(FR) Loirevallei, Pays de la Loire – de Loirestreek rondom Angers – Anjou en Maine (LOI) (ANJ) – regio van wijnen, kastelen en fietsroute(s)

(FR) Loirevallei, Pays de la Loire – de Loirestreek rondom Angers – Anjou en Maine (LOI) (ANJ) – regio van wijnen, kastelen en fietsroute(s)

De Loirevallei, is een groot gebied van de Eure en de Loir, wordt ook wel het Loiredal genoemd (Val de Loire). Een bezoek aan de Loirevallei betekent een bezoek aan het unieke erfgoed van kastelen. Deze kastelen van de Loire zijn een uitzonderlijk erfgoed. De Loirevallei maakt deel uit van het werelderfgoed van de UNESCO. De streek is qua oppervlakte de meest uitgestrekte regio van Frankrijk. Veel Franse koningen, kunstenaars en beroemde schrijvers zijn gevallen voor dit mooie gebied langs de Loire en hebben zich hier dan ook gevestigd.

Er zijn in de Loirevallei vier natuurparken: Parc Naturel de la Brenne, Loire-Anjou-Touraine, Parc de Brière en Parc Naturel du Perche) waar rivieren stromen door glooiende groene landschappen. Hier vind je de vele moerassen en bossen van de Sologne en de caves troglodytiques, de grotwoningen die in de rotsen zijn uitgehouwen.

Provincie ANJOU

De provincie Anjou en de stad Angers danken hun naam aan de Gallische stam Andécaves. Anjou grensde aan de provinciën Bretagne in het westen, Maine in het noorden, Touraine in het oosten en Poitou in het zuiden. Gedurende de middeleeuwen verwerd het gebied tot een graafschap, later promoveerde het tot een hertogdom, nog later werd het een Franse provincie. Naast het aangename klimaat zijn de bodem en rotsen van tufkrijtsteen een van de bijzonderheden van deze streek: uit dit poreus gesteente worden huizen, kelders en kwekerijen van Parijse champignons gehouwen.

De streek staat vooral bekend om zijn wijnen. In 1360 werd Anjou een hertogdom voor Lodewijk I van Anjou, de zoon van de koning Jan II van Frankrijk. De derde Anjou-dynastie, een tak van het huis Valois, heerste ook een tijdlang over het koninkrijk Napels. Er zijn bij de Loirekastelen weergaloze tuinen en parken te bewonderen. In Anjou is dat het geval bij o.a. de kastelen van Brissac, Montriou, Vaults en Pin en bij het Paleis van Briau.

De hertogen zelf hadden dezelfde autonomie als tijdens de eerdere splitsingen, maar het hertogdom zelf werd steeds meer op dezelfde wijze bestuurd als het koninklijk domein en de koninklijke overheid oefende vaak de hertogelijke macht uit wanneer de hertogen waren weg. Bij het uitsterven van de mannelijke lijn in 1480 met de dood van René I van Anjou, werd Anjou weer opgenomen in het koninklijk domein. Anjou bleef vervolgens een provincie van de Franse kroon tot aan de Franse Revolutie (1790).

Anjou staat symbool voor wijnen uit de Loirestreek

De Anjou wijn was vooral bekend door de massaal geproduceerde Cabernet d’Anjou: een halfzoete samengestelde Cabernet Franc met een Cabernet Sauvignon. De streek kent een mild klimaat dat bijzonder geschikt is voor de druiventeelt. Inmiddels is de kwantiteit afgenomen en de kwaliteit nog sterk verbeterd. Speciaal is de Rosé d’Anjou, een droge, fris-fruitige rosé gemaakt van voornamelijk Grolleau.

De Anjou bestaat geologisch uit twee hoofdgebieden: de Anjou Blanc in het noordoosten met een bodem van tufsteen met daarop kalkrijke klei, zoals in de Saumur, de Anjou Noir in het westen wordt gedomineerd door ‘zwarte grond’ van vulkanisch gesteente met graniet en ijzer van het Massief Armoricain. In de Anjou is de invloed van de oceaan niet meer merkbaar: de lucht is er droger, het landschap sterker geglooid en de rivieren dieper uitgesneden. De diversiteit in landschap veroorzaakt een grote variatie in microklimaten.

Beschut en vochtig in de steile rivierdalen van de Layon en Aubiance tot droog en relatief warm op de zuidhellingen langs de Loire en op de vlaktes van het ‘Massief Armoricain’ die langzaam afdalen naar de Loire. Dankzij deze diversiteit van microklimaat en bodemgesteldheid worden hier met de Chenin druif wijnen gemaakt met een heel divers karakter: van de droge Savennières tot witte dessertwijnen zoals de Coteaux du Layon en Aubiance.

In de Anjou wordt ook een diversiteit aan rode wijnen gemaakt zoals de Anjou Gamay en de Anjou Rouge, een samengestelde Cabernet Franc met een Cabernet Sauvignon. Dankzij de zwarte vulkanische grond zijn het dieprode, zware geconcentreerde wijnen.

