(BE) Antwerpse Kempen, natuurschoon van Kalmthoutse heide tot Abdij van Postel

(BE) Antwerpse Kempen, natuurschoon van Kalmthoutse heide tot Abdij van Postel

De Antwerpse Kempen, dat is natuurschoon met talrijke bosrijke gebieden afgewisseld met industriezones, kanalen met jaagpaden om te fietsen, wandelen of paardrijden. Zwemmen in de Molse meren of het Zilvermeer. Wandelen in het natuurschoon van de Kalmthoutse Heide en zijn arboretum van Magnolia’s. Wandelen rondom de abdij van Postel en genieten van de rust op een terras. Met de kinderen naar de Lilse Bergen trekken, het Suske en Wiske museum of de Olmse Zoo, enz.. 

Er komen nog bossen, vennen, heiden en weilanden voor, maar de natuur heeft steeds meer plaats moeten maken voor menselijke activiteiten. Op terras? Proef eens de Gageleer van Oud-Turnhout, gemaakt van de gagelplant, of in Geel een volmout Geelse Zeunt of ga voor de Flierefluiter, het karakteristieke bier van Westerlo. Proef ook eens het bier van de streek van Grobbendonk: de Grobbendonkse Tripel.

Het kenmerk van de Antwerpse Kempen is de zanderige bodem, waardoor dit gebied tot omstreeks 1860 grotendeels bedekt waren met heide, eikenbos, vennen en veengebieden, zoals nu nog te bewonderen is op de Kalmthoutse Heide. 

Door die zandbodem warmt de omgeving ook sneller op, de Kempen zijn in de zomer dan ook de warmste plek van Vlaanderen: het temperatuurverschil bedraagt vaak +2° C. 

Bezienswaardigheden in deze regio

Abdij van Postel, Kalmthoutse heide, Lilse Bergen, Zimmertoren, begijnhof van Lier en Hoogstraten, Kempense Heuvelrug, Hidrodoe waterpretpark, Netepark, Suske & Wiske-kindermuseum, dierenpark de Olmense Zoo, het speelkaartenmuseum, schandpaal en watermolen van Grobbendonk, …

Water in deze regio

De Kleine Net, De Grote Nete, Schelde, kanaal Bocholt-Herentals, Albertkanaal, Molse meren, Kempens kanaal, Molse Nete, Kempische Vaart, Zilvermeer, …

Doorheen de regio lopen kanalen die hun stempel drukken op het landschap. Daarnaast de autosnelwegen E19, E313 en E34.

Molse Meren - Lilse Bergen - Zilvermeer - Albertkanaal - Kleine & Grote Nete, kanaal Bocholt-Herentals

Antwerpse Kempen

Naast de Antwerpse Kempen spreekt men geografisch ook over de Vlaamse Kempen, de Limburgse en Brabantse Kempen. De Vlaamse Kempen neemt het grootste deel van de provincie Antwerpen, het noorden, midden en westen van Belgisch Limburg en het uiterste noorden van Vlaams-Brabant in met als begrenzing in het westen de Scheldevallei en de Scheldepolders (het Scheldeland en het Land van Waas), en de lijn Wijnegem-oostrand van Lier-Boortmeerbeek, in het oosten de Maasvallei, in het zuiden de lijn Rupel-Dijle, door het noorden van Vlaams-Brabant, aan de Demer, en aan een lijn over Hasselt van Munsterbilzen tot Lanaken.

In de landbouw hanteert men een andere indeling. daar spreekt men over 3 andere soorten Kempen:

 1. De Noorderkempen, het waterscheidingsgebied tussen de Maas en de Schelde, met het gebied van Hoogstraten, de Turnhoutse Kempen en de Antwerpse Voorkempen. In het zuiden begrensd door de lijn Wijnegem-Grobbendonk-vallei van de Kleine Nete-Mol.
 2. De Zuiderkempen met de riviervlakte der beide Neten (ook Centrale- of Verbeterde Kempen genoemd), de Brabantse Kempen in het westen (tussen Zenne en Dijle), met tussen Grote Nete en Demer de eigenlijke Zuiderkempen, tot aan de lijn Oostham-Lummen in het westen van Belgisch Limburg (deel van Luikse Kempen).
 3. De Limburgse Kempen of Oude Kempen. Sinds de winning van steenkool in de Limburgse Kempen is er ook sprake van de Mijnstreek oftewel het Kempens Bekken.

