(DU) Bernkastel-Kues, het centrum van de Mittelmosel (moezel), met zijn Burg Landshut en middeleeuwse vakwerkhuizen

(DU) Bernkastel-Kues, het centrum van de Mittelmosel (moezel), met zijn Burg Landshut en middeleeuwse vakwerkhuizen

Bernkastel-Kues is een zeer geliefde plaats van de toeristen en kan zich het centrum van de Mittelmosel noemen (het midden van de moezelstreek). De benaming Bernkastel-Kues is afkomstig van de 2 delen van de stad: Bernkastel op de rechteroever en Kues op de linkeroever: ze zijn door middel van een brug (in het centrum over de moezel) met elkaar verbonden. In 1905 werden ze samengevoegd tot 1 stad. De stad telt 3 stadwijken: Andel, Wehlen en Kueser Plateau. Het historische centrum ( de oude stadswijk of alt Stadt) van Bernkastel telt nog vele oude vakwerkhuizen waarvan Spitzhauschen het meest bekende is. Het gehuchtje Wehlen werd beroemd door haar geheimzinnige zonnewijzer waar op het cijferblad de zeven ontbreekt.

Geschiedenis

Bernkastel is ontstaan uit een Romeinse nederzetting, archeologen hebben in 1962 overblijfselen gevonden uit het stenen tijdperk die terug gaan tot 300 j.v.C. Het door Unesco beschermde hospitaal werd in 1451 opgericht door de beroemde zoon van de stad, Nikolaus Cusanus (1401-1464). Hij was de grootste filosoof van zijn tijd. De stad heeft zijn rijkdom te danken aan de moezelwijn. Boven Bernkastel verheft zich de ruïne van burg Landshut die in 1277 werd gebouwd. De eerste bekende eigenaar was Probest Adalbero van Luxemburg, die het kasteel toen nog Princasteel noemde. In 1238 kwam de burcht in eigendom van de graaf van Salm. Door geldgebrek verkocht hij het kasteel aan Heirich van Vinstingen, de rijke aartsbisschop van Trier. De bisschop bouwde een nieuwe burcht die zijn opvolger, Boesmund van Warsburg, verder met pracht en praal versierde. In 1692 werd het grotendeels door een brand verwoest. In 1794 wordt Bernkastel Frans en in 1815 valt het in Pruisische handen. Het zijn de Pruisen die de wijnbouw terug in het leven roepen en het zijn ook zij die het wegennet verbeteren. In 1964 werd de Moezel gekanaliseerd, vrachtschepen met een vermogen van 1500 ton konden vanaf dan door de moezelvallei.

Lees meer over de geschiedenis van Bernkastel op
https://reizen-en-recreatie.infonu.nl/buitenland/173521-moezel-de-dubbelstad-bernkastel-kues-bakermat-van-cusanus.html

Te zien

Historische gebouwen

– Opvallend is het rooskleurige hotel aan de overzijde van de brug (Kuez), het moderne gedeelte van de stad dat je zeker ook eens moet doorlopen

– Het middeleeuwse marktplein is één van de hoofdattracties van deze moezelstad met mooie eeuwenoude vakwerkhuizen uit de 15de en 17 de eeuw, gelegen in het oude stadsgedeelte langs de Mosselstrasse. Op en rond het marktplein kan je vakwerkhuizen vinden uit de  16de en 17 de eeuw

– De kasteelruïnes van Landshut (zie meer info bij wandelen)

–  de fraaie St.-Michaels fontein uit 1606 ( op de markt nummer 11) met de uitgebeelde beren als mascotte voor deze stad: in 993 krijgt Adalbero van Luxemburg een leengoed. Hij bouwt er een burcht en noemt deze burcht naar het dier in zijn wapen: de beer. Zo ontstaat Bärenkastell, wat later Bernkastel wordt. Het monument werd gemaakt in 1968 door Hanns Scherl, een beeldhouwer uit het naburige Wittlich. Sinds Bernkastel en Kues zijn samengesmolten is het logo van de beer verdwenen en vervangen door een kreeft. 

