Westfalia Kelsey minivan op Ford Transit Custom 130 PK met toilet en douche is verkozen tot camper van de maand december

Westfalia Kelsey minivan op Ford Transit Custom 130 PK met toilet en douche is verkozen tot camper van de maand december

Loading

Op het CMT in Stuttgart werd een ‘verbeterde’ versie van de Kelsey, die een binnen douche en zelfs toilet heeft, voorgesteld voor modeljaar 2024. Die veranderingen zijn niet als zodanig van Westfalia afkomstig maar komen mee met de nieuwere versie van de Ford Transit Custom.

Eén van de voornaamste nieuwigheden is bijvoorbeeld de elektrisch bedienbare zitbank tot slaapbank voor uw duivels gemak. Daarnaast is hij met 5.45 meter nu ook 11 cm langer geworden. Dankzij de extra ruimte heeft men ook de bedden ietsje ruimer kunnen maken.

Eenmaal uitgevouwen staat het hefdak 3,20 m boven de grond. Ingeklapt kan het voertuig een hoogte van 2,04 m behouden, wat toegang tot de meeste parkeergarages garandeert. 

Het Duitse Westfalia maakt zowel ombouw in Franse als Duitse fabrieken. Het vanouds Duits bedrijf is nu onderdeel van de Franse Rapido groep. Met hun nieuwe Westfalia Kelsey minivan scoorden ze in 2023 met record verkoopcijfers. Te beginnen door een langere Ford Transit Custom versie te kiezen van 5.35 meter, twee schuifdeuren te voorzien voor gemakkelijke toegang, een pop-up dakbed voor 2 personen en de ruime verrassende toilet met origineel geplaatste douchebak met vloerafdekplaat maken van deze minivan bijna een woonbus. Eentje die je dan makkelijk in de garage kan parkeren en met zijn afmetingen wel altijd een plaatsje kan vinden in de stad.

De standaard versie is voorzien van de 2.0 liter EcoBlue motor die 130 PK levert, en die je kan upgraden naar 170 PK maar dat kost je dan wel bijna 5.000 € hetgeen ik toch wel overdreven mag vinden? 

De Westfalia Kelsey staat op een chassis van 3.000 kg en heeft als enige minpuntje dat zijn laadvermogen onder de 400 kg uitkomt. Dat samen allemaal voor een prijs van net boven de zestig duizend €.

Westfalia Kelsey minivan tweede praktische schuifdeur @ Le Bourget Parijs 09.2022 - © Camperland.be
Westfalia Kelsey minivan tweede praktische schuifdeur @ Le Bourget Parijs 09.2022 - © Camperland.be

De Kelsey biedt veel meer comfort dan de meeste camperindelingen in een minivan met een douchebak, standaard warm water aan boord, verwarming tijdens het kamperen, een ruim toilet met uitneembaar cassette, een mooie afgewerkte keuken met twee gaskookplaten en zijn praktische dubbele toegang via twee schuifdeuren aan de zijkant van de woonkamer.

Aan de voorzijde van het keukenblok bevindt zich een apothekerskast. Slim bedacht, je kunt deze namelijk zowel van buiten als van binnen bereiken. Dit alles plus warme, uitnodigende kleuren en een overvloed aan functies maken het tot een van de meest populaire modellen in het assortiment van de minivans van 2023

De Westfalia Kelsey is daarom ideaal voor dagelijks gebruik en voor recreatief gebruik in de vrije tijd … en dat is waarnaar veel camperaars heden naar op zoek zijn. De populariteit is gegroeid dankzij zijn goede gekozen uitrusting met toegevoegde waarde. In Spanje boomde de verkoop van dit soort van minivans dit jaar tot meer dan 50% surplus ten nadele van de traditionele half- en integraal verkoop die er met 67% gezakt is.

