Trigano zet prijskraker Chausson Golden Line = Challenger Sunset Edition op Fiat Ducato op de markt, met 3 verschillende uitbreidingspakketten: Avontuur, Comfort en Kantoor modus

Trigano zet prijskraker Chausson Golden Line = Challenger Sunset Edition op Fiat Ducato op de markt, met 3 verschillende uitbreidingspakketten: Avontuur, Comfort en Kantoor modus

Loading

Trigano zet voor beide zustermerken Chausson en Challenger dit voorjaar 2024 een prijskraker in de etalage op Fiat Ducato. De woonbus staat op een 3.300 kg chassis en heeft 140 PK (103 kW) onder de motorkap met een manuele 6-bak. Bij Chausson heeft het busje de zomerse ‘Golden Line” benaming meegekregen. Bij Challenger staat deze prijskraker als ‘Sunset Edition‘ in de toonzaal van de dealers. Met zijn nieuwe Sunset Edition en Golden Line busje slaat Trigano met deze twee VANS modellen hard toe in de concurrentiële woonbusjes wereld.

Deze toch wel korte camper van 5,41 m heeft een nieuwe, herdachte innovatieve indeling met 3 verschillende optionele indelingen (via pakketten): zonder achterbank met een lounge achterin en/of 3 extra (verschillende) optionele pakketvoorzieningen, biedt hij camperaars zoveel nieuwe gebruiksmogelijkheden in één concept.

De volledig nieuwe formule, waarmee hetzelfde voertuig kan worden aangepast aan verschillende indelingen moet een jong koperspubliek over de streep trekken die er eventueel ook graag alleen, of als koppel er op uit trekken. Bijvoorbeeld een sportief weekend/dag, alleen gaan duiken, mountainbiken, surfen, (sport)vissen of tijdelijk uit werken in de KANTOOR modus.

Let op: het is enkel met een COMFORT module pakket dat er voor de VAN twee slaapplaatsen zijn voorzien (voor een koppel). De standaard versie is voorzien voor het reizen alleen (2 zitplaatsen en één slaapplaats). Daarmee lijkt dit nieuwe concept eerder te liggen tussen een minivan en een VAN woonbus.

Daarbij hanteerden ze bij Trigano 5 belangrijke ontwerppunten voor deze Limited Edition serie:

  1. Ga uit van een modern en sterk ontwerp
  2. Versterk de Trigano ontwerpcodes “Authentieke Look” door te spelen met contrasten
  3. Surf op de neo- retro ‘Van life’ trend
  4. Houd je aan het klantenprofiel (doelgroep)
  5. Bouw de camper tegen een concurrentiële prijszetting
Links het interieur van de blauwkleurige Chausson Golden Line, rechts het interieur van het zustermodel de Challenger Sunset Edition.

De Golden Line of Sunset Edition op 3.300 kg heeft dus standaard een 140 pk 4 cilinder motor met een manuele 6 bak versnelling, hij beschikt ook over een mooie standaard uitrusting zoals een snelheidsbegrenzer, een handmatige airconditioning, dubbele airbags, elektrische spiegels en het Eco pakket van Fiat (Start & Stop). Maar dit is niet de belangrijkste boodschap voor u. De grote verrassing hier is de nieuwe herdachte woonbus indeling en zijn concurrentiële instapprijs. Hij is geschikt voor jong en oud dankzij het flexibele modulaire systeem.

