Kwaliteitsbeoordeling (rangschikking, label, score) van 45 motorhome merken (campers) op basis van gegevens uit CLPLUS data 2021 – quality label

Kwaliteitsbeoordeling op basis van gegevens van 45 merken in CLPLUS Data 2021 is enkel toegankelijk voor CLPLUS leden van Camperland.be

Hoe is deze beoordeling tot stand gekomen?

Er werden verschillende parameters met elkaar in vergelijking gebracht met een gemiddelde van 5 scores op basis van alle modellen beschikbaar in de CLPLUS DATABASE 2021:

  1. de basisaankoopprijs en de verhouding met het aantal m3 ruimte daar voor krijgt
  2. de basisaankoopprijs en de verhouding met het aantal PK (kW) motor die je ervoor krijgt
  3. de basisaankoopprijs en de verhouding met het aantal jaren op waterdichtheid die je ervoor krijgt
  4. de basisaankoopprijs en de verhouding met het aantal standaard basisplaatsen – er is geen rekening gehouden met de eventuele extra slaapplaatsen die je er kan bijnamen (in optie) door bijvoorbeeld een speciale slaapbank (tegen meerprijs) of een extra hefbed of pop-up dak
  5. de basisaankoopprijs en de verhouding met de grote van de koelkast en de watertanks
  6. de basisaankoopprijs en de verhouding tot het netto laadvermogen

Waarom zijn niet alle merken opgenomen?

Merken waarvan we niet genoeg data kunnen verzamelen waarop de kwaliteit kan beoordeelt worden: laadgegevens, prijs, inhoud koelkast en watertanks, jaren waarborg, aantal slaapplaatsen, motor, …

Andere merken komen niet in aanmerking door dat ze geen waarborg op waterdichtheid vermelden, de prijs niet gekend is, of de garantietermijn is beperkt tot 2 jaar, of een andere parameter ontbreek. Hieronder vallen o.a. Pössl, Campster, Dreamer, Globecar, Globe-Traveller, Ilusion, La Strada, Stylevan 

Bij de gebruikte 5 verschillende parameters is de waardebepaling door de kwaliteit doorslaggevend in de resultaten: dit wil zeggen de verhouding tussen de kwaliteit van de motor + het netto te beladen kilogram + het aantal jaren garantie van het merk op waterdichtheid

Detail analyse PREMIUM motorhomes

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave

Geheel gemiddelde prijs en kwaliteit:

Morelo wint de gehele rangschikking door modellen aan te bieden met motoren met veel pk’s zoals Iveco die meteen ook in prijs gunstiger ligt dan merken die vnl. voor de Mercedes motoren kiezen. Stel daarbij hun aantal jaren garantie. Dit alles in verhouding met hun gunstige totaalprijs maakt hen dat ze deze lijst aanvoeren.

Concorde komt op de tweede plaats mede ook door zijn goede kwaliteit. Frankia, Carthago en Niesmann+Bischoff zijn een drietal die zowat gelijkwaardig scoren waarbij Frankia (Pilote groep) als vierde en Niesmann+Bischoff (Hymer groep) op de derde plaats. Carthago sluit dan de TOP 5.

Het Franse Le Voyageur, eveneens uit de Pilote groep heeft in prijs/kwaliteit het minst goede resultaat onder de Premium bouwers. M.a.w. ze zijn eigenlijk een beetje te duur voor wat je ervoor in de plaats krijgt en daar is hun lage garantie van 5 jaar o.a. de oorzaak van.

Prijs per m³ (ruimte):

Vergelijken we inhoud van de motorhome in m³ …dat is de leefruimte binnen, en de prijs die je ervoor betaalt, dan is Carthago de winnaar, gevolgd door Frankia en Le Voyageur:

  1. Carthago
  2. Frankia
  3. Le Voyageur
  4. Niesmann+Bischoff
  5. Concorde
  6. Morelo

Prijs per slaapplaats:

Niet noodzakelijk maar misschien logisch gekoppeld aan de vorige parameter van de hoeveelheid binnenruimte die de motorhome heeft, scoort hier Carthago het best met de verhouding tussen het aantal standaard aangeboden slaapplaatsen t.o.v. de aankoopprijs, gevolgd door Niesmann+Bischoff en Le Voyageur. Op dit segment scoort de Concorde en de Morelo dan weer het minst goed.

