(BE) Schelde- en Denderland, regio fiets- en wandelparadijs, forten en veerboten langs Schelde, Dender en Rupel

(BE) Schelde- en Denderland, regio fiets- en wandelparadijs, forten en veerboten langs Schelde, Dender en Rupel

Scheldeland, dat zijn kilometers autovrije jaagpaden en dijkwegen maken de streek langs Schelde, Dender en Rupel tot een echt fiets- en wandelparadijs. In de trajecten van de fietsknooppunten zijn er verschillende veerdiensten die je van de ene oever naar de andere brengen. Eet smakelijk in de talloze eethuizen. Bezoek de talloze natuurgebieden of krijg rillingen van het na-oorlogse verleden of de restanten van overstromingen in Ruisbroek. Of sta even stil bij het opnamehuis van Stille Waters.

Langs Schelde, Dender en Rupel

Gemeenten: o.a. Breendonk, Overmere-Donk, Berlare, Dendermonde, Bornem (Hingene, Weert, Buitenland), Puurs, Willebroek, Buggenhout, Wieze, Ninove, Laarne, Kalken, Denderbelle, Wichelen Sint-Gillis-Dendermonde, Appels, Lebbeke, Baarsrode, Uitbergen, Opdorp, Haaltert, Puurs-Sint-Amands, Boom, Zele, Ruisbroek, Eikevliet, Wintam, Mariekerke, ..

Water: Donkmeer, Nieuwdonk, Schelde, Dender, Rupel, de Vliet

Delen van het Waasland (Temse, Hamme) worden soms ook tot het Scheldeland gerekend, deze gemeenten grenzen aan de Schelde. Zoals Temse (camperplaats) – a/d overzijde Bornem (meerdere camperplaatsen), en Hamme (camperplaats) – a/d overzijde Weert (camperplaats) met zijn kasteel en pittoreske taverne.

Doorheen de regio loopt de A12 (Antwerpen-Brussel) waar je in Puurs-Sint-Amands (camperplaats) stilletjes moet zijn want ….ssst, hier rijpt den Duvel, en de E17 (Antwerpen-Gent). Bent je op de camperparking in Aalst ga dan zeker een bezoekje brengen aan de Grote Markt met zijn Belfort.

Scheldeland, Dendervallei, Rupelstreek, Denderland, Faluintjesstreek, Land van Dendermonde, Vaartland, Klein-Brabant, Bloemenstreek

Scheldeland bestaat uit verschillende onderdelen

Scheldeland is een Vlaamse regio die zich uitstrekt langs Schelde, Dender en Rupel in de stedendriehoek die wordt gevormd door Antwerpen, Brussel en Gent. Scheldeland wordt nog eens opgedeeld in de Denderstreek (dat o.a de Faluintjesstreek omvat), Land van Dendermonde, Rupelstreek, Vaartland, Klein-Brabant en Bloemenstreek.

Sommige gemeenten behoren zowel tot de Denderstreek als tot het Land van Dendermonde, terwijl sommige gemeenten tot de Vlaamse Ardennen en de Denderstreek behoren maar niet tot het Scheldeland. De grenzen van het Scheldeland vallen dus niet volledig samen met de grenzen van de opgedeelde streken.

De Denderstreek of het Denderland is een streek gelegen in de provincie Oost-Vlaanderen. Door deze streek loopt de rivier de Dender. De Denderstreek behoort grotendeels tot het Scheldeland maar heeft ook gemeenten die zowel tot de Vlaamse Ardennen als tot de Denderstreek gerekend worden.

De Rupel is een korte, 12 km lange zijrivier van de Schelde die ter hoogte van Rumst ontstaat door de samenvloeiing van Nete en Dijle. De Rupel stroomt door de gemeenten Rumst, Willebroek, Boom, Bornem (Wintam, Hingene, Weert) en Schelle, en mond tegenover Rupelmonde op de grens tussen Hingene en Schelle van rechts in de Schelde uit. In Weert wandel of fiets je tussen de Schelde en Oude Schelde en kan je de oversteek maken naar Hamme a/d Durme.

