Camperliefhebbers vrezen terecht voor een lappendeken aan verschillende emissie regels, waarbij in elke stad of gemeente die men wil bezoeken andere milieu normen zullen gelden en een wirwar aan milieu zones creëren. In verschillende Europese landen is er al een verbod van kracht in bepaalde steden waar via een milieu ticket systeem de toegang voor vervuilende wagen is geregeld of in de nabije toekomst zal geregeld worden.

In het centrum van ongeveer tweehonderd Europese steden geldt een LEZ. In België hebben voorlopig alleen Brussel en Antwerpen een LEZ, vanaf 1 januari 2020 volgt Gent. Vanaf 2027 zullen hier ook geen campers met Euro 6 D-temp worden toegelaten. Andere Vlaamse steden zouden de komende jaren een lage-emissiezone instellen. In Wallonië zullen er vanaf 2023 LEZ’s worden opgesteld. Namen, Eupen en Luik zouden de eerste worden.

Deze zones hebben als doel de luchtkwaliteit te bevorderen door het gehalte aan fijn stof, voornamelijk uitgestoten door dieselwagens, sterk te laten verminderen. De toegang tot dergelijke gebieden wordt beperkt voor vervuilende voertuigen.

Voor toegang kan je een dagpas kopen (35 Euro) maar dit kan in de 3 zones slechts 8 x per jaar.

December 2019 – Mechelen zal geen LEZ zone invoeren.

Nederland – In december 2019 schaft Rotterdam (NL) de lage-emissiezone af. De effecten van de milieuzone op de luchtkwaliteit zouden nogal tegenvallen en bijna niet aan te tonen zijn.

Frankrijk – nieuwe LEZ-zones voor 2020 zijn er o.a. in de departementen Loire (Saint-Etienne), de regio Pays de la Loire en steden zoals Nancy.

In België is registratie van alle buitenlandse voertuigen verplicht voordat ze een milieuzone binnengaan – https://www.lez-belgium.be/.

Wat zijn de kosten voor een camperaar (voertuig cat. M1) ?

Omdat elk land een andere regeling heeft is het voor de camperliefhebber moeilijk om de bomen in het bos te zien:

 • onder welke euronorm valt jouw voertuig?
 • je wil een citytrip doen naar Stuttgart in Duitsland? Welke normen gelden er vandaag?
 • welke boete kun je oplopen bij een overtreding?
 • waar kan ik de milieusticker(s) of vignetten (autovignet) bestellen?

Mag een oldimer in een LEZ-zone?

Er wordt enkel een uitzondering gemaakt voor voertuigen die ouder zijn dan 40 jaar (in Antwerpen) en tot 30 jaar (in Brussel), omwille van hun historische erfgoedwaarde, tenzij er lokale toegangsvoorwaarden zijn waardoor dit toch mogelijk wordt (bijv. toegang tegen betaling). 

Vanaf 1/2020 LEZ zone in Gent

De Gentse binnenstad of het gebied binnen de R40 vanaf 1 januari 2020 een lage-emissiezone (LEZ). De meest vervuilende voertuigen mogen de zone niet langer inrijden. Vermijd een boete en check hier je voertuig voor je naar Gent gaat. Vanaf 2025 zullen de Gentse normen terug verstrengen. 

Vanaf 1/2020 LEZ zone in Antwerpen

Vanaf 1/2020 moeten dieselvoertuigen minstens euronorm 5 hebben. Voertuigen op benzine, LPG of aardgas moeten dan minstens euronorm 2 hebben. Een dieselvoertuig met euronorm 4 dat uitgerust is met een roetfilter wordt niet gelijkgesteld met een euronorm 5. Check hier je voertuig

Vanaf 1/2018 LEZ zone in Brussel
Update 01-2020 voor camperaars

Belgen die eigenaar zijn van een kampeerwagen worden vanaf heden gerekend tot de uitzonderingen (exemptions): “Sinds 1 januari 2020 zijn deze voertuigen niet meer onderworpen aan de naleving van de toegangscriteria van de lage-emissiezone. Ze mogen dus op het grondgebied van het Brussels Gewest rijden. Er moeten geen stappen worden ondernomen indien het voertuig in België is ingeschreven”.  
Zie: https://www.lez.brussels/mytax/nl/exemptions#

Voor buitenlanders geldt nog steeds het onderstaande sinds 1/2018:

Vanaf 01/01/2018 in Brussel is er een LEZ-zone met lage emissie, die voor elk voertuigtype een tijdige registratie voorschrijft. De LEZ is 24 uur per dag, 7 dagen per week geldig. Zie dit artikel – https://www.camperland.be/milieu/lez/de-lez-of-lage-emissie-zone-is-volledig-van-kracht-in-gans-het-brussels-hoofdstedelijk-gewest/

Stickers, vignet bestellen

Kies een land welk je wilt bezoeken

De LEZ’s in heel Frankrijk bevinden zich meestal in stadscentra en worden meestal alleen geactiveerd in tijden van piekvervuiling.

Sinds 2017 moeten chauffeurs die Frankrijk bezoeken een Crit’Air-vignetsticker op de voorruit aanbrengen, die de emissieklasse van het voertuig certificeert. Er zijn zes verschillende soorten certificaten, elk verschillend gekleurd. Crit’Air 1 is voor de schoonste voertuigen, maximaal 6 voor de meest vervuilende voertuigen.

Wanneer LEZ’s actief zijn, kunnen sommige voertuigen alleen rijden met de juiste Air Quality Certificate-sticker voor de lokale omstandigheden die op de voorruit worden weergegeven.

