(DU) Cochem aan de moezel (Mosel) gedomineerd door het bergslot, populair bij camper liefhebbers

(DU) Cochem aan de moezel (Mosel) gedomineerd door het bergslot, populair bij camper liefhebbers

Cochem is een stadje aan de Moezel dat gedomineerd wordt door het bergslot. Deze kleine, toeristische stad bestaat uit 4 stadsdelen. Eeuwen lang was Cochem een stad in het prins-aartsbisdom Trier. Het schilderachtige marktplein met het indrukwekkende raadhuis herinnert aan de tijd toen keizer Maximiliaan met plezier in Cochem verbleef. De smalle steegjes en hoge gevels, de prachtige plekjes en fraaie promenades bieden steeds weer romantische inzichten en interessante uitzichten die Cochem zo geliefd maken bij de toeristen.

De Cochemer rechtbank is internationaal bekend van het Cochemer model (een familierechtelijk oplossingsmodel dat sinds 1992 wordt toegepast in situaties waar ouders uit elkaar gaan). De bedoeling is om het aantal conflicten tussen ouders te beperken.

Cochem Duitsland Rijnland-Palts Moezelvallei

Geschiedenis

Voor het eerst wordt het bestaan van het stadje in 886 genoemd in een document van het abdij van Prüm, nabij Bitburg. Cochem kreeg in 1332 stadsrechten. De beroemde burcht werd rond 1020 gebouwd. De burcht kwam in 1294 onder het gezag van de bisschop van Trier en deze liet het tot een sterke vesting uitbouwen. In deze tijd kreeg de stad eveneens muren en poorten. Om tol te kunnen heffen kon de Moezel met een ketting worden afgesloten. Wie erlangs wilde varen moest dus eerst betalen. 

Tijdens de Negenjarige oorlog vernielden de Franse troepen van Lodewijk XIV de stad Cochem en de burcht (1689). De heropbouw nadien verliep moeizaam. Een eeuw later, met de Vrede van Bazel kwam Cochem met de hele Moezelstreek onder Frans revolutionair bestuur. Napoleon heeft er in 1801 zijn intrek genomen gedurende de oorlog met de Duitse landen. 

Na het Congres van Wenen (1815) kwam de stad Cochem terecht in de Pruisische Rijnprovincie. De burcht werd het laatst in 1868 door de Berlijnse Kommerzienrat Ravené gerestaureerd en als zomerverblijf gebruikt. Heden ten dage is ze eigendom van de stad Cochem. Het kasteel is vandaag ingericht als een museum. Rondleidingen met gids zijn mogelijk.

Te zien

– Prachtig barok gemeentehuis (Rathaus) uit 1749 dat eerst diende als ambtsgebouw voor de keurvorst van Trier.
– Brug over de moezel met een brede promenade met plantsoenen, winkels, restaurants en hotels

Historische gebouwen

– de rijksburcht van Cochem werd in de 12e en 13e eeuw gebouwd en diende als bescherming van de stad en de Moezel.
– de verborgen bunker van de Bundesbank
– de Alte Thorschanke, een oude poortherberg uit 1625 geldt als het belangrijkste vakwerkhuis in het stadje. Het werd in 1689 niet verwoest tijdens de plundertochten van de Fransen.
– De Peterskapelle herinnert aan de periode (1423-1425) waarin de pest hevig in dit gebied woedde
Enderpoort uit 1350
– de Balduinspoort
– de Muizenpoort
– de Bachgassenpforte
– de Kirchgassenpforte

Monumenten

– de Martinsbonnen, een fontein uit 1767, op het gezellige marktplein waar je een terrasje kan doen. Je bent omgeven door fraaie vakwerkhuizen waaraan het stadhuis grenst.

Kerken

– Sint-Martinuskerk, heropgebouwd in 1950, maar binnen met nog tal van voormalige bewaarde kunstschatten

Te doen

– Breng zeker een bezoek aan het kasteel “Reichburg Cochem” dat bereikbaar is te voet of per bus 781. Per fiets is het stevig klimmen. Eénmaal boven heb je een prachtig uitzicht over de Moezel.

– Bezoek met de zetellift (kabelbaan) het bergstation en mooiste uitkijkpunt van Cochem” het Pinner Kreuz” op 250 meter boven de zeespiegel

– Bezoek de plaatselijke wijnhuizen

Wijnfeesten tijdens het laatste weekend van augustus met vuurwerk op zondagavond

– Voor de kinderen het dieren- en attractiepark, Wild- und Freizeitpark in deelgemeente Klotten

– Bezoek de Mosterdmolen (uit 1810) met rondleiding (Duits) en degustatie, historische recepten, men heeft een Nederlandstalig handleiding ter beschikking

Boottochten

– boottocht van een uur richting Ernst en terug

– boottocht voor een hele dag naar Koblenz en terug

Zoek in het stadje naar het bordje met “4 meter” die aangeeft tot hoe hoog het water kwam bij de vroegere overstromingen.