Standaard uitvoering Fiat Ducato gelimiteerde versie

  • airbags voor bestuurder en bijzitter
  • handmatig te bedienen airco
  • ESP
  • Fix en GO (in plaats van een echt reservewiel)
  • Fiat Eco-pack met ECO schakelaar: Start & Stop systeem, slimme dynamo, de elektronisch gestuurde brandstofpomp voor energiebesparing en een grotere verbrandingsefficiëntie
  • Stalen velgen met 15 inch grijze wieldoppen
  • USB contactdozen
  • voorbereiding voor elektrische opstap
  • voorbereiding voor installatie van zonnepaneel
  • voorbereiding voor installatie van televisie
  • voorbedrading voor achteruitrijcamera
  • thermische isolatiegordijnen voor cabineramen
  • cruise control en snelheidsbegrenzer
  • elektrisch verwarmde spiegels
  • in hoogte verstelbare, draaibare cabinestoelen met dubbele armleuning

Basisprijs in Frankrijk vanaf 46.490 €, voor België wordt dit wellicht rondom vanaf 51.500 €. Daar kan, maar moet niet, eventueel nog een pakket (of alle) naar keuze, aan toegevoegd worden.

Een flexibele modulaire systeem – wat houdt dat in?

De Chausson Golden Line of Challenger Sunset Edition heeft uiteraard een standaard uitvoering maar dat kan je nog eens verder uitbouwen met 3 (4) verschillende modus (pakket) mogelijkheden, afhankelijk van uw behoeften kiest u extra voor (naast de standaard versie):

  • COMFORT modus/pakket (C)
  • AVONTUUR modus/pakket (A)
  • KANTOOR modus/pakket (K)

Challenger Sunset Edition - Chausson Golden Line

STANDAARD

COMFORT
1.990 €

AVONTUUR
1.990 €

KANTOOR
1.490 €

Standaard uitvoering (modus)
Standaard
Comfort Modus
COMFORT
Avontuur Modus
AVONTUUR
kantoor modus
KANTOOR

Een modern en verfijnd interieur, vol tips en oplossingen. En omdat ook jij uniek bent, kies je voor een busje van modulariteit, een “à la carte” programma tegen een budget vriendelijke prijs.

Prijzen en inhoud van deze optionele pakketten zijn (allen ook samen te combineren):

  • Connect pakket: achteruitrijcamera, Pioneer multimediasysteem*, stuurbediening*, DAB-radioantenne – 2 kg – 1.990 € (*afhankelijk van het model)

  • Avontuur modus pakket: buitendouche, buitenzonwering – luifel, zonnepaneel 120 Watt, buitenverlichting aan de toegangsdeur, deur met muggengaas, blinds voor de binnencabine in stof, extra stopcontact – 46 kg – 1.990 €
  • Comfort modus pakket: 2-zits bed van 188 op 145/125 cm, tafel achterin, toiletartikelen, leeslampjes, extra opbergruimte, Webasto dieselverwarming 4000 Watt bruikbaar tijdens het rijden, extra verlichting, twee openslaande achterruiten, buitendouche opstelling bestaande uit gordijn en plank – 54 kg – 1.990 €
  • Kantoor modus pakket: kantoorindeling, uitschuifbare kantoortafel, extra stopcontacten, ondersteuning scherm, extra verlichting, beveiligde locker – 24 kg – 1.490 €

Neemt u alle pakketten + het Connect pakket dan komt de prijs in Frankrijk uit op 53.960 €, voor België zal de prijs dan wellicht net onder of boven 60.000 € uitkomen. In totaal moet je dan ook netto 126 kg laadvermogen in mindering brengen.

Wat krijg je in de standaard basisversie?

De basisversie is gemaakt voor een of twee: met twee zitplaatsen aan de dinette maar slechts één slaapplaats. Vooraan zijn er 2 draaibare pilootstoelen voorzien. Achterin vinden we nu GEEN klassiek dwarsbed. Er is geen vast bed. De dinettetafel staat niet vooraan maar achteraan. Rechts vooraan vinden we een opbergplank en USB stopcontacten.

In het midden de badkamer met toilet en douche, aan de overzijde het keukenblok met de koelkast klassiek ingepland naast de ingangsdeur. De twee zitbanken van de dinette kunnen ‘s avonds omgebouwd worden tot één eenpersoonsbed. Er zijn achteraan aan de achterdeur in de vloer sjorogen voorzien, goed voor de bevestiging van 1 fiets.