  1. Carthago
  2. Niesmann+Bischoff
  3. Le Voyageur
  4. Frankia
  5. Concorde
  6. Morelo

Prijs per tankinhoud:

Hoe zijn de modellen uitgerust qua inhoud van de watertanks en de standaard koelkast? Morelo scoort ook hier weer beter dan zijn concurrenten met ook Concorde op de twee plaats. Met de 4 andere merken is het verschil ook wel vrij groot.

Prijs motorinhoud:

Qua motoren zijn er niet veel verschillen. Morelo scoort iets beter met zijn prijs/motor verhouding doordat het meer modellen in zijn aanbod heeft met de goedkopere Italiaanse Iveco motoren. In het algemeen zijn op dit segment echter geen grote verschillen te merken in het aanbod van de merken.

TOP 15 - merken met als basis de beste prijs/kwaliteit (exclusief 6 Premium merken)

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave

Gehele gemiddelde prijs en kwaliteit:

Wanneer we de eerste 6 premium merken buiten beschouwing laten, aangezien zij toch wel buitengewone grote motoren gebruiken met zware chassis met een hoog laadvermogen komen we tot een andere rangschikking. Op basis van alle (eerdere) opgesomde criteria:

  1. Laïka
  2. Eura Mobil
  3. Hymer
  4. Weinsberg
  5. Knaus
  6. Notin
  7. Sunlight
  8. LMC
  9. Malibu
  10. Mobilvetta
  11. Dethleffs
  12. Bürstner
  13. Autostar
  14. Carado
  15. Font Vendôme

Dan komt Laïka als beste merk naar voren in de totaalcategorie prijs/kwaliteit. Dit dankt het merk o.a. aan zijn samenwerking met Hymer, dat daardoor 10 jaar garantie biedt, maar zijn campers toch tegen een lagere productieprijs in Italië kan produceren (loonkosten). Opvallend zijn de vele merken in deze top vijftien die onder de vleugels van Hymer opereren: Hymer zelf met een mooie derde plaats, daarnaast nog Laika, LMC, Carado, Dethleffs, Bürstner en Sunlight. 

Goed resultaat ook voor Eura Mobil uit de Trigano groep en daarmee het beste merk van de groep op vlak van prijs/kwaliteit. Het is ook bijna het enige merk uit deze groep dat 10 jaar garantie biedt. Niet vreemd als je weet dat deze campers ook in fabrieken in Duitsland geproduceerd worden.

Zeer goed resultaat van het Duitse Weinsberg met een 4e plaats nog boven zijn baasje Knaus, uit dezelfde groep. Beiden geven net als de Hymer groep tien jaren garantie en stellen daar vaak nog een gunstigere prijs tegenover.

Kort daarop volgt het eigenzinnige Franse Notin, net als Eura Mobil uit de Trigano groep met een mooie zesde plaats. Het merk scoort in alle 5 criteria boven het gemiddelde en heeft een typisch Franse eigen stijl.

LMC is het kleine merk dat reeds jaren 12 jaar garantie geeft. Het is dan ook niet verwonderd dat we ze zelfs in de top 10 vinden op plaats acht. Ze gebruiken kleinere koelkasten en watertanks, anders had het merk zeker nog hoger kunnen eindigen, maar ze hebben meestal altijd mooie beladingscijfers.

Malibu, het zustermerk van Carthago had ik hoger durven verwachten dan op plaats negen, mede dankzij de 10 jaar garantie. Ze gebruiken net als LMC kleinere koelkasten en watertanks, anders had het merk ook zeker nog hoger kunnen eindigen. Ze bouwen ook de wat luxueuzere uitgevoerde campers waardoor ze minder hoog eindigen in de categorie prijs/…

Verrassend toch voor mij is de tiende plaats voor het Italiaanse Mobilvetta uit de Trigano groep en daarmee het tweede beste merk van de groep op vlak van prijs/kwaliteit. De 10 jaar garantie helpt hen op die plaats want het merk scoort zwakker op prijs/kwaliteit daar veel modellen kampen met té lage beladingscijfers.

