Kabe, Zweedse camperfabrikant (Kabe groep)

Kabe is een Zweedse constructeur met bijzondere aandacht voor veiligheid en winterse omstandigheden volgens de de typisch Scandinavische stijl. De klassieke kenmerken steeds verenigd met een streven naar moderne perfectie. Alle modellen van Kabe zijn gebouwd met het oog op het Scandinavische winterklimaat. Het merk zit eenvoudig in elkaar met een grote Travel Master serie die met verschillende chassis, motoren en uitvoeringen beschikbaar zijn: integralen en half-integralen en buscampers. Een alkoof model hebben ze niet.

In 2020 start KABE een samenwerking met Mercedes-Benz en presenteert het nieuwe modelseries. Nooit eerder er zijn zoveel verschillende campermodellen  van KABE geweest. Het hele KABE camperprogramma heeft een belangrijke ontwikkeling doorgemaakt in de afgelopen jaren, zowel qua productie en als het gaat om nieuwe modellen, comfort en technische uitrusting. Daarna delen ze hun motorhomes op in diverse subseries zoals Classic en Royal.

Kabe is nog steeds alleen op de markt met zijn King Size-breedte en in 2014 werd de Crossover-versie met dezelfde royale afmetingen gelanceerd. In 2015 kwam daar de  Classic-serie bij en nu in 2020 is het tijd voor Crown en de nieuwe upgrade van de Imperial.

Kabe, Zweedse camper- en motorhome fabrikant van winterklare kampeerauto's. Op basis van AL-KO chassis en Fiat Ducato of Mercedes Sprinter motorisaties
2020

Het kleine Zweedse merk brengt voor 2020 voor de eerste keer een update. Verder vernieuwd het vooral de bestaande modellen met een nieuwe Fiat Euro 6 motor en binnenin nieuwe interieurs.

Nieuw zijn de klasse campers ism met Mercedes-Benz zoals de Crown.

Modellen

Het nieuwe Travel Master-programma van KABE is verdeeld in 5 verschillende modelseries:

  • VAN (zie artikel Kabe VAN)
  • Classic
  • Royal
  • Crown
  • Imperial

Welke camper u ook kiest, u krijgt een deel van alle basiskwaliteiten en voordelen van KABE, waarbij de superieure functies het hele jaar door vanzelfsprekend zijn.

Kabe modellen op chassis van Fiat Ducato

Classic is de 740-serie met volledig geïntegreerde, semi-geïntegreerde en crossover-modellen gebouwd op Fiat Ducato. Classic is uitgerust met alles wat nodig is voor actief gebruik het hele jaar door en is gericht op degenen die er een willen flexibele en flexibele camper voor een scherpe prijs.

Royal is gebouwd op Fiat Ducato en de serie biedt volledig geïntegreerde modellen in twee maten: i760 en i810. Royal bevat ook semi-geïntegreerde en crossover-auto’s in modellen 780 / x780 en 880 / x880. Dit zijn volledig uitgeruste campers die bevat het beste van het beste voor een echt comfortabel mobiel leven.

Kabe modellen op chassis van Mercedes Benz chassis en motoren

Crown is gebouwd op de nieuwe Mercedes Sprinter en bestaat uit volledig geïntegreerd campers in de modellen i760, i810 en i860. Naast de exclusieve standaard van KABE in de woonkamer, krijgt u het heerlijke comfort en de rijervaring van de Mercedes-auto.

Imperial is het premium assortiment van KABE, dat vanaf 2020 alleen op Mercedes zal worden gebouwd Sprinter. In de Imperial-serie vindt u de drie grootste volledig geïntegreerde modellen van KABE, i810, i860 en i910. Samen met Mercedes hebben de absolute topmodellen van KABE een waardige metgezel gevonden in de vorm van een auto die aan alle verwachtingen voldoet.

Kabe, Zweedse camper- en motorhome fabrikant van winterklare kampeerauto's. Op basis van AL-KO chassis en Fiat Ducato of Mercedes Sprinter motorisaties

Op een onderstel van de Mercedes Sprinter is de Kabe Van woonbus van 6,9 meter, voorzien van vloerverwarming tot in de cabine ! Een VAN voorzien van toilet, douche en comfortabele bedden. Met het verhoogd dak heeft u binnenin 1,96 m stahoogte.

