Tal van plaatsen
 • Vaak dicht bij natuur
 • Fietsplezier
 • Wandelplezier
 • Horecamogelijkeheden
 • Sportmogelijkheden

Minder

 • Beperkt aantal plaatsen
 • Weinig servicevoorzieningen
 • Campings 2/3 sterren
 • Soms té éénvoudige uitwerking

Verschillende dorpen & steden in het Waasland hebben een toeristische dienst, meestal in het centrum van de stad of gemeente. Maar die zijn vaak met de camper moeilijk te bereiken omdat er geen aangepaste parkeerplaatsen zijn. De beste optie is Temse, waar u op wandelafstand van de camperparking de toeristische dienst op de Markt 1 kunt bezoeken.

Of tenslotte via die ene parkeerplaats in Beveren-Waas dichtbij het centrum – Parking Essendreef aan het kasteel Cortewalle en Koetshuis

Bronnen:

  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Waasland
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Puyenbroeck