Verkrijgbaar bij Delhaize en Colruyt

Rosé d’Anjou en Cabernet d’Anjou zijn twee appellations uit hetzelfde productiegebied nabij de stad Angers, hartje Loire. Beiden rosé getint maar verschillend qua samenstelling. De Cabernet d’Anjou wordt gemaakt van beide Cabernets terwijl de Rosé d’Anjou ook andere rassen mag aanwenden zoals de immens populaire Grolleau. De wijn is trouwens droger (minder restsuiker) dan de Cabernet d’Anjou, luchtiger en frisser, ideaal als terraswijn of bij koud wit vlees en gevogelte.

regio Loirevallei - Val de Loire

De streek van Maine-et-Loire

Maine-et-Loire (49) is een Frans departement, gelegen in de regio Pays de la Loire. Oorspronkelijk heette het departement Mayenne-et-Loire, tot 12 december 1791. Toen werd de naam gewijzigd in Maine-et-Loire. Doorkruist door de koninklijke rivier en bezaaid met talrijke kastelen is de Maine-et-Loire de trotse bezitter van een rijk natuur- en architecturaal erfgoed. De vallei van de Loire, geklasseerd als Unesco werelderfgoed, en de weelderige gebouwen, neergevleid langs de rivieren, de Kunst- en Geschiedenisstad Angers, beroemd om zijn burcht en zijn middeleeuwse wandbekleding; de wijngaarden van Angers, voor iedereen bekend, de Saumurois en zijn prehistorische sites … De Anjou heeft wonderbaarlijke verrassingen in petto voor zijn bezoekers.

Het landschap van Maine-et-Loire wordt dus grotendeels door de rivieren Loire en Maine bepaald. Beide rivieren drukken een grote stempel op de natuur van het departement. Vooral de Loire die door Parc Naturel Régional Loire-Anjou-Touraine stroomt. Dit natuurgebied ligt ook nog voor een deel in het departement Indre-et-Loire.

De mooie Loire-vallei heeft een gevarieerde natuur met wijngaarden, bos en landbouwgebieden. Er zijn overal wandelroutes die je naar verschillende bezienswaardigheden en mooie plekjes brengen. Ook op de fiets valt er veel te ontdekken. En een tocht langs de Loire of Maine is absoluut de moeite waard.

Daarnaast vind je er ook diverse meren. Je kunt er doorgaans veel vogels spotten. En als je in de bossen of wijngaarden gaat wandelen of bijvoorbeeld mountainbiken loop je een grote kans om wild te zien zoals reeën, herten en wilde zwijnen. Een leuke manier om de natuur van een andere kant te ontdekken is met een boottocht op de Loire of de Maine. Beide rivieren zijn ook prima om te vissen. Je moet er wel voor zorgen dat je bij een lokaal gemeentehuis een vergunning regelt. Zwemmen is in de Loire niet toegestaan, tenzij anders is aangegeven. Het is voor (kleine) kinderen zelfs gevaarlijk gelet op de sterke stroming die er kan voorkomen.

De rivier de Loire eist alle aandacht op

De Loire is de enige rivier in West-Europa die nog nooit gekanaliseerd werd, waardoor het ook weleens de laatste wilde rivier in Europa genoemd wordt. Het loopt over 1006 km, majestueus, onhandelbaar, onderhevig aan overstromingen, aan zandbanken die zijn diepgang variabel maken, van de berg Gerbier-de-Jonc in de Ardèche tot aan de Atlantische Oceaan.

Te bevaren over 700 km tot in de 18é eeuw, is de Loire het nu officieel enkel tussen zijn monding in Saint-Nazaire tot Bouchemaine bij Angers. Het is deze rivier, vrij in zekere zin, die het betoverende landschap van de Loire-vallei heeft gevormd.

 De vallei van de Loire, prachtig bijgenaamd “Tuin van Frankrijk” door de edelen van de vijftiende 15e en 16é eeuw, staat vol met tuinen, boomgaarden en wijngaarden die gekende wijnen van grote verscheidenheid produceren. De zoete Sancerre of de Touraine, Anjou, Saumur … Ze begeleiden een verfijnde gastronomie die de plaats van de overvloedige visvan8gst in de Loire en het vlees afkomstig van de regionale landbouw uitstraalt. Zonder de talrijke streekkazen te vergeten natuurlijk.

Kastelen en wijnen

Camperparking in Meung-sur-Loire, aan de Loirevallei, dichtbij Orleans

In Chartres, met zijn prachtige kathedraal, begint de route langs één van de negentien Kastelen van de Loire die je kunt bezoeken tussen Sully-sur-Loire en Nantes. In de steden Bourges, Chartres, Orléans en Tours staan de mooiste gotische kathedralen van Frankrijk. Langs de Loire tekenen zich tevens charmante dorpen af zoals Champtoceaux, Béhuard, Saint-Florent-le-Vieil, Montjean-sur-Loire, Ingrandes en ook Montsoreau. De kustweg van Angers die zich uitstrekt van Chalonnes-sur-Loire tot Rochefort-sur-Loire, biedt prachtige zichten over de groene landschappen van de Loirevallei.

Gastronomie in de Loire is gegarandeerd een feest. Geniet van rilettes (varkensvlees gekookt in eigen vet), andouillette (gekookte worst), een kaasplankje (vooral geitenkaas) of probeer de macarons van Cormery (de oudsten van Frankrijk) … Van voorgerecht tot dessert geniet je van smakelijke gerechten, geserveerd met een rijke selectie aan wijnen. Van de Muscadet-Sèvre-et-Maine tot Chinon, Saumur of Bourgueil.

De Loire Vallei is een gebied rijk aan geschiedenis en erfgoed, vroeger erg geliefd onder de Franse koningen, en daarom een populaire bestemming onder de toeristen en vakantiegangers voor de beroemde Renaissance kastelen, de charmante dorpjes, maar ook de gastronomische specialiteiten en wijnen. Een groene bestemming waar natuur en bos hun plaats hebben, voor heerlijke wandelingen. Hiervan getuigen het mysterieuze Sologne, het immense bos van Orléans of de oevers van de beroemde wilde rivier. De vele weelderige Franse- en Engelse tuinen in de streek zijn een aanrader voor de liefhebbers van zeldzame planten!