Camperliefhebbers

Cochem staat bij iedere mobilhome gebruiker op het bezoekerslijstje wanneer hij de Moezelstreek komt bezoeken. In Cochem zelf zijn geen  overnachtingsplaatsen voor campers, behalve bij de plaatselijke camping van Cochem gelegen in de Stadionstrasse, rechtover het gemeentelijk zwembad.. Voor een dag bezoek kan je de camper wel net buiten de stad langs de weg parkeren in de Moselstrasse

Rij voorbij het centrum richting Koblenz. Sla ter hoogte van de Pinnerstrasse rechtsaf in een zijstraat Moselstrasse van de N49, voor het Shell Tankstation. Of rijd nog een beetje verder door op de N49 tot aan het politiebureau waar dwarse (korte) auto-parkeerplaatsen zijn. Het stadje kan je op wandelafstand bezoeken. Geen plaats? Probeer dan eens de overkant van de moezel, in de Uferstrasse naast de L98, daar is een parkeerplaats voor 3 bussen maar er staan ook auto’s geparkeerd.

Ga dan terug tot aan de Skagerak Brucke waar je beneden aan de Moselpromenade een boottochtje kunt maken en aan de overkant van de promenade het stadje wacht op je bezoek. Wandel ook over de Skagerak Brucke aan de overkant van de moezel voor een bezoek aan het Mosterdmuseum, waar je kan proeven en kopen.

Camperplaatsen in de moezelstreek

(DUI)(MOE) Bernkastel-Kues, stadsparking Nikolausufer (P) (Kues)

Tijdelijke parkeerplaats die u toelaat de toeristische stad Bernkastel te bezoeken. Ligt aan de overkant van de oevers van de moezel op 1 km van het centrum. Om te overnachten ga naar Wehlen, Graach of de Knaus Camping. De parkeerplaats aan de oevers van de Moezel (genaamd Nikolausufer) in Kues ligt niet ver van het centrum van Kues, de wijk Bernkastel is te bereiken na een paar meter langs de oevers en na het oversteken van de brug.

(DUI)(MOE) Wehlen, Stellplatz Weingut Studert Prum (Wehlen – Bernkastel-Kues): fietsen en wandelen langs de zonnewijzer van Prum

De camperplaats Stellplatz Weingut Studert Prum met 43 plaatsen in Wehlen, is terrasvormig aangelegd op de oever van de Moezel, met zicht op de wijngaarden van het Wehlener Sonnenuhr of de Moezel. De ruime plaatsen zijn afgebakend met houten hekjes. De stelplaats is een beetje van de straat, zodat het er lekker rustig is zonder lawaaihinder van voorbijrijdende auto’s. De eigenaar komt rond 18u langs om te ontvangen. Maar je kan ook naar zijn huis (wijngoed), 400 m verderop langs de Moezel. Voor een nacht betaal je in totaal 13 € all-in (07/2020).

Land: Duitsland

Provincie, departement: Rijnland-Palts

Toeristische streeknaam: Moezelvallei

Stadsdelen: 4 stadsdelen: Cochem, Cond, Sehl en Brauheck

Oppervlakte: 21.21 km²

Inwoners: 5213

Hoogte: 83 m boven de zeespiegel

Code: 6

De beroemde burcht van Cochem werd rond 1020 gebouwd en is ver vanop afstand buiten Cohem reeds als een imposant gebouw te zien.
De beroemde burcht werd rond 1020 gebouwd en is ver vanop afstand buiten Cohem reeds als een imposant gebouw te zien.

Office van toerisme

Ferienland Cochem Endertplatz 1, D-56812 Cochem

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Beoordeel Cochem aan de moezel (Mosel) gedomineerd door het bergslot
Average rating:  
 0 reviews

Cochem aan de moezel (Mosel)

4.15
Camper vriendelijke stad 4.5
Camperplaatsen 4.0
Camperparken 3.3
Campings 4.3
Horecazaken (wijnen) 4.8

Beter

  • Boottochten op de Moezel
  • Prijs kwaliteit = uitstekend
  • Fietsen en wandelen
  • Wijncultuur
  • Toeristisch

Minder

  • Druk !
  • Parkeren met de camper = buiten de stad
  • Camperplaatsen vaak overvol