(FR) Ile d’Oléron, het eiland van het licht, voor de fietsende gezinnen, fietseiland

(FR) Ile d’Oléron, het eiland van het licht, voor de fietsende gezinnen, fietseiland

Het eiland Île d’Oléron aan de Atlantische Oceaan, aan de kusten van de Charante-Maritime, waar het naam heeft door zijn mooie zandstranden aan de oostkust. Het is na Corsica het grootste Franse eiland in Europa met een oppervlakte van 175 km² met als hoofdplaats Saint-Pierre-d’Oléron. Op het eiland wonen ongeveer 19.000 mensen, die vooral actief zijn in de visserij, de oesterkweek, de zoutwinning, de wijnbouw en het toerisme. Ile d’Oléron maakt deel uit van het departement Charente-Maritime in de regio Nouvelle-Aquitaine. Het hoogste punt van 34 meter ligt aan de Grande Dune van Saint-Trojan-les-Bains.

Geschiedenis

Het eiland is circa 34 km lang en 12 km breed (op het breedste punt) en is sedert 1966 via een 3027 meter lange brug (Viaduc) verbonden met het vasteland. Sinds 1991 hoeft er niet langer tolgeld meer betaald te worden. Het Île d’Oléron staat bekend vanwege zijn bijzondere licht. Het eiland wordt ook wel “La Lumineuse” genoemd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het eiland op 30 april 1945 bevrijd van de Duitse bezetting, na een invasie door 8.000 geallieerde soldaten.

Île d'Oléron
Nouvelle-Aquitaine (Charante-Maritime)

Het eiland

Het eiland is nagenoeg vlak en heeft vele zandstranden, doch ook rotskusten ter hoogte van o.a. La Cotiniere en slibbige kusten bv. ter hoogte van Saint-Trojan-les-Bains. Oostelijk van het eiland ligt het Fort Boyard, dat de doorgang tussen het Île d’Oléron en het Île d’Aix moest verdedigen. Er heerst een zacht klimaat, zodat de mimosa er kan bloeien.

Er zijn vele kleine dorpjes met vissers huizen met groene of blauwe luiken in de witgekalkte gevel waarheen je langs kan fietsen via de oester fietsroute. De belangrijkste bron van inkomsten worden gehaald uit het toerisme (campings) en de oesterteelt. Onderweg zie je oesterkwekers die bedrijvig in de weer zijn met hun verse oogst. Onderweg kan je links en rechts proeven met een gekoeld glas heerlijke witte wijn.

Oost- of westkant?

Île d’Oléron wordt omringd door de Atlantische Oceaan, afhankelijk van de windrichting kan je de oost- of westenkant kiezen. De westkant is een ideale plek voor liefhebbers van surfen, zeilen en kajakken op zee. Wie liever wil genieten van de rust en op zoek gaat naar wat meer kindvriendelijke stranden kan het beste de oostkant van het eiland opzoeken.

De stranden van het eiland Ile d’Oléron zijn van een zeldzame kwaliteit. Niet alleen hebben hiervan 11 het Blauwe Vlag keurmerk (die de kwaliteit van het zwemwater aangeeft), maar ze bieden stuk voor stuk een rijk en gevarieerd landschap. Zo vinden we in het oosten de stranden van Brée-les-Bains maar ook die van Saumonards bij het plaatsje Boyard Ville, vanwaar u het beroemde fort Boyard in de verte kunt bewonderen. De stranden van Rémigeasse en Marennes zijn bijzonder geschikt voor gezinnen. Meer naar het noorden zullen de glijsporters zich kunnen uitleven op de stranden van Sables-Vignier, Domino en les Huttes. En tot slot in het zuidelijk deel van het eiland wordt het strand van Gatseau omringd door bos, ideaal voor degene die vooral op zoek zijn naar rust.

Fietsen, wandelen of te paard

Fietsen naar Saint-Georges d'Oléreon

Te voet, met het paard of met de fiets, het eiland biedt een grote verscheidenheid om te ontdekken: grote bossen, moerasgebieden om vogels te bekijken, oesterteelt, landbouwgrond met wijnstokken, granen,  …

Île d’Oléron wordt vaak in één adem genoemd met het eiland Ré als het fietseiland voor gezinnen.Dit klopt anno 2019 maar ten dele. Je kunt inderdaad via de 160 km aangelegde fietsroutes het gehele eiland rondfietsen of doorkruisen met apart aangelegde fietspaden in asfalt of grind. Een deel van de paden zijn echter dringend aan een update toe. De bewegwijzering is voor 90% accuraat. Er zijn echter tal van gevaarlijk te kruisen punten, dus oppassen met kleine kinderen of onervaren fietsers. Vele fietsbanen zijn (té) smal zodat je goed rechts achter elkaar moet blijven voor het kruisen van andere fietsers.