Gerechten uit de streek

Vergeet niet te stoppen om fouaces te proeven, een heerlijke specialiteit van de streek. Als je zo actief bezig bent, vul je je energie aan met gezonde vis. Proef onderweg heerlijke snoek au beurre blanc of gefrituurde paling. ‘Een visje moet zwemmen…’ Profiteer van een ruim aanbod lekkere wijnen uit de Vallei van de Loire, die je op de fiets doorkruist.

Château de Brissac-Quincé - kasteel van Brissac-Quincé

Kasteel bisschoppen van Orléans in Meung-sur-Loire bij Orléans, in de Loirevallei

Hoger dan alle koninklijke kastelen, die van Brissac, met zeven verdiepingen en 204 kamers, verdient zijn bijnaam van reus van de Loire-vallei. Verworven in 1502 door René de Cossé, eerste heer van Brissac, is het vandaag de residentie van de 13e hertog van Brissac. Terwijl het park prachtige uitzichtpunten biedt in de schaduw van honderd jaar oude bomen, onthult het bezoek een oogverblindende omgeving. Hier is er een rivaliteit in schoonheid, vergulde plafonds, kostbare meubels en vooral een heerlijk Belle Epoque-theater, gewijd aan opera.Op deze plek loop je het risico om weg te dromen naar het jaar 1502 toen het  Château de Brissac-Quincé voor het eerst bewoond werd. Sindsdien is het nog steeds in het bezit van dezelfde familie en wordt het nog altijd bewoond door een Graaf van Brissac.  In het kasteel hebben in vervlogen tijden beroemde mensen geslapen zoals Koning Louis XIII.

Camperparking in Meung-sur-Loire, aan de Loirevallei, dichtbij Orleans

Om het onderhoud te kunnen betalen is het kasteel deels opengesteld voor publiek en het is leuk om het te gaan bezichtigen omdat er iets te zien is dat je niet gauw in een ander kasteel in de Loire zult vinden. Er is een oud theater waar voorstellingen in werden en worden gegeven. Ook de keuken van het kasteel is leuk om te zien.

Er worden soms evenementen georganiseerd dus als je in de buurt bent is het altijd handig om op de website van het kasteel te kijken. In december is er een fraaie kerstmarkt. Kijk maar eens in het onderstaande filmpje. Kun je gelijk zien dat Père Noël in Brissac-Quincé iets anders gebruikt dan een arreslee om het kasteel te bereiken. Het kasteel en het park zijn elke dag open behalve op dinsdag, van 10u tot 13u (laatste toegang 12u) en van 14u tot 18u (laatste toegang 17u).

Fietsen - Loire à Vélo: fietsen langs de Loire

Camperparking in Meung-sur-Loire, aan de Loirevallei, dichtbij Orleans

Voor liefhebbers van fietsen is er een leuke fietsroute: La Loire à Vélo. Het is een uniek parcours waarin je zelf je tempo kunt bepalen: ontspannen of sportief, samen of met kinderen. 

De véloroute bestaat uit 800 km goed onderhouden, veilige en aangegeven routes die lopen van het dorpje Cuffy bij Nevers naar Brévin-les-Pins aan de Atlantische oceaan. Het is een mooie route met onderweg speciale servicepunten voor fietsers dankzij het fietslabel Accueil Vélo.

APP GEOVELO

Brissac-Quincé ligt niet direct aan de Loire maar wat verder landinwaarts in de mooie Anjoustreek.  Het is een mooie omgeving voor een vakantie en je kunt er prachtige fietstochten maken. De Loire tussen Saumur en Angers is waarschijnlijk het mooiste van alle ruim 900 kilometers. Aan beide kanten van de rivier kun je ook de fietsroute Loire à Vélo volgen.

Belangrijkste steden

Brissac-Quincé

De gemeente werd in 1964 gevormd door de samenvoeging van de toenmalige gemeenten Brissac en Quincé en maakte deel uit van het kanton Thouarcé tot dit op 22 maart 2015 werd opgeheven. Brissac-Quincé werd opgenomen in op die dag gevormde kanton Les Ponts-de-Cé. Op 15 december 2016 werd de gemeente opgeheven en werd Brissac-Quincé de hoofdplaats van de op die dag gevormde commune nouvelle Brissac Loire Aubance. Brissac is vooral bekend om zijn kasteel, bewoond door de familie van de hertogen van Brissac, is met 7 verdiepingen en 204 vertrekken het hoogste kasteel van Frankrijk. Antiek meubilair, erfstukken, Vlaamse wandtapijten en een Belle Epoquetheater onthullen zich tijdens het bezoek binnenin. Het prachtige park van 70 hectare met honderdjarige bomen, doorkruist door een rivier, nodigt uit tot wandelen.

Orléans

Orléans is een industriestad, met 96.000 inwoners, gelegen aan de Loire. Wie Orléans zegt, zegt Jeanne d’Arc. Zonder de beroemde Pucelle d’Orléans (Maagd van Orléans) die de stad op 8 mei 1429 bevrijdde zou de stad een stuk minder befaamd zijn geweest. Het Maison de Jeanne d’Arc eert haar en er is, uiteraard, een straat naar haar vernoemd. En wat een straat ! Hij loopt recht naar de cathédrale Sainte-Croix, een wonder van Gotische bouwkunst dat op zich al het rijke erfgoed van de stad tentoon gesteld.

Bewonder de (‘s avonds verlichte) façade en de twee indrukwekkende torens. Binnen bevindt zich het prachtige, uit de Abdij van Saint-Benoît sur Loire afkomstige, orgel.  De klokken zijn, op slechts enkele passen afstand van het stadscentrum, vervaardigd door klokkengieterij Bollée. Binnen in de nog altijd drukke Kathedraal is tevens een interessant museum gehuisvest.