Belangrijkste steden en gemeenten: 

Turnhout is de historische hoofdstad van de Antwerpse Kempen. Hier vind je een mooi begijnhof en boeiende musea zoals het Speelkaartenmuseum. Elke zondag is er een rommelmarkt aan het Kasteel van de hertogen van Brabant, vlak bij de Warande.

Geel (camperplaats) of de ‘Barmhartige Stede’, die wereldwijd bekend is om de unieke wijze van verzorging van geesteszieken.  Natuurgebieden, bossen, duinen, akker- en weilanden wisselen elkaar voortdurend af. 

Lier wordt ook wel de ‘Poort naar de Kempen’ genoemd. Het is een stad om lekker te gaan eten en shoppen. De ‘Lierse Vlaaikes’ zijn de trots van de stad: het recept wordt al eeuwen geheim gehouden. Ook het begijnhof en de bekende Zimmertoren zijn zeker een bezoek waard.

Kasterlee is bekend om zijn prachtige bossen maar ook om zijn jaarlijkse reuzegrote pompoenen wedstrijd.

Herentals (met meerdere camperplaatsen) dankt de titel ‘historische hoofdstad van de Kempen’ aan haar rijke verleden en mooie monumenten zoals de Lakenhal, het belfort, de twee stadspoorten en het begijnhof. Het groene noorden van Herentals vormt een waar buitensportparadijs, met de duinen van de Kempense Heuvelrug, de kabbelende Kleine Nete en de spetterende attracties van Hidrodoe en het Netepark.

Hoogstraten, het meest noordelijke stadje van België, heeft een levendig centrum met fraaie monumenten en een gevarieerd aanbod van winkels en horecazaken. Ook hier vind je een stemmig begijnhof. Hoogstraten staat bekend om zijn aardbeienteelt (zoals Melsele (camperplaats) in het Waasland)

Mol – een bruisend winkelcentrum en boeiende musea. De uitgestrekte kampeerterreinen, bungalowparken en hotels maken van Mol een ideale uitvalsbasis voor een meerdaags bezoek aan de regio.

Kalmthout – naast het 600 ha grote natuurgebied de Kalmthoutse heide heeft de gemeente ook een Suske en Wiske museum. Het Suske en Wiske Museum is een echt doe-museum. Niet alleen voor kinderen, maar voor iedereen die zich jong voelt. Het museum ontvangt op weekdagen klassen. Hierdoor kunnen families vaak pas na het schoolbezoek de Striptoer volgen. Willy Vandersteen heeft zelf in 1987 al laten weten dat hij graag een museum rond Suske en Wiske zou willen oprichten. Helaas is hij daar zelf echter nooit toe in staat geweest- https://suskeenwiske.ophetwww.net/museum/index.php

Grobbendonk (camperplaats) – van hieruit kan je meerdere fietstochten ondernemen of wandelen naar de Beemden rond de Kleine Nete, de Molenroute of de Diamantenroute

Hidrodoe waterpretpark, Netepark, Suske & Wiskemuseum, speelkaartenmuseum, Sas4-Toren

Te zien

Er is zoveel te zien in de Antwerpse Kempen denk maar aan de vele begijnhoven, musea en leuke fiets- en wandelroutes. Maar je kunt er ook heerlijk rustig kanovaren op de Kleine Nete of een partijtje boerengolf spelen. 

Ga in het voorjaar van maart-april-mei zeker eens langs in het arboreutum van Kalmthout met zijn 6000 verschillende plantensoorten, maar vooral zijn unieke verzameling bloeiende Magnolia’s.

In Balen (camperparking) de Olmense Zoo gaan bezoeken.

Sta je aan op de camperparking in de Vaartkom in Grobbendonk breng dan zeker een bezoek aan de watermolen, een geklasseerd monument, en de schandpaal.

In Vorselaar (camperplaats)  kan je tijdens de wandeling 14 kapelletjes op je weg kruisen.

