(BE) De vallei van de Ourthe: stuwdam Nisramont, wandelen, kajak, grotten, Hérou, Hotton, Durbuy, Nadrin, La Roche-en-Ardenne

(BE) De vallei van de Ourthe: stuwdam Nisramont, wandelen, kajak, grotten, Hérou, Hotton, Durbuy, Nadrin, La Roche-en-Ardenne

De vallei van de Ourthe is natuurlijk gekoppeld aan de rivier de Ourthe die zelf een zijrivier is van de Maas waarbij het onderweg de Amblève en de Vesder opslorpt om vervolgens een paar kilometer verder in Luik in de Maas uit te monden. De valleien die de rivier aandoet herkennen we aan enkele toeristische trekpleisters zoals de grotten van Hotton, het knusse Durbuy en de kajaktochten met de afvaart van de Ourthe. Het grootste gedeelte van de rivier loopt in de provincie Luxemburg.

Gebieden, streek, rivieren

De rivier de Ourthe ontstaat door samenvloeiing van de Westelijke Ourthe (Ourthe Occidentale, die bij Libramont ontspringt (52 km lang) en de Oostelijke Ourthe (Ourthe Orientale) die bij in de gemeente, doorkruist het platteland en loopt in de richting van Houffalize en 46 km lang is. Beide bronrivieren ( de oostelijke en westelijke) verenigen zich bij Nisramont (Nadrin) op de plek waar sedert de bouw van een stuwdam zich het meer van Nisramont gevormd heeft waar je enkele prachtige wandelingen kan maken.

Vanaf dit stuwmeer spreekt men van de Boven-Ourthe (Haute-Ourthe) en vanaf La Roche-en-Ardenne van de Beneden-Ourthe (Basse-Ourthe). De Basse-Ourthe passeert Durbuy.

Geschiedenis

Omstreeks 1820 werd onder impuls van Willem I van Nederland begonnen met de bouw van het Ourthekanaal, dat via de Ourthe dwars door de Ardennen het Maasbekken zou moeten verbinden met het Moezelbekken. De onafhankelijkheid van België in 1830 maakte daar echter een eind aan. Vandaag is het belangrijkste restant van deze werken de onvoltooide kanaaltunnel te Bernistap in de provincie Luxemburg. Op de Beneden-Ourthe was er tot het begin van de 20e eeuw nog wel scheepvaart, getuige hiervan is o.a. de sluis van Poulseur.

grotten, rotsen, stuwdam

Bezienswaardigheden - Te zien

Bij Hotton liggen de grotten van Hotton waarin de onderaardse rivier stroomt  in de Ourthe terechtkomt.

Bij Esneux ligt de Roche aux Faucons, een hoge rots boven een meander van de Ourthe.

Zuidelijker ligt op een hoge rots de Kluizenarij en kapel van Sint-Thibaut bij Marcourt.

Tussen La Roche-en-Ardenne en Nisramont ligt ten zuidwesten van Bérismenil Le Cheslé, een Keltisch kamp boven op een rotsplateau op 80 meter boven de Ourthe. De Ourthe slingert er zich voor driekwart om dit hoogplateau heen.

De Ourthe is een zijrivier van de Maas en begint bij Nisramont (en Nadrin). Hier is een stuwdam gebouwd, de Barage de Nisramont. De stuwdam is 116 meter lang en het ontstane meer van Nisramont bevat meer dan 3 miljoen kubieke meter water. Rondom het meer zijn wandelpaden voorzien.

belangrijkste te zien of te doen

Te doen

Een wandeling langs de Ourthe zal de ervaren wandelaars zeker aanspreken. Het vertrekpunt van bij Hotel Le Belvédère in Nadrin. Helaas is dit hotel, met de uitkijktoren, al enige jaren gesloten. Vanaf de 35 meter hoge toren had men vroeger een uitzicht over de 6 bochten van de Ourthe. De totale lengte van 10 km is goed te doen maar de lastige ondergrond maakt het toch tot een lastige wandeling waarbij je langs komt bij de Hérou-rotsen. En daar schuilt juist de uitdaging in. Er moet geklommen worden over omgevallen bomen en ook moet u de rivier de Ourthe oversteken. 

Lees meer op https://ardennen.nl/wandelen/wandeling-langs-de-wilde-ourthe/

Durbuy

Het populaire Durbuy is vaak gekend als het kleinste stadje van België. Het ligt aan de rivier de Ourthe is gelegen in drie geografische streken: de Ardennen, de Condroz en de Famenne. Durbuy zou ‘woning nabij de vesting‘ betekenen. De gemeente Durbuy telt ruim 11.000 inwoners. De stadskern zelf bestaat uit een aantal straten en heeft zo’n 400 inwoners. De overgrote meerderheid van de inwoners van de gemeente woont in een van de vele omliggende dorpjes. De Sint-Niklaaskerk dateert uit de 17e eeuw. In het oude centrum van Durbuy hebben de geplaveide straatjes met historische huizen grote aantrekkingskracht op bezoekers. Het mooie stadje wandelend ontdekken brengt je langs steegjes, winkeltjes en gezellige cafés en restaurants. Er is zelfs een stukje oude stadsmuur te ontdekken.