Drie andere musea zijn ook de moeite waard. Bewonder, in het Musée Historique et Archéologique de l’Orléanais (Historisch en Archeologisch Museum), een zeldzame collectie bronzen beelden uit het Gallo-Romaanse tijdperk en het Musée des Beaux-Arts, (Museum van Schone Kunsten) heeft, na het Louvre, de meest voortreffelijke verzameling pastellen. Ook modern kunst wordt in Orléans niet vergeten : neem een kijkje bij het FRAC Centre, heiligdom van de moderne kunst. Het gebouw, bijgenaamd “De Onstuimigheid”, waar het museum zich in bevind is op zich al een bezoekje waard.

En ten slotte, het onmisbare ’Hôtel Groslot (met het standbeeld van Jeanne d’Arc), een charmant herenhuis van rode baksteen.

Nantes

Een bezoek aan de Loirevallei is ook een duik in het avontuurlijke Nantes. Naast het wederom prachtige kasteel van de hertogen van Bretagne, nodigt de stad ook uit om unieke creatieve activiteiten te ontdekken. Op île de Nantes, in de Galerie des Machines van het eiland bijvoorbeeld, waar de grappige uitvindingen je aan die van Leonardo da Vinci zullen laten denken. Het middeleeuwse dorpje Sancerre in het zuiden van Orléans is het zeker waard om een omweg voor te maken, zowel voor zijn authenticiteit als voor de 3000 hectare aan wijngaarden.

Angers

Angers stad van Kunst en Geschiedenis, is een stad in het westen van Frankrijk in het departement Maine-et-Loire, ongeveer 300 km ten zuidwesten van Parijs. Angers is de hoofdstad van dit departement. Het gebied rond Angers staat bekend onder de provinciale naam Anjou. De kasteel-vesting van Angers, met 17 indrukwekkende torens, biedt een fantastisch uitzicht over de rivier de Maine. Bekijk zeker binnen het Wandtapijt van de Apocalyps, het grootste middeleeuwse wandtapijt in de wereld met een lengte van 106 meter. In het historische centrum zijn 3 onmisbare bezienswaardigheden: het Collégiale Saint­Martin (universiteitskerk), de Galerie David d’Angers en het Musée des Beaux­-Arts (museum van schone kunsten). En wat te zeggen van de Cathédrale Saint-Maurice, dit wonder is het beklimmen van z’n 103 treden waard. Angers is een industriestad waarvan de inwoners Angevijnen worden genoemd. Overal merk je dat de stad stamt uit de Romeinse tijd, gebouwd op de oevers van de Maine. De wijk die naast de rivier ligt is bekend vanwege zijn bloemenmarkten. De stad noemt zichzelf ook wel de meest bloemrijke stad van Europa. De stad heeft veel brede, rechte straten en parken.

  • het kasteel van Angers, een 13e-eeuws kasteel aan de oever van de Maine waar het Wandtapijt van de Apocalyps (eind 14e eeuw) tentoongesteld wordt. Eveneens vermeldenswaardig zijn de omwalling met 17 torens, de Franse tuin en de middeleeuwse tuin, de slotgrachten en de angevijns gotische kapel Saint-Laud.
  • de romaans-angevijns gotische kathedraal Saint-Maurice (12e-13e eeuw) torent hoog boven de stad uit. Vermeldenswaardig zijn het gebrandschilderd glas van het koor (13e eeuw) en het waardevol meubilair waaronder een marmeren beeld van Sint-Cecilia van Pierre-Jean David d’Angers.
  • de abdij Toussaint (13e eeuw) waarvan de gerestaureerde kerk sinds 1984 onderdak verschaft aan de ‘galerie David d’Angers’. Dit museum is gewijd aan het werk van de beeldhouwer David d’Angers. De in 1815 ingestorte angevijns gotische gewelven werden door een glazen dak vervangen op het einde van de 20e eeuw.
  • de abdij Saint-Aubin waarvan alleen de toren (12e eeuw) van de kerk resteert
  • het hôtel du Croissant (15e eeuw)
  • het hôtel dit Logis Barrault, het oudste stadspaleis van Angers (1486-1493), dat het ‘musée des beaux-arts’ herbergt
  • het hôtel de Pincé (Logis de Pincé), een stadspaleis uit de renaissance (1525-1535). Het biedt onderdak aan het ‘musée Turpin-de-Crissé’ (Griekse, Etruskische, Egyptische, Chinese en Japanse kunst).
  • meerdere vakwerkhuizen waaronder het ‘Maison d’Adam’, het mooiste vakwerkhuis van de stad (1491)
  • de place du Ralliement, het centrale plein dat beheerst wordt door de monumentale gevel van het theater
  • het ‘Musée Cointreau’ (in Saint-Barthélemy d’Anjou, aan de rand van Angers)
  • andere kerken waaronder
  • Saint-Martin (angevijnse gotiek) is een van de best bewaarde karolingische monumenten van Frankrijk. De collegiale kerk werd op het einde van de 20e eeuw gerestaureerd. Nu bevindt er zich een museum dat gewijd is aan de geschiedenis van de kerk en dit onder de naam ‘Témoin de l’histoire et du rayonnement de l’Anjou’.
  • Saint-Serge (angevijnse gotiek)
  • Saint-Samson (1006)
  • La Doutre, een oude wijk op de rechteroever van de Maine met
  • de schilderachtige place de la Laiterie
  • verscheidene vakwerkhuizen, waaronder het ‘Maison de l’apothicaire Simon Poisson’ (1582)
  • de kerk la Trinité (12e eeuw) met de 16e-eeuwse klokkentoren die boven La Doutre uitsteekt
  • de abdijkerk van de abdij du Ronceray (1060-1119)
  • de oude zolders Saint-Jean
  • het angevijns gotische hospitaal Saint-Jean, een van de oudste nog bestaande Franse hospitalen (1175). Het herbergt het ‘musée Jean-Lurçat et de la Tapisserie contemporaine’. In de ziekenzaal bevindt zich het reusachtige wandtapijt ‘Le Chant du monde’ (1957) van Jean Lurçat, het moderne antwoord op het Wandtapijt van de Apocalyps dat in het kasteel van Angers bewaard wordt.
  • de toren van de Haute-Chaîne (‘tour des Anglais’) maakte deel uit van de middeleeuwse stadsomwalling
  • Le Quai, een hedendaags cultuurcentrum (2007) aan de rechteroever van de Maine dat onder andere Le Nouveau Théâtre d’Angers huisvest. Het brede panoramische terras van het theater kijkt uit op de Maine en op het kasteel.