Standaard uitvoering (modus)
standaard modus

Foto’s in standaard modus

Comfort Modus

Comfort Modus
COMFORT

De Comfort modus laat u als enige modus toe om achteraan een dubbel bed te installeren voor twee. Dit lijkt me evident één van de belangrijkste pakketten. Mijn kritiek is dat dit pakket eigenlijk gewoon standaard zou moeten zijn. Comfort, tja dat wil wel iedereen hebben maar dat je dit pakket van net geen tweeduizend euro nodig hebt om als koppel te kunnen reizen (en slapen) gaat me iets te ver.

Het ‘C’ Comfort pakket is dus het enige pakket die U toelaat de VAN te kunnen gebruiken met 2 slaapplaatsen. Surplus is bij dit pakket de Webasto 4000 Watt dieselkachel die ook kan gebruikt worden tijdens het rijden…tja top… het lekker warm hebben is een zekere vorm van comfort in de campersector. 

Bijzonder ook aan het Comfort pakket is het modulaire dwarsbed voor twee personen die (let op!) een lengte heeft van 188 cm en een breedte van 145 cm, aan de voeten versmallend naar 125 cm… dit is een redelijke normale afmeting voor een dwarsbed voor twee volwassenen.

Foto’s in Comfort modus

Avontuur Modus

Avontuur Modus
AVONTUUR

Hou je van avontuur, sport of natuur dan is de Avontuur Modus (‘A’ modus) wellicht iets voor jou: er komt een buitendouche extra bij, er is nu buitenzonwering door de komst van een luifel, een geïnstalleerd zonnepaneel van 120 Watt en buitenverlichting voor de toegangsdeur. 

Foto’s in de Avontuur modus

Kantoor modus

kantoor modus
KANTOOR

De kantoor modus is niet nieuw en werd tijdens de coronaperiode door diezelfde Chausson en Challenger camperfabrikanten opgepikt als één der mogelijkheden om met de camper ‘veilig’ te reizen.

Het “K” – Kantoor pakket voor dit model omvat onder andere een speciale kit voor dinette en bureau waaronder een aangepaste uitschuifbare tafel met een soort van verlengstuk (dat dienst doet als bureautafel), extra verlichting en extra stopcontacten (voor laptop, tablet of PC) en een 24 inch schermsteun.

Langs de zijkant is een aparte computer opbergruimte voorzien. En vooral bijzonder is dat de Fransen hebben gedacht aan een aparte locker met slot. Een beetje zoals op het werk als u uw bureau moet achterlaten en alles in een locker moet stoppen voor de dag van morgen. Goed meegenomen is dat dit kantoorpakket 500 € goedkoper is dan de andere 2 pakketen Comfort en Avontuur.

Herlees ook nog eens het ontwerp over een bureel in de camper van bijvoorbeeld de Chausson 724 Etape Line (=Challenger 384) op https://www.camperland.be/motorhome-data/halfintegraal-chausson-724-etape-line-challenger-384-peugeot-boxer-140-pk-102-kw-manueel-6-traps-met-729-m-lengte-voor-2-46-slaapplaatsen-met-verwarming-op-diesel/

Herlees ook eens het camperlandartikel ‘Wat is er nodig om in een camper te kunnen werken?’ – https://www.camperland.be/campers/campermerk/camper-werkplek-als-kantoor-wat-er-nodig-is-om-in-de-camper-te-kunnen-werken-werken-in-de-camper-gaat-sneller/

Foto’s kantoor modus

Technische details (standaard versie)