Ga naar https://certificat-air.gouv.fr/  om een ​​Crit’Air-sticker aan te vragen, die slechts een paar euro kosten . Rijden in een zone met een lage uitstoot zonder een Crit’Air-sticker te tonen, kan leiden tot een boete ter plaatse.
Alle leden die hun voertuig naar Frankrijk brengen, wordt geadviseerd om een ​​Crit’Air-sticker voor hun voorruit te verkrijgen, omdat deze goedkoop, gemakkelijk te verkrijgen en geldig is voor de levensduur van het voertuig.

Zie hierboven ook voor bezoek aan:

 1. Parijs
 2. Grenoble

Milieustickers voor Denemarken: http://ecosticker.applusbilsyn.dk/

2020

De nieuwe prijs voor het jaarlijkse vignet is 91,10 euro (+ 1,90 euro), voor twee maanden 27,40 euro (+ 0,60 euro) en de tiendaagse sticker kost nu 9,40 euro (+ 0,20 euro).

Sinds 15 december 2019 zijn 3 delen van de snelweg bij de grens met Duitsland gratis geworden – zie https://www.camping-cars-caravans.de/news-termine/news/maut-in-oesterreich/

In Slovenië blijven de prijzen stabiel in 2020, de autotol voor een jaar blijft 110€ kosten, een maand 30€ en voor 7 dagen betaal je 15€.

 

Een jaarlijks vignet voor Zwitserland kost nu 38 euro (+ 1,50 euro).

Onlinevignet.nl: https://onlinevignet.nl/zwitsers-autobahnvignet-aanvragen/

De Green-Zones.EU APP

Waar bevinden zich de milieuzones? Welk rijverbod geldt met welk type voertuig op welke dagen? Welke milieustickers zijn er en hoe kan ik deze bestellen?

Deze app is geschikt voor Apple en Google android:

https://www.green-zones.eu/nl/

Onder welke categorie vallen campers - kampeerautos - motorhomes - kampeerwagens?

Internationale classificatie van voertuigen: http://verkeerweb.be/

Categorie voor camperaars:

 • Categorie M1
  • Voertuigen voor speciale doeleinden (M1)
   • SA Kampeerwagens

Definities van deze categorie classificatie:

 • de kampeerwagen is een voertuig van categorie M voor speciale doeleinden waarvan de constructie woonaccommodatie omvat die ten minste bestaat uit de volgende uitrustingen :

  – zitplaatsen en een tafel
  – slaapaccommodatie die met behulp van de zitplaatsen kan worden gecreëerd
  – kookgelegenheid
  – en opbergfaciliteiten.

Deze uitrusting moet vast zijn bevestigd, de tafel mag echter zodanig zijn ontworpen dat zij gemakkelijk opklapbaar is. (gewijzigd 1 mei 2003)

Meer info

Klik op de weblink om door te klikken naar meer emissie informatie:

Europa

 1. Green-zones.eu APPhttps://www.green-zones.eu/nl/
 2. Urban Access Regulations EU: http://urbanaccessregulations.eu/

Belgïe

 1. Slim naar Antwerpenhttps://www.slimnaarantwerpen.be/nl/lez
 2. Lage emissiezone Genthttps://stad.gent/natuur-milieu/lage-emissiezone-2020/veelgestelde-vragen-over-de-lage-emissiezone-gent
 3. LEZ in Brussels Hoofdstedelijk Gewesthttps://www.camperland.be/milieu/lez/de-lez-of-lage-emissie-zone-is-volledig-van-kracht-in-gans-het-brussels-hoofdstedelijk-gewest/
 4. Milieuzones in Vlaanderen: https://www.lne.be/ 
 5. Ik mag de emissiezone niet binnen, wat kan ik doen? https://www.lne.be/

Nederland

 1. Zie website vdab.be op https://www.anwb.nl/belangenbehartiging/verkeer/milieuzones-steden-nederland
 2. Milieuzone Amsterdamhttps://www.amsterdam.nl/
 3. Milieuzone in Utrecht: https://www.utrecht.nl/wonen-en-leven/gezonde-leefomgeving/luchtkwaliteit/milieuzone/
 4. Milieuzone Rotterdamhttps://www.rotterdam.nl/

Duitsland

 1. Duits milieuticketsysteem: https://www.milieustickervoorduitsland.nl
 2. Overzicht Duitse Steden met Umweltzone: https://www.milieustickervoorduitsland.nl/overzicht/
 3. Milieuzones Duitsland: http://gis.uba.de/website/umweltzonen/
 4. Blaue-Plakette.de: https://www.blaue-plakette.de/
 5. Umwelt-Plakette.de: https://www.umwelt-plakette.de/

Frankrijk

 1. Franse milieuzones (en steden) : https://www.lez-france.fr/
 2. Alle milieuzones en toekomstige zones: https://www.lez-france.fr/

Oostenrijk

 1. Abgasplakette: https://www.oeamtc.at/thema/vorschriften-strafen/ig-luft-abgasplaketten-verordnung-fahrverbote-fuer-lkw-16179408
 2. Abgas Verordnung (Engels): https://www.oeamtc.at/Abgasplaketten+Verordnung+-+Informationen+f%C3%BCr+Firmen+%28englisch%29.pdf/22.682.652
 3. Umwelt-Pickerl.at: https://www.umwelt-pickerl.at/

Spanje

 1. Spaanse overheid: http://www.dgt.es/

Italië

zie onder Europa

Denemarken

 1. Ecosticker.dk: https://www.ecosticker.dk/

Zweden

 1. Visit Sweden.nl: https://visitsweden.nl/de-congestion-tax-zweden/

Groot-Brittanië

 1. Milieuzones London: https://legacy.epcplc.com/clients/tfl/lez/home.php