(BE) De Leiestreek situeert zich in West- en Oost-Vlaanderen en de streek rond Kortrijk, Gent en Deinze

(BE) De Leiestreek situeert zich in West- en Oost-Vlaanderen en de streek rond Kortrijk, Gent en Deinze

De leiestreek situeert zich in West-en Oost-Vlaanderen en de streek rond Kortrijk, Gent en Deinze maar grenst ook aan de naburige provincie West-Vlaanderen. Ze volgt het verloop van de Leie van Kortrijk tot Gent. De Leiestreek kan je situeren vanaf de grens met Frankrijk ter hoogte van Comines Warneton en loopt via Wervik tot Kortrijk om net voor Gent in de Schelde uit te monden. 

Hoewel Roeselare een eindje van de loop van de Leie ligt, behoort de stad nog tot de Leievallei. In 1921 werd de Leie rechtgetrokken, waardoor schepen tot 300 ton Menen konden bereiken. De oude Leie-arm werd in 1923 gedempt. In 1971 en 1987-1988 werd de Leie geschikt gemaakt voor nog grotere schepen.

De streek wordt door de twee provinciebesturen West- en Oost-Vlaanderen gepromoot. Volgens Toerisme Leiestreek is het gebied samengesteld uit 27 gemeenten en is het goed toegankelijk.

Je kan er van alles doen zoals fietsen, wandelen, varen, paardrijden en toeren met de Vespa. Er zijn vaarroutes en wandelwegen langs de kronkelende oevers tussen Wervik en Gent en meer dan 30 musea waarvan Muldel in Deinze één van de bekendste is. Het Kasteel Ooidonk is het bekendste beeld op de Ooidonk wandelroutehttps://www.toerisme-leiestreek.be/nl

Als camperaar kan je terecht op een meerdere campings en een 10-tal camperplaatsen. Elk jaar wordt dan ook in Kortrijk de ‘Leie Ambassadrice‘ verkozen, een missverkiezing waarbij de winnares de toeristische streken rond de rivier de Leie een jaar lang mag vertegenwoordigen.

Gemeenten in de Leiestreek

Anzegem
Avelgem
Deerlijk
Dentergem
Deinze (Nevele)
Gent
Harelbeke
Ingelmunster
Izegem
Kortrijk
Kuurne
Ledegem
Lendelede
Menen
Meulebeke
Moorslede
Nazareth
Oostrozebeke
Roeselare
Sint-Martens-Latem
Spiere-Helkijn
Waregem Wervik
Wevelgem
Wielsbeke
Zulte
Zwevegem

Plaatselijke bieren

De Leiestreek hervest veel bijzondere bieradressen. Je drinkt er net de alledaagse standaardbieren maar wel creatieve streekbieren. De toeristische dienst heeft er een fietstocht voor uitgewerkt om al dat bier makkelijker te verteren. Je kan van het ene naar het andere interessante bieradres fietsen. Zo ontdek je de ambachtelijke brouwerijen en fijne volkscafeetjes van de streek. Het startpunt ligt in Izegem. Er zijn vier verschillende fietsroutes

Boottochten

Voor een boottocht op de Leie – www.feeling.be/lifestyle/reizen/varen-vaartochten-in-belgie

Gemeenten in de Leiestreek voor een bezoekje waard

Gemeenten in de Leiestreek

Gent – Sint-Martens-Latem

In het Gentse speelt de Leie een aantrekkelijk rol voor de bouw van villawijken zoals het gekende Sint-Martens-Latem dat bekend werd door de schilders die er kwamen wonen. De gemeente wordt een kunstenaarsgemeente genoemd (of schildersdorp), omdat vele kunstenaars er hun inspiratie vonden langs de oevers van de Leie.

Tegenwoordig is de gemeente echter bekender om zijn weelderige villa’s. Sint-Martens-Latem geldt als een van de meest rijkste gemeenten van België.

Moorslede

Het gebied heeft ook een WO I oorlogsverleden zoals het bekende Moorslede. In 1917 en 1918 werd het dorp vrijwel geheel verwoest, zoals bij de Derde Slag om Ieper. De Engelsen beschoten het dorp en de Duitsers bliezen belangrijke gebouwen op. Eind september 1918 werd Moorslede bevrijd.Moorslede moet niet verward worden met de aangrenzende deelgemeente Moorsele van Wevelgem.

Menen

Daarnaast kent iedereen de Menenpoort. Menen heeft ook een WO I geschiedenis. Op 14 oktober 1914 werd Menen door de Duitsers bezet. De oorlog leidde ertoe dat de helft van de huizen werd vernield. Na de oorlog werd in 1921-1923 de wijk ‘Ons Dorp’ gebouwd. De houten noodwoningen werden uiteindelijk vervangen door huizen in de ‘Nieuwe Tuinwijk’.Vanaf 1919 kwam de bevolking weer terug en vanaf 1921 begon de wederopbouw.

