Onder de Belgische Kust vallen de gemeenten gelegen aan de rand van de Noordzee, gelegen tussen Knokke, aan de Nederlandse grens, en De Panne anderzijds aan de Franse grens. De gemeenten zijn verbonden met elkaar via de kusttram. Deze kuststrook van 67 km lang is het meest ondiepste gedeelte van de Noordzee: op 10 km van de kustlijn is de zee nog steeds pas amper 10 meter diep. De Noordzee heeft getijen die met verschillen kunnen oplopen tot 4.4 meter. Traditioneel gezien is het een van de toeristische topregio’s van België.
Vaak wordt deze kust nu ook aangeduid als Vlaamse kust. Het toerisme is erg seizoensgebonden, met als piekseizoen de zomervakantie in juli-augustus. De belangrijkste badsteden zijn Knokke, Oostende, Blankenberge, De Panne en Nieuwpoort. Sinds de jaren 1960 is aan de Belgische kust de temperatuur gestegen en de windsnelheid gemiddeld gedaald.
De Noordzee
Grenst aan de Atlantische Oceaan (Frankrijk) en heeft een gemiddelde diepte van 94 meter. Het is een belangrijke vaarroute voor Europa. De zuidelijke Noordzee is, samen met het aangrenzende Kanaal, de drukst bevaren scheepvaartregio ter wereld. In de zeebodem bevinden zich grote aardolie- en aardgasreserves, die sinds de jaren 70 van de 20é eeuw grootschalig geëxploiteerd worden.
De huidige Noordzee is geologisch gezien een jonge zee, die ontstond nadat aan het einde van de laatste ijstijd (ongeveer 11.000 jaar geleden) het zeeniveau begon te stijgen. In de ondergrond onder het Noordzeebekken liggen gesteenten en structuren die het gevolg zijn van geologische processen tijdens de laatste 350 miljoen jaar.
Het zoute water stroomt de Noordzee binnen vanuit de Atlantische Oceaan, door Het Kanaal en langs de Schotse kusten. De direct in de Noordzee uitmondende rivieren leveren jaarlijks ongeveer 296 tot 354 km³ zoet water. Eb en vloed wisselen zich af in een ritme van 12 uur en 25 minuten. De getijgolf komt de Noordzee binnen via Het Kanaal en via de brede noordelijke ingang van de Noordzee.
Voor meer info zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Noordzee
Parkeren aan de kust
01/2020 – Net als in Zeeland kan je in geen enkele kustgemeente op een openbare plaats met de camper overnachten. Hen er der kan je nog parkeren tijdens de daguren (08:00 tot 20:00 uur), al dan niet betalend. De Belgische kust heeft een negatieve connotatie vanwege haar sterk verstedelijkte kuststrook. In de jaren zestig en zeventig van de 20ste eeuw werd zowat de hele kust in België volgebouwd met appartementsgebouwen die thans een lange muur vormen.
Om te overnachten aan de Belgische kust ben je aangewezen op camperparken en campings. Het aanbod ingerichte camperplaatsen was de laatste jaren toegenomen met 79 nieuwe camperplaatsen in 2019. In 2020 kwamen er, met steun van de Provincie West-Vlaanderen, nog eens 150 nieuwe plaatsen bij.
Openbare parkeerplaatsen zijn nog zeldzaam te vinden voor campers, zelfs de aangeduide informatie op https://www.dekust.be/ (07.2019) is niet altijd accuraat.
Lees op camperland ook:
* Parking Floreal Blankenberge
* Parking Koning Ridderdijk te Westende
Er zijn heel wat camperplaatsen extra bijgekomen, soms als apart camperpark, soms als extra aanbod van een campinguitbater. Bij deze laatste liggen de prijzen vaak wat hoger.
Te doen aan de kust
Aan de Vlaamse Kust kan je meer dan alleen maar zonnen bij een lekker weertje. De gehele kuststrook is verbonden met fiets knooppunten van het Fietsnetwerk Kust. In de duinen en natuurstroken kan je wandelen langs de Kustwandelroute, begeleide wandelingen doen in de natuur zoals de Zwinbosjes in Zeebrugge of Het Zwin in Knokke. In Oostduinkerke kan je de hoogste duin van 33 meter bezoeken.
Tijdens het zomerseizoen zijn er elke dag wel ergens avond(markten). Op de dijk van Middelkerke kan je de beelden van de stripfiguren van Suske en Wiske bewonderen. De garnaalvissers te paard zijn uitgeroepen tot Unesco cultureel erfgoed. Nieuwpoort heeft, naast Zeebrugge, een immense jachthaven waar je met een overzetboot de Yzermonding kan bezoeken en een wandeling of fietstocht maken door het natuurreservaat. Of bezoek in Blankenberge de 350 meter lange pier.
Camperparken en camperplaatsen aan de Belgische kust
Campings aan de Belgische kust
(BE) Lombardzijde, Camping Zomerzon
(BE) Blankenberge, Camping Jamboree (Park Jamboree II)
(BE) Blankenberge, Camping Bonanza 1
Artikelen op camperland over camperparken, camperplaatsen of campings aan de Belgische kust
Belgische of Vlaamse kust, van Knokke tot De Panne
Beter
- + 200 nieuwe camperplaatsen
- Goede infrastructuur
- Fietsroutes
- Wandelroutes
- (Avond) markten
- Aanbod campings
- Kusttram
Minder
- Campers worden teveel "geweerd"
- Agressief bekeuringsbeleid
- Camperplaatsen vaak ver van de kust
- Geen parkeermogelijkheden bij kust
- Nergens overnachten op openbare weg
- Prijs/nacht/dag campings
Submit your review | |
1 2 3 4 5 | |
Submit Cancel |