  • lengte 5.41 m, breedte 2.05 m, buitenhoogte 2.65 m
  • stahoogte 1.89 m
  • wielbasis 3.45 m
  • standaard 15 inch velgen
  • chassis 3.300 kg, waarvan gewicht in rijklare toestand 2.550 kg
  • zitplaatsen (met gordel) 2
  • zitplaatsen aan dinette 2
  • slaapplaatsen 1, behalve bij het Comfort pakket = 2 slaapplaatsen via optie dinette om te bouwen tot bed voor maximaal 2 personen 125/145×188 met slaapsupplementen in Comfort (optie)
  • geremde aanhanger tot 2.500 kg, ongeremd tot 750 kg
  • schoon watertank 70 liter
  • afvalwatertank 75 liter
  • koelkast compressor 70 liter
  • gasvoorraad 1 x 10 kg
Challenger Sunset Edition - Chausson Golden Line

In totaal kunt u met het basisplan en de 3 verschillende modussen (pakketten) tot 8 verschillende configuraties komen:

  • S = Standaard BASIS versie
  • K = KANTOOR MODUS
  • A = AVONTUUR MODUS
  • C = COMFORT MODUS
S + modus doelgroep Surplus (meerprijs)
S basis configuratie (essentieel)
S + K de digitale nomade 1.490 €
S + A de avonturier 1.990 €
S + C de uitverkorene 1.990 €
S + K + A de digitale en hyperactieve 1.490 € + 1.990 € = 3.480 €
S + K + C de digitale nomade met luxe 1.490 € + 1.990 € = 3.480 €
S + A + C de actieve die van comfort houdt 1.990 € + 1.990 € = 3.980 €
S + K + A + C alles inclusief 1.990 € + 1.990 € + 1.490 € = 4.129 €

Motorhome dealers voor Trigano zet prijskraker Chausson Golden Line = Challenger Sunset Edition op Fiat Ducato op de markt, met 3 verschillende uitbreidingspakketten: Avontuur, Comfort en Kantoor modus

 

Dealers, concessiehouders en distributeurs van Challenger camper vans (fourgons) en (profilés) motorhomes

(Trigano groep)
(zustermerk van Chausson met gelijkaardige modellen maar andere modellenbenamingen)

22e plaats (50)
kwaliteitslabel camperland 2021
79 %
36e plaats (op 67)
kwaliteitslabel camperland 2023
64 %

Challenger VANS en motorhomes

3.9
Waterdichtheidsgaranties 4.0
Beoordeling Camperland 3.8
Klasse 3 isolatie 4.0

Beter

 • Op en top 100% Frans
 • Prijs/kwaliteit
 • Alle # type campers
 • Groot aanbod # modellen
 • Modellen bijna altijd keuze uit Fiat of Ford
 • Klasse 3 isolatie !
 • 7j. garantie op waterdichtheid
 • Minder kinderziekten dan Chausson
 • Betere detailafwerking (siliconen) dan Chausson

Minder

 • Opletten met belading bij sommige modellen
 • Keuze kwaliteit van materialen
 • Modellen Challenger = Chausson
 • Beperkt aantal dealers BE
 • Weinig keuze integralen
 • Minder kortingen dan Chausson
 • Verwarrende modelbenamingen Challenger/Chausson
33
Merk Challenger – UW waardering

U bent vandaag of vroeger camperbezitter geweest van dit merk?
Geef met de sterren (van 1 tot 5) jouw waardering voor het merk.
Het eindresultaat is een gemiddelde van alle stemmen.
1. Geef het aantal sterren op
2. Klik op “Bewaar aantal sterren”

Challenger (half-) integralen

7 jaar garantie

IRP & Klasse 3 isolatie

Geschikt voor gebruik in alle seizoenen.