Kabe Van, Zweedse woonbus modeljaar 2019, op Mercedes-Benz, kan onze winters goed doorstaan
Bekend van de échte winter motorhome met uitstekende isolatie met isolatie in alle holtes

Het idee om een solide winterklare bestelwagen te creëren met echte het hele jaar door kenmerken groeide in 2018. De ontwikkelingsafdeling van KABE deed voorstudies en ontwerptekeningen en in de winter begon de bouw van de eerste auto gepresenteerd op Elmia Caravan Husbil in september.

Hun ambitie was om zonder compromis een kwalitatief hoogwaardige bestelwagen te ontwikkelen. Een auto die geschikt is voor diegenen die een compacte en behendige camper willen zonder het comfort en gemak van KABE op te geven. 

“Ik denk dat het ons is gelukt”, zegt Andreas Kelekidis, verantwoordelijk ingenieur voor KABE Van. Andreas legt uit hoe het isolatiemateriaal in alle balken en elke holte achter de versierde muren is geïnjecteerd.

De meeste fabrikanten zijn tevreden met het gewoon aankleden van de balken, maar dan krijg je een camperauto die helemaal niet is uitgerust voor gebruik in de winter en eigenlijk ook niet goed genoeg is in de zomer. Goede isolatie is belangrijk bij zowel kou als warmte. De royale hoogte van de Kabe VAN maakt het mogelijk om te voorzien van een isolerende dubbele bodem waar het waterreservoir en het grijze waterreservoir goed worden beschermd tegen vorst. De ramen in de woonkamer hebben KABE’s geïsoleerde kozijnen.

Isolatie doorsnede voorbeeld bij de Zweedse constructeur van Kabe campers @Salon Van Dusseldorf 2019
Isolatie doorsnede voorbeeld bij de Zweedse constructeur van Kabe campers @Salon Van Dusseldorf 2019
De geschiedenis begint in 1958 in de garage van Kurt Blomqvist

Het jaar was 1958 en Kurt Blomqvist werkte thuis aan een vakantieproject in zijn garage. Zijn gezin zou deze zomer niet in een tent logeren. In de garage kreeg een caravan vorm. Drie weken voor vertrek was de caravan compleet. Kurt was trots op zijn creatie en toen een buurman hem een aanbod deed om de caravan te kopen, kon hij de verleiding om te verkopen niet weerstaan. Maar de vreugde was van korte duur. Zijn familie had er zin in om met een echte caravan op vakantie te gaan en ze waren zo teleurgesteld dat Kurt terug moest naar de garage om er nog een te bouwen.

Kurt Blomqvist stierf op 5 juni 2011 in zijn huis Målen.

Voor meer info zie – https://www.kabe.se/

Evolutie sinds de jaren 60

KABE heeft de afgelopen 60 jaar geleerd wat goed werkt in hun Scandinavische klimaat en we blijven hun producten ontwikkelen en verbeteren wat heeft geresulteerd in een aantal unieke oplossingen – vooral met betrekking tot belangrijke functies zoals verwarming en ventilatie zoals een eigen vloerverwarmingssysteem en hun gepatenteerde plastic balken met ingebedde luchtkanalen. Beide zijn uitvindingen waarvoor ze patentaanvragen hebben ingediend. De gepatenteerde oplossing van KABE VarioVent is een geoptimaliseerd ventilatiesysteem dat je in geen enkele andere caravan of camper zult kunnen vinden.

Fabriek(en)

De maatschappelijk zetel van Kabe AB met het hoofdkantoor ligt in Tenhult, Jönköping in Zweden.  Bijna alle modellen caravans en campers worden hier gebouwd, jaarlijks ruim 850 stacaravans. De AB groep zit o.a. samen met Adria AB in de Kabe Group AB.

In de 12.000 m² grote fabriek van Tenhult  produceren ze tot 850 campers per jaar. Elke KABE caravan en camper wordt gemaakt in Zweden pretendeert de website.

Daarnaast heeft Kabe in Tenhult ook de productiefaciliteit voor wanden, daken en vloeren, evenals een eigen meubelmakerij. 

KABE AB is dus een dochteronderneming van de KABE Group AB, waarin de familie Blomqvist nog steeds de grootste aandelen in heeft. De groep omvat ook KAMA Fritid AB en Adria AB. KAMA Fritid AB is een groothandelaar voor accessoires in de Scandinavische regio voor de caravan- en camperbranche met als directeur Jonas Tidqvist, voor de Adria AB groep is Peter Blomqvist de algemene directeur. KABE AB heeft in totaal 500 werknemers op al haar locaties en genereert 135,95 miljoen omzet (2018 USD). Er zijn 17 bedrijven in de KABE AB-familie.

