De Knaus Tabbert groep komt voor zijn camper vans en motorhomes met een nieuw waterloos toilet systeem: CleanFlex

De Knaus Tabbert groep komt voor zijn camper vans en motorhomes met een nieuw waterloos toilet systeem: CleanFlex

Gedaan met het chemisch toilet! Het nieuw CleanFlex toilet systeem voor Knaus en Weinsberg campers kan je ronduit als spectaculair beschouwen. Dit exclusieve en ingenieuze systeem bespaart ruimte en gewicht, maakt het weggooien veel gemakkelijker en zorgt tegelijkertijd voor een veel grotere zelfvoorziening. Het waterloze CleanFlex toilet is gebaseerd op een beproefd systeem dat Knaus Tabbert vanaf 2025 in de meeste voertuigen zal leveren. Om technische redenen is dit bij voertuigen met banktoiletten niet mogelijk. Met deze beslissing is Knaus Tabbert de eerste grote fabrikant die zo’n baanbrekende stap voorwaarts zet. Naast dat het voertuig niet langer afhankelijk is van zoet water, is de duurzaamheid van het voertuig nog een voordeel: CleanFlex heeft geen agressieve toiletreinigingschemicaliën nodig, waarvoor vanwege de vervuiling die ze veroorzaken altijd goedgekeurde bevoorradingsstations nodig zijn, om camperplaatsen die voorzien zijn voor het lozen van een chemisch toilet.

Het CleanFlex systeem is gebaseerd op een speciale bijna eindeloze folierol die na elk gebruik gemakkelijk een hygiënisch, fris toilet achterlaat. Telkens wanneer het toilet wordt gebruikt, last het systeem de foliezak autonoom dicht op zijn plaats met behulp van een verwarmde draad die wordt aangedreven door een batterij. De slang verwerkt ook gemakkelijk organisch afval, luiers of sanitaire producten. De eventuele inhoud wordt vervolgens in een lade bewaard en geurloos bij het gewone huisvuil weggegooid – de inhoud kan daar zonder problemen een aantal dagen blijven liggen.

Foto Boven: op CleanFlex lijkende toiletsysteem van Clesana.

CleanFlex kenmerkt zich tevens door zijn veiligheid en gebruiksgemak. Bovendien vergt het systeem minimale inspanning bij het reinigen van het toilet. Een indicator geeft altijd informatie over het aanbod van nog beschikbare films. Vervangende cartridges nemen ook niet veel ruimte in beslag. Afhankelijk van de wensen kan de gebruiker kiezen uit drie verschillende soorten folie. Naast hi‐tech folies die in meerdere lagen worden geproduceerd, bestaat er ook een versie die composteerbaar is, wat CleanFlex tot een van de meest milieuvriendelijke oplossingen op zijn gebied maakt.

Er zijn nog meer voordelen: omdat er geen spoeling nodig is, kan er efficiënter gebruik worden gemaakt van de zoetwatervoorziening aan boord. Omdat er geen vaste fecaliëncassette nodig is, kan het CleanFlex toilet bovendien eenvoudig zo worden gemonteerd dat het in een nis kan worden geplaatst wanneer het niet in gebruik is. Dit ziet er prachtig uit en biedt nieuwe mogelijkheden voor de functionele vormgeving van de badkamer. De gewonnen ruimte betekent niet alleen meer ruimte en speelruimte binnen de basisindeling, maar maakt het douchen ook een stuk comfortabeler. Ook is de anders noodzakelijke flap aan de buitenwand van het voertuig niet meer nodig. Door het gebruik van CleanFlex is er bovendien geen afzuiging nodig om hinderlijke geuren te vermijden. Bovendien is het systeem verrassend licht: zo’n 8 kilogram.

Knaus Tabbert biedt het slimme CleanFlex systeem ook aan in nieuwe modellen zoals de nieuwe Knaus Cascan en de WEINSBERG X‐PEDITION. Deze baanbrekende oplossing zal tegen meerprijs ook als optie verkrijgbaar zijn in andere modellen.

CleanFlex zal te zijn zien op het komende Salon Van Düsseldorf in augustus 2024 in hal 4. Camperland zal later dit artikel verder aanvullen met fotomateriaal. Voor een YouTube voorstelling zie de website op https://weinsberg.com/die-marke/neuheiten-2025/cleanflex/

CleanFlex lijkt sterk op het eerder geïntroduceerde Clesana C1 ecologisch toilet – herbekijk nog eens het toilet artikel op https://www.camperland.be/techniek/clesana-c1-toilet-voor-de-camperaar-telt-elke-druppel-water-om-te-besparen/

Bronnen o.a. nieuwsbrief en persbericht Knaus Tabbert groep – https://www.knaustabbert.de/en/press/press-releases/annual-press-conference-2024/ en https://weinsberg.com/die-marke/neuheiten-2025/cleanflex/

Bewerking en samenstelling Camperland.be juni 2024, © alle rechten voorbehouden

Loading