Camperliefhebbers

Jaarlijks camper weekend Brissac-Quincé (Angers – Brissac)

Het Camper Van Week-End wordt jaarlijks gehouden in 49320 Brissac-Quincé (49), 15 minuten van Angers, van 29 april tot 1 mei. De gemeente werd in 1964 gevormd door de samenvoeging van de toenmalige gemeenten Brissac en Quincé en maakte deel uit van kanton Thouarcé tot dit op 22 maart 2015 werd opgeheven. De oppervlakte van Brissac-Quincé bedraagt 9,8 km². Brissac-Quincé, een wijndorp dat wordt doorkruist door de Aubance, een kleine rivier die kronkelt door beroemde wijngaarden. De hoofdstad van de Coteaux de l’Aubance en de Anjou-Villages Brissac, Brissac-Quincé, is ook een land van traditie, handel en feesten.

Bus vanuit Angers naar Brissac: Lijn 405 – Brissac Quincé – Halte rue de l’Aubance

GPS coördinaten: 47.3348407, -0.4227368

Gemeentelijke camperplaats Brissac-Quincé

Rue de l’Aubance – 49320, Brissac 47.35465, -0.4463
Gratis parkeren en gans het jaar geopend. Er is een slagerij en een klein supermarkt en een bakker. 

Aire Municipale in Blaison-Saint-Sulpice – 47.39906, -0.37512, Rue Thibaut de Blaison 21 – 49320 Blaison-Saint-Sulpice.

Een gewone gratis parkeerplaats bij het sportveld – klein dorpje van 1 jan. t/m 31 dec.

Place de l’Eglise
Rue de la Croix de la Biche – 49320, Brissac-Loire-Aubance – 47.35618, -0.41137

Gratis van • 1 jan. t/m 31 dec. tegenover de kerk in het centrum.

Aire de Camping-Car La Dagueniere – Loire-Authion
D952 – Loire-Authion – 47.41773, -0.43765

Gratis van  1 jan. t/m 31 dec. Direct aan de Loire gelegen – picknicktafels – bakker op 500 m – centrum op 400 m

Camping Lac de Maine – Angers, Avenue du Lac de Maine – 49000, Angers – 47.45452, -0.5964

Toegang voor campers hoger dan 3 m via de achterzijde van de camping – rustig – broodservice – bar/restaurant – all-in tarief – centrum 5 km. Prima camping en wifi. Fietsen: niet langs de weg, maar via fietspad langs meer. Stadswandeling: volg de blauwe lijn op straat en de nummers in de folder. Dorpje Behuard is mooi. Op de boulevard bij Bouchemaine zijn leuke restaurantjes.

Aire de Camping-Car Angers, Boulevard Olivier Couffon, 49000 Angers –  47.46642, -0.56554

Centrum op 1 km. € 15,00 van 1 jan. t/m 31 dec. – zeer grote geasfalteerde parkeerplaats zonder elektriciteitvoorziening.

Parking Angers – Boulevard Gaston Dumesnil 7
49100, Angers Frankrijk
Gratis parking van  7 dec. t/m 21 okt.  – geen rustige plek om te overnachten – centrum 1,7 km

Parking Angers – Boulevard Arago – 49000  Angers – 47.47717, -0.55738

Gratis van 1 jan. t/m 31 dec. Volg Parking Poids Lourds, andere deel met 2m-hoogtebalken – geen gemarkeerde camperplaatsen – veilige plaats in centrum

Camping de l’Étang**** – 603 impasse de l’Étang – 49320 Brissac-Quincé

info@campingetang.com – +33 241917061 – https://www.campingetang.com/ 

GPS coördinaten: 47.36031  -0.43480

Aantal plaatsen: 110 standplaatsen, 161 plaatsen

Camping de l’Etang is een vzw opgericht in 1987. Het is een aangepast bedrijf dat tot doel heeft mensen met een handicap te laten werken en hen toegang te geven tot professionele activiteiten die zijn aangepast aan hun behoeften. De 4-sterren camping van Camping de l’Étang is genesteld in het hart van de wijngaarden van Anjou in de buurt van Angers. Rondom de oude boerderij van het Château de Brissac , profiteert de camping Etang van een authentieke en ruime camping die bevorderlijk is voor rust en ontspanning.

Ook al zijn we gevestigd op 8 ha, toch willen we het aantal plaatsen beperken tot 110 plaatsen voor tenten, caravans en campers en 40 huuraccommodaties (stacaravans, chalets, safaritenten, enz.) om op mensenmaat te blijven. Ons land is erg vlak. De plaatsen zijn goed onderhouden en hebben veel schaduw van bomen (waarvan u de soorten op panelen kunt ontdekken). De douches zijn gerenoveerd in een houten geest, en er zijn zelfs vaatwassers.

