Duitse steden mogen zelf emissiezones bepalen en fijn stof door diesels weren

Door een beslissing van het Hoge Gerechtshof van Liepzig, op 27 februari van dit jaar, kunnen Duitse steden nu zelf hun emissiezones en het milieu (schonere lucht) in de stad bepalen. De uitspraak volgt op een dagvaarding van enkele milieuactivisten die de overheid verwijten de inwoners niet goed genoeg te beschermen tegen ziektes die voornamelijk te wijten zijn aan de uitstoot van fijn stof door dieselwagens.

Niklas Schinerl, activist bij Greenpeace Duitsland, is tevreden met deze beslissing. Het verkeer is er voor 60% de veroorzaker van luchtverontreiniging waarbij dieselauto’s, volgens het Umweltbundesamt, voor 72,5% verantwoordelijk zijn.

Deze beslissing wil niet zeggen dat plots alle Duitse steden verboden zijn voor diesels. Wel dat de stad of gemeente er autonoom kan voor kiezen om zo’n verbod in te stellen.

Net als in andere Europese landen was er al een verbod van kracht in bepaalde steden waar via een milieu ticket systeem de toegang voor vervuilende wagen werd geregeld. Ook in Nederland kunnen gemeenten hun eigen regels en normen instellen zoals in Delft en Maastricht het geval is.

Camperliefhebbers vrezen terecht voor een lappendeken aan verschillende regels, waarbij in elke stad of gemeente die men wil bezoeken andere normen zullen gelden.

Door deze uitspraak werden in sommige Duitse steden de normen direct ingevoerd:

Stuttgart

Vanaf 1 januari 2019 zal in Stuttgart in de volledige stad een dieselverbod gelden. Dieselwagens met Euronorm 4 of lager zullen niet langer de stad in mogen.

Frankfurt

  •  vanaf 1 februari 2019 zal in Frankfurt een verbod gelden in de hele milieuzone van de stad, alles binnen de ring rond Frankfurt:

– dieselwagens met Euronorm 4 of lager
– benzinewagens met Euronorm 1 en 2

  • vanaf 1 september 2019: dieselauto’s met Euronorm 5

Hamburg

  • in 2 straten in Hamburg zijn alleen nog dieselwagens toegelaten met Euronorm 6
  • in de Max-Brauer-Alle geldt het verbod voor personen- en vrachtwagens
  • in de Stresemannstrasse geldt dit verbod alleen voor vrachtwagens

Meer informatie:

  1. Duits milieuticketsysteem: https://www.milieustickervoorduitsland.nl
  2. Overzicht Duitse Steden met nu reeds een Umweltzone (en met een verplichte milieusticker): https://www.milieustickervoorduitsland.nl/overzicht/

Een reactie achterlaten