Bij een dienst van toerisme kan je voor 0,5 € een fietskaart van het eiland aanschaffen met 4 verschillende ingekleurde fietsroutes: blauw, rood, oranje of groen. Alle belangrijkste plaatsen op het eiland zijn met de fiets te bezoeken:

  • Viaduc
  • Saint-Trojan-les-Bains
  • Le Grand Village-Plage
  • Le Château d’Oléron
  • Vert-Bois
  • Dolus d’Oléron
  • La Cotinière
  • Domino
  • Boyardville
  • Saint-Pierre d’Oléron
  • Saint-Georges d’Oléron
  • La Brée-les-Bains
  • Saint-Denis d’Oléron
  • Phare de Chassiron

Campings

Er is een groot aanbod van accommodaties: hotels, chambres d’hôtes (gastenkamers) en campings. Er zijn meer dan 70 campings op het eiland van 3 , 4 tot 5 sterren met zelfs een waterparadijs: https://www.campingfrance.com

Te doen

Vuurtoren, Phare de Chassiron op Ile d'Oléron
Vuurtoren, Phare de Chassiron op Ile d'Oléron, Frankrijk Charante-Maritime, Regio: Nouvelle-Aquitaine, eiland: Île d’Oléron

Het Oléron eiland heeft een aantal uitzonderlijke sites zoals de Château-d’Oléron citadel gebouwd volgens de plannen van Vauban, de lantaarn van de doden in Saint-Pierre-d’Oléron. De Romaanse kerk van de elfde eeuw Saint-Georges-d’Oléron, is het oudste monument van het eiland. Aan de kant van de zee liggen een aantal oude militaire bouwwerken zoals Chateau d’Oleron, Bourcefranc en Ford Boyard.

De iconische vuurtoren Phare de Chassiron, met zijn gestreepte zwart witte lijnen, is de meest bezochte plek op het eiland Oléron. Minder bekend maar even verrassend, omvatten onder andere ten slotte de hallen van Saint-Georges-d’Oléron en de molen van La Brée-les-Bains.

Een boottocht op zee rond het emblematische monument Fort Boyard,

Het treintje van Saint-Trojan, een rit van 12 km door een prachtig landschap van bossen, de baai van  Gatseau en de Côte Sauvage.

Wie naar de haven van Salines rijdt komt terecht in de bijzondere omgeving van de oude houten woningen van de oestervissers die nu veelal worden bewoond door kunstenaars en andere creatievelingen (volg de oesterroute) .

De gekleurde woningen zijn een waar feest voor iedere fotograaf. Wat het kleurrijke plaatje nog wat extra’s cachet geeft is het ongewone getijde van de zee met soms een verval van 6 meter.

De wijngaarden van Oléron vallen onder de herkomstbenaming Cognac wat inhoudt dat de wijnboeren de beroemde “Pineau des Charentes” mogen maken, evenals een uitstekende witte landwijn.

Probeer ook eens het ambachtelijk « La Bière des Naufrageurs » bier.

Camperliefhebbers

Camping Les Remparts in Le Château d'Oléron, Boulevard Philippe Daste op het eiland Île d'Oleron
Camping Les Remparts in Le Château d'Oléron, Boulevard Philippe Daste op het eiland Île d'Oleron

Kunnen uiteraard ook terecht op de 70 bovenvermelde campings maar er zijn ook enkele camperplaatsen ter beschikking waarvan in Le Chateau d’ Oléron de grootste ligt met 140 plaatsen. Wil je dichter bij een strandje parkeren dan raden we Camping Les Remparts (foto rechts) toe.

 

Land: Frankrijk

Provincie, departement: Charante-Maritime

Regio: Nouvelle-Aquitane

Toeristische streeknaam: La Lumineuse

Stadsdelen: hoofdplaats Saint-Pierre-d’Oléron

Oppervlakte: 175 km²

Inwoners: 19:000

Hoogte: 34 m boven de zeespiegel is het hoogste punt

 

Office van toerisme

1) Place de la République, 17480 Le Château-d'Oléron, Frankrijk
2) 2 Boulevard d'Antioche, 17650 Saint-Denis-d'Oléron, Frankrijk
3) 28 Rue des Dames, 17190 Saint-Georges-d'Oléron, Frankrijk
4) Parvis Saint André, 17550 Dolus-d'Oléron, Frankrijk
5) 22 Rue du Port, 17310 Saint-Pierre-d'Oléron, Frankrijk
6) Avenue du Port, 17370 Saint-Trojan-les-Bains, Frankrijk
7) 20 Rue des Ardillières, 17840 La Brée-les-Bains, Frankrijk

Ile d’Oléron, het eiland voor de fietsende gezinnen

3.7
Camper vriendelijke eiland 3.8
Toeristisch 4.3
Camperpark & voorzieningen 4.5
Netheid 3.3
Horecazaken 2.8

Beter

 • Vele fietsroutes
 • Vele zandstranden
 • Vele campings
 • Blauwe Vlag keurmerk

Minder

 • Fietspaden soms minderwaardig
 • Campers niet overal welkom
 • Routes zonder afzonderlijke fietsbanen

Bronnen

  • https://nl.wikipedia.org/wiki/%C3%8Ele_d%27Ol%C3%A9ron
  • https://www.france-voyage.com/frankrijk-toerisme/het-eiland-ile-oleron-185.htm
  • https://www.ile-oleron-marennes.com/
  • https://www.travelvalley.nl/zomer/ile-d-oleron-een-eiland-zonder-stress-met-oesters-en-duurzaam-toerisme
  • https://www.campingfrance.com/nl/uw-vakantie-op-de-camping/toerisme-naar-frankrijk/20953-ile-doleron-het-eiland-van-77-campings

© Publicatie copyright Camperland.be 2019, alle rechten voorbehouden.

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Beoordeel Ile d’Oléron, het eiland voor de fietsende gezinnen
Average rating:  
 0 reviews