Dethleffs en Bürstner, Duitse campers uit de Hymer groep, vallen net buiten de top 10. Ze scoren goed met hun 10 jaar garantie maar verliezen punten door o.a. het gebruik van kleinere koelkasten en watertanks. Ze verliezen plaats door hun hogere prijsklasse.

Het Franse Autostar, uit de Franse Trigano groep scoort zwakker op prijs/kwaliteit maar haalt extra punten op met de ruimte en het aantal slaapplaatsen dat zijn modellen u biedt voor hun verkoopprijs.

Op plaats zeven vinden we Sunlight en op plaats veertien Carado: zij worden beschouwd als de low-cost modellen van Hymer en kunnen hier met de titel van beste low-cost merken in prijs/kwaliteit aangeduid worden.

Het Franse Font Vendôme noteren we als eerder merk dat uitsluitend buscampers bouwt of ombouwt. Die plaats heeft het merk o.a. te danken aan zijn aanbod modellen met Renault motor die gunstig zijn in prijs, daarnaast bieden de modellen veel slaapplaatsen aan in zijn standaard modellen.

 

Prijs per m³ (ruimte):

Wanneer we de top 15 beoordelen op de categorie prijs en de ruimte de de merken je daarvoor bieden dan krijgen we een andere klassering:

  1. Sunlight
  2. Carado
  3. LMC
  4. Weinsberg
  5. Dethleffs
  6. Knaus
  7. Mobilvetta
  8. Laika
  9. Bürstner
  10. Autostar
  11. Malibu
  12. Eura Mobil
  13. Font Vendôme
  14. Hymer
  15. Notin

Misschien niet geheel onlogisch wordt de lijst aangevoerd door de low-cost merken Sunlight en Carado: je krijgt veel camperruimte voor hun budget (en een stuk Duitse Hymer kwaliteit), terwijl de duurdere merken als Malibu, Hymer en Notin eerder achteraan bengelen met hun luxueuzere modellen.

Achteraan in de rij ook niet onlogisch de buscamper bouwer Font-Vendôme omdat buscamper bouwen duurder uitvalt dan andere modellen en hun ruimte mogelijkheden zijn ook beperkter.

Knap werk van LMC met zijn derde plaats en opnieuw Weinsberg die erin slaagt hoog te eindigen.

Prijs per slaapplaats:

Welke merk biedt je het meestal aantal slaapplaatsen aan. Hieronder valt een standaard uitvoering, dus niet het extra hefbed dat je nog (tegen meerprijs) er nog kan bijnemen. Bij welk merk vindt je in deze categorie het beste aanbod en modellen?

  1. Sunlight
  2. Font Vendôme
  3. Weinsberg
  4. Dethleffs
  5. Mobilvetta
  6. Knaus
  7. Autostar
  8. Carado
  9. Laika
  10. Eura Mobil
  11. Malibu
  12. Hymer
  13. LMC
  14. Notin
  15. Bürstner

Als u al eerder twijfelde tussen Sunlight en Carado uit dezelfde Hymer groep dan is er nu toch een wereld van verschil tussen de beste plaats voor Sunlight en pas de achtste plaats voor Carado. Ook de nummer 1 in algemene kwaliteit Laïka valt wel erg diep terug in dit segment.

Net als in de vorige categorie ruimte scoort ook hier het merk Dethleffs een stuk beter dan zijn collega Bürstner uit dezelfde Hymer groep, twee merken die nogal eens graag met elkaar worden vergeleken.

Opvallend toch dat het zustermerk Weinsberg van Knaus ook in deze categorie wederom beter scoort dan het hoofdmerk Knaus zelf. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de prijszetting.