Schelde, Rupel, Dender, Vlassenbroek, Buggenhoutbos, Gratiebossen

Te zien

Het Buggenhoutbos is een meer dan 200 hectare groot gemengd loofbos waar een speelzone is voorzien van 10 hectare. Oude verdedigingsvesten kun je bekijken in Puurs-Sint-Amands met zijn Liezele fort. Of bezoek het kasteelpark, momenteel 2 ha groot, dat is ontstaan rond een herenboerderij met hofgrachten. Het kasteel heeft een boomgaard en heeft nog zijn oorspronkelijk wegenpatroon en omwalling behouden.

Ben je in Aalst op de camperparking, bezoek dan zeker de Grote Markt met zijn Belfort, het standbeeld van Dirk Martens of het monument van De Voile Janet op de Hopmarkt. Of maak een fietstocht langs de Dender. In het voormalige koetshuis en de orangerie van het kasteel is nu een filiaal van de Aalsterse bibliotheek Utopia gehuisvest.

De Grote Markt van Aalst
De Grote Markt van Aalst

In Dendermonde kan je net buiten de stad wellicht wel een parking vinden met de motorhome. Hier moet je vooraf reserveren om de stoet van het Ros Beiaard te kunnen zien. Als je er toch bent, ga dan eens langs in het Zwijvekemuseum en ga in de richting van het station het park bezoeken voor een selfie aan de Brusselse en Mechelse Poort. Tijdens deze ommegang kan je beter de stad vermijden. Loop ook eens door tot in het centrum om het imposante Gerechtshof te bekijken of het stadhuis met zijn Lakenhalle en Belfort. In dezelfde regio kan je langs in het Provinciaal Museum Emile Verhaeren.

Ben je in de buurt van Puurs dan kan je on-line een bezoek plannen voor de Duvel brouwerij. Je kan kan een balletjes golf slaan in de Golf Club Puurs. Of strek je liever de benen in het park van Coolhem waarna je geniet van een snack in de Brasserie Hof Van Coolhem. Niet genoeg aan geschiedenis? Ga da eens langs in het Fort van Liezele.

Meer cultuur

In het Scheldeland zijn meer dan 23 museums, 26 monumenten en 10 bezoekerscentra’s te bezoeken. Je kan je dus zeker uitleven in deze regio. Het kasteel van Laarne is goed gekend, naast de boskapel van Buggenhout en het mooie kasteel d’Ursel in Bornem. Bezoek dan meteen in Bornem ook eens het Scheepvaartmuseum. Groots is ook het kasteel de Marnix de Sainte Aldegonde in datzelfde Bornem. Naast het ijzige Fort van Breendonk aan de A12 in Willebroek kun je in Haaltert het verzetsmuseum De Patrijs 44 bezoeken die ons WO II die meer mag doen vergeten. Heb je gekozen voor een wandeling in het Buggenhoutse Bos doe er dan ineens een bezoek bij aan zijn Heemkundig Museum Ter Palen. Fietsliefhebbers haasten zich naar Boom om het bezoekerscentrum de Velodroom te bezien.

Fort van Breendonk

Het Fort van Breendonk was een gevangenis- en doorvoerkamp van de Duitse bezetter tijdens de Tweede Wereldoorlog met heel wat gruwelijke herinneringen. Vanuit dit fort werden 2.330 gevangenen naar Duitse concentratiekampen en gevangenissen gedeporteerd. Het fort is vandaag nog steeds een nationaal gedenkteken. Het schetst op een beklijvende manier het harde leven op deze historische site.

Fietsen, wandelen, veerboten, kastelen, fort Breendonk en Liezele, WO II, Coolhem, asperges, bloemkolen

Te doen

Natuur kan je op en top vinden rondom het Donkmeer. Bezoek zeker het Natuureducatief Bezoekerscentrum of de Eendenkooi en neem de kids mee. Daarna kunnen ze zich uitleven in het recreatiedomein Nieuwdonk.

Aan de voet van het natuurgebied Vlassenbroek vind je aan de toegang via Baasrode nog een gezellig terrasje, voor – of zeker na de wandeltocht. De Vlassenbroekse polder is gelegen in één van de meanders van de Schelde en bezit een grote verscheidenheid aan fauna en flora. In het kunstenaarsdorpje Vlassenbroek maak je kennis met het bijzondere kunstwerk ‘De Wenende Ent‘. Zijn Scheldedijk met de kunstgalerijen en de terrasjes zijn bij vele wandelaars en fietsers geliefd.

