Camperplaatsen – camperparken (Home) (startpagina)

Wie met de camper op pad is is steevast ook op zoek naar een overnachtingsplaats. Wij bieden extra aandacht naar overnachtingsplaatsen van waaruit je iets kan ondernemen of bekijken. De gemiddelde prijs voor een camperplaats met servicemogelijkheden schommelt rond de 11 € (2023). Water en/of electriciteit is echter 5 tot zeven maal duurder geworden dan thuis.

Een oplijsting met camperparkings (data) en zoekfuncties zijn in opbouw.

Kampeerregels per land

Mag je vrij overnachten in een land? Zijn er algemene regels? Zie hiervoor onder Regels per Land.

Ben je met de camper onderweg dan ben je altijd op zoek naar een overnachtingsplaats
Ben je met de camper onderweg dan ben je altijd op zoek naar een overnachtingsplaats

Welke camperparking, camperplaats, CP, camperpark of motorhometerrein?

Op camperland maken we onderscheidt uit de volgende belangrijkste soorten parkings:

 • camperpark
 • parkeerplaats voor campers met kampeergedrag overnachten toegestaan = CP (camperplaats)
 • parkeerplaats voor campers overnachten toegestaan (zonder kampeergedrag)
 • parkeerplaats – alle voertuigen toegelaten, overnachten toegestaan
 • parkeerplaats – alle voertuigen toegelaten, overnachten NIET toegestaan

Kies in het tweede parking en camperplaatsen menu een land om een parkings of camperplaatsen per land te zien:

Wat is het verschil tussen een camperpark en een camperparking?

Een camperpark is een plaats waar u op genummerde plaatsen kan staan, bijvoorbeeld nummer 19 voor 48 uur, en lijkt een beetje op het systeem van genummerde plaatsen op een camping. Je kan je camperplaats verlaten voor bijvoorbeeld een boodschap of een uitstap, en enkele uren later wanneer je terugkomt kan je jouw voorbehouden plaats terug innemen (om bijvoorbeeld te overnachten). Je kan hier dus reserveren voor een specifieke plaats, deze plaats blijft jou toebehoren gedurende de gehele periode van je verblijf.

Op een camperparking, ook betalend, kan u parkeren op de parking gedurende de voorziene tijd (bijv. 24 u). Wanneer u in tussentijd de parking verlaat, kunt u wel terug de parking betreden (om te overnachten na een uitstap met de camper naar bijvoorbeeld een naburige plaats), maar kun je niet sowieso dezelfde plaats innemen. Hier zijn er geen genummmerde (individuele plaatsen). In Nederland spreekt men ook over een kampeerautoterrein.

Een camperpark lijkt sterk op de service van een camping, maar komt voordeliger uit. De prijzen liggen vaak lager omdat een camperpark geen accomodaties aanbieden zoals een zwembad, bemande receptie, supermarkt e.d.m.
Doordat je zoals op een camping je camperplaats met de camper om het even wanneer tijdens je verblijf kan verlaten, is deze vorm van camperen het meeste populair bij camperaars.

Een camperpark is meestal voorzien van een automatisch check-in systeem met een betaalautomaat dat 24u op 7 dagen geopend is. Sommige camperparken hebben en on-line booking systeem waardoor je vooraf kan nagaan of er nog een plaats vrij is op de datum dat jij voorziet. Elk camperpark heeft zijn eigen regels. Tot hoe laat kan je inchecken en voor welk uur dien je het park te verlaten. Ook het aanbod aan inbegrepen servicevoorzieningen (zoals douches), verschilt van camperpark tot park.

Een goed uitgerust camperpark is bijna altijd minimum voorzien van:

– kiosk of automatisch aanmeldingssysteem
– verharde parkeerstrook om te parkeren
– strook, ruimte om te kamperen en dus met met de mogelijkheid om de luifel open te draaien
– water lozen en tappen
– chemisch toilet lozen
– vuil water lozen
– electriciteitsvoorziening
– douches
– wasbakken
– vuilnisbakken
– (broodjesservice)

Voor de goede orde: een camperpark is geen onderdeel van camping-car park(.com) een Franse organisatie die meer dan 100 camerparken in Frankrijk uitbaat en waarbij je toegang kan verkrijgen via een eigen credit-kaart met hun eigenste logo waarop je een tegoed kan zetten. Voor de aanmaak van de eerste kaart (lidmaatschap) betaal je wel 4 €.

Campings

Het publiceren van campings is momenteel niet ons hoofddoel maar worden soms op de detail pagina’s van de camperplaatsen vermeld als “camping in de buurt” van de camperplaats als een volwaardig alternatief. Zie https://www.camperland.be/campings-met-camperplaatsen/

Gedoogplaats

Het is verboden er te overnachten, maar de overheid staat dit oogluikend toe. Dit soort overnachtingen vermijden we te publiceren daar de overheid plots van beleid kan wijzigen, met boetes tot gevolg.

Overnachten langs autostrades

Zie ook: Overnachten langs autostrades, wel of niet een goed idee?

Campings worden soms op de detail pagina's van de camperplaatsen vermeld als "camping in de buurt" van de camperplaats als een volwaardig alternatief.

Wat is kampeergedrag?

 • stoel of tafels voor, achter of naast de camper
 • luifel uitdraaien
 • voortent of tent plaatsen
 • op keggen staan (foto)
 • buiten of binnen koken, BBQ-en
 • gronddoek plaatsen
Op keggen staan wordt beschouwd als kampeergedrag
Op keggen staan wordt beschouwd als kampeergedrag

Waar kan je fietsen, wandelen, mountainbiken, paardrijden of een stadswandeling nabij een camperplaats of camping?

De info fiches met camperplaatsen bevatten doorlinks naar te doene zaken in de buurt van de camperplaats, camperpark of camping. De doorlinks zijn fietsroutes, wandelingen, paarden routes of een montainbike parcours, maar evengoed een stadswandeling.

Zoek je dus een wandeling of fietstocht dichtbij een camping of camperplaats, dan start je op de hoofdpagina’s van die categorieën (zie de links in het hoofdmenu onder camperplaatsen)

Een overzicht van de laatste 10 toegevoegde te doene zaken nabij een camperplaats:

Laatste nieuwe parkeer- of camperplaatsen op Camperland

Laatste bezienswaardigheden (zien, doen,...) dichtbij camperplaatsen

Zie ook steden, plaatsen - Waarheen met de camper?

Combineer een bestemming met een CP (camperplaats) in de buurt en blijf er overnachten

Aanmelden nieuwe parking

Je was op een mooie bestemming met een CP (camperplaats) en bleef er overnachten? Je heb enkele foto's van de camperplaats? Stuur ze ons en help andere camperliefhebbers