Prijs per tankinhoud:

Hoe zijn de modellen uitgerust qua inhoud van de watertanks en de standaard koelkast? Wanneer we in deze groep deze categorie eruit halen krijgen we opnieuw een andere verrassende indeling met ditmaal het Franse Notin als winnaar:

  1. Notin
  2. Eura Mobil
  3. Autostar
  4. Hymer
  5. Laika
  6. Dethleffs
  7. Mobilvetta
  8. Bürstner
  9. Malibu
  10. LMC
  11. Knaus
  12. Weinsberg
  13. Sunlight
  14. Carado
  15. Font Vendôme

Opvallende zijn de drie koplopers Notin, Eura Mobil en Autostar die allen behoren tot de Franse Trigano groep. Zijn bouwen standaard grote koelkasten en ruimere watertanks in. Wat we niet in deze categorie kunnen zien is dat dit vaak ten koste gaat van het netto laadvermogen, wat onder uiting komt in de categorie prijs/kwaliteit waar ze dan eerder onderaan eindigen.

Prijs motorinhoud:

In deze categorie wint Font-Vendôme de race met een zeer lichte voorsprong, het geen het merk te danken heeft door het gebruik (als enige merk bijna) van de goedkopere Renault motoren. Maar de verschillen zijn op dit vlak zo goed als nihil voor alle merken

Of met andere woorden: om het even welk merk of type motor je ook kiest, bij een andere merk zal je daarop zo goed als geen prijsverschil op kunnen maken voor hetzelfde type motor, dezelfde PK’s of kW’s en dezelfde veiligheidsvoorzieningen. 

Meestal worden die extra’s ook voorzien in zo genaamde EXTRA pakketten in optie en tegen meerprijs. En daar kan je wel soms verschillen in terugvinden.

Volgende onderwerpen voor CLPLUS abonnees in dit artikel: Kwaliteitsbeoordeling (rangschikking, label, score) van 45 motorhome merken (campers) op basis van gegevens uit CLPLUS data 2021 – quality label

Login om verder te lezen

Login als CLPLUS abonnee om dit artikel verder te lezen.
Nog geen CLPLUS? Zie webwinkel.

Kwaliteitsbeoordeling TOP 1 tot 10

Kwaliteitsbeoordeling Top 1-10 Camperland

Plaats Merk
1 Morelo
2 Concorde
3 Niesmann+Bischoff
4 Frankia
5 Le Voyageur
Plaats Merk
6 Carthago
7 Laïka
8 Eura Mobil
9 Hymer
10 Weinsberg

Kwaliteitsbeoordeling op basis van gegevens van 45 merken in CLPLUS Data 2021 (01/2021)

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave

Waarom staan de duurdere (premium) merken bovenaan in de lijst?

De grotere duurdere (premium-) merken komen bovenaan te staan mede dankzij hun:

    • hun hoog netto laadvermogen
    • de vele jaren garantie op waterdichtheid
    • grotere ingebouwde koelkast en inhoud watertanks

Ondanks de hogere kostprijs is er dus toch een goede balans tussen wat je ervoor betaald en wat je ervoor terug krijgt.

Vanaf plaats 7 vinden we de merken terug met luxueuze motorhomes voor een iets hogere beurs zoals Laïka uit de Hymer groep en Eura Mobil uit de Trigano groep aan de kop. Opvallend is de goede score van het kleine Weinsberg uit de Knaus groep op plaats 10 die het net als Knaus (die volgt op plaats 11) dankt aan zijn concurrentiële prijs en de daaraan gekoppelde waarborg van 10 jaar. 

Hymer moet zijn dochtermerk Laïka laten voorafgaan en dat is toch wel opvallend en mede veroorzaakt door de hogere ontwikkelings- en productiekosten in zijn Duitse fabrieken (loonkost). Het merk bevestigd alleszins zijn prijs/kwaliteit standaard met een aanbod van campervoertuigen in alle categorieën van mini-vans tot premium uitvoeringen.

Kwaliteitsbeoordeling TOP 11 tot 20

Kwaliteitsbeoordeling Top 11-20 Camperland

Plaats Merk
11 Knaus
12 Notin
13 Sunlight
14 LMC
15 Malibu
Plaats Merk
16 Mobilvetta
17 Dethleffs
18 Bürstner
19 Autostar
20 Carado

Kwaliteitsbeoordeling op basis van gegevens van 45 merken in CLPLUS Data 2021 (01/2021)

Welk type van campers of merken vinden we in de top 11?

