Mercedes-Benz Marco Polo viert in 2024 zijn veertigste verjaardag (40ste), destijds gebaseerd op de Bremer Transporter

Mercedes-Benz Marco Polo viert in 2024 zijn veertigste verjaardag (40ste), destijds gebaseerd op de Bremer Transporter

Een compacte reisgezel. Dat was het idee in 1984 van Mercedes-Benz. het ondertussen legendarische camper model werd als Marco Polo gedoopt, naar de gelijknamige Venetiaans Italiaanse ontdekkingsreiziger. Veertig jaar geschiedenis, dat is 40 jaar ervaring. Sinds 1984 zet de Marco Polo de norm in zijn segment, aanvankelijk op basis van de Bremer Transporter, en sinds 2015 als de V-Klasse Marco Polo. Hierdoor heeft het hele generaties reizigers geweldige reisherinneringen bezorgd. in 1984 vierde de eerste Mercedes-Benz Marco Polo zijn première. Sindsdien is de Marco Polo geëvolueerd in termen van functionaliteit, comfort en stijl. En wordt zijn toekomst dan elektrisch?

The first Marco Polo based on the Mercedes-Benz 209 D (Bremer Transporter)
The first Marco Polo based on the Mercedes-Benz 209 D (Bremer Transporter)

In de jaren tachtig was de eerste Marco Polo een van de compacte campers die het segment definieerde. Zijn karakteristieke kenmerken: de stompe motorkap, de Bahama beige lak en het beigebruine interieur, dat destijds als een ‘must-have’ werd beschouwd voor veeleisende kampeerders. Omdat het T1-basisvoertuig aanvankelijk in Bremen werd geproduceerd, kreeg het de bijnaam Bremer Transporter. Met een hoogte van 2,97 meter was de eerste Marco Polo een imposante verschijning. In 1988 volgde een facelift.

The first Marco Polo based on the Mercedes-Benz 209 D (Bremer Transporter)

Het basis woonconcept van de Marco Polo is sinds de eerste generatie onveranderd gebleven. Het omvat nog steeds een dakbed, een zit- en stapelbedcombinatie achterin, draaibare bestuurders- en passagiersstoelen voorin, een kitchenette met spoelbak, kook- en koelbox en kast- en lademodules.

The new Mercedes-Benz V-Class Marco Polo – Interior
The new Mercedes-Benz V-Class Marco Polo – Interior
The new Mercedes-Benz V-Class Marco Polo – Interior

Marco Polo op basis van de Vito: nog compacter, nog geschikter voor alledaags gebruik

In 1996 maakten een verlaging van de hoogte tot minder dan 2 meter en de introductie van een uitzetdak (bed op het dak) de 2e generatie Marco Polo – op basis van de Vito bestelwagen – veel garagevriendelijker. Tegelijkertijd werd het interieur aanzienlijk functioneler: de zit- en slaapcombinatie achterin werd op een railsysteem gemonteerd en kon worden verplaatst. De kasten zijn voorzien van praktische rolluiken. De tafel kon in de lambrisering van de schuifdeur worden opgeborgen en dankzij een voetbediende parkeerrem was er een vrije toegang tot de achterkant. In 1999 volgde een facelift.

The new Mercedes-Benz V-Class Marco Polo – Exterior
The new Mercedes-Benz V-Class Marco Polo – Exterior

Marco Polo gebaseerd op de Viano: nog functioneler, nog verfijnder

In 2003 maakte de derde generatie van de Marco Polo, op basis van de Mercedes-Bens Viano, verdere vooruitgang op het gebied van functionaliteit en zette opnieuw nieuwe normen in het campersegment. Een elektrisch bedienbaar hefdak op het dak, een comfortabel dakbed met punt elastische veerelementen – bekroond met het keurmerk ‘Aktion Gesunder Rücken’ voor een rugvriendelijke en ondersteunende vormgeving. Daarnaast een zitbank met elektrisch neerklapbare rugleuningen en luchtkussens voor betere zijdelingse steun waren slechts enkele van de vele verbeteringen. In 2010 volgde een facelift.

Marco Polo op basis van de V-Klasse: nog stijlvoller, nog comfortabeler

Sinds 2015 wordt de Marco Polo in zijn huidige vorm gepresenteerd op basis van de V-Klasse. De 4de generatie van de Marco Polo, gebaseerd op de V-Klasse MPV, zette nieuwe normen op het gebied van esthetiek en comfort. Het interieur werd omgetoverd tot een exclusieve lounge, van de cockpit tot het woongedeelte. Hoogtepunten waren en zijn nog steeds de vloeren in jachtlook, de sfeervolle LED-interieurverlichting – inclusief optionele sfeerverlichting – en een ruime keuze aan hoogwaardige decoratieve sierdelen en stoffering.

Sinds de facelift in 2019 en de daaropvolgende updates biedt de Marco Polo ook nog meer technologie, waaronder het innovatieve MBUX (Mercedes-Benz User Experience) multimediasysteem en de geavanceerde MBAC (Mercedes-Benz Advanced Control) campercontrole eenheid, die de het voertuig tot een slim huis voor reizigers en digitale nomaden.

