(FR) Cancale aan de Cote d’Emeraude, hoofdstad van de oesterteelt in Bretagne, nabij Mont-Saint-Michel

(FR) Cancale aan de Cote d’Emeraude, hoofdstad van de oesterteelt in Bretagne, nabij Mont-Saint-Michel

Cancale, is gelegen in de baai van de Mont-Saint-Michel in het departement Ille-et-Vilaine langs de kustregio van de Cote d’ Emeraude. Ter plekke zie je de vissers hun oesters oogsten en binnenbrengen (huître). Ter plaatse kan je op de talrijke terrasje kuieren of aan de marktkraampjes verse oesters proeven met een passend glas witte wijn naar keuze. Het mooie haventje is een streling voor zowel het oog als voor de smaakpapillen. Cancale is sinds lang beroemd om haar oesters en schelpdieren. Het heeft een prijs gewonnen als bijzonder smaakvolle stad. en wordt ook soms beschouwd als de hoofdstad van de oesterteelt in Frankrijk.

Cancale - Cote d'Emeraude in de baai van Mont Saint-Michel

Geschiedenis

De stad is vooral beroemd om zijn platte oesters, de zogenaamde “belon“. De Romeinen aten er al oesters en vanuit dit havenstadje werden ook de oesters geleverd aan het Franse hof. Het komen en gaan van aluminium vissersboten getrokken door traktoren, het werk van de oesterkwekers en het ritme van het getij zorgen voor veel levendigheid in de kleine haven van Cancale en aan de kade. Bij eb zie je een landschap verschijnen van 336 ha groot met kriskras door elkaar liggende oesterbedden. Vroeger werd de oester met een schrobnet gevangen, tegenwoordig worden ze kunstmatig gekweekt.

Te zien

Cancale is een stadje van vissers en mossel– en oesterkwekerijen. Grote oesterbanken liggen tussen de Jetée de la Fenêtre en de Pointe du Hoc, één van de Normandische landingsstranden. Voor het toerisme is vooral de jachthaven belangrijk. De plaats bestaat uit de Bourg, die op een plateau boven de steil oplopende kust ligt en uit Houle, het havengedeelte, dat aan de voet van de klippen ligt. Het middelpunt van Bourg is de Place de la République met de kerk Saint-Méen. De wandelroute GR34 “Sentiers de Douane” – of douaniersroute loopt langs de grillige kusten van de Cote d’Emeraude. Je loopt 7 kilometer langs baaien en verborgen aanlegplaatsen, en komt onderweg langs vele beschutte strandjes voor een frisse duik.

Bij eb kun je de oesterbanken inde zee zien liggen en/of bezoeken. Of breng een bezoek aan de museums over de oesterteelt in La Ferme Marine of Musée de l’ Huître (museum van de oesters).

De typische smaak van de oesters uit Cancale is te danken aan de grote hoeveelheid plankton in de baai van de Mont St.-Michel. Proef dit zelf op de kade bij de oestermarkt. Of kies voor een van de vele restaurants langs de kade, waar je vanaf het terras een prachtig uitzicht hebt op de Mont Saint-Michel en de Atlantische Oceaan.

Oesters eten

Oesters zijn de specialiteit van Cancale en zijn de reden dat de regio het label ‘site remarquable du goût’ kreeg. Houdt u van de ziltige smaak van oesters? Kies dan voor de Creuses soort. Als u meer houdt van een vleugje hazelnoot, kies dan voor de platte oesters of Belon. Proef ze ter plaatse met een passend glas witte wijn, vaak aan 1 €/oester. Of probeer de paardenoester, een kolos voor 5 €.

Voor een geslaagd etentje raden we een bezoek aan bij La Table de Breizh Café, een creperie geleid door een Japanse chef met creatieve, verfijnde en smakelijke gerechten. Het Japanse decor is rustig en zen. 

Camperliefhebbers

In de stad of dichtbij kan je nergens met de camper parkeren. Kies daarom voor het camperpark Ville Ballet in Rue des Francois Libres, zo’n kilometer van de kades. De parking ligt bovenaan een top. Van hieruit kan je met wat moeite de zee en kerk van Cancale zien liggen. Wandelen naar het centrum is mogelijk via binnenwegen. Fietsen tot in het centrum is makkelijker. De parking, ligt net in een bocht bovenop een heuvel, daardoor kan je maar uit één richting komende het camperpark oprijden. Bij aankomst staat u voor een gesloten automatische slagboom. Aanmelden en betalen doe je via een parkeerautomaat. 

 

Land: Frankrijk

Provincie, departement: Bretagne, Ille-et-Vilaine, Saint-Malo

Toeristische streeknaam: Cote d’Emeraude – baai Mont Saint-Michel

Stadsdelen: Cancale

Oppervlakte: 12,6 km²

Inwoners: 5,277

Hoogte: 0-56 m boven de zeespiegel

 

Fotogallerij stad

Office van toerisme

44 Rue du Port, 35260 Cancale

Cancale, hoofdstad van de oesterteelt in Bretagne

3.15
Camper vriendelijke stad 0.0
Toeristisch 4.3
Camperpark & voorzieningen 4.5
Netheid 3.3
Horecazaken 3.8

Beter

  • Veel terrasjes
  • Verse oester(markt)
  • Uitzicht op zee
  • Boulevard aan zee
  • Oestervangst in de stad

Minder

  • Campers niet welkom in de stad
  • Horecazaken niet altijd even netjes
  • Autoverkeer aan boulevard
  • Rolstoel onvriendelijk

Bronnen

https://be.oui.sncf/

https://nl.wikipedia.org/wiki/Cancale

https://www.bretagne-vakantie.com/bestemmingen/de-10-bestemmingen/cap-frehel-saint-malo-baai-van-mont-saint-michel/cancale/

https://www.euroreizen.be/vakanties/bretagne/cancale

© Publicatie copyright Camperland.be 2019, alle rechten voorbehouden.

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Beoordeel uw bezoek aan Cancale, hoofdstad van de oesterteelt
Average rating:  
 0 reviews