Adria Caravan AB, org nr 556269-1591, hernoemd naar ADRIA AB. De Adria Caravan AB, een volledige dochteronderneming van KABE Group AB (publ.), is een importeur van de het volledige productassortiment van de Sloveense caravan- en camperfabrikant Adria Mobil naar Zweden, Noorwegen en Finland.

Foto's
Kabe, Zweedse camper- en motorhome fabrikant van winterklare kampeerauto's. Op basis van AL-KO chassis en Fiat Ducato of Mercedes Sprinter motorisaties
Kabe, Zweedse camper- en motorhome fabrikant van winterklare kampeerauto's. Op basis van AL-KO chassis en Fiat Ducato of Mercedes Sprinter motorisaties
Super geïsoleerde Zweedse Kabe camper (model 2015)
Super geïsoleerde Zweedse Kabe camper (model 2015)
Fotogallerij
Isolatie bij Kabe

Kabe Travel Master Van 690 LB - 2023 - Van (buscamper) - Mercedes 170 pk - enkele bedden - L 6.97 m | 2 | (CAMPER DATA 2023

Dealers Kabe

(Kabe Groep)

Water dichtheids garantie*

(bij nieuwe modellen)

7

jaren

Kabe Vans en motorhomes

3.65
Garantie waterdichtheid 3.5
Beoordeling Camperland 3.8

Beter

 • Beste wintermotorhome
 • Kwaliteit afwerking

Minder

 • Prijs
 • Garantie waterdichtheid

Made in Sweden. Eén der beste constructeurs op vlak van (winter)isolatie. XPS GFK, PU (PUR), dikke isolatiewanden.

De carrosserie wordt gebouwd volgens het ”sandwichprincipe”: glasvezel, binnenplaat en wandbekleding die eventuele condens opzuigt. Met de nieuwe iWall-constructie wordt de carrosserie maximaal stabiel en absoluut vochtbestendig. Aluminiumplaat aan beide zijden van de Ecoprim isolatie zorgt voor minder gevoeligheid voor temperatuurverschillen. De verwarmings- en ventilatieoplossing Smart Climate System maken uw KABE tot een van de absoluut beste campers voor alle seizoenen die er te koop zijn (met meer dan 60 jaar ervaring). De sandwichconstructie bestaat uit buitenplaatwerk, isolatie van ecoprim, binnenplaatwerk en wandbekleding. De warmte van de radiatoren wordt langs de wanden verspreid. De binnenplaat in de wanden verdeelt de warmte over de hele wand, in tegenstelling tot bijvoorbeeld plywood dat helemaal geen warmte geleidt. De vloerwarmte wordt verspreid via verwarmingsplaten op de vloer.

– voor de carrosserie die aan vocht worden blootgesteld gebruikt men kunststofbalken met ingegoten luchtkanalen
– ventilerende wandbekleding toe die de warme lucht doorlaat die langs de wanden omhoog circuleert. Condens bij de vloer wordt opgevangen door de ventilerende vloerbedekking
– vlakke en getinte ruiten beschermen tegen warmtestraling van buiten
– het dak wordt overlappend over de wanden aangebracht. Dit is een garantie tegen lekkage. De isolatie van wanden en ramen zorgt ‘s winters voor warmte en ‘s zomers voor koelte
– plafondbekleding uit één stuk die isoleert tegen geluid van binnen en van buiten. Het zachte plafond heeft een geluiddempend e±ect en verbetert de isolerende eigenschappen van het dak
– ALDE compact verwarmingsketel, AGS II of AGS II Pro vloerverwarming (geptanteerd) met watercircuit, compacte convectors, geoptimaliseerd ventilatiesysteem, inrichting aangepast voor volledige luchtcirculatie, iWall-constructie
– Verwarmingsketel ALDE Compact 3020 met touch-screen display en elektrisch element van 3 kW. Het verwarmingssysteem heeft een 12V circulatiepomp, een geïntegreerde heetwaterboiler en een apart expansievat

4
Merk Kabe – UW waardering

U bent vandaag of vroeger camperbezitter geweest van dit merk?
Geef met de sterren (van 1 tot 5) jouw waardering voor het merk.
Het eindresultaat is een gemiddelde van alle stemmen.
1. Geef het aantal sterren op
2. Klik op “Bewaar aantal sterren”

Aanverwante onderwerpen – Kabe motorhome artikelen

Een reactie achterlaten