– het smalle vakwerkhuis Spitzhauschen uit 1416 is “de” toeristische attractie van Bernkastel. Het huis is gebouwd op een onderstel van slechts 2 meter breed. 

het smalle vakwerkhuis Spitzhauschen uit 1416, de toeristische attractie van Bernkastel

het smalle vakwerkhuis Spitzhauschen uit 1416 (foto boven, de toeristische attractie van Bernkastel

– het Office van toerisme was in 1970 nog een lagere school.  Sinds 2011 is dit chique bureau hier gevestigd.

– het Rennaissance  gemeentehuis (Rathuis) op de Markt nummer 30 stamt uit de 17e eeuw

– de Graacher tor (poort) is de enige poort die nog is overgebleven van de middeleeuwse stadsmuren. Aan deze poort is sinds 1985 het streekmuseum Graacher Tor gevestigd met de geschiedenis over de oude stad Bernkastel

Café Kobelnz in de Am Kirchhof  straat is een mooi vakwerkhuis dat dateert uit 1649. Ga eens kijken naar de hoogwater-markeringen die nog daterern van de overstroming in 1748 met de hoogste waterstand die de moezel ooit heeft gekend.

Café Michel in de Römerstrasse 31, een vakwerkhuis uit 1880.

Musea

– Het Sint-Nikolaus hospitaal, aan de overkant van de brug over de moezel, werd in 1979 in zijn gotische stijl gerestaureerd. Het bezit nog een beroemde bibliotheek met één van de kostbaarste handschriftenverzamelingen ter wereld. Het is een door de UNESCO erkend werelderfgoed. De bibliotheek heeft een rijke collectie aan middeleeuwse geschriften en boeken. Het oude hospitaal wordt ook nog gebruikt voor concerten en exposities. Vanuit Bernkastel dorp is het zo’n 15 minuten wandelen. Het Nikolaus Cusanus geboortehuis, is nog steeds te bezichtigen op Nikolausufer huisnummer 49.

Zeer welopvallend is het rooskleurige hotel aan de overzijde van de brug, het moderne gedeelte van de stad dat je zeker ook eens moet doorlopen

Zeer opvallend is het rooskleurige hotel in Bernkastel aan de overzijde van de brug, het moderne gedeelte van de stad dat je zeker ook eens moet doorlopen

 

– in het binnenhof van het hospitaal is het moezelwijn museum gelegen (Weinkulturelle Zentrum), Cusanusstrasse 2 C. Je kan er alles zien wat met de productie van wijnen en de druiventeelt te maken heeft, maar ook proeven en kopen (tegen productenprijzen) in de vinoteek waar je alle wijnen van de moezel kunt proeven.

– Sinds 2017 is er het Zylinderhaus geopend, een museum met klassieke auto’s van de Duitse auto-industrie.

– in de Schanzstrasse 25, kun je het poppen- en klokkenmuseum bezoeken

Kerken

– direct aan de rivier staat de Michael kerk uit 1177 met een prachtig orgel, later uitgebreid met 8 zij-torentjes en fraaie kunstwerken. De kerk maakte vroeger deel uit van de Bernkastel stadsmuren, en werd in 1968 voor het laatst gerestaureerd

Te doen

Wandelen

Stap binnen in het Office van Toerisme van Bernkastel, Gestade nummer 6. Je kan er gratis een zwart-wit kaart met beschrijvingen van de bezienswaardigheden verkrijgen voor een stadwandeling.

