Duurzaam reizen voor de camperaar: tips voor milieuvriendelijk kamperen = uw voetafdruk verkleinen

Duurzaam reizen voor de camperaar: tips voor milieuvriendelijk kamperen = uw voetafdruk verkleinen

Houd je eigen ecologische voetafdruk klein en laat zo min mogelijk sporen na. Steeds meer mensen proberen aandacht te besteden aan duurzaamheid, niet alleen in het dagelijks leven. Vooral tijdens het reizen kiezen velen voor milieuvriendelijke alternatieven voor vluchten en hotels. Vooral kampeervakanties zijn erg populair vanwege hun goede ecologische balans. Hoe duurzaam een ​​vakantie met camper, caravan of tent is, hangt ook af van bijvoorbeeld de campingkeuze.

Kamperen stoot gemiddeld minder uitstoot uit dan overnachten in een hotel. Om de milieuvervuiling te verminderen, moeten reizigers hier ook op een paar dingen letten“, zegt Juliane Petrich van TÜV Association.

Kampeerfans kunnen het milieu beschermen, vooral bij het kiezen van een camping en de uitrusting, door dit uit te zoeken voordat ze op reis gaan en de juiste beslissingen te nemen.”

 

De milieubalans van een camping hangt onder meer af van de sanitaire voorzieningen, het energieverbruik of voorzieningen zoals restaurants of zwembaden“, zegt Petrich.

Diverse vergelijkingssites hebben zich gespecialiseerd in duurzaam kamperen of bieden filters aan waarmee gezocht kan worden naar milieuvriendelijke alternatieven. Er wordt onder andere rekening gehouden met het gebouwrendement, de herkomst van de energie op het terrein en andere diensten die duurzaam kamperen mogelijk maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de aansluiting op het lokale openbaar vervoer of het gebruik van streek- en seizoensproducten.

Daarnaast moet aandacht worden besteed aan het EU ECOLABEL zegel. Als een camping het EU-keurmerk heeft gekregen, voldoet deze aan minimaal 22 duurzaamheidscriteria. Denk hierbij aan het exclusief gebruik van groene stroom, zuinige led-verlichting op de voorziening of waterbesparende toiletspoeling en kranen. Het EU Ecolabel is gebaseerd op een EU-richtlijn voor logiesverstrekkers die sinds oktober 2018 van kracht is.

Bij het kamperen helpen andere tips om overmatig afval te voorkomen en duurzaam te handelen. Petrich:

De algemene regel is: verminderen, hergebruiken, recyclen.

    • Vermijd verpakkingsafval: winkel indien mogelijk lokaal en zoek naar regionale en seizoensgebonden voedingsmiddelen. Groenten, fruit en andere boodschappen zijn gemakkelijk te vervoeren in tassen die je meeneemt. Dat scheelt plastic.
    • Gebruik herbruikbaar bestek en servies: de meeste campings hebben sanitaire voorzieningen met wasbakken waar gebruikt serviesgoed kan worden schoongemaakt.
    • Let op correcte afvalscheiding: vrijwel elke camping is voorzien van afvalstations waar afval op de juiste manier kan worden afgevoerd.
    • Milieuvriendelijke hygiëne: vermijd het gebruik van pesticiden in de natuur tegen mieren, wespen, muggen, vliegen edm. Huishoudelijke milieumiddelen helpen ook tegen muggen, wespen of andere vervelende insecten. Bij het gebruik van shampoo en douchegel buitenshuis moeten producten van fabrikanten van natuurlijke cosmetica worden gebruikt. Bij conventionele haarproducten kunnen milieubelastende polymeren in het grondwater terechtkomen, terwijl natuurlijke cosmetica biologisch afbreekbare componenten gebruiken.

Bronnen pers tekst TüV vereniging – https://www.lifepr.de/pressemitteilung/verband-der-tuev-e-v-vdtuev/nachhaltig-reisen-tipps-fuer-umweltfreundliches-campen/boxid/905823

© Bewerking en samenstelling Rudi Van Overloop voor Camperland.be

Loading