Westfalia Kelsey minivan uitgedraaide luifel @ Le Bourget Parijs 09.2022 - © Camperland.be
Westfalia Kelsey minivan uitgedraaide luifel @ Le Bourget Parijs 09.2022 - © Camperland.be

Uiterlijk oogt de Kelsey ook dynamisch en sportief. Vind je de witte standaardkleur te saai dan kan je nog opteren voor ofwel het Azure blauw of het Magnetic Grijs. De Kelsey heeft een modern, helder ontwerp. De woonkamer wordt vooral gewaardeerd vanwege het zitcomfort. Maar ook dankzij de hoogte die ontstaat door het optillen van het dakbed waardoor u een zekere stahoogte bekomt. Dankzij de 4 bestuurdersstoelen en 4 slaapplaatsen kunt u comfortabel reizen met het hele gezin of met een leuke groep vrienden. In de cockpit biedt de Kelsey u standaard een aanzienlijk aantal functies, waaronder LED-dagrijverlichting en mistlampen vooraan.

Westfalia Kelsey minivan met speciale centrale douchebak @ Le Bourget Parijs 09.2022 - © Camperland.be
Westfalia Kelsey minivan met speciale centrale douchebak @ Le Bourget Parijs 09.2022 - © Camperland.be

Om het dak te betreden moet u de meegeleverde ladder gebruiken maar dat is niet zo vanzelfsprekend. Om het pop-up dakbed te bereiken plaatst u de ladder op de beschermplank van de douchebak en gaat u over het toilet aan de achterkant. Ben je wat minder mobiel dan zie je dit misschien wel niet meer zitten :). Probeer het uit in de showroom.

Om U een goede nachtrust te garanderen, heeft Westfalia zich geconcentreerd op het bieden van maximaal comfort door onze dakruimte bedden uit te rusten met een Froli-basis. Dit bedsysteem garandeert een goede slaapkwaliteit dankzij de individuele veren maar u moet natuurlijk wel wennen om te slapen op slechts 120 cm breedte (met twee). 

Het Froli systeem biedt u meer rugondersteuning en zorgt voor een verbeterde luchtcirculatie. Het tweepersoonsbed van het Kelsey’s dakbed heeft een afmeting van 190 op 120 cm. Dankzij de zwanenhals leeslampjes kun je nog eerst genieten van een goed boek vooraleer je in slaap valt.

Westfalia Kelsey minivan overzicht toilet en douchebak @ Le Bourget Parijs 09.2022 - © Camperland.be
Westfalia Kelsey minivan overzicht toilet en douchebak @ Le Bourget Parijs 09.2022 - © Camperland.be

De indeling van de Kelsey, met dus zijn overzichtelijke gangpad waar de douchebak in ligt, biedt voldoende ruimte en zorgt ervoor dat u zich goed kunt verplaatsen in het voertuig. In het woongedeelte behoren tot de standaardvoorzieningen verwarming en warmwatervoorzieningen, evenals een koelkast en opbergruimtes. Vooral de twee schuifdeuren aan de zijkant creëren een wonderlijke panoramische lounge die een optimale luchtcirculatie mogelijk maakt. Het permanente toilet en de douchebak bieden U veel comfort aan boord op een niveau dat we nog maar zelden bij een minivan hebben gezien.

Voor het onderste bed in het voertuig kan de zitbank worden omgebouwd tot een tweepersoonsbed, waardoor er in totaal plaats is voor vier personen (2+2).

  • Lengte: 5.34 m
  • Breedte: 2.29 m
  • Hoogte: 2.02 m
  • Watertank: 50 liter
  • Afvalwatertank: 57 liter
  • gasfleskast voor 2.75 kg
  • laadvermogen 370 kg
  • dakbed voor 2 personen 190 op 120 cm
  • dinette zitbank voor 2 personen van 190 op 120 cm
  • 92Ah celbatterij
  • Webasto dieselverwarming
Westfalia Kelsey minivan vooraanzicht op grille Ford Custom @ Le Bourget Parijs 09.2022 - © Camperland.be
Westfalia Kelsey minivan vooraanzicht op grille Ford Custom @ Le Bourget Parijs 09.2022 - © Camperland.be

Prijzen beginnen in België met de basisuitvoering in het wit vanaf zo’n 60.400 €.

