Nieuwe Poolse Affinity Freedom 540, de goedkoopste woonbus (campervan) in Europa op Fiat Ducato?

Nieuwe Poolse Affinity Freedom 540, de goedkoopste woonbus (campervan) in Europa op Fiat Ducato?

Is de nieuwe Poolse Freedom 540 woonbus de goedkoopste campervan in Europa? Niet écht want dat zou de Forster 541 moeten zijn. Maar de Freedom is wel de prijs vriendelijkste in het Affinity gamma. Het Poolse Affinity presenteerde de Freedom 540 voor het eerst op CMT te Stuttgart (01/2024). Met zowel twee standaard zit- en slaapplaatsen is de Freedom gericht op koppels maar ook op koppels met één kind. Zowel de gehomologeerde stoelen als slaapplaatsen zijn uit te breiden tot maximaal 3. Met zijn korte afmetingen van 5.4 meter, zijn breedte van 2.10 meter en zijn buitenhoogte van 2.64 m is het ook gewoon een leuke woonbus voor gebruik in de stad. De binnenhoogte bedraagt 1.89 meter, één cm lager dan de standaard en vaak een probleem voor de grootte camperaars onder u. De Freedom is voorzien van face-to-face zitplaatsen voor twee tot drie personen, waarachter zich dus een dwarsbed bevindt.

Nu staat het Poolse Affinity niet direct bekend om de goedkoopste vans te bouwen maar eerder om hun degelijke afwerking en frisse, nieuwe ideeën. Het Poolse merk zaait wel een beetje verwarring want sommige mediabronnen beschouwen de Freedom als een apart merk binnen de Affinity (Kabe) groep. Dat doe wij als Camperland niet.

Standaard vinden we er achterin een dwarsbed van 192 op 140 cm breedte hetgeen wel best ruim is. Een derde slaapplaats is er alleen mogelijk via opties. Die slaapplaats is echter heel beperkt met 150 op 61 cm, hetgeen in de praktijk alleen geschikt is voor kinderen of jong volwassenen. De Freedom heeft een zeer eigentijds karakter. De aangenaam aanvoelende bekleding zorgt voor een gezellig en warm interieur waar u met plezier naar terugkeert. Dankzij het tafel aanrecht, verborgen boven de koelkast, kunt u gemakkelijk uw ontbijt bereiden. Je kunt je favoriete jasje in de kledingkast hangen en je cosmetica in een kast met spiegelfronten plaatsen.

De Freedom heeft een eigenzinnig interieur, natuurlijk hout in combinatie met witte meubels geeft u een gevoel van veiligheid en verbondenheid met de natuur. De badkamer en keuken zijn elk voorzien van zwart beslag en stijlvolle metrotegels, vooral dat laatste zie je niet elke dag in een camper. Over het algemeen is de look geheel wit, wat vakkundig wordt aangevuld met warme houttinten. Voor het plafond en de werkbladen wordt echt hout gebruikt. Gezien de nog steeds betaalbare prijs is dit wel verrassend voor een bus van 5,40 meter.

De compacte badkamer in de Freedom  540 heeft toch nog voldoende ruimte om je te kunnen douchen. Na het opklappen van de wastafel ontstaat er een grotere comfortabele ruimte. Dankzij de vochtbestendige oppervlakken is hier een douchegordijn niet nodig. Met een dakkap met ventilator kan het vocht betrouwbaar naar buiten worden getransporteerd. Als je een elektrisch scheerapparaat gebruikt, vind je het stopcontact na het openen van de spiegelfronten.

Technische standaard

Tot de standaarduitrusting behoren de 140 pk sterke Fiat Ducato Multijet3 motor met handgeschakelde 6 gangen versnellingsbak, een handmatige airconditioning, cruise control en akoestische parkeerhulp achteraan. De isolatie is slechts 10 millimeter dik op de muren en 20 millimeter dik op het dak. De auto is daarom niet geschikt voor echt winterkamperen.

* gewicht in rijklare toestand 2850 kg op chassis van 3500 kg
* standaard uitgerust met vliegenhordeur
* Truma Combi 4000 op gas
* dakraam in het toilet met elektrische ventilator
* 70 cm brede elektrische opstaptrede
* 120 AH woonbatterij
* isolatie van muren, vloeren en plafonds
* 17 liter grootte chemisch toilet cassette
* gasfornuis met 2 branders
* 70 liter grootte Dometic compressiekoelkast, dankzij de dubbele deurscharnieren is hij zowel van binnen als van buiten goed toegankelijk
* geïsoleerde vers watertank van 100 liter
* kleinere geïsoleerde afvalwatertank van 75 liter

  • Extra houten vlonder (optie) voor 186 €

Voor nog meer technische details zie de Camperland Motorhome database – https://www.camperland.be/motorhome-camper-camper-vans-databank-camperland/

Prijs in Duitsland geafficheerd vanaf 62.000 € (04.2024)

Meer informatie van de fabrikant: www.affinity-rv.eu/freedom

58e plaats (op 67)
kwaliteitslabel camperland 2023
42 %

Affinity VANS

3.15
Waterdichtheidsgaranties 2.5
Beoordeling Camperland 3.8

Beter

 • Mooie kwaliteit
 • Verfrissende ideeën
 • Slaapbank patent
 • # keuze motoren
 • Te koop in BE

Minder

 • Stevige prijs
 • Jonge (Pools) merk

Affinity

2 jaar garantie

isolatie

Geschikt voor gebruik in alle seizoenen (M Duo en M Four) maar modelafhankelijk. Freedom, One, Duo en Three modellen zijn voor verbetering vatbaar.

Affinity
sinds 2019

De Poolse constructeur Affinity bouwt onder toezicht van de Zweedse winterbouwer Kabe:

 • wanden 20 mm
 • dubbele bodem van 15 cm
 • het watersysteem is volledig vorstbestendig

Aanverwante onderwerpen Affinty camper van, busjes artikelen

Bronnen fotomateriaal en teksten

 • https://www.facebook.com/100064746310400/posts/825713246263545/?mibextid=WC7FNe&rdid=zATZ6J6JxfUXUUJY
 • https://www.affinity-rv.eu/de/our-vans/freedom
 • https://www.campervans.de/camper/cmt-2024-freedom-by-affinity/
 • https://www.netzwelt.de/news/226705-affinity-freedom-540-innen-sieht-kleinen-apartment.html

Publicatie © Camperland.be 2024, alle rechten voorbehouden

Loading