Kanaal van Bocholt – Herentals (camperplaats) – Het kanaal Bocholt-Herentals loopt van Bocholt via de plaatsen Neerpelt, Lommel en Geel naar Herentals. Het water van het kanaal wordt aangevoerd vanuit de Zuid-Willemsvaart (camperplaats). Benedenstrooms, bij Herentals, staat het kanaal in verbinding met het Albertkanaal. Het kanaal verbindt de Zuiid-Willemsvaart te Bocholt en eindigt in het Albertkanaal te Herentals.
Het kanaal heeft een lengte van circa 56 kilometer en een gemiddelde breedte van ongeveer 34 meter. In totaal bevinden zich 10 sluizen in het kanaal. 

In Dessel (camperplaats) vind je de Sas4-Toren, een uitkijktoren van 37 meter hoog met een schitterend uitzicht op het kanalenkruispunt en de vele bossen en waterplassen die de omgeving rijk is. In het gebouw onder de Sas4-Toren vind je een tentoonstelling, die drie thema’s – het witte zand, de blauwe kanalen en het groene toerisme – combineert in één unieke opstelling – zie https://www.dessel.be/

In Olen staat een fontein op het dorpsplein bestaande uit drie koperen potten die werden ontworpen en vervaardigd door het personeel van Union Minière (tegenwoordig Umicore). Ze symboliseren de bezoeken van Keizer Karel aan Olen zoals het verteld wordt in de ‘Legende van de Pot‘. Deze legende is wellicht het meest bekende product van Olen en zorgt ervoor dat Olen tot ver buiten de landsgrenzen bekend is – https://www.olen.be/.

In Westerlo staat wellicht de bekendste abdij van het land, de Norbertijnenabdij van Tongerlo. Blikvanger op het binnenplein is de Onze-Lieve-Vrouwkerk, gebouwd vanaf 1852. Bewonder in de abdij zeker ook de unieke versie van Leonardo da Vinci’s indrukwekkende Laatste Avondmaal – https://www.toerismewesterlo.be/abdij-van-tongerlo

In Geel (camperplaats) vind u ook nog één van de grootste mobilhome dealers van het land DICAR. Zeker eens de moeite om een bezoekje te brengen aan hun showroom met nieuwe en occasie modellen. Daarnaast kan je in Geel geweldig winkelen of een bezoek brengen aan het lampenmuseum, Geels brouwerijmuseum, Pas-sage bezoekerscentrum of de beeldentuin van Hugo Voeten – https://www.visit-geel.be/

Fietsen, wandelen, zwemmen, paardrijden, vissen

Te doen

Fietsen

Het fietsknooppuntennetwerk Kempen bestaat uit ruim 2.000 kilometer fietspaden. Om langs het netwerk te fietsen kun je wel best een fietsknooppuntenkaart aanschaffen in een infokantoor of je knooppunten uitstippelen via een app of op de PC – https://www.fietsknooppunt.be/nl-be.

Ook hier zijn de themafietsroutes met de zeshoekige bordjes bewegwijzerd. Hiervan zijn ook de brochures te koop via de diverse infokantoren.

Bij de provincie kan je een brochure downloaden (enkel digitaal met 12 fietstochten – https://www.kempen.be/ en 7 bevrijdingsroutes die het spoor van de bevrijders tijdens de Tweede Wereldoorlog volgen – https://www.kempen.be/.

Dessel was de eerste gemeente in Vlaanderen die uitpakte met een mountainbikeroute, het Campinapad. Wie in een rustiger tempo wil fietsen, kan kiezen voor de bewegwijzerde themaroute Vaartketsersroute of de culturele fietsroute CulTour.

Wandelen

Veel Kempense gemeentes geven een brochure uit met daarin hun wandelingen op hun grondgebied. Recenter zijn er de wandelnetwerken bijgekomen, eenzelfde systeem als de fietsknopen. Er wordt gebruikgemaakt van de herkenbare rood-witte bewegwijzering die je ook via een app of on-line kunt uitstippelen – https://www.wandelknooppunt.be/nl-be.

Bij de provincie kan je een brochure downloaden met 12 wandelen – https://www.kempen.be/

Paardrijden

De regio telt ruim 500 kilometer ruiterpaden langs knooppunten zoals de Poedertoren – https://www.kempen.be/activiteit/de-poedertoren.