In de TOP 11 vinden we de beste motorhomes voor de camperaar die nog altijd iets meer wil. Vaak neemt men die keuze bij de aankoop van een tweede camper (of later).

Knaus komt hier net achter Weinsberg (plaats 10) mede door zijn gunstige prijs en de 10 jaar garantie. Het Franse Notin met zijn eigentijdse stijl en klasse kan met zijn twaalfde plaats een mooi resultaat voorleggen, ook al geeft het merk maar 5 jaar garantie. Het contrast is groot met plaats drie die wordt ingenomen door LMC uit de Hymer groep die zelfs 12 jaar garantie geven. LMC verliest zijn plek aan Notin doordat de Fransen voor o.a. standaard een grotere koelkast en grotere watertanks voorziet. LMC biedt dan weer meer interieur oppervlakte (grotere modellen maar kleinere tanks) dan Notin voor zijn prijs met kortere modellen maar met een grotere tankinhoud.

Sunlight en Carado doen het goed als low-cost merken van de Hymer groep. Burstner en Dethleffs komen lager te staan doordat ze vaak duurdere, meer luxueuze modellen bouwen (standaard) tegen een hoger aanschafprijs. Die kostprijs van luxe vertaald zich niet in kwaliteit cijfers in deze test resultaten. Toch opvallend dat Dethleffs met zijn 6 jaar garantie, dat is 4 jaar minder dan Burstner, toch nog ervoor kan eindigen: m.a.w. het merk slaagt er beter in om een mooi evenwicht te vinden in zijn prijs/kwaliteit.

Vooral de dertiende plaats van Sunlight is toch wel een opsteker voor de Hymer groep die al zijn dochtermerken ziet verschijnen is de top 20 van deze kwaliteitsbeoordeling.

Eenzelfde probleem als Burstner en Dethleffs heeft ook Malibu uit de Carthago groep dat zijn campers in Hongarije wel tegen een lagere loonkost kan laten bouwen maar toch zijn kwaliteit en luxe uitvoeringen moet doorrekenen, waaronder 10 jaar garantie en daarom lager uitkomt dan te verwachten met hun kwaliteiten.

Voor het eerst verschijnen twee merken van Italiaanse bodem met Mobilvetta en Autostar, en dit ondanks beide merken vaak (in het algemeen) zwakke beladingscijfers tonen. Mobilvetta scoort hoger door zijn 10 jaar garantie, Autostar met zeven jaar.

Kwaliteitsbeoordeling TOP 21 tot 30

Kwaliteitsbeoordeling Top 21-30 Camperland

Plaats Merk
21 Font Vendôme
22 Chausson
23 Adria
24 Challenger
25 Fleurette
Plaats Merk
26 Florium
27 Sunliving
28 Giottiline
29 Itineo
30 Forster

Kwaliteitsbeoordeling op basis van gegevens van 45 merken in CLPLUS Data 2021 (01/2021)

Welke type camper vinden we in de top 20 tot 30?

In deze groep van plaats 21 tot 30 komen we het Franse Font Vendôme tegen, de eerste échte buscamper (om)bouwer. Er moet gezegd worden dan veel concurrerende buscamper (om)bouwers in mijn lijst (nog) niet voorkomen.

We vinden hier de merken die vele camperaars kiezen bij de aankoop van hun eerste camper met een budget tussen 50 en 70 duizend Euro – een groep waar je budget afweegt tegenover een zekere kwaliteit. Opvallend daarbij is dat geen enkel merk in deze groep meer dan 7 jaar garanties geeft op waterdichtheid, wat ook één van de reden is dat ze niet in de hogere groep van de Top 11-20 voorkomen.

Giottiline staat op plaats 28 als de betere Italiaan tussen de hoofzakelijke Franse merken en het Sloveense Adria staat op plaats 23. Zijn low-cost model Sunliving vinden op plaats 27, beiden vallen me toch wel wat tegen met hun resultaat ondanks ze toch 7 jaar garantie geven op waterdichtheid. 