– Boven Bernkastel verheft zich de ruïne van burg Landshut (kasteelruine Landshut) die via een wandeling, de Kapuzinergasschen, van 1,5 km lang vanuit het centrum is te bezoeken. Je kan er nog steeds de torens bekilimmen. Boven kan je een terrasje doen, en genieten van het panoramisch uitzicht.
Rond de Landshut ruïnes liggen nog verschillende andere paden voor wandelingen in de omgeving zoals naar Kesten (13,6 km), Andel (4,9 km), de Andeler Schutzhutte (2,8 km) en Urzig (19 km). De klim naar de ruïne is redelijk stevig van 110 meter boven de waterspiegel in het dorp naar 430 meter hoogte

rondleidingen met gids doorheen het historisch centrum zijn mogelijk

– de “Eideche Liebt Riesling” (hagedis houdt van riesling) tocht met 11 stopplaatsen zul je herkennen aan de rode bordjes met de gele hagedis (Levendige moezel wijngaarden). De tocht is voor iedereen, en slecht 3.7 km lang. Op deze toch zal je de gevarieerde werking terugvinden tussen fauna en flora, tussen mens en natuur. De hagedis geeft het pad ook niet zomaar zijn naam. Zijn grootste verspreidingsgebied in Duitsland ligt tussen de Riesling wijngaarden. Op je wandeling zal je dan ook regelmatig een hagedis zien wegrennen.

Fietsen

Bijna overal langs de moezel kan je fietsen. De wegen zijn meestal vlak. Aan de rand van de stad, tegen de kade, zijn speciale fietsenrekken voorzien.

Boottochten

– In Bernkastel staan ze te drummen om een boottocht te nemen naar de naburige wijndorpen.

– Aan de kant van Kues is er een jachthaven voor plezierboten.

In Bernkastel-Kues staan ze te drummen om een boottocht te nemen

In Bernkastel-Kues staan ze te drummen om een boottocht te nemen

Zwemmen

– Zwemmen in de moezel wordt afgeraden, je kan terecht in het gemeentelijk zwembad

Toeristisch treintje

– Je kunt de Burg Landshut Express nemen waarmee je de burchtruïne binnen de 20 minuten hebt bereikt.

Met het toeristisch treintje kun je naar de ruïnes van Bernkastel, die je 20 minuten later zal bereiken

Met het toeristisch treintje kun je naar de ruïnes van Bernkastel, die je 20 minuten later zal bereiken

Wijnen

Boven de bebouwde kom van Bernkastel-Kues bevinden zich één van de duurste wijngaarden ter wereld: ‘Bernkasteler Doctor’, een kleine afdeling van 68 hectare van de Bernkasteler Badstube.

Volgens de sage is Boemond II Von Trier door het drinken van deze wijn, van een ongeneeselijke ziekte genezen.

Op deze verweerde bodem met kleilei met uiteenlopende leemgehaltes wordt voornamelijk de Riesling wijnstokken verbouwd. Een aantal van de witte wijnen die op deze steile heuvels worden verbouwd, worden door wijncritici als een der beste ter wereld beschouwd.

De wijnstokken groeien op hellingen met stijgingspercentages van wel 60 graden. Het milde microklimaat en de leibodem houden de warmte vast, en leveren samen de ideale voorwaarden voor de Rieslingdruif met uitzonderlijke wijnkwaliteit tot gevolg

Naast de witte Rieslingwijnen, is er nog de Spatburgunder (Pinot Noir) en de rode Dornfelder.

Wil je meer weten over deze wijnen bezoek dan eens het multimediale “Mosel-Wein-Museum”.

Het Marchenhotel, gebouwd in 1678, gelegen in de Kallenfelsstrasse 25-27, is de oudste Weinstube van Bernkastel

Camperliefhebbers

Voor een stadsbezoek kan je perfect tijdelijk hier (overdag) met de mobilhome parkeren. Ga in het dorp de brug over (richting hospitaal) en volg links.
Na 500 meter kun je links een parking vinden waar je kan parkeren (maar niet overnachten) tijdens je bezoek. De parking ligt aan de moezel waar de Saarallee overgaat in de Nikolausufer straat. Wanneer je hier parkeert wandel dan verder door in de Nikolausufer straat voor een bezoek aan het geboortehuis van Nikolaus Cusanus. Prima, dit is campervriendelijk!

