Wie is de camperaar? Wat motiveert hem om een camper of motorhome aan te kopen? Het verhaal begint in de jaren zestig, een periode dat de bevolking begon te snakken naar meer vrije tijd. Twintig en dertig jaren later is er een nood aan onthaasting. Heden in 2020 zitten gezinnen en families opgesloten in bubbels vanwege COVID-19 en raden virologen aan om vakantie te plannen in eigen land. De camper is daarvoor de ideale reistool: iedereen met een camper blijft theoretisch in zijn eigen bubbel.
De tijd van toen. Gezinnen met een één werkende verdiener veranderen in een maatschappij waar zowel man als vrouw uit gaan werken. Er is druk op het gezin en op de kinderen. Schoolopvang en crèches worden georganiseerd, maar vaak onvoldoende. Op de grootouders kan men niet rekenen want die voelen zich nog tip top en willen zelf nog genieten en reizen met de motorhome. Zij willen nog zien waar vroeger geen tijd voor was.
Op reis is gaan is heden geen luxe meer, we vinden het vandaag als een normaal, bijna een noodzaak om aan de stress en de druk te ontkomen. Het is een remedie tegen de burn-outs van deze tijden. We gaan ook niet meer éénmaal op reis (voor één lange periode) maar liever meerdere malen met (kortere) perioden. Die tendens zie je ook bij vliegvakanties en dat is nu net wat ook de camperaar en motorhome liefhebber zo aantrekt: zoveel maal kunnen vertrekken zoals je zelf maar wil. De camper is het ideale middel voor een korte uitstap voor de nog werkende klasse, in het bijzonder in het weekend.
De motorhome liefhebbers vinden de liefde en de kunst van het leven terug in de vrije tijd die ze kunnen maken. Vanaf het moment dat ze in hun camper stappen komen ze in een soort vrijetijdsmodus. Alles is aanwezig om te ontstressen. En dankzij de camper hebben ze de middelen gevonden om te reizen en te ontdekken met minimale beperkingen. de motorhome liefhebbers zijn ook een vorm van toeristen maar dan met een verantwoordelijk gedrag: ze zijn bezorgd en tonen respect voor sociale regels en zijn toegewijd aan algemene burgerwaarden.
Respect voor de natuur, water en energie
Camperaars zijn zeer gevoelig voor afvalbeheer, en het besparen van water en energie. Ze worden er door de beperkingen van de camper ook vaak toe gedwongen om er milieubewust mee op te springen. Daarbij hebben ze respect voor de medemens, voor de plaatselijke gebruiken en wetten, en voor het milieu: 91% van de camperaars vind respect voor de natuur van groot belang.
De redenen waarom we camperaar zijn willen worden:
- het gevoel van vrij te zijn is en te doen wat we willen
- het gevoel van vrij te kunnen zijn wanneer we dat willen
- de mobiliteitskeuze te hebben van te vertrekken met de camper of niet. De camperaar beweegt zich graag. Uit onderzoek blijkt dat hij/zij met zijn motorhome gemiddeld 36 tot 48 uur op dezelfde plaats blijft vooraleer hij/zij weer verder trekt op avontuur
- zelf de kosten vooraf te kunnen bepalen van een uitstap of lang weekend
- geen annuleringsverzekering nodig: we blijven thuis als we willen of we kiezen gewoon een andere richting dan eerst gepland
- er is geen voorschot nodig om vooraf iets vast te leggen: we reizen met een doel maar we geven niet om het toeval of een slaapplaats, we zien wel waar we uitkomen
- we kunnen het gans jaar door vertrekken, is het nu winter, lente, zomer of herfst: elk seizoen is er wel iets te bleven met de camper. 25% van de mobilhome bezitters trekken er ook tijdens de winterperiode op uit.
- ik ben autonoom en heb alles wat ik nodig heb zoals thuis: de camper is mijn tweede thuis en daar voelt het fijn
- het plezier van ontdekken van een regio met zijn tradities, zijn gastronomie, zijn natuurlijke en culturele curiosa, musea – 80% van de camperaars doet zijn boodschappen bij de lokale handelaar op zoek naar (nieuwe) lokale producten
- het vertoeven en ontdekken van nieuwe plekjes in de nabijheid van de natuur om nog beter te leren kennen via fiets- of wandeltochten
- het plezier in het ontmoeten van nieuwe mensen met nieuwe verhalen (bij mannen meestal over motorhomes)
De camper is het ideale middel voor een korte uitstap voor de nog werkende klasse, in het bijzonder in het weekend. Gemiddeld zijn we 70 tot 80 dagen per jaar op stap en leggen daarbij zo’n 6000 tot 12000 km bij af. Alhoewel de camperaar er wel alle seizoen durft op uit te trekken zijn de meeste uitstappen toch in de zomerperiode te noteren.
De camperaar past perfect in het beeld van de duurzame toerist die lokale rijkdom en dus banen creëert, alleen zijn nog een hele boel lokale besturen zich daar nog niet bewust van. De camperaar heeft altijd een budget ter beschikking tijdens zijn uitstapjes en wil graag de lokale specialiteiten kennen (en/of proeven). Volgens onderzoek zou hij/zij zo’n 50 tot 100 € per dag spenderen.
De camperaar is ook niet veeleisend en als toerist eigenlijk met heel weinig tevreden. Hij is niet veeleisend qua infrastructuur in vergelijking met andere toeristen. De camperaar is al tevreden als hij over de nodige parkeerplaats kan beschikken om te parkeren en te overnachten, bij voorkeur met een servicestation erbij. Lokale besturen (gemeenten en steden) hebben dus alles te winnen door de camperaar op hun grondgebied te verwelkomen zodat ze daar blijven, daar consumeren en uiteindelijk ook nog eens zullen terugkomen omdat het er fijn was.