The new Mercedes-Benz V-Class Marco Polo – Exterior
The new Mercedes-Benz V-Class Marco Polo – Interior
The new Mercedes-Benz V-Class Marco Polo – Interior

De nieuwe V-Klasse Marco Polo, die in de zomer van 2023 werd gepresenteerd en dit jaar zijn marktintroductie viert, zet deze ontwikkeling voort. Hij maakt onder meer indruk met een nog hoogwaardigere look en feel in het exterieur en de cockpit, evenals een verbeterde MBUX en MBAC, die nu nieuwe functies bieden, zoals een slimme bediening van de AIRMATIC-niveauregeling in de campermodus. Het nieuwe model zorgt daarom voor een ongeëvenaarde glamping-ervaring.

The new Mercedes-Benz V-Class Marco Polo – Interior
The new Mercedes-Benz V-Class Marco Polo – Interior

De Marco Polo Module: van alledaags voertuig naar microcamper in een oogwenk

Sinds vorig jaar (2023) rondt de zogenaamde Marco Polo-module de Marco Polo-familie aan de onderkant af. Hij verandert de kleine busjes met de ster, inclusief de T-Klasse, in een mum van tijd in microcampers. De module bevindt zich in de kofferbak van het voertuig en wordt vastgezet met sjorogen. De module bestaat uit een standaard bedgedeelte voor twee personen en een optioneel keukenblok met spoelbak en flessengasfornuis. Indien gewenst kan er ook een koelbox bijgeplaatst worden, deze is ondergebracht in het keukenblok. Andere optionele voorzieningen zijn onder meer een extra accu, het slaappakket met verduisteringselementen en ventilatieroosters met insectenhorren voor de ruiten, en raamvakken die tussen de C- en D-stijlen kunnen worden gemonteerd; ook een tafel en campingstoelen. De tafel wordt geleverd met twee verschillende poten. Dit betekent dat hij buiten kan worden opgesteld of achterin kan worden vastgezet.

The Mercedes-Benz T-Class with Marco Polo Module
The Mercedes-Benz T-Class with Marco Polo Module

De toekomst van kamperen met de ster heet VAN.EA

Eén van de focusonderwerpen voor de toekomst van de Marco Polo is elektromobiliteit. Mercedes-Benz Vans heeft zijn claim op leiderschap op het gebied van elektromobiliteit stevig verankerd in zijn strategie. De centrale stap naar de elektrische toekomst is de nieuwe, modulaire en schaalbare ‘electric-only’ architectuur VAN.EA, die vanaf 2026 wordt geïntroduceerd. Op basis van VAN.EA zal ook het RV-portfolio worden geëlektrificeerd en uitgebreid. Op basis van VAN.EA zal Mercedes-Benz in de toekomst zowel middelgrote als grote volledig elektrische campers af fabriek aanbieden. Samen met zijn internationale camperpartners is het merk met de ster van plan de nieuwe industriestandaard voor elektrische campers te ontwikkelen.

Mercedes-Benz Vans With VAN.EA – a modular and scalable purpose-built EV architecture
The first Marco Polo based on the Mercedes-Benz 209 D (Bremer Transporter), Interior

 

nog geen kwaliteitslabel
0 %
Belgische vlag van Belgie

Marco Polo’s zijn of verkrijgbaar via de dealers van Westfalia of via het netwerk van geselecteerde Mercedes concessiehouders en garages

Mercedes Marco Polo minivans en VANS

3.05
Waterdichtheidsgarantie 2.5
Beoordeling Camperland 3.6

Beter

 • Op en top Klasse product
 • # keuze motoren
 • # dealersnetwerk
 • Hoge restwaarde
 • Voor dubbel gebruik
 • Gekende kwaliteit (motoren)
 • Kwaliteit afwerking
 • Kwaliteit materialen

Minder

 • Onduidelijk garanties
 • Hoge aankoopprijs
 • Beperkt als "VAN" of minivan
 • Geen specifiek camper dealersnetwerk
 • Gelijkende modellen via Westfalia
9
Merk Mercedes Marco Polo - UW waardering

U bent vandaag of vroeger camperbezitter geweest van dit merk?
Geef met de sterren (van 1 tot 5) jouw waardering voor het merk.
Het eindresultaat is een gemiddelde van alle stemmen.
1. Geef het aantal sterren op
2. Klik op "Bewaar aantal sterren"

Mercedes-Benz V-Klasse (vans, minivans)

Aanverwante vrijstijdsvoertuigen, vans onderwerpen - artikelen over Mercedes minivans, urban en busjes (Marco Polo's) en elektrische campers

EV-campers-symbool

Procent, fabrikant van EV elektrische vrijetijdsvoertuigen (minivans)

symbool_elektrisch_opladen

 

Bronnen Mercedes-Benz Media Press voor tekst en fotomateriaal https://media.mercedes-benz.com/article/365401bf-a9fe-4458-93b6-d608a3259c26 – voor meer info contacteer Diana Boch, product communicatie Mercedes-Benz bestelwagens – EQV, V-Klasse, Sprinter en reiswagen

Publicatie, bewerking, samenstelling en vertaling © Camperland.be 2024, alle rechten voorbehouden

Loading