Meer info op https://durbuytourisme.be/nl/

Historisch en natuur

La Roche-en-Ardennne met kasteel monument

La Roche-en-Ardenne

Het kasteel van La Roche-en-Ardenne ligt er boven de stad in de bocht van de Ourthe en trekt in het zomerseizoen veel toeristen. Iedere zomeravond is er een voorstelling waarin het spook Berthe met een bel op het middeleeuwse kasteel verschijnt: een lokale legende. 

Er zijn veel mogelijkheden om te sporten zoals mountainbiken, kanovaren over de Ourthe en parapente. Er bevindt zich in La Roche-en-Ardenne en de omgeving veel beschermd erfgoed. In het oorlogsmuseum van La Roche-en-Ardenne is te zien dat de stad tijdens de Tweede Wereldoorlog volledig werd platgebombardeerd. Ter nagedachtenis aan de Tweede Wereldoorlog staan er twee tanks: een Engelse 17pdr SP Achilles en een M4A1 Sherman. Het Musée de la Bataille des Ardennes herinnert ons aan de Slag om de Ardennen

Voor meer info https://www.visitardenne.com/nl/het-beste-van-de-ardennen/hoogtepunten/la-roche-ardenne

oorlog, kasteel, tanks, monument

CLPLUS is een GRATIS geregistreerde status waarbij u toegang hebt tot ALLE data van Camperland.be waaronder de fel begeerde ZOEKFUNCTIES in de camper databases waarin u o.a. een motorhome kunt zoeken op meer dan 30 criteria om tot de juiste aankoop te komen https://www.camperland.be/clplus-worden/

Kajakken en raften op de Ourthe

Op de website van Wallonie.be kunt u kijken of de waterstand goed is en of het verkeer van kano’s en kajakken is toegelaten. Soms is de waterstand te hoog of te laag. Het is dan verboden om te kanovaren. Mocht het zo zijn dat er in de zomer niet gevaren kan worden op de Ourthe, dan kunt u altijd uitwijken naar een andere rivier zoals de Amblève. Een populaire kajak en kano route op de rivier de Ourthe is van Durbuy naar Barvaux. Deze route is 10 km lang en brengt u langs de mooiste stukken van de Ardennen.

Op het meer van de Barage de Nisramont kunt u kajakken en kanovaren maar het is ook een vertrekpunt voor een kano of kajak tocht naar La Roche-en-Ardenne. Deze route is 21 km (duurtijd 5 uur). Je kunt ook beginnen bij de Brug van Maboge. De afstand naar het eindpunt La Roche-en-Ardenne is dan maar 8 km en u bent dan ongeveer 1.5 uur op het water.

Ook de route van Grandhan naar Barvaux, welke 18 km lang is, staat bekend om de mooie flora en fauna die u onderweg tegenkomt. Vergis u echter niet in de afstand want 18 km is echt een eind en dan bent u zeker 4 uur op het water.

Raften op de Ourthe is vooral populair in de regio Ourthe et Aisne (Durbuy). Als de waterstand het toelaat is de Ourthe bevaarbaar van Nisramont tot Hamoir. Deze rivier is een klasse I en II voor raften. Dat betekent dat de rivier geschikt is voor beginners.

Boeken: https://ardennen.nl/activiteiten/kanovaren/

Het Natuurpark van de Twee Ourthes omvat de gemeentes Bertogne, Gouvy, Houffalize, La Roche-en-Ardenne, Sainte-Ode en Tenneville. Het ligt in het noordoosten van de provincie Luxemburg, langs de grens met het Groothertogdom, en beslaat met zijn 76.000 hectare het steile reliëf van de Ourthevalleien. Het park combineert een onderhouden natuur en beschermde landschappen met mooie, steile, beboste valleien. Talrijke educatieve paden langs de Ourthe of kleine beekjes met helder water maak een wandeling interactief. Het natuurpark zit vol met wandelroutes. De bekendste is de Escapardenne – Eilseck route. Het is een 104 km lange wandeling bestaande uit 5 etappes. De route begint in La Roche-en-Ardenne en eindigt in het Groothertogdom Luxemburg.

6 bochten van de Ourthe

Dienst Toerisme Belgisch Luxemburg

https://www.ardennebelge.be/nl/

Hoe en welke toeristische dienst(en) zijn goed bereikbaar met de camper

Een reactie achterlaten