(DU) Traben-Trarbach, het symbool van de stad aan de moezel is de bruggenpoort Brückenstranke

(DU) Traben-Trarbach, het symbool van de stad aan de moezel is de bruggenpoort Brückenstranke

Traben-Trarbach werd in 2014 samengesteld uit 15 deelgemeenten waaronder de bij de toerist bekendere Burg, Enkirch, Kinheim, Wolf en Krov. De stad kwam aan het begin van deze eeuw tot rijkdom. Het ligt aan een smalle bocht in de Moezel omringd door bossen en uitgestrekte wijngaarden. De rivier snijdt het stadje in twee gedeeltes. Vroeger waren het twee aparte plaatsjes, maar vanaf 1904 is het één stad. De grote wijnkelders en de grote en prachtige Art Nouveau-villa’s getuigen vandaag van vroegere rijkdom. 

De oude wijnkelders kunnen nu nog altijd worden bezocht, al dan niet met rondleidingen. Veel middeleeuwse gebouwen zijn door oorlog of brand verloren gegaan. Dit is gecompenseerd door de bouw van prachtige Art-Nouveau (Jugendstil) villa’s en vakwerkarchitectuur, waardoor Traben-Trarbach nu zijn royale en rijke karakter heeft gekregen. De verkregen welstand door de wijnhandel maakte het mogelijk dat Traben als eerste Duitse plaats elektrische straatverlichting kon invoeren. 

Het symbool van de stad is de Brückentor bruggenpoort. Deze poort is voorzien van fraai beeldhouwwerk. Het symboliseert onder meer de slechte en goede wijnbouwgebieden aan de Moezel rond de 19de eeuw. De brug zelf is gebouwd na 1944 nadat de vorige werd verwoest in WO II. 

De stad heeft verschillende geneeskrachtige bronnen. In 1799 werd er in de plaatselijke kopermijn een waterbron gevonden. Deze warmwaterbron was zo sterk, dat verdere mijnbouw ontginning uitgesloten moest worden.

De kleine binnenstad telt enkele, gezellige winkelstraatjes met uitnodigende terrassen. De hoofdstraat is bovenaan begroeid met druivenranken.

Traben-Trarbach Duitsland Rijnland-Palts Moezelvallei

Geschiedenis

Vondsten uit de Keltische en Romeinse tijd laten sporen van een oude nederzetting zien. Reeds in 830 na Christus werd er geschreven over Traben, over Trarbach daarentegen pas in 1142. Franse oorlogsstrategen hebben de belangrijke strategische ligging van Traben-Trarbach erkend tijdens de oorlogen door hen gevoerd in de 2e helft van de 18de eeuw. Getuige hiervan is de ruïne van Fort Mont Royal, een gigantisch vestingsbouwwerk. 

Kenmerk van Traben-Trarbach is de Brückenstranke, een in uit 1899 poortgebouw bij de brug over de Moezel. De brug van vandaag is een nieuwer exemplaar voor de historische brug die helaas in 1944 werd verwoest tijdens WO II. 

In de loop van de 19de eeuw werd vooral Traben economisch steeds belangrijker. Door de stadsbranden in 1857 en 1879 werden de oude stadskernen van Traben en Trarbach bijna volledig verwoest. Aan het einde van de 19de eeuw werd er druk begonnen met de wederopbouw en volgde een lange periode van welvaart die werd gebracht door de florerende wijnhandel. 

Opgravingen hebben aangetoond dat ook de Romeinen de warmwaterbron kenden en er gebruik van maakten.

Te zien

Historische gebouwen

– Boven de stad zijn de resten van burcht Grevenburg te zien. Deze werd rond 1350 gebouwd door graaf Johann III. Tijdens oorlogen in de 17e en 18e eeuw werd ze door de Fransen veroverd en geheel verwoest. Bij de ruïne van de burcht is tegenwoordig een mooie tuin gevestigd. De plek waar de Grevenburg ooit stond biedt een prachtig uitzicht over de Moezel. De ruïne getuigt van de vroegere macht van de graven van Sponheim. Deze vesting werd meerdere keren belegerd. Van het imposante complex rest nu alleen nog de voorgevel van het Kommandanten-haus.

– ruïne van vestiging Fort Mont Royal, Lodewijk XIV liet in 1687 deze gigantische vesting bouwen. Deze bood plaats aan 12.000 man en 3.000 paarden. De vesting werd echter in 1698 na de Vrede van Rijswijk alweer verwoest.

Brückentor, een in uit 1899 poortgebouw bij de brug over de Moezel

– het Amtmannshaus

– het Haus Kayser in rococostijl met mooie trap

Musea

– Het Buddha museum

– Het Mittelmosel museum was vroeger het huis van de commandant dat in 1760 als representatief laat barok woon- en handelshuis werd gebouwd. De bekende Duitse schrijver en filosoof Goethe bracht hier in 1792 een nachtje in door. Het museum geeft een overzicht van waardevol meubilair en kunstvoorwerpen uit drie eeuwen en presenteert op een unieke wijze de welgestelde, burgerlijke wooncultuur van de 18e en 19e eeuw.