De parking ligt aan de moezel waar de Saarallee overgaat in de Nikolausufer straat.
De parking ligt aan de moezel waar de Saarallee overgaat in de Nikolausufer straat.

Wil je overnachten dan kan je makkelijk een camperplaats vinden in de nabije omgeving zoals in Wehlen of Graach, je kan makkelijk op fietsafstand naar de stad:

Camperparking Weingult Studert-Prum, Haupstrasse 150 in Wehlen op 6,5 km van Bernkastel

Camperpark Sun-Park in Graach op 5 km van Bernkastel:

Camperplaatsen in de moezel

 • Dagparking (P) ·

(DUI)(MOE) Bernkastel-Kues, stadsparking Nikolausufer (P) (Kues)

Tijdelijke parkeerplaats die u toelaat de toeristische stad Bernkastel te bezoeken. Ligt aan de overkant van de oevers van de moezel op 1 km van het centrum. Om te overnachten ga naar Wehlen, Graach of de Knaus Camping. De parkeerplaats aan de oevers van de Moezel (genaamd Nikolausufer) in Kues ligt niet ver van het centrum van Kues, de wijk Bernkastel is te bereiken na een paar meter langs de oevers en na het oversteken van de brug.
 • CP camperplaats | camperpark ·

(DUI)(MOE) Graach an der Mosel, Camperpark Sun-Park (Bernkastel-Kues)

Mooie, grote camperplaats gelegen aan de oevers van de moezel. Druk bezocht als uitvalsbasis naar BernkasteL. Het parkeergeld heeft betrekking op de overnachting op de parkeerplaats. Je betaald per dag vanaf 13 uur. Dus vanf 13:05 uur betaalt je voor een nieuwe dag, ook al blijf je niet overnachten. Fietsroute paseert langs het camperpark (asfaltweg).
 • CP camperplaats | camperpark ·

(DUI)(MOE) Wehlen, Stellplatz Weingut Studert Prum (Wehlen – Bernkastel-Kues): fietsen en wandelen langs de zonnewijzer van Prum

De camperplaats Stellplatz Weingut Studert Prum met 43 plaatsen in Wehlen, is terrasvormig aangelegd op de oever van de Moezel, met zicht op de wijngaarden van het Wehlener Sonnenuhr of de Moezel. De ruime plaatsen zijn afgebakend met houten hekjes. De stelplaats is een beetje van de straat, zodat het er lekker rustig is zonder lawaaihinder van voorbijrijdende auto’s. De eigenaar komt rond 18u langs om te ontvangen. Maar je kan ook naar zijn huis (wijngoed), 400 m verderop langs de Moezel. Voor een nacht betaal je in totaal 13 € all-in (07/2020).

Land: Duitsland

Provincie, departement: Rijnland-Palts

Toeristische streeknaam: Moezelvallei

Stadsdelen: 3 stadwijken Andel, Wehlen en Kueser Plateau, 2 samengesmolten steden Bernkastel + Kues tot  Bernkastel-Kues

Oppervlakte: 23.67 km²

Inwoners: 6.907

Hoogte: 110 m boven de zeespiegel, ruïnes op 430 meter hoogte

Code: 31

Fotogallerij stad Bernkastel

Office van toerisme Berkastel

Gestade 6, 54470 Bernkastel-Kues, Duitsland

Beoordeling Camperland

Bernkastel-Kues, het centrum van de Mittelmosel (moezel)

4.15
Camper vriendelijke stad 4.5
Camperplaatsen 4.0
Camperparken 3.3
Campings 4.3
Horecazaken (wijnen) 4.8

Beter

 • Toeristisch
 • Wijncultuur
 • Fietsen en wandelen
 • Boottochten op de Moezel
 • Prijs kwaliteit = uitstekend

Minder

 • Druk !
 • Camperplaatsen vaak overvol
 • Fietspaden niet altijd optimaal
 • Parkeren met de camper = buiten de stad
Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Beoordeel Bernkastel-Kues, het centrum van de Mittelmosel (moezel)
Average rating:  
 0 reviews