Rond de oude boerderij van het Château de Brissac ligt het Camping de l’Étang in een authentiek en uitgestrekt gebied dat bij uitstek geschikt is voor rust en ontspanning. 8 hectare groot op het Franse platteland. Gemakkelijk toegankelijke standplaatsen van ten minste 100 tot zelfs 150 m2. De camping, op een vlak terrein, is uitstekend toegankelijk voor alle typen recreatievoertuigen, ook grotere. Het terrein bestaat uit grasland en is voorzien van een goede drainage. Luister ‘s nachts naar een jagende uil en word wakker tussen rustgevende vogelgeluiden. Verder zijn er veertig recreatieverblijven voor de verhuur. Dankzij het ruim toepassen van houten ‘bekleding’ gaan deze prachtig op in hun natuurlijke omgeving.

Vanaf de camping kunt u op pad gaan langs de Franse wijngaarden en de Loire of door het bos. Ieder op zijn eigen tempo, voor een uur of de hele dag. De routes in de Anjou zijn goed aangegeven, er zijn nauwelijks asfaltwegen en u kunt er genieten van de prachtige vergezichten en het erfgoed van de regio. Camping de l’Etang is ook een ontvangstcentrum voor fietsers (voorzien van een kwaliteitslabel) en voor ruiters.

Park van Brissac-Quincé

Het landschapspark van Brissac-Quincé strekt zich uit naar het zuiden. Het park nodigen je uit om je stappen te zetten in de steegjes die door de eeuwen heen zijn getekend door degenen die deze plaatsen hebben gewoond en ervan hebben gehouden. Door opeenvolgende aanrakingen vormden ze de natuur en transformeerden ze een moeras aan de voet van het oorspronkelijke fort in een elegant landschapspark. Zo onthuld, vanaf de heuvel van het Mausoleum of geposeerd in reflectie op het stuk water, verhogen de gevels van het kasteel hun monumentaliteit op een plek met majestueuze perspectieven en landelijke tinten.

De Loirevallei op YouTube

Balonvaarten Montgolfiades

Elk jaar vindt in augustus een spectaculaire ballonvaardersrace plaats in Brissac-Quincé: de Montgolfiades. In het park van het kasteel van Brissac ziet u hoe 10-tallen luchtballonnen opstijgen. Het is een verbluffend spektakel voor alle toeschouwers, maar tegelijk ook een feeëriek en poëtisch moment. Nadat ze bij zonsondergang in het kasteelpark opgestegen zijn, houden de ballonvaarders een race hoog boven de Loire en de uitgestrekte wijnvelden van de Anjou. Geniet van deze zomeravond waarop de schoonheid en verscheidenheid van de ballonnen hoog in de lucht voor een schouwspel zorgen. Het uitzicht op al die kleurrijke stipjes in de hemel boven het kasteel van Brissac is weergaloos.

Wijnboerderijen

Na Bordeaux en Bourgogne Zijn de wijngaarden van Anjou-Saumur de derde wijnstreek van Frankrijk. Wilt u de wijnroute ontdekken? Bezoek de wijnboerderijen en spreek met de wijnbouwers, zij zullen u met passie vertellen over de specifieke eigenschappen van hun wijngaard. De wijnbouwers van Saumur kunnen u rondleiden in hun wijnkelders van tufkrijtsteen waar de productie van de fijne bruiswijn plaatsvindt. Zelf zijn we eigenaar-exploitant van zeven hectare wijngaard.

Military Engineering Museum van Angers – Museum van de Genie

Het Military Engineering Museum van Angers presenteert de verscheidenheid van het militaire korps, zijn wapens en zijn geschiedenis. Het staat vol met ontdekkingen die zowel amateurs als nieuwsgierigen zullen fascineren. Een authentieke duik in het militaire universum! Van het creëren van steden tot de verdediging van grenzen, van de aanleg van wegen en spoorwegen tot vliegvelden, het werkterrein van de mannen van de ingenieurs, zowel soldaten als ingenieurs, strekt zich uit van het traditionele slagveld tot de hedendaagse stad. Dit museum, geopend in 2009, presenteert deze geschiedenis op een zeer educatieve manier op meer dan 1000 m².

Grenzend aan de technische school, rue Eblé, schetst het museum in zijn chronologische en thematische ruimtes de geschiedenis van het ingenieurswapen en presenteert het de knowhow van geniesoldaten van de oudheid tot heden. Kaarten, gravures, schilderijen, wapens, uniformen, maquettes leiden de bezoeker langs een route die wordt onderbroken door films en interactieve schermen. Aanwezigheid van een winkel (boekhandel en promotieartikelen) en een ontspanningsruimte (dispenser van warme dranken). Geïnstalleerd in Angers, hoofdstad van de Engineering, een museum om de geschiedenis van de Engineering te ontdekken door de geschiedenis van Frankrijk.

Samur stad

Saumur ligt in de wijnstreek van de Loirevallei en heeft een Appellation d’Origine Contrôlée. Net als veel andere steden in dit gebied heeft Saumur zijn eigen kasteel. Hoog boven de stad torent het kasteel uit waar je een prachtig uitzicht over de Loire hebt. Een bezoek aan het kasteel is trouwens best aan te bevelen als je meer wilt weten over de historie van de stad. Op 50 km van Angers en 70 kilometer van Tours, is de stad van Saumur gelegen aan de samenvloeiing van de Loire en de Thouet. Deze middelgrote stad heeft een rijk historisch verleden en is het label “stad van kunst en geschiedenis“. De winkels zijn talrijk, de stad leeft het hele jaar door.

