Trigano groep, Franse industriegroep met 25 campermerken

Trigano is een Franse industriële groep die niet alleen campers bouwt. Opgericht in 1936, met de Fransman François Feuillet als hoofdaandeelhouder met 57.9 % (01/21) bijgestaan door Stéphane Gigou, voorzitter van de raad van bestuur sinds 09/2020 en ex-manager bij Fiat International. Trigano distribueert ook producten zoals vouwwagens, voortenten en bungalowtenten maar ook caravans zoals Sterckeman’s maar in 2020 haalde men 73.8 % uit de verkoop van motorhomes. Hun hoofdcampermerken zijn Challenger en Chausson. Het bedrijf heeft  bijna 9.000 mensen in dienst in 14 landen. De hoofdzetel is gevestigd in Parijs. Trigano is aanwezig op de Euronext beurs van Parijs.

Winst in 2020: 180.6 milj € waarvan 73.8 % uit motorhomes of 167.3 milj:

  • Frankrijk 28,4 %
  • Duitsland 20,2 %
  • UK 15,1 %
  • Spanje 6,6 %
  • Italië 6,5 %
  • Zweden 5 %
  • België 4,5 %
  • Noorwegen 2,3 %
  • Nederland 2,3 %
  • Overige landen 9,1 %

De groep telt meer dan 25 campermerken zoals: Adria, Arca, Auto-Sleepers, Autostar, Benimar, Challenger, Chausson, CI, Elnagh, Eura Mobil, Font Vendome, Karmann, McLouis, Miller, Mobilvetta, Notin, Rimor, Roller Team en Sun-Living

Deze motorhomes worden in fabrieken in zes verschillende landen geproduceerd:  Frankrijk, Italië, Duitsland, Engeland, Spanje en Slovenië

Eén op de 3 verkochte campers in Europa komt uit de Trigano groep. De groep probeert elk merk zijn eigenheid te laten behouden. Doch door gezamelijke inkopen van de groep (verwarming, koeling, …) kan extra bespaard worden op de aankoopkosten. 

De groep kent verschillende dochterondernemingen zoals de Adria, Autstar of Benimar groep en Trigano VDL waarin Challenger en Chausson onder zijn vertegenwoordigd, SEA S.P.A en Périgord VDL.

2021 –  ten gevolge de Brexit, Covid en Euro6D perikelen zakte de totale verkoop vorig jaar met 6,4 % of een netto winstdaling van 3,7 %. In België trad echter nog een stijging op van 6,7 naar 7,3%. Trigano wil de dalende trend breken door:

■ eind augustus 2020, opening van een nieuw productiefabriek voor omgebouwde bestelwagens in Italië 
■ de hervatting van de productie van twee sites met verhuisd in 2019
■ de oprichting van een nieuwe productielocatie voor bestelwagens in
Spanje
■ de lancering van het merk Benimar op de Duitse markt
■ opening van een tentoonstellingshal voor campers in Sprendlingen, Duitsland

1998 – Na de beursgang in 1998, gevolgd door overnames voornamelijk in de campersector, klom Trigano op tot de rang van Europese leider in vrijetijdsvoertuigen

 

1936 - medio 2018 neemt Trigano Adria over

Geschiedenis

2016 – Overname Rimor – De groep Trigano heeft in samenwerking met de familie Niccolai, de oprichters van het motorhome bedrijf Rimor, een voorstel tot overname van de activa gedaan. Rimor zat in zware schulden. Trigano zal uiteindelijk het bedrijf en de productie van Rimor overnemen. Rimor uit Poggibonsi (Italië), is dicht bij de Italiaanse fabrieken van Trigano gelegen. 

September 2018 – Trigano neemt de groep Adria over!

Adria exporteert het grootste deel van zijn productie in tegenstelling tot de meeste fabrikanten van vrijetijdsvoertuigen. In tegenstelling tot de gewoonlijk kocht Trigano ditmaal een gezond bedrijf, met een betere productiviteit dan de meeste van zijn fabrieken en met producten van goede kwaliteit. Adria is een zeer goed beheerd bedrijf.

Deze acquisitie zal winst opleveren voor alle bedrijfseenheden van Trigano dankzij industriële, commerciële en inkoopsynergieën die zullen worden geïmplementeerd.
Ten eerste zal Trigano de groei van Adria’s productiecapaciteit bevorderen met als doel 20% toename van de productiecapaciteit in 2019.

2019

De verkoop van campers maakt meer dan 75% uit van hun omzet. In totaal beschikken zij over 25 merken die in 6 verschillende landen worden geproduceerd: in Frankrijk, Italië, Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Spanje en Slovenië.

Via de dochterfirma Trois Soleils, een partner van Hetz, verhuren zij vrijetijdsvoertuigen. Met hun financiële business, Loisirs Finance, financieren zij de aankoop van caravans, bungalows en motorhomes.

2020 – Trigano verovert Duitsland?

Alle zes merken van Trigano Challenger, Eura Mobil, Forster, Karmann Mobil, Mobilvetta en Roller Team ontwikkelden zich positief en registreerden in 2019 samen bijna 5.000 campers in Duitsland. Alle merken zijn verder gegroeid. Alleen Mobilvetta bleef achterop hinken door kwaliteitsproblemen.

2021 – Trigano wil de Duitse markt verder veroveren met de introductie van Benimar op die markt

Website Trigano groep

Een reactie achterlaten