Het Broek en de Gratiebossen van Berlare, nabij het Donkmeer, is een waardevol natuurgebied. Het broek is net als het Donkmeer ontstaan ten gevolge van historische meandering van de Schelde.

Nat gebied dat in de jaren zeventig door een luciferfabriek werd beplant met meer dan 13.000 populieren. Daartussen liggen moerassen en meer dan vijftig vijvers. Bezoek in datzelfde Berlare de Scheldebroeken met een typisch landschap van de Scheldevallei dat zich uitstrekt op het grondgebied van de gemeenten Zele, Berlare en Wichelen. Het is een meersengebied met een erg open karakter.

Bornem

In het gebied rondom Bornem (en zijn deelgemeenten) vinden we veel leuke camperplaatsen terug (zes) van waaruit je direct kan starten met een wandel- of fietstocht, terwijl de camperplaatsen dicht bij de oevers van de Schelde zijn gelegen of aan het Zeekanaal Brussel-Schelde aan de Sluis van Wintam (camperplaats). Van daaruit kan je zelfs met het veer naar Schelle of Rupelmonde. Ook aan de overkant van de Rupel ligt boom met zijn terrein voor Tomorrowland. Water is een centraal gegeven in dit gebied met tal van dorpen die vroeger veel hebben geleden onder de overstromingen zoals Eikevliet en Ruisbroek. In deze streek rond Puurs en Bornem werd vroeger veel aan aspergeteelt gedaan. Heden is de teelt meer vervangen door bloemkool. Probeer eens de aspergeroute en laat je door de streek loodsen. Vanuit de deelgemeenten kan je weer de Schelde over richting Hamme (camperplaats) naar Weert (camperplaats) of Moerzeke.

Natuurgebieden aan Zeesluis van Wintam (Bornem)

De Zeesluis van Wintam vormt de verbinding tot het zogenaamde Noordelijk Eiland en Zuidelijk Eiland. Deze twee eilanden waren aanvankelijk bestemd als industriegebied maar zijn een natuurgebied geworden. De eilanden vormen omwille van specifieke omgevingsfactoren en hun ligging een onvervangbare biotoop voor tal van vogels, die dit gebied uitkiezen om te broeden, te overwinteren of uit te rusten tijdens de trek. Er is een bezoekerscentrum ingericht.

Autoroute – Scheldelandroute

De Scheldelandroute werd het laatst in 2012 vernieuwd. De vernieuwde Scheldelandroute wil een perfecte mix zijn tussen een rit met de wagen en motor: afwisselend met nu en dan een korte wandeling, een bezoek aan een museum, recreatiedomein of gewoonweg gezellig genieten op een terrasje. Op die manier kunnen niet alleen jonge gezinnen met kinderwagens deze tocht ondernemen, maar kunnen de rolstoelgebruikers evenzeer genieten van een gezellige dag onder vrienden of familie.

Deze Scheldeland-autoroute bestaat uit twee lusvormige trajecten welke elk ongeveer 100 kilometer lang zijn. Onmogelijk dus om beide tochten op één dag te doen: zie https://www.langsvlaamsewegen.be/

Route Scheldeland voor auto's en campers
Route Scheldeland voor auto’s en campers

Fietsen

Toerisme Scheldeland heeft een brochure met 6 kant-en klare fietsroutes. “Fietsen in Scheldeland” neemt je mee naar de belangrijkste plaatsen uit de WOI-geschiedenis van Aalst, Dendermonde, Zele, Lebbeke, Buggenhout, Puurs, Bornem, Sint-Amands en Melle. Met de themaroutes in de brochure maak je kennis met telkens een ander oorlogsverhaal. 

Je kan langs de Schelde fietsen en wandelen langs beide oevers, hier ofwel in Temse ofwel in Weert (Bornem)
Je kan langs de Schelde fietsen en wandelen langs beide oevers, hier ofwel in Temse ofwel in Weert (Bornem)

Wandelen

1. Toerisme Scheldeland heeft een brochure met 6 kant-en klare wandelroutes

2. Kalkense Meersen

De Kalkense Meersen is één van de meest uitgestrekte meersengebieden langs de Schelde, gekenmerkt door open grasvlakten, sloten en grachten. Het symbool van dit natuurgebied is de Grutto, een sierlijke steltloper die vanaf half maart zijn intrede doet om te broeden. Doorheen dit 800 ha grote gebied lopen verschillende verharde en onverharde wegen waarop je vrij kan wandelen.