Er zijn diverse musea zoals het Musée des Arts Décoratifs met kunstvoorwerpen, en het Musée du Cheval met een tentoonstelling over paarden. Saumur heeft echter meer musea: Musée du Champignon (over champignons), Musée du Masque (met carnavalsmaskers), Musée de la Cavalerie (over de geschiedenis van de cavalerie) en het bekende Musée des Blindés met de grootste collectie tanks ter wereld. Bekend is het dressuurteam Cadre Noir, dat gesticht is in 1828. In het centrum ligt de Église Saint-Pierre de Saumur. Deze kerk uit de 17e eeuw wordt al enkele jaren gerenoveerd en gaat er steeds mooier uitzien. Deze “witte stad” met zijn huizen en gebouwen in kalksteen heeft zijn charme en zoetheid van het leven hield langs de wilde rivier de Loire, die kan worden verkend per boot of kano.

Saumur, met de bijnaam parel van de Anjou, staat ook bekend om zijn grotwoningen. Deze ontstonden doordat uit de rotsen in de buurt van de stad grote blokken werden gehakt. De arme bevolking uit de omgeving, vooral boeren, gebruikte de holen die zo ontstaan waren, als woning. De gaten in de rotswanden werden verder uitgehakt en aan de voorkant werd er een gevel met ramen en deuren gebouwd. Tijdens de Franse godsdienstoorlogen verscholen de hugenoten zich in deze grotwoningen. Ze worden tegenwoordig vanwege hun ideale temperatuur vaak gebruikt als wijnkelder of champignonkwekerij. Andere worden nog steeds bewoond of zijn als vakantiehuisje in gebruik. In het centrum van de stad bevinden zich verschillende historische gebouwen, zoals twee middeleeuwse kerken en enkele fraaie vakwerkhuizen.

Je kunt bij de Auberge St. Pierre heerlijke lokale gerechten eten en de bediening is er vriendelijk en attent. Er is een prima wijnkaart met vooral veel wijn uit de omgeving. Rond Saumur liggen talloze wijngaarden waar deze prima rode en witte wijnen vandaan komen.

Te zien en te doen in Saumur

  • Kasteel Saumur. Adembenemend uitzicht over de stad hieronder!
  • Museum van de tanks.
  • Museum van de motoren.
  • Cavalry Museum.
  • Wandeling in het centrum van de stad (de historische protestantse naar het prachtige zestiende-eeuwse herenhuizen, St. Peter, attracties en gebouwen van de oude zwart frame) te voet of met de trein.
  • The Black Frame, viert Nationale Rijschool. openbare optredens in de grote arena voor de ondersteuning van het werk van de schildknapen Black Frame. Een onvergetelijk moment!
  • De Combier distilleerderij.
  • Boottocht op de Loire.

Samur tankmuseum - musée des blindes

Het Saumur Armor Museum onthult aan zijn bezoekers een verzameling van 800 tanks en voertuigen uit alle tijdperken. Afkomstig uit de hele wereld, zoals Duitsland, Groot-Brittannië, de Verenigde Staten, Israël, Brazilië en Zweden, vormen de machines, waarvan er 200 in perfecte staat verkeren, de belangrijkste collectie ter wereld.

De site biedt dus de mogelijkheid om de hele geschiedenis van de technologische evolutie van de tank te volgen door middel van een tentoonstelling die de historische en geopolitieke context onthult. Van de eerste tanks van de Eerste Wereldoorlog tot de zeer recente Leclerc-tank, bezoekers ontdekken deze oorlogsmachines in een ruimte van meer dan 22.000 m² die in de jaren 70 werd geopend.

TRELAZE – Parc des Ardoisières - leistenenpark

Het Leistenpark is rijk aan natuurlijke landschappen, ontworpen vanuit de herontwikkeling van een oude leisteengroeve waar de vegetatie bezit heeft genomen van het werk van de mijnwerkers. Fauna en flora die zijn aangepast aan droge en leisteenachtige omgevingen, ontwikkelen zich daar. Dit park biedt beboste eiken en berken, leisteenheuvels, een wetland (konijnenstroom) oude fondsen in azuurblauw water, wandelaars en fietsers die de “Loire à vélo” nemen zullen waarderen.

Gratis toegang, elke dag van het jaar geopend van zonsopgang tot zonsondergang.

Bioparc van Doué-la-Fontaine

Het Bioparc is gelegen in Anjou in het departement Maine-et-Loire, 15 minuten van Saumur en 30 minuten van Angers. De dierentuin van Doué-la-Fontaine bezit meer dan 1500 diersoorten, en geniet het voordeel van een bijzonder ongewoon uit de rotsen gehouwen kader en een dichte vegetatie. Onze tunnels, uitgegraven in de rots, brengen je van de ene wereld naar de andere. Een reis vol emoties in een waar mineraal en plantaardig labyrint. Het Bioparc, in 1961 opgericht door Louis Gay, wordt nu beheerd door Pierre en François Gay, zonen en kleinzonen van de oprichter.

Puy du Fou

Fantastische shows in dit park dat in 2012 werd verkozen tot beste park ter wereld en die je meeneemt door de eeuwen heen: herbeleef de avonturen van de musketiers, Vikingen, gladiatoren, ridders, Keltische legendes en nog veel meer in een behouden natuurlijke omgeving. Absoluut te doen.

Puy du Fou werd in 2012 verkozen tot beste park ter wereld in Los Angeles en biedt een groot aantal spectaculaire shows en avonturen voor het hele gezin. Doorkruis de eeuwen in het hart van de ongerepte natuur en beleef een nog sterkere ervaring door te verblijven in een van de 4 ongewone hotels van Puy du Fou.

