Rapido, Franse fabrikant van urban, minivan, vrijetijdsvoertuigen, camper van en motorhome merken (hoofdgroep)(groep)

Rapido, Franse fabrikant van urban, minivan, vrijetijdsvoertuigen, camper van en motorhome merken (hoofdgroep)(groep)

Rapido logo (oud)

Rapido werd in 1948 opgericht door Constant Rousseau die in 1961 met de eerste Rapido caravan op de markt kwam. In 1975 opende men nieuwe fabrieken in het Franse Mayenne. In 1976 stapt zijn zoon Pierre in het bedrijf. In 1983 brengt Rapido de eerste camper op de markt: de Randonneur 410. 

Sindsdien is het bedrijf door diverse overnames uitgegroeid tot een grote speler op de campermarkt met anno 2018 dertien verschillende campermerken:
Campérêve, Dreamer, Esterel, Fleurette (Florium), Giottiline, Itineo, PLA (P.L.A.), Rapido, Stylevan, Sun Driver, Westfalia en WildAx Motorhomes.

Rapido integraal 8096DF modeljaar 2020 op het motorhomesalon van Saint-Brieuc - Bretagne, september 2020

Rapido campers en motorhomes (merk)

Rapido logo 3 generaties (nieuwer logo)
Het vernieude Rapido logo illustreert de 3 generaties

2024

Nieuw compacte Rapido C03

De C in de serie staat nog altijd sinds 2021 voor compact bij de Franse motorhomebouwer met campermodellen van 2.17 m breedte. Tot het bestaande C-serie aanbod komt er nu de Rapido C03 bij van 6.20 meter lengte. De C56 zal er voor 2024 niet meer bij zijn maar verder blijft men het C gamma uitbrengen op de Boxer van Peugeot, ook deze nieuwe C03, die meteen ook de kleinste is uit de serie. Het model richt zich op koppels met een dwarsbed van 202 op 149 cm, maar de zitbank kan ook nog omgevormd worden tot een derde slaapplaats. Er zijn 4 gehomologeerde zitplaatsen in de C03. Het keukenblok heeft 2 pitten en een koelkast met 140 liter inhoud.

2023

Net als Pilote viert het Franse Rapido zijn 60-jarige bestaan. Er is een nieuwe uitvoeringslijn Ultimate Line voor 7 modellen beschikbaar. Twee nieuwe compacte halfintegralen doen hun intrede C55i en C86i. Bij de serie Vans staan de modellen direct op de Peugeot Boxer met 140 pk.

Ook bij de halfintegraal serie 6F staan de modellen op deze Peugeot maar kan je optioneel en tegen meerprijs op Fiat. Bij de vijf integralen vinden we modellen onder de Distinction serie zoals de modellen 8066dF en 8096dF die een dubbele en isolerende bodem hebben en een AL-KO chassis.

Top zijn de 2 integralen uit de Mercedes serie (serie M) met een AL-KO chassis.

Van de halfintegraal serie 6F staan er 3 modellen op Peugeot met 140 pk. Een uitvoering op Fiat is optioneel tegen meerprijs.

Het hoofdmerk komt met zijn integraal 8F-serie met een nieuw gezicht met de creatie van een nieuwe grille. In matzwart is het verrijkt met een ontwerp met honingraatcellen, geïnspireerd op auto’s. Een chromen RAPIDO-logo versterkt de nieuwigheid. Op harmonieuze wijze hebben de modellen van de 80dF-serie ook deze nieuwe grille, strak en stijlvol.

Rapido ULTIMATE LINE: leef je avontuur ten volle

Op basis van de 2022-collectie en de innovaties van de modellen voor het 60-jarig jubileum van vorig jaar, integreert Rapido een volledig herziene ULTIMATE LINE afwerking in zijn 2023-collectie.  Om aan alle verwachtingen te voldoen, is de ULTIMATE LINE -afwerking toegepast op 7 modellen, beide op twee gestroomlijnde modellen, twee integrale dubbele vloermodellen en zelfs drie Rapido DISTINCTION-modellen, het vlaggenschip van het merk.

https://www.camperland.be/campers/modeljaar-2023/rapido-nieuwigheden-voor-modeljaar-2023/

2022

Anno 2022 bestaat de Rapido groep 60 jaar en dat zal dan ook gevierd worden met enkele voordelige verjaardagspakketten onder de noemen “60 Edition”.

