Westfalia, Duitse camper van ombouwer en urban, vrijetijdsvoertuigen fabrikant (woonbussen, busjes)(Rapido groep)

Westfalia, Duitse camper van ombouwer en urban, vrijetijdsvoertuigen fabrikant (woonbussen, busjes)(Rapido groep)

Westfalia logo

Westfalia is een producent van vans en woonbussen dewelke zeer populair zijn geworden in Engeland. Westfalia wordt nog altijd geproduceerd in de Duitse fabrieken Rheda-Wiedenbruck in Noord-West Duitsland door 310 arbeiders en in de Duitse Gotha fabriek met 20 medewerkers.

Het meest aangeboden is de Marco Polo op Mercedes chassis, de Joker op het VW Transporter chassis & de Columbus en Amundsen op een Fiat Ducato chassis.

2024

Update voor modeljaar 2024 – De Westfalia Meridian 600 D is nu ook verkrijgbaar met een pop-up dak en biedt zo plaats aan 4 personen. Het is ook de eerste keer dat een fabrikant een uitklapbaar dak op een Ford Transit-chassis heeft ontwikkeld. Het bovendekbed bestaat uit een Froli-matras met koudschuim en veerplaten voor optimaal comfort. De afmetingen van het bed zijn redelijk met 120 x 230 cm voor twee personen. 

2023

De” nieuwigheid bij Westfalia voor 2023 is de Kelsey minivan van 5.34 m op basis van de Ford Transit Custom 2.0 liter met 130 PK. De indeling is net dezelfde als bij de VW Kepler One, maar dan enkele duizenden Euro’s goedkoper. Bijzonder is het ingebouwde zonnepaneel in het hefdak met 365 watt vermogen en dat ongevoelig zou zijn voor schaduw.

2022

Westfalia komt met de Columbus 600E, een éénpersoonsbed indeling met een compacte voertuiglengte van minder dan zes meter, tot voordien voorbehouden aan grotere modellen bij Westfalia van 6.36 m. Het speciale model First Edition wordt aangedreven door een 2.2 L-motor met een Fiat 160 pk motor en een Artense grijze carrosseriekleur, gekoppeld aan een automatische transmissie met 9 versnellingen.

Op het Salon Van Dusseldorf 2021 toont Westfalia met een omgebouwde Ford Transit op de markt die gedoopt is geworden tot Meridan Limited. De Meridian wordt in de Westfalia fabriek omgebouwd op basis van de bijna 6 meter lange Ford Transit met de 185 pk sterke motor en automatische transmissie. Met dit gelimiteerde speciale model Meridian betreedt een nieuw basisvoertuig de portfolio van Westfalia

2021

De camperbus specialist Westfalia heeft het Columbus modelgamma van Fiat-Ducato herzien. Voor het eerst is er optioneel een panoramisch venster beschikbaar voor de vijf lay-outs. Slaapfaciliteiten worden toegevoegd door een optioneel hefdak. Daarnaast presenteert Westfalia het nieuwe Fiat Ducato-gamma met drie lay-outs van 5,41 tot 5,99 m lang.

2020 modellen
  • Westfalia James Cook slide-out trok veel bezoekers op het Salon van Dusseldorf 2019
  • Westfalia Michealangelo
  • Westfalia Columbus
  • Westalia Amundsen
  • Westfalia heeft een exclusief samenwerkingsverband met Mercedes voor de bouw van de Marco Polo.
  • VW Transporter Kepler
  • VW Transporter Club Joker
  • Ford Custom Nugget
Westfalia Columbus op Fiat Ducato chassis
Westfalia Columbus op Fiat Ducato chassis
Westfalia James Cook slide-out trok veel bezoekers op het Salon van Dusseldorf 2019
Westfalia James Cook slide-out trok veel bezoekers op het Salon van Dusseldorf 2019
Westfalia James Cook slide-out trok veel bezoekers op het Salon van Dusseldorf 2019
Geschiedenis

Westfalia is vernoemd naar Westfalia-Werke , die begin in 1957 met het ombouwen van eerst enkel VW bestelwagens. Het hoofdkantoor ligt in de stad Rheda-Wiedenbrück , in de Duitse regio Westfalen.

Westfalia-Werke bouwde ook niet-Volkswagen-bestelwagens om en produceerde aanhangwagens en andere producten, maar ze waren toch vooral bekend om hun Volkswagen Transporter camperombouw. 

In 2008 vond een management buy-out plaats en is Westfalia nu een onafhankelijke firma geworden. Het zet nog steeds enkele voertuigen om voor grote autofabrikanten om te verkopen via hun eigen netwerken, zoals de Ford Nugget en de Marco Polo voor Mercedes. Westfalia brengt ook nog altijd conversies op de markt via zijn eigen netwerk .

Op 28 januari 2010 heeft Westfalia-Werke faillissement aangevraagd, onder vermelding van een omzetdaling van 40 procent. Volgens de aanvraag zouden ze graag zaken blijven doen tijdens hun herstructurering. Westfalia werd in 2011 overgenomen door de Rapido-groep.

Fotogallerij VW Transporter Club Joker
Fotogallerij VW Transporter Kepler

Dealers, concesiehouders en handelaars van Westfalia camper vans, busjes, urbans, minivans (wohnmobile) en campers

(Rapido groep)
(Marco Polo zie ook onder Mercedes-Benz)
(Nugget zie ook onder merknaam van Ford)

41e plaats (50)
kwaliteitslabel camperland 2021
60 %
50e plaats (op 67)
kwaliteitslabel camperland 2023
50 %

Marco Polo’s zijn verkrijgbaar via de dealers van Westfalia of via het netwerk van Mercedes – https://www.mercedes-benz.be/vans/nl_be/content-pool/apps/dealer-locator

De Ford Nugget is verkrijgbaar via de dealers van Westfalia of via het netwerk van Ford – https://www.nl.ford.be/bedrijfsvoertuigen/transit-custom/nugget

De Westfalia Joker serie wordt gebouwd  met T6 motoren – VW brengt ook onder zijn eigen dealersnetwerk vrijetijdsvoertuigen op de markt als Multivan en de gekende California serie (kampeerauto) – Zie hier voor het dealersnetwerk van Volkswagen – https://www.volkswagen-commercial-vehicles.be/nl/modellen-en-configurator/multivan-6-1.html

Westfalia VANS en minivans

2.9
Waterdichtheidsgarantie motorhomes 2.5
Beoordeling Camperland 3.3

Beter

 • Frans/Duitse bouw
 • Goede reputatie
 • # motor merken
 • VAN ombouwspecialist
 • Goede afwerking

Minder

 • Prijs
 • Opletten met nettobelading
 • 5 J. garantie
 • Beperkt dealersnetwerk
15
Merk Westfalia – UW waardering

U bent vandaag of vroeger camperbezitter geweest van dit merk?
Geef met de sterren (van 1 tot 5) jouw waardering voor het merk.
Het eindresultaat is een gemiddelde van alle stemmen.
1. Geef het aantal sterren op
2. Klik op “Bewaar aantal sterren”

Westfalia

De omgebouwde modellen worden geleverd met een ISO-certificering.

Aanverwante Westfalia busjes en camper van onderwerpen – artikelen

Loading