Verder goed uitgeruste maneges, ruitervriendelijke logeeradressen en horecazaken met een hart voor paard én ruiter. Zie ook https://www.duinengordel.be/ruiternetwerk

Vissen

Het kanaal is een topwaterplaats voor de karper vissers, op sommige plaatsen zijn er koelwaterlozingen waar de karpers zich verzamelen. Veel recordkarpers komen uit dit kanaalwater en je vind er dan ook vaak nationale en internationale karperspecialisten langs de oever. Er zijn in totaal 19 vissoorten aangetroffen exclusief hybride namelijk, snoek, aal, alver, baars, blankvoorn, brasem, Europese meerval, karper, kolblei, pos, snoekbaars, ruisvoorn, sneep, winde, Kesslers grondel, marmergrondel, roofblei, zonnebaars en zwartbekgrondel.

In recreatiepark Campinastrand (Dessel) kan je vissen in de vijvers – https://www.campinastrand.be/

Zwemmen

In recreatiepark Campinastrand, vroeger een schitterend moeras- en heidegebied, zijn vooral de camping, de zwem- en roeivijver en het strand populair.

Het Provinciaal Recreatiedomein Zilvermeer, dat is de zee in de Kempen. Een prachtig zwemmeer en een poederwit strand met vele sportieve en amusante bezigheden. Drie gloednieuwe waterglijbanen laten je met ongekende snelheid over het wateroppervlak zoeven. Goed voor urenlang spelplezier en vlinders in je buik – https://www.zilvermeer.be/

Abdij van Postel, Campinastrand, potten van Olen, Norbertijnenabdij

Camperliefhebbers

We kunnen vaststellen dat er wel wat overnachtingsplaatsen voorzien zijn in de Antwerpse Kempen voor de camperaar, maar helaas vaak zonder (enige) voorzieningen. De plaatsen zijn niet groot: 1, 2, 4 tot 15 plaatsen maar ze zijn wel vaak mooi ingepland: dichtbij een taverne, restaurants en/of dichtbij fiets- en wandelpaden en/of aan de oevers van de kanalen en hun jaagpad. 

Vooral in de regio rond het bosrijke Herentals heeft men mooie plekjes voor de camperaar voorzien. Er zijn maar 2 degelijke punten die beschikken over servicevoorzieningen: parking PAS in het centrum van Geel, en de camperplaats Vaartkom in Grobbendonk. In Balen is de verblijfsduur beperkt tot max. 48 uur, maar elders zien we vaak geen opgelegde beperkingen (fijn zo).

De meest geschikte plaatsen om langer te overnachten met de camper zijn beperkt tot Grobbendonk en Geel.

Camperplaatsen in de Antwerpse Kempen
Campings in de Antwerpse Kempen

Land: België

Provincie, departement: Antwerpen

Toeristische streeknaam: Kempen, Antwerpse Kempen, Netevallei

Steden en gemeenten o.a. Herentals, Mol, Turnhout, Hoogstraten, Lier, Geel, Westerlo, Kasterlee, Balen, Brasschaat, Grobbendonk, Lille, Malle, Olen, Ranst, Schilde, Vorselaar, Schilde, Zandhoven, Zoersel, Mol-Postel, Dessel, Meerhout, …

Antwerpse Kempen

3.05
Algemene beoordeling 3.5
Service voorzieningen 1.5
Algemene netheid, orde 3.5
Werking servicevoorzieningen 4.0
Ligging 4.0
Aantal camperplaatsen 3.5
Vuilnis/afval 1.5

Beter

 • Fietsen
 • Wandelen
 • Bezienswaardigheden
 • Natuurgebieden
 • Kanalen
 • Horeca

Minder

 • Aantal camperplaatsen
 • Servicevoorzieningen zijn erg beperkt
 • Te weinig loospunten
Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Uw oordeel over deze regio
Average rating:  
 0 reviews

Dienst Toerisme Kempen

https://www.kempen.be/

Hoe en welke toeristische dienst(en) zijn goed bereikbaar met de camper?

De beste keuze gaat naar de toeristische dienst van Geel, Markt 1. Dichtbij kun je op de camperplaats parkeren en overnachten, inclusief met servicevoorzieningen: https://www.visit-geel.be/

Bronnen

  • https://www.kempen.be/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Kempen_(streek)
  • https://www.visitflanders.com/nl
  • https://nl.wikivoyage.org/wiki/Antwerpse_Kempen
  • https://visstekken.be/

Publicatie © Copyright Camperland.be 2020 – alle rechten voorbehouden