Lendelede

Lendelede is een oude nederzetting, volgens oude kronieken liep er van Noord naar Zuid een Romeinse heirweg door de gemeente. De oudste bekende vermelding van Lendelede dateert van het jaar 1078, dan wordt de naam Lethae voor het eerst vermeld. Tijdens de slag bij de Leie op mei 1940 (WO II) kreeg de gemeente het hard te verduren. Kerk, huizen en boerderijen werden zwaar beschadigd door beschieting. Er vielen zes burgerlijke slachtoffers, en er sneuvelden in totaal 17 soldaten, 12 Duitsers, 4 Belgen en een Engelsman.

Ingelmunster

De rode draad doorheen de geschiedenis van Ingelmunster is het kasteel dat vandaag omgeven is door een park. Robrecht I de Fries, graaf van Vlaanderen, liet omstreeks 1075 een versterkte burcht optrekken nabij de rivier de Mandel. Hij gebruikte daarvoor de ruïnes van een klooster dat door Engelse monniken. Op economisch vlak is Izegem vooral gekend van de bloeiende linnennijverheid in de 16 de eeuw en de schoeisel –en borstelnijverheid in 19 de en 20 ste eeuw, waarvan Eperon d’Or een blijvende herinnering is gebleven.

Deinze

Deinze bestaat zelf nog eens uit 17 deelgemeentes waarbij Deinze en Petegem-aan-de-Leie een stedelijke kern vormen met ongeveer 17.000 inwoners. Deinze is ontstaan als Donsa of Dunsa, wat mogelijks verwijst het naar een mosrijk gebied. Nevele behoort sinds 2019 tot Deinze. Ontdek er zelf de Oude Kalevallei wandelroute. Er zijn twee lussen mogelijk: je kiest voor ofwel de lus van 7 km 

In Waregem heeft jaarlijks de bekende Waregem Koerse plaats, een paardenwedstrijd maar is het vooral verbonden met WO I door de Amerikaanse begraafplaats Flanders Fields, de enige Amerikaanse begraafplaats met slachtoffers uit WO I. Hier liggen 411 Amerikaanse soldaten begraven waarvan 21 onbekenden en 43 vermisten. Elke 15 minuten hoor je er doedelzakmuziek weerklinken uit de luidsprekers. Ieder jaar, op de zondag voor de laatste maandag van mei, wordt op de begraafplaats de herdenkingsdag Memorial Day gehouden voor de Amerikaanse oorlogsslachtoffers. De begraafplaats en het bezoekerscentrum in de Wortegemseweg 117, zijn dagelijks gratis te bezoeken van 9.00 u. tot 17.00 u.

Zwevegem

Op het wandelnetwerk Land van Mortagne wandel je door een glooiend landschap langs tal van kerkwegels naar charmante dorpskernen. Goed voor zo’n 150 km wandelpaden in Zwevegem, Spiere-Helkijn, Avelgem en het zuiden van Kortrijk.

camperplaatsen

Camperplaatsen in de Leiestreek

Als camperaar kan je terecht op een aantal campings en camperplaatsen: camping Transfo, Zennijs, Jeugdstation of Groenveld en camperplaatsen Leiecamper, Hooge Crater, De Dageraad, De Balokken, Leihoek, Meikensbos, Reningelst, Zillebekevijver en Broeltorens. Op bijna al deze camperplaatsen is er een service voorzien voor o.a. het lozen van water.

Om te fietsen of te wandelen kan je kiezen voor de camperplaats Meikensbos in Dentergem, dat op 15 km van de Leie in Deinze ligt en direct aan het Meikensboshttps://www.camperland.be/parking_camperplaats/dentergem-camperplaats-t-meikensbos-markegem-tielt-nabij-de-poellberg-en-provinciedomein-wakken/

3.4
Camper vriendelijk 3.3
Toeristisch 3.0
Camperparken & voorzieningen 3.8
Campings & voorzieningen 3.5
Horecazaken 3.8
Parkeerplaatsen (overnachten) 3.3

Beter

  • Fietsen
  • Wandelen
  • Varen
  • Meerdere camperplaatsen

Minder

  • Eenvoudige inrichtingen camperplaatsen

CLPLUS is een GRATIS geregistreerde status waarbij u toegang hebt tot ALLE data van Camperland.be waaronder de fel begeerde ZOEKFUNCTIES in de camper databases waarin u o.a. een motorhome kunt zoeken op meer dan 30 criteria om tot de juiste aankoop te komen https://www.camperland.be/clplus-worden/