Dat zijn 6 modellen met extra opties aan een gereduceerde prijs maar ook binnenin een vernieuwde badkamer, vernieuwende houten meubelen die zijn afgewerkt met een aluminiumkleurige rand. De modellen zijn herkenbaar aan hun nummer 66 of 96 in de modelaanduiding.

  • Bij de halfintegraal uitvoering zijn er twee 60 Edition modellen: 696F en de kortere 666F
  • Bij de integraal modellen komt Rapido met vier 60 Edition modellen: de I66 en I96 en 8066dF en 8096dF

2021

Het nieuwe compacte buscamper modelgamma van de Franse camperfabrikant Rapido heet simpelweg “C“. Het omvat drie lay-outs tussen 5.99 en 6.99 m lang met een dubbele, twee enkele of een groot centraal bed achterin. Ze zijn maar 2.17 m breed. Alle drie de modellen zijn dus vrij smal en dus ook prima om mee te rijden door de smalle straten van de steden.

Juli 2021 – Rapido heeft een echte “grote broer” van het V55 model. De nieuwe Rapido V65 XL is gebaseerd op een chassis van de Fiat Ducato H3, waardoor hij onder zijn 2,88 m hoge hoogte een bedpaviljoen kan herbergen. Dit extra tweepersoonsbed vormt een slimme aanvulling op het dwarse tweepersoonsbed achter en vergroot zo de capaciteit van dit voertuig tot vier volwassen slaapplaatsen.

2020

Voor hun modellenreeks voor 2020 komt Rapido nu ook meer met indelingen met de face-to-face zitbank zowel bij de half- als integraal modellen zoals de nieuwe 856 en 656. Standaard zijn deze verkrijgbaar met de nieuwe Fiat Ducato MY2020 met 140 PK motor. Twee modellen M96 en M68 komen uit met de nieuwe Mercedes Sprinter motor van 143 PK en een AL-KO chassis. Bij de VANS zien we een nieuwe V62 die zich onderscheidt door de inplanting met een Frans bed en beschikbaar is met de 140 PK Fiat Ducato.

Qua afwerking is er nu de keuze uit Elegance of Castello.

Geschiedenis v/d Rapido groep begint in 1961

De Rapido groep is ontstaan uit de creatieve geest van Constant Rousseau. Voor zijn eigen vakantie ontwerpt en vervaardigt hij in 1961 een vouwcaravan van stof op een chassis, die de rest van het jaar dienst kan doen als gewone aanhanger. 30 jaar lang wordt dit vernieuwende model vervaardigd met een totale oplage van 35.000 exemplaren, waarvan de helft voor de export bestemd is.

1983: Pierre Rousseau komt in 1976 in het bedrijf van zijn vader werken. Deze begint al heel snel met het ontwerpen van campers. Het eerste model ziet het daglicht in 1983 en wordt Randonneur gedoopt. Pierre Rousseau neemt na het overlijden van zijn vader in 1985 de teugels van het bedrijf in handen. 1987 is voor RAPIDO het jaar van de grote verandering: het bedrijf introduceert een volledige serie campers, waardoor ze voor het eerst te maken krijgen met de wereldmarkt en de concurrentie.

1987 is voor Rapido het jaar van de grote verandering: het bedrijf introduceert een volledige serie campers, Rapido vervaardigt vanaf dat moment geprofileerde of halfintegraal modellen en alkoofmodellen, wat later volgt een serie met een integraalcarrosserie.

In 2014 treedt Nicolas Rousseau, de derde generatie, in de voetsporen van zijn vader Pierre en wordt commercieel manager. De passie voor het product heeft de derde generatie weten te bekoren. De 3 figuren in het vernieuwde logo staan voor de 3 generaties.

1992 : de eerste integraal camper
2010 : introductie van de eerste buscamper (VAN)
2014 : introductie van de serie DISTINCTION

Productie

De Rapido groep fabrieken zijn gevestigd in Europa in 3 verschillende landen: met 4 fabrieken in Frankrijk waaronder Mayenne, Benet, Auxerre en Fauillet, een Engelse fabriek in Elland in UK, een Italiaanse fabriek in Colle di Val d’Elsa, Pian dell’Olmino waar het merk PLA wordt geproduceerd en 2 Duitse fabrieken Rheda-Wiedenbruck in noordwest Duitsland (Westfalia) en in Gotha. Dit met in totaal 1300 medewerkers.