Nieuw in 2015 was “Les Amoureux de Verdun“: via de liefdescorrespondentie van een soldaat en zijn verloofde duik je in het hart van de winter van 1916, in een besneeuwde loopgraaf, om heldhaftige soldaten te ontmoeten. Op kerstavond dringt de rook de galerijen binnen, de grond schudt bij elke nieuwe explosie, de alarmen klinken… Alles lijkt verloren, maar op 24 december weten de soldaten nog niet dat ze een kerst gaan beleven die ze zullen meemaken.

Breedtegraad: 46.891986 – Lengtegraad: -0.931755

CLPLUS is een GRATIS geregistreerde status waarbij u toegang hebt tot ALLE data van Camperland.be waaronder de fel begeerde ZOEKFUNCTIES in de camper databases waarin u o.a. een motorhome kunt zoeken op meer dan 30 criteria om tot de juiste aankoop te komen https://www.camperland.be/clplus-worden/

Office van Toerisme

Populaire fietsroutes

De wilde Loire en Anjou rotsen – 58 km

Ga de hoogte in en fiets lekker op de rotsige heuvels voordat u de heerlijke Anjou-coteaux-de-la-Loire wijnen probeert. Deze tocht is niet compleet zonder een bezoek aan het île de Béhuard, het enige bewoonde eiland in de Loire  

De hellingen en vergezichten van de Layon – 86 km 

Laat u verleiden door de charme van de authentieke dorpjes op de hellingen langs de Layon en van de wijnboeren die met passie over hun vak praten. Fiets door het Layondal en geniet van de plaatselijke chenindruif die het goed doet in de leisteenheuvels tussen de Loire en de Layon. Proef heerlijke zoete wijnen zoals de coteaux-du-layon en de bonnezeaux.

De Loirepanoramaroute – 77 km 

De wijngaarden op de hellingen langs de koninklijke rivier genieten het hele jaar door van de zon én van de koelte van de Loire. Door dit ideale klimaat kunt u er zalige, frisse wijnen proeven zoals Malvoisie, Muscadet, Anjou blanc en vele andere. Langs de route zijn er diverse plekken waar u even kunt stoppen om te genieten van een van de grandioze panorama’s op de Loire.

Kasteel Brissac en de Aubance-wijngaard – 51 km

Tijdens deze rit door het gebied aan de Aubance kunt u geweldige rode wijnen proeven. Deze regio is ook de geboorteplaats van de anjou-villages-brissac die het indrukwekkende Château de Brissac als vaandeldrager heeft. Neem ook de tijd om vanaf de oeverwal van de Loire tussen Saint-Mathurin-sur-Loire en Angers te genieten van het prachtige uitzicht over de wijngaarden op de hellingen. 

Haut-Layon wijngaard en erfgoed – 66 km

Op deze fietsroute gaat u naar de bron van de Layon, die zijn naam geeft aan de zoete Anjouwijnen: de coteaux-du-layon. Tegenwoordig zijn ook de rosé en de rode wijnen in opmars en u kunt ze in deze wijnstreek allemaal proeven.

Wijngaarden en grotten rondom Saumur – 90 km

De mooiste grotten in Frankrijk vindt u in het gebied rondom Saumur. Maar u vindt er ook grote namen in mousserende wijnen! Laat u tijdens deze tocht bekoren door het landschap van wijngaarden en de verrukkelijke witte én rode wijnen met de saumur-champigny herkomstbenaming.

De Châteaux op de Fiets, 400 km fietsroutes 

Van 6.8 tot 55.7 Km, soms op paden, soms op fietspaden en soms op kleine weggetjes, de circuits van de Châteaux à Vélo zijn geschikt voor iedereen, zowel voor families als voor sportievelingen. Er zijn maar liefst 14 routes – merendeels circuits – oftewel bijna 400 Km aan goed bewegwijzerde fietsroutes. Een uitnodiging om de Loirestreek en zijn kastelen te leren kennen, met zeer gevarieërde thema’s. U kunt uiteraard ook, vanaf verschillende plekken, de fietsroute de Loire op de Fiets nemen, bijvoorbeeld in Blois, Chambord en in Chaumont-sur-Loire.

  • Ontdek de AOC wijngaarden van Cheverny en Touraine
  • Duik de middeleeuwen in in het Château van Fougères sur Bièvre
  • Observeer de bevers in het water van de Loire, de Cosson en de Breuvron
  • Doe uitstapje naar de bossen van Sologne  forestière  (het park  van  Chambord  of het bos van Cheverny) waar herten, reeën en hazen te zien zijn
  • Maak tochtjes in het hart van het Sologne gebied, vol vijvers, eenden, asperge- en aardbeienkwekers
  • Bezoek het Château van Chambord, het prachtige jachtlandgoed van François Ie
  • ● Verken de omgeving van Cellettes, het dorp met 18 kastelen

De verschillende routes :

   •          Confluence de Loire
   •          A travers les vignobles
   •          La balade à remonter le temps
   •          Entre vignoble et châteaux
   •          Ombres et lumières
   •          Au royaume du cerf
   •          Au pays de Raboliot
   •          Saveurs et senteurs
   •          Entre Blois et Chambord
   •          Chambord domaine royal
   •          Fenêtre sur Loire
   •          Au fil de Loire
   •          Entre Vignes et Coteaux du Touraine-Mesland
   •          Entre moulins et lavoirs du Val de Cisse
   •          La Beauce au Naturel

Bronnen

https://www.france.fr/nl/loirevallei

https://www.france.fr/nl/nieuws/article/loirevallei

https://www.france-voyage.com/frankrijk-toerisme/het-dal-loire-1030.htm

https://www.loirevalley-france.co.uk/outings/city-visits/orleans-town-authentic-tourism

© Publicatie Camperland.be 2022, alle rechten voorbehouden.