3. Buggenhout Bos

Het Buggenhoutbos is een meer dan 200 hectare groot gemengd loofbos. Hier hoor of zie je een bosuil, buizerd, sperwer, wielewaal, boomklever of zwarte specht tijdens je tocht door het bos. Wil je meer weten over de soorten bomen en struiken die in het bos voorkomen, breng dan zeker een bezoek aan het arboretum.

4. Brusselse Forten

Het natuurgebied de Brusselse Forten in Dendermonde is straalt zijn grootte van 5 ha en zijn indrukwekkende vijver een zekere rust uit, die wandelaars zeker bekoort.In oorsprong waren de Brusselse Forten deel van de stadswallen aan de rand van de stadskern van Dendermonde. Met haar lengte van ongeveer 2 km vormt het wandelpad rond de vijvers van de Brusselse Forten een ideale uitvalbasis voor hengelaars en joggers.

Ros Beiaart, Eendenkooi, Marnix de Sainte Aldegonde, Museum Ter Palen, sluis van Wintam

Camperliefhebbers

Met veel plezier moeten we vaststellen dat het Scheldeland klaar is voor de camperaar. De plaatsen zijn niet groot: 1, 2 tot 4 plaatsen gemiddeld maar ze zijn vaak mooi ingepland: dichtbij taverne, restaurants en/of dichtbij fiets- en wandelpaden aan de oevers van de Schelde of Dender. Vooral de regio rond Bornem (Wintam, Groot Schoordijk, Breeven, Sint-Bernardus Abdij), Puurs-Sint-Amands, Willebroek (Dijlelaan), Weert en Puurs-Kalfort  heeft men mooie plekjes voor de camperaar voorzien. 

Er zijn verschillende punten die beschikken over servicevoorzieningen, de beste liggen in Breeven en Willeboek in de Dijlelaan. Door het kleine aantal plaatsen is vaak de verblijfsduur beperkt tot max. 48 uur. In de regio rond Bornem worden op zes plaatsen camperplaatsen aangeduid met speciale borden. Bornem, een campervriendelijke gemeente maar is is nog verbetering mogelijk.

De beste plaatsen of opties om te overnachten met de camper zijn:  Bornem (meerdere zoals Weert, Wintam), Puurs-Kalfort, Willebroek, Puurs-Sint-Amands en Aalst.

Camperplaatsen in Scheldeland
Campings in Scheldeland

Land: België

Provincie, departement: Oost-Vlaanderen & Antwerpen

Toeristische streeknaam: Scheldeland, Klein-Brabant

Steden en gemeenten o.a.: Aalst, Berlare, Boom, Bornem (Hingene, Weert), Buggenhout, Denderleeuw, Dendermonde, Destelbergen, Erpe-Mere, Gent, Haaltert, Hamme, Hemiksem, Laarne, Lebbeke, Lede, Mechelen, Melle, Merelbeke, Niel, Ninove, Puurs, Rumst, Schelle, Sint-Amands, Wetteren, Wichelen, Willebroek, Zele, …

Temse behorende tot het Waasland grenst aan het Scheldegebied en wordt daarom soms tot dat gebied gerekend.

Scheldeland, regio

2.7
Algemene beoordeling 3.0
Service voorzieningen 3.3
Algemene netheid, orde 3.5
Werking servicevoorzieningen 3.8
Ligging 3.8
Vuilnis/afval 1.5
Kampeermogelijkheden 0.0

Beter

 • Fietsen
 • Wandelen
 • Bezienswaardigheden
 • Natuurgebieden
 • Veerboten
 • Horeca

Minder

 • Aantal camperplaatsen
 • Voorzieningen voor campers
 • Grootte v/d plaatsen
 • Kampeermogelijkheden nihil
 • Max. 48 uur

Dienst Toerisme Aalst

Hoe en welke toeristische dienst(en) zijn goed bereikbaar met de camper – De beste keuze gaat naar Aalst in de Hopstraat en Bornem.

Bronnen

  • Scheldeland – https://www.scheldeland.be
  • Scheldeland in Oost-Vlaanderen – https://www.scheldeland.be/

Publicatie ©  Camperland.be 2021 – alle rechten voorbehouden