Vandaag

RAPIDO is een Frans kwaliteitsmerk met 70 jaar geschiedenis, uitgegroeid tot een Europese groep van camperbouwers. De helft van de geproduceerde campers worden geëxporteerd.

Onder deze groep zitten de merken die werden overgenomen:

Esterel – 1993
Rapidhome – 1998
Fleurette – 2005
Itineo – 2006
Campereve – 2009
Westfalia – 2010
Dreamer – 2014
PLA – 2016 
Giottiline – 2016 
Stylevan – 2017
WildAx Motorhomes – 2017

Productie per merk

De producten van Rapido worden verdeeld over 20 verschillende landen. Zie hiervoor https://www.corporate-rapido.com/en/recreational-vehicle_about-us_worldwide-expansion.phtml

De grootste fabriek ligt in Mayenne met 500 arbeiders die in staan voor de productie van Campereve, Itineo, Dreamer en Rapido.

PLA wordt geproduceerd in de fabrieken van het Italiaanse fabriek Colle di Val d’Elsa (Pian dell’Olmino) en in de Colle di Val d’Elsa fabriek. 

Giottiline wordt alleen in de Italiaanse fabriek van Colle di Val d’Elsa geproduceerd door 64 medewerkers, die ook nog een deel van de PLA productie doen.

Stylevan wordt omgebouwd in de Franse fabrieken van Auxerre door 18 arbeiders.

WildAx wordt omgebouwd in de Engelse fabrieken van Elland in West Yorkshire door 40 arbeiders.

Westfalia wordt geproduceert in de Duitse fabrieken Rheda-Wiedenbruck in noordwest Duitsland door 310 arbeiders en in de Duiste Gotha fabriek met 20 medewerkers.

Fleurette (en Florium) worden geproduceert in de Franse fabriek van Benet met 130 werknemers.

Rapido campers

De groep produceert ook onder zijn eigen naam nog steeds campers, in de Franse fabrieken van Mayenne, zie onder Rapido campers.

Website Rapido corporate groep

Logo's v/d merken in de Rapido groep
Giottiline logo
Rapido logo (oud)
logo PLA campers (Rapido groep)
StyleVan logo
Dreamer logo
Campérêve logo
logo Fleurette campers (Rapido groep)
logo Fleurette Florium campers (Rapido groep)
logo Esterel campers (Rapido groep)
logo WildAx Motorhomes - campers (Rapido groep)

De Rapido hoofdgroep is gevestigd in het Franse Mayenne.

Dealers en concessiehouders van Rapido VANS en motorhomes (camping-cars)

(Hoofdgroep Rapido groep)
(heeft diverse submerken zoals Campérève, Dreamer, Fleurette, Florium, Itineo, PLA, Giottiline, Westfalia, ..)

Rapido logo (oud)
37e plaats (50)
kwaliteitslabel camperland 2021
64 %
45e plaats (op 67)
kwaliteitslabel camperland 2023
55 %

Rapido VANS en motorhomes

3
Waterdichtheidsgarantie motorhomes 2.5
Beoordeling Camperland 3.5

Beter

 • Op en top Frans
 • # keuze type campers
 • # modellenkeuze
 • Toch een zekere kwaliteit
 • # keuze uit motoren
 • Eigen meubelstijl
 • 100% houtvrij
 • polyester dak en wanden
 • populair in eigen land (FR)

Minder

 • Opletten met netto belading
 • 5j. garantie
 • Gebrekkige detail informatie modellen
 • Stevige prijs
24
Merk Rapido – UW waardering

U bent vandaag of vroeger camperbezitter geweest van dit merk?
Geef met de sterren (van 1 tot 5) jouw waardering voor het merk.
Het eindresultaat is een gemiddelde van alle stemmen.
1. Geef het aantal sterren op
2. Klik op “Bewaar aantal sterren”

Rapido half- en integralen

5 jaar garantie

Nova Tech isolatie

Geschikt voor gebruik in alle seizoenen.

Rapido
sinds 1961

Nova Tech 100% houtvrij

 • zijwanden en dak 100 % uit polyester
 • high technology gelcoat

Aanverwante Rapido camper onderwerpen – motorhome artikelen mbt de Rapido campers, camper vans en motorhomes

Loading