PLA (P.L.A.), Italiaanse camperfabrikant (Rapido groep)

logo PLA campers (Rapido groep)

2020

P.L.A., is een dochteronderneming van Giottline

België – in België houdt het merk in 2020 op met bestaan, tenminste er zijn geen P.LA. dealers meer. Alle recente modellen zullen worden uitgebracht met het logo van Giottiline (uit dezelfde Rapido groep) en worden verdeeld via de dealers van Giottiline. Voor oudere modellen zal Giottiline de service en waarborg van verkochte P.L.A.  modellen overnemen.

In de Duitsland, Nederland en Tsjechië worden de campers wel nog onder altijd onder de naam PLA geleverd en verkocht door de desbetreffende dealers van P.L.A.

PLA is (was) een Italiaanse low-cost camperbouwer. De gestroomlijnde buitenkant zorgt voor een goede wegligging en een zuinig brandstofverbruik met de vernieuwde Fiat Ducato-onderstellen. PLA werd in 2016 overgenomen door de Rapido groep (bestaande uit 13 merken). Vandaag produceren 40 medewerkers verder dit merk in de fabrieken van het Italiaanse fabriek Colle di Val d’Elsa, Pian dell’Olmino en in de Colle di Val d’Elsa fabriek.

PLA 435

P.L.A. is een acroniem voor de oprichter PierLuigi Alinari. De firma werd opgericht in 2010 als een nieuwe speler in the recreatieve camper markt en is gesitueerd in het “Caravan Valley” district in het hart van Toscane. 

C.I. – P.LA. – McLouis

PierLuigi Alinari is overleden in mei 2020

Hij werd geboren februari 1935 in Italië en is ingenieur van opleiding. Al in 1970 was Alinari betrokken bij de bouw van de Roller caravans die op dat ogenblik één van de marktleiders was in de reissector. Later werd hij zelfs eigenaar van Roller. In 1980 heerste er de eerste crisis in deze branche en nam C.I. Caravans International Roller over. C.I. nam alle schulden over en zorgde voor een grotere bekendheid van de naam Roller in Europa. Pierluigi Alinari bleef tijdens deze gehele overname mee in het bestuur zitten van C.I.
Wanneer in 1996 C.I. de hoogste verkoop scoorde in Italië en Europa, verkocht Alinari 70% van zijn aandelen aan de bank en werd voorzitter van C.I. tot in 1999. Dat jaar trad Alinari, dan reeds 65 jaar oud, terug uit de banksector maar bleef actief in de motorhome branche.

Einde 2001 verkoopt wijlen Pier Luigi Alinari al zijn aandelen van C.I. aan een investeringsgroep S.E.A. Hij wordt dan vicepresident van deze nieuwe groep. Onder zijn leiding wordt dit een groot succes.

2004 – Opstart van een motorhomebedrijf op onder naam van Mclouis. Wanneer hij in 2005 terugtreed als bedrijfsleider is niet alleen Mclouis maar ook Mobilvetta uitgegroeid tot één van de meest succesvolle bedrijven in Italië. 

In 2010 kon Pierluigi Alinari, 75 jaar, niet meer weerstaan aan de lokroep van het ondernemen en startte een nieuw bedrijf op onder zijn naam PLA in Spanje. De productiezetel is gevestigd in Toscane.

In 2015 verkocht hij dit bedrijf echter aan de Trigano groep.

PLA combineert hoogwaardig design met betrouwbare functionaliteit wat een uniek merk heeft opgeleverd. Tijdens de Kampeer- en Caravanbeurs in Utrecht resulteerde dit direct in de verkiezing van de PLA S741 tot kampeerauto van het jaar 2012 in de categorie semi-integraal.

Let voor aankoop echter altijd op het nuttig laadvermogen. PLA heeft modellen met minder dan 350 kg nuttig laadvermogen. Lees ook hierover: let op het netto laadvermogen bij aankoop van een camper. Of login als camperland.be lid en bekijk de zwarte lijst in je dashboard.

http://www.placamper.it

PLA Cruiser 435 (alkoof)

PLA Cruiser 435 - alkoof - achteraan ook nog met twee stapelbedden
PLA Cruiser 435 – alkoof – achteraan ook nog met twee stapelbedden

 

PLA Cruiser 435 - alkoof - detail van het alkoofbed
PLA Cruiser 435 – alkoof – detail van het alkoofbed

 

PLA Cruiser 435 - alkoof - detail van de zithoek en eetkamer
PLA Cruiser 435 – alkoof – detail van de zithoek en eetkamer

 

PLA Cruiser 435 - alkoof - zicht vanuit slaapkamer op de woonkamer
PLA Cruiser 435 – alkoof – zicht vanuit slaapkamer op de woonkamer

 

PLA Cruiser 435 - alkoof - zicht vanuit woonkamer op de slaapkamer
PLA Cruiser 435 – alkoof – zicht vanuit woonkamer op de slaapkamer

PLA Cruiser 397

PLA Cruiser 397 - zicht op het hefbad aan het plafond
PLA Cruiser 397 – zicht op het hefbad aan het plafond

 

PLA Cruiser 397 - zicht op de eetkamer en zithoek
PLA Cruiser 397 – zicht op de eetkamer en zithoek

 

PLA Cruiser 397 - centraal bed met kasten
PLA Cruiser 397 – centraal bed met kasten

 

PLA Cruiser 397 - detail van het centraal bed
PLA Cruiser 397 – detail van het centraal bed

Eén antwoord op “PLA (P.L.A.), Italiaanse camperfabrikant (Rapido groep)”

  1. (07/02/2020) Rechtzetting bij het merk PLA. Het merk wordt niet meer aangeboden in België maar wel nog steeds in Nederland, Duitsland en Tsjechië. De modellen van PLA en Giottiline zijn bijna copiëen van elkaar, die laatste zijn wel te koop in BE.
    Met dank aan Gerald van den Belt,

Een reactie achterlaten