Voor en na Adria zweven de 2 grootste Franse camperbouwers Chausson en Challenger uit de Trigano groep waarbij Chausson het haalt, rekening houdende met alle parameters, ik ben verrast. Daarmee blijven deze twee modellen die twee andere Franse merken voor: Fleurette en Florium op plaats 25 en 26 uit de Rapido groep.

Forster, het low-cost merk van het Duitse Eura Mobil, ook uit de Trigano groep, haalt nog net plaats 30.

Kwaliteitsbeoordeling TOP 31 tot 42

Kwaliteitsbeoordeling TOP 31-42 Camperland

Plaats Merk
31 Benimar
32 Etrusco
33 Bavaria, Pilote
34 Elios
35 C.I.
Plaats Merk
36 Roller Team
37 McLouis, Rapido
38 Hobby
39 Hanroad
40 Rimor, Karmann
41 Westfalia
42 VanTourer

Kwaliteitsbeoordeling op basis van gegevens van 45 merken in CLPLUS Data 2021 (01/2021)

Zijn campers in de lijst 31-42 dan slechte campers?

Zijn deze campers uit de laatste groep dan slechte campers? Dat natuurlijk niet. Wel is de kwaliteit, en inhoud die je krijgt en de prijs minder in balans dan bij de vorige groepen. De twee grootste oorzaken van hun lage ranking en verschillen zijn vnl.:

    • de lagere garantie op waterdichtheid
    • de minder netto gunstige beladingscijfers (maar niet noodzakelijk)
    • de onduidelijkheid over de (exacte) belading

In deze groep vinden we de échte low-cost modellen met de camper tegen de laagste prijs. Zij hebben vaak een even kwaliteitsvolle motor dan bij de vorige en hoger geklasseerde groepen. Ook wat betreft de verwarmingskachel (99% Truma) en koelkast (Dometic of Thetford) zijn er vaak weinig verschillen. Hier zitten vooral de Franse en Italiaanse camperbouwers. Pilote en Bavaria, die toch campers in klasse 3 bouwen, had ik hoger ingeschat. Rapido blijft op hetzelfde niveau hangen van McLouisBij dat laatste merk ontbreken vaak de juiste (of voldoende info over) beladingscijfers. 

Karmann is de tweede buscamper (om)bouwer in de deze lijst beoordeling 2021. Buscamperbouwers geven, op uitzonderingen na, vaak niet meer dan 5 jaar garantie. Daar bovenop bouwt Karmann veel luxe in zijn modellen waardoor het netto laadvermogen onvoldoende wordt en het merk daardoor laag gaat scoren. 

Van Hobby is bekend dat ze goedkoop (voordelig) kunnen produceren (net zoals hun caravans) maar ook hun eindresultaat valt toch tegen, mede doordat ze toch nog steeds maar 5 jaar garantie geven, niet meer dan bij Italiaanse merken.

De grootste verschillen zijn op te tekenen in detail van de afwerking, de bouw (constructie) en isolatie gevolgd door het aantal jaren garantie op waterdichtheid. Daarnaast nog de lage beladingscijfers die bij deze groep meestal lager ligt dan bij de hoger eindigende merken.

De TOP 10 prijs contra aantal slaapplaatsen

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave

Prijs per slaapplaats:

Wanneer we een rangschikking maken op prijs en het aantal slaapplaatsen dat je daar voor kan vinden bij alle merken uit de CLPLUS DATABANK dan komt Hanroad er als beste uit. Die eerste plaats heeft het te danken aan zijn type campers dat het bouwt, nl. mini-vans met daarop een (goedkoop) open klapbaar pop-up dak, terwijl binnen in de camper niet écht een bed aanwezig is, maar een zitbank(en) die je kan omvormen tot 2 à 3 slaapplaatsen … goedkoper als in een vrijtijdsvoertuig type camper kan je eigenlijk niet slapen.

Daarna volgen 4 merken die bijna op éénzelfde lijn zitten. Het low-cost merk Forster, het Spaanse Benimar, het Italiaanse Giottiline en Rimor zijn al langer gekend omdat ze motorhomes kunnen aanbieden tegen een gunstige prijs. Ze bieden je dus ook nog altijd een ruim aantal slaapplaatsen aan in hun ontwerpen.

