Het Nationaal Park Hoge Kempen is een prachtig aaneengesloten natuurgebied van 5700 ha met uitgestrekte dennenbossen, ongerepte beekvalleien, prachtige heidevelden en een omgeving met activiteiten en bezienswaardigheden. In het najaar van 2016 zijn de wandelroutes in het Pietersheim in Lanaken volledig vernieuwd, met enkele prachtige nieuwe wandelingen: 200 km bewegwijzerd wandelpad liggen voor je klaar. Er werden meer dan 7000 soorten planten en dieren geteld, met als bijzondere bewoners de gladde slang, de mierenleeuw en de bijenwolf. Een bezoek aan het Nationaal Park start je best aan 1 van de 6 toegangspoorten waarvan Pietersheim er dus ook ééntje is.
Ook kunt u perfect een uitstap plannen naar het prachtig nabij gelegen Maastricht, net over de grens. Op vrijdag en zaterdag is er een markt.
Lanaken wordt gekenmerkt doordat het aan de zuidrand van het Kempens Plateau is gelegen, door het Albertkanaal afgescheiden van de zuidelijker gelegen streek Haspengouw. In het zuidoosten wordt Lanaken door het Kanaal Briegden-Neerharen afgesneden van Smeermaas en het Maasbekken. Lanaken zelf ligt op een hoogte van ongeveer 60 meter, naar het noordwesten toe vindt men steilranden naar het plateau, dat hoogten tot 100 meter bereikt, en de diep uitgesneden dalen van Asbeek en Ziepbeek. Dit gedeelte, dat onderdeel uitmaakt van het Nationaal Park Hoge Kempen, kent drassige laagten, heidevelden, en bossen, bestaande uit naaldbos, ooit aangeplant voor de productie van mijnhout, en gemengd bos. De bekendste gebieden zijn Pietersembos en Asbroek. Zowel bij het Kasteel Pietersheim als bij de parkeerplaats nabij het Sint-Barbaraziekenhuis, starten gemarkeerde wandelingen door dit gebied.
De gemeente Lanaken telt ruim 25.000 inwoners en behoort tot het kieskanton en het gerechtelijk kanton Maasmechelen. Lanaken omvat de woonkernen Kesselt, Gellik, Smeermaas, Neerharen, Veldwezelt, Lanaken, Rekem, het Gellikse gehucht Briegden, het Neerharense gehucht Herbricht en de Rekemse dorpskern Oud-Rekem.
Van 1824-1829 werd de Zuid-Willemsvaart aangelegd, en van 1930-1934 het kanaal Briegden-Neerharen. Deze kanalen doorsneden het grondgebied van Lanaken. Op 4 oktober 1914 werd het centrum van Lanaken door de Duitsers in brand gestoken, deels als vergelding voor het verzet van een Belgische vrijwilligersgroep onder leiding van burgemeester Edgard de Caritat de Peruzzis. Op 10 mei 1940 bombardeerden Duitse vliegtuigen de kazerne de Caritat de Peruzzis waarbij kapitein-commandant Henri Giddelo en vijf andere militairen omkwamen.
Andere bezienswaardigheden
- Van de voormalige cisterciënzer abdij van Hocht resten in een ommuurd domein van ruim 9 ha nog enkele opmerkelijke gebouwen.
- De Sint-Ursulakerk is de neogotische parochiekerk van Lanaken uit 1864
- De Heidemolen is een watermolen op de Molenbeek, die een aftakking is van de Asbeek