Challenger
sinds 1985

 • polyester in dak, vloer en zijwanden
 • vloerdikte 64 mm
 • IRP-structuur
 • Klasse 3 isolatie
 • Dubbelglas ramen
 • © I.R.P. – Insulation, Restistance en Protection met XPS dikke isolatiewanden 50 tot 55 mm
 • alles gelijmd
 • maakt gebruik van XPS materiaal van STYROFOAM
 • polyester laag beschermd tegen krassen.
 • hoeken afgewerkt met alu-profiel
 • vloeren polyester met 64 mm isolatie en houten en composiet wiggen
 • Slim technologie bij alkoven en halfintegralen: dichtheid 35 mm met EPS-isolatie
 • Klasse 3 – EN1646-1- isolatienorm bij alkoven en halfintegralen: bij een buitentemperatuur van -15°C moet de binnentemperatuur toenemen tot +20°C in minder dan 4 uur
 • Standaard dubbele beglazing
 • Nieuwe polyester kap bij sommige halfintegralen: beter geïsoleerd en afgedicht

Doorsnede van de IRP structuur bij campermerk Challenger, modeljaar 2019

Aanverwante Challenger busjes, motorhome en camper van artikelen


Dealers, concessiehouders, handelaars en distributeurs van Chausson camper vans (fourgons) en motorhomes

(Trigano groep)
(zustermerk van Challenger met gelijkaardige modellen maar met andere modellenbenamingen)

24e plaats (50)
kwaliteitslabel camperland 2021
77 %
29e plaats (op 67)
kwaliteitslabel camperland 2023
71 %

Chausson VANS en motorhomes

3.75
Waterdichtheidsgaranties 4.0
Beoordeling Camperland 3.3
Klasse 3 isolatie 4.0

Beter

 • Op en top 100% Frans
 • Alle Klasse 3 norm !
 • Alle # types campers
 • Grote modellenkeuze
 • Ford/Fiat keuze op bijna elk model
 • 7 J. garantie
 • Groot aanbod # dealers
 • Hoge verkoopcijfers in BE en FR
 • Afwerking van lagere kwaliteit dan Chausson
 • Vaak kortingen

Minder

 • Opletten met belading bij sommige modellen
 • Modellen Chausson = Challenger
 • Belading integraal modellen
 • Modelbenaming Challenger & Chausson zorgt voor verwarring
 • Elke eigen dealersnetwerk
 • Prijs/kwaliteit
 • Teveel kinderziektes bij aflevering
 • Siliconenafwerking kan soms beter
25
Merk Chausson – UW waardering

U bent vandaag of vroeger camperbezitter geweest van dit merk?
Geef met de sterren (van 1 tot 5) jouw waardering voor het merk.
Het eindresultaat is een gemiddelde van alle stemmen.
1. Geef het aantal sterren op
2. Klik op “Bewaar aantal sterren”

Chausson (half-) integralen

7 jaar garantie

IRP & Klasse 3 isolatie

Geschikt voor gebruik in alle seizoenen.

Chausson
sinds 1985

 • © I.R.P. – Insulation, Restistance en Protection met XPS dikke isolatiewanden 55 mm.
 • alles gelijmd
 • maakt gebruik van XPS materiaal van STYROFOAM
 • polyester laag beschermd tegen krassen.
 • hoeken afgewerkt met alu-profiel
 • vloeren polyester met 64 mm isolatie en houten en composiet wiggen
 • Slim technologie bij alkoven en halfintegralen: dichtheid 35 mm met EPS-isolatie
 • Klasse 3 – EN1646-1- isolatienorm bij alkoven en halfintegralen: bij een buitentemperatuur van -15°C moet de binnentemperatuur toenemen tot +20°C in minder dan 4 uur
 • Standaard dubbele beglazing
 • Nieuwe polyester kap bij sommige halfintegralen: beter geïsoleerd en afgedicht
I.R.P logo voor isolatietechniek bij campermerk Challenger, niet volledig houtvrije constructie
I.R.P logo voor isolatietechniek

Aanverwante Chausson camper van, busjes onderwerpen – camper en motorhome (halfintegralen, integralen) artikelen

Bronnen: fotomateriaal, data en teksten Trigano Media Press, Trigano press map

Publicatie, bewerking en vertaling Camperland.be © 2024, alle rechten voorbehouden