Caravan Salon Dusseldorf - logo met datum editie 26.08.2023 tot 03.09.2023
Westfalia Kelsey minivan technische fiche met data @ Le Bourget Parijs 09.2022 - © Camperland.be
Westfalia Kelsey minivan technische fiche met data @ Le Bourget Parijs 09.2022 - © Camperland.be

Extra fotogallerij Westfalia Kelsey (14 extra foto's) © Camperland.be @ Salon van Dusseldorf 08.2023

Beoordeling Camperland voor Westfalia Kelsey minivan op Ford Transit Custom 130 PK met toilet en douche is verkozen tot camper van de maand december

Westfalia Keysey minivan

3.85
Algemene beoordeling 4.3
Afwerking in- en exterieur 4.0
Standaard uitrusting 4.0
Prijs/kwaliteit 4.0
Dubbel gebruik 4.0
Idee toilet en douche 4.5
Beladingscijfers 3.0
Bereikbaarheid dakbed 3.0

Beter

 • Idee centrale douchebak
 • Groot toilet
 • Prijs/kwaliteit
 • Twee zijdeuren
 • Apothekerskast
 • Afwerking in het algemeen

Minder

 • Klimmen in het dakbed
 • Update naar 170 PK is té duur
 • Laadvermogen <400 kg
 • Opties en pakketten laten prijs oplopen

Meer data over Westfalia Kelsey minivan op Ford Transit Custom 130 PK met toilet en douche is verkozen tot camper van de maand december

Dealers, concesiehouders en handelaars van Westfalia camper vans, busjes, urbans, minivans (wohnmobile) en campers

(Rapido groep)
(Marco Polo zie ook onder Mercedes-Benz)
(Nugget zie ook onder merknaam van Ford)

41e plaats (50)
kwaliteitslabel camperland 2021
60 %
50e plaats (op 67)
kwaliteitslabel camperland 2023
50 %

Marco Polo’s zijn verkrijgbaar via de dealers van Westfalia of via het netwerk van Mercedes – https://www.mercedes-benz.be/vans/nl_be/content-pool/apps/dealer-locator

De Ford Nugget is verkrijgbaar via de dealers van Westfalia of via het netwerk van Ford – https://www.nl.ford.be/bedrijfsvoertuigen/transit-custom/nugget

De Westfalia Joker serie wordt gebouwd  met T6 motoren – VW brengt ook onder zijn eigen dealersnetwerk vrijetijdsvoertuigen op de markt als Multivan en de gekende California serie (kampeerauto) – Zie hier voor het dealersnetwerk van Volkswagen – https://www.volkswagen-commercial-vehicles.be/nl/modellen-en-configurator/multivan-6-1.html

Westfalia VANS en minivans

2.9
Waterdichtheidsgarantie motorhomes 2.5
Beoordeling Camperland 3.3

Beter

 • Frans/Duitse bouw
 • Goede reputatie
 • # motor merken
 • VAN ombouwspecialist
 • Goede afwerking

Minder

 • Prijs
 • Opletten met nettobelading
 • 5 J. garantie
 • Beperkt dealersnetwerk
14
Merk Westfalia – UW waardering

U bent vandaag of vroeger camperbezitter geweest van dit merk?
Geef met de sterren (van 1 tot 5) jouw waardering voor het merk.
Het eindresultaat is een gemiddelde van alle stemmen.
1. Geef het aantal sterren op
2. Klik op “Bewaar aantal sterren”

Westfalia

De omgebouwde modellen worden geleverd met een ISO-certificering.

Aanverwante Westfalia busjes en camper van onderwerpen – artikelen

Bronnen o.a. https://www.westfalia-mobil.com/0downloaddocs/2023/JVK_EN_2023-EN_bd.pdf

Foto’s Westfalia Kelsey modeljaar 2023 op Salon van Bourget (Parijs) 09.2022 – © Publicatie Camperland.be 2023, alle rechten voorbehouden