Kerken

– Nikolauskirche (14de eeuws) in Trarbach
– St.Peterkirche (10de eeuw) in Traben

Te doen

Thermen

Moselterme, dompel jezelf onder in een 200 vierkante meter wereld van water en stoom. En een saunalandschap dat u zal inspireren.

Wijnen

– Proef de heerlijke Moezelwijn in één van de authentieke en vrolijke wijnproeverijen, rechtstreeks van de producent-wijnmaker.

– Traben-Trarbacher onderwereld: ondergrondse wandeling met meerdere verdiepingen en 100 meterslange gewelven.

Nachtwacht van Traben-Trarbach: een zeer speciale stadsrondleiding in het donker. Van april tot oktober is het mogelijk eens per maand aan een interessante nachtrondleiding vol belevenissen door het romantische centrum van Traben-Trarbach deel te nemen. Uitgerust met lantaarn, mantel en hellebaard begeleidt de nachtwacht u dan via kronkelende en duistere steegjes door het Moezelstadje met zijn rijke geschiedenis. Er zijn talloze aantrekkelijke plekjes en opmerkelijke feiten te ontdekken!

Loop zeker eens door de straatjes in het centrum en doe er een terrasje, bezoek een museum of wandel naar de ruines van burcht Grevenburg, via de steile hellingen, of ga naar de ruïne van vestiging Fort Mont Royal en vergeet geen foto te maken van de Brückenstranke aan de brug over de moezel.

Boottochten

Je kunt diverse boottochten op de Moezel doen vanuit de stad. Vertrekplaatsen beneden aan de brug aan de Wolfer Weg.

Camperliefhebbers

In het stadje kun je met de mobilhome moeilijk tot nauwelijks parkeren, mede doordat de stad doormidden wordt gesneden door de brug. Je kunt wel in Traben-Trarbach terecht op (een kleine) camperplaats aan het rugbyveld of bij de camping net even buiten het centrum. Vaak zijn deze volzet, zeker in het drukkere seizoen. Je kunt dan een overnachtingsplaats zoeken in de naburige dorpen. Zie onder parkings van de Camperland website.

 

Camperplaatsen in de Moezelstreek

(DUI)(MOE) Bernkastel-Kues, stadsparking Nikolausufer (P) (Kues)

Tijdelijke parkeerplaats die u toelaat de toeristische stad Bernkastel te bezoeken. Ligt aan de overkant van de oevers van de moezel op 1 km van het centrum. Om te overnachten ga naar Wehlen, Graach of de Knaus Camping. De parkeerplaats aan de oevers van de Moezel (genaamd Nikolausufer) in Kues ligt niet ver van het centrum van Kues, de wijk Bernkastel is te bereiken na een paar meter langs de oevers en na het oversteken van de brug.

(DUI)(MOE) Wehlen, Stellplatz Weingut Studert Prum (Wehlen – Bernkastel-Kues): fietsen en wandelen langs de zonnewijzer van Prum

De camperplaats Stellplatz Weingut Studert Prum met 43 plaatsen in Wehlen, is terrasvormig aangelegd op de oever van de Moezel, met zicht op de wijngaarden van het Wehlener Sonnenuhr of de Moezel. De ruime plaatsen zijn afgebakend met houten hekjes. De stelplaats is een beetje van de straat, zodat het er lekker rustig is zonder lawaaihinder van voorbijrijdende auto’s. De eigenaar komt rond 18u langs om te ontvangen. Maar je kan ook naar zijn huis (wijngoed), 400 m verderop langs de Moezel. Voor een nacht betaal je in totaal 13 € all-in (07/2020).

Land:  Duitsland

Provincie, departement: Rijnland-Palts

Toeristische streeknaam: Moezelvallei

Stadsdelen: 15 deelgemeenten

Oppervlakte: 31.35 km²

Inwoners: 5762

Hoogte: 110 m boven de zeespiegel

Code: 9

Brückenstranke, een in uit 1899 poortgebouw bij de brug over de Moezel in Traben-Trarbach
Brückenstranke, een in uit 1899 poortgebouw bij de brug over de Moezel. De brug van vandaag is een nieuwer exemplaar voor de historische brug die helaas in 1944 werd verwoest tijdens WO II.

Fotogallerij Traben-Trarbach

Office van toerisme

Am Bahnhof 5, 56841 Traben-Trarbach

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Beoordeel Traben-Trarbach, met zijn bruggenpoort Brückenstranke
Average rating:  
 0 reviews

Traben-Trarbach, met zijn bruggenpoort Brückenstranke

1.85
Camper vriendelijke stad 0.5
Camperplaatsen 1.3
Camperparken 1.3
Campings 1.8
Horecazaken (wijnen) 4.5

Beter

  • Wijngaarden en wijnkelders
  • Fietsen en wandelen
  • Villa’s en vakwerkarchitectuur
  • Gezellige winkelstraatjes
  • Bezoek het Fort Mont Royal

Minder

  • Geen camper parkeerplaatsen bij de stad
  • Kleine camperplaats nabij vaak overvol
  • Overnachten moet je op andere plaatsen
  • Stad wordt doormidden gesneden door de moezel