Op plaats zes komen we Sunlight tegen uit de Hymer groep, die ook goed scoorde op vlak van kwaliteit en die tevens de goedkoopste integraal van 2021 daar tegenover kan zetten (onder de 7 meter), samen met Itineo.

Sunliving op plaats zeven, het low-cost model van de Sloveneense camperbouwer Adria kan bijna de vorige merken volgen.

Op plaats acht volgt Font-Vendôme waardoor het merk de eerder bevindingen algemeen bevestigd: het biedt modellen aan met standaard reeds een ruim aantal slaapplaatsen, zeker dan als buscamper bouwer in zijn geheel gezien.

Op plaats negen en tien vinden we het Italiaanse McLouis, ook gekend om zijn gunstige prijs en het low-cost model van de Franse groep Rapido, het merk Itineo. Hun vinden we ook terug in de top 10 van de goedkoopste integraalmodellen.

De TOP 10 prijs contra aantal slaapplaatseninhoud koelkast en watertanks

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave

Prijs en inhoud:

Wanneer we alle merken in aanmerking nemen voor de categorie: hoe groot is de koelkast en welke grote watertanks staan je ter beschikking en tegen welke prijs: komt dezelfde lijst naar voren uit de eerder Top 10 bespreking. De grote Premium bouwers staan op kop, ergens logisch, maar er is het enorme verschil tussen Morelo en Concorde en al de overige merken. Let op het grote verschil met bijv. Carthago en Frankia

Reden? Die laatste bouwen ook kleinere campers op 3500 kg met standaard kleinere watertanks en zakken daarom weg in de rangschikking.

Voor het eerst duiken hier de twee Franse merken Fleurette en Florium op plaats acht en tien. Dit zijn wel twee merken die min of meer de doorsnee camper van 3500 kg bouwen voor rijbewijs B en dan ook dit peloton aanvoeren als beste koop.

De TOP 10 prijs contra motorenkeuze (PK's)

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave

Prijs en motorkeuze:

Er valt geen verschil op te tekenen met een eerdere analyse. Font Vendome blijft de kop houden als we enkel en alleen kijken naar de prijs van een model en welk vermogen (PK) je daar voor in de plaats krijgt.

Op plaats twee en vier vinden we Benimar en Challenger terug, twee merken die ook in hun modellen de goedkopere Ford versie aanbieden naast de duurdere Fiat motoren series. Chausson moeten we wel al zoeken op plaats acht en wordt voorgegaan door 3 low-cost modellen die hun modellen goedkoper kunnen aanbieden met toch Citroën of Fiat motoren: Forster, Carado en Giottiline.

VanTourer op plaats negen biedt campers aan met Peugeot motoren. 

Opvallend is dat nu Carado uit de Hymer groep zijn zusje Sunlight vijf plaatsen kan voorblijven.

De TOP 10 prijs contra m³ ruimte binnen

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave

Prijs per m³ (ruimte):

In deze categorie vinden we het antwoord op de vraag: zoek mij de grootste camper tegen de laagste prijs, ongeacht …

De kampioen is niet onverwacht het Italiaanse Rimor die hiermee duidelijk bevestigt. Even min verrassend is het nog jonge merk Forster dat op plaats twee eindigt.

Sunliving uit de Adria groep haalt de derde gevolgd door Sunlight uit de Hymer groep. Twee merken onder de hoede van de betere camperbouwers die als low-cost model toch nog goed scoren. 

Giottiline als vijfde uit de Trigona groep blijft nog net Carado voor als zesde uit de Hymer groep. Etrusco op de zevende plaats is eveneens een nieuw, jonger merk uit de Hymer groep, die zich een plaats in de motorhome wereld zoekt. 

Vanaf plaats vijf tot plaats 8 voor Itineo, het low-cost model van de Rapido groep, zijn er nauwelijks verschillen. Vier merken die we als gelijkwaardig kunnen aanschouwen.

Vanaf plaats negen en tien is het verschil groter met nog eens 2 Italiaanse merken uit de Trigono groep: C.I. en McLouis.