(DU) Holstein (Schleswig-Holstein), nabij Hamburg, promoot 10 fietsroutes waarbij de Elbe en zijn zijrivieren centraal staan (Noord-Duitsland)

(DU) Holstein (Schleswig-Holstein), nabij Hamburg, promoot 10 fietsroutes waarbij de Elbe en zijn zijrivieren centraal staan (Noord-Duitsland)

Het Duitse Holstein ligt een heel eind noordelijk van Hamburg vaak aangeduid als Schleswig-Holstein, dat op zich aan de grote Elbe ligt, dit op zo’n 650 km van Antwerpen of Brussel. Het is een streek waar je heerlijk kan fietsen rondom de Elbe en zijn talrijke zijrivieren zoals Stör, Krückau en Pinnau en het kanaal van Kiel. Tien geselecteerde fietstochten bieden ideale omstandigheden om volop van de lente, maar ook in de zomer, te genieten langs de rivieren van Holstein.

Alomtegenwoordig: het water die verbindt de pittoreske dorpjes en stadjes. Vooral in het voorjaar, als de fruitbomen en het koolzaad in bloei staan, stralen de landschappen langs de rivieren een heel bijzondere charme uit.

Op de sluis- en droomschiproute in Brunsbüttel kun je de grote schepen van dichtbij bekijken. Veel routes leiden langs de Elbe en bieden vanaf de dijk of het Elbestrand een heerlijk weids uitzicht over het water. Buitengewone uitgestrektheid is ook te beleven op de routes over de Elbe-moerassen, bijvoorbeeld op de Deichtörn bij Glückstadt, de Seestermüher Marsch Tour die begint in Elmshorn of de Haseldorf Marsch Tour vanuit Wedel.

Veerponten

Met de oversteek van de Krückau met de kleinste veerboot van Duitsland en de oversteek van de Pinnau via de historische draaibrug Klevendeich kunnen alle drie de tochten op een bijzonder veelbewogen manier worden gecombineerd tot één grote tocht. De Störtörn kronkelt ver landinwaarts vanaf de Störsperre aan de Elbe door kleine historische steden naar Itzehoe.

Het hoogtepunt van de route is een overtocht met de Else veerpont. In Itzehoe in de Schumacherallee nummer 16 kan je met de camper terecht op de Malmullerwiesen parkeerplaats op 200 m van de supermarkt en het centrum.

Camperplaatsen in deze buurt

Hamburg – vergeet niet voordat u aan het fietsen gaat een bezoek te brengen aan Hamburg. Je kan er gemakkelijk enkele dagen doorbrengen. Er zijn meerdere overnachtingsplaatsen mogelijk met o.a. een camperpark en een  camping ter plaatse. De 2 voordeligste om te overnachten zijn het Bunthuis van het Elbepark, direct aan de Elbe, Moorwerder Hauptdeich 33 – 21109 Hamburg of de vaak overbezette parkeerplaats Elbemeile in de Grosse Elbstrasse 3.

Dichtbij de fietsroutes:

    • Brunsbüttel: bij het gemeentelijk zwembad – Am Freizeitbad 25541 Brunsbüttel
    • Glückstadt: in de haven aldaar – Am Hafen, 25348 Glückstadt
    • Nabij Elmshorn in de haven van Wedenkamp – Haven Nordufer (tegenover het City Center), Wedenkamp 25335 Bokholt-Hanredder
    • Aan de Pinneberg in Wedel op 1 km van het centrum: Am Freibad 1, 22880 Wedel

Fietstochten downloaden

Op de website van Holstein Tourismus zijn gedetailleerde reisbeschrijvingen met de bijbehorende GPX-bestanden opgesteld en kunnen worden gedownload. Gebruikers van het Komoot platform vinden uitgebreide informatie over de tien fietstochten in de collectie “Lente in Holstein – de mooiste tochten langs het water” .

Kaarten

Holstein Tourismus heeft met de Holsteiner Discovery Map zeven subregiokaarten: er is uitgebreid kaartmateriaal beschikbaar voor fietsers, dat nog steeds wordt aanbevolen als begeleider op elke fietstocht. De vrijetijdskaarten zijn ook te downloaden op de website https://www.holstein-tourismus.de/de/startseite.html

CLPLUS is een GRATIS geregistreerde status waarbij u toegang hebt tot ALLE data van Camperland.be waaronder de fel begeerde ZOEKFUNCTIES in de camper databases waarin u o.a. een motorhome kunt zoeken op meer dan 30 criteria om tot de juiste aankoop te komen https://www.camperland.be/clplus-worden/

 

Bronnen

O.a. https://www.lifepr.de/pressemitteilung/holstein-tourismus-ev-co-regionnord-gbr/fruehling-in-holstein-die-zehn-schoensten-radtouren-am-wasser-entlang/boxid/894293 en https://www.holstein-tourismus.de/de/startseite.html

Contactpersonen Mevr. Gönna Hamann – hamann@holstein-tourismus.de

© Publicatie copyright Camperland.be 2022, alle rechten voorbehouden.

Loading