Wereldpremière met 35 jaar vrijheid op wielen: Volkswagen Commercial Vehicles presenteert de toekomst van de modelserie met de VW California CONCEPT

Wereldpremière met 35 jaar vrijheid op wielen: Volkswagen Commercial Vehicles presenteert de toekomst van de modelserie met de VW California CONCEPT

Update 2/09/2023 met fotomateriaal Salon Van Düsseldorf

Loading

In 1988 maakte de eerste California op basis van de VW Bus (T3) zijn werelddebuut op de Caravan Salon. Precies 35 jaar en 260.000 geproduceerde voertuigen later presenteert Volkswagen Commercial Vehicles (VWCV) opnieuw een wereldpremière op het grootste evenement in de branche in Düsseldorf: de California CONCEPT – een vooruitblik op de toekomst van de modelserie. Ook de productieversie van deze nieuwe Californische generatie wordt vanaf 2024 in Hannover gebouwd. California CONCEPT – alles nieuw zodat alles hetzelfde blijft. Voor velen zijn de California Beach-, Coast- en Ocean-modellen al het toppunt van vrijheid op wielen. Met de California CONCEPT geeft Volkswagen Commercial Vehicles alle bezoekers van de Caravan Salon in Düsseldorf (25 augustus – 3 september 2023) een kijkje in de toekomst van de meest succesvolle camper aller tijden.

Gebaseerd op de lange Multivan is de California van morgen opnieuw uniek in zijn klasse. Andere innovatieve ideeën versterken ook het tweeledige concept van een bestelwagen die ideaal is voor dagelijks gebruik, maar die ook in een mum van tijd kan worden omgevormd tot een camper die geschikt is voor elk avontuur.

Het zijn immers niet alleen de uitstekende rijeigenschappen van de in 2021 gelanceerde Multivan in combinatie met 35 jaar ervaring die hem tot de ideale camper van deze tijd maken: voor het eerst biedt de California CONCEPT ook de voordelen van plug-in hybride technologie voor nog meer
flexibiliteit en opmerkelijk comfort op de weg. Hij is krachtig, zuinig en staat met zijn volledig elektrische actieradius voor toekomstgerichte en verantwoorde mobiliteit. Tegelijkertijd zorgt zijn geschiktheid voor lange afstanden voor veiligheid bij het wegrijden van belangrijke verkeersroutes.

Het zijn dus niet alleen de buren op de camping die zullen genieten van de hybride aandrijving terwijl het voertuig geruisloos voorbij glijdt. En dat spreekt voor zich ook deze camper zal “slim” zijn. In combinatie met de interactieve app “Cali onTour” is de huidige California 6.1 al een van de meest geavanceerde voertuigen in het segment. Het conceptvoertuig wordt gepresenteerd op de stand van Volkswagen Commercial Vehicles in hal 16 (D52-01).

California is een manier van leven

De California is meer dan alleen een camper, het is een gemotoriseerde manier van leven, een ambassadeur voor vrijheid. In vier generaties zijn er tot nu toe meer dan 260.000 exemplaren van deze compacte camper verkocht. Ze hebben allemaal één belangrijk detail gemeen: het pop-up dak. Een tent op bijna twee meter hoogte. En als een geheim dat voor de wereldpremière kan worden onthuld, daarom zal de California CONCEPT natuurlijk met een pop-up dak in Düsseldorf te zien zijn.

Terugkijkend op 35 jaar Volkswagen California

De geschiedenis van de California begon in 1988 met een speciaal model camper gebaseerd op de T3-generatie van de Transporter. Later diezelfde zomer werd deze eerste California tentoongesteld op de vakbeurs Caravan Salon (toen nog gehouden in Essen). Het was beschikbaar om te bestellen in de twee kleuren “Pastel White” en “Masala Red“. De interieurontwerpers toonden hun gevoel voor stijl met de strak vormgegeven witgrijze kitchenette. De camper kostte 39.900 Duitse Marken. De aantrekkelijke prijs, slimme details en robuuste techniek van de Transporter Van maakten de California meteen tot een bestseller – in het eerste jaar werden er al 5.000 exemplaren van verkocht.

In de jaren die volgden, evolueerde de California van een speciaal model naar een eigen modelreeks, die steeds populairder werd en in slechts drie jaar tijd meer dan 22.000 camperrijders voor zich wist te winnen.

De overstap van de T3 naar de T4 in augustus 1990 stond gelijk aan een technische revolutie. Na vier decennia achterwielaangedreven Transporter voertuigen met viercilinder boxermotoren, zetten de bedrijfswagenspecialisten gewoon alles op zijn kop: ze verplaatsten de motor naar voren en dreef van daaruit de vooras aan.

Dit veranderde alles: het ontwerp, het onderstel, de motoren en de beschikbare ruimte. Er was nu aanzienlijk meer ruimte, vooral achterin. En de California T4 maakte perfect gebruik van deze extra ruimte: hij bood meer ruimte om te reizen dan elke andere camper uit die tijd. De slogan op de advertenties voor de marktintroductie was: “Hotel California. Een rustige locatie, comfortabele uitrusting, panoramisch uitzicht gegarandeerd”, verwijzend naar het nummer van de Eagles en het West Hollywood-hotel dat erin voorkomt. Al met al was de California T4 weer een hit, met een verkoop van ongeveer 39.000 exemplaren in 2003.

De California, gebaseerd op de vijfde generatie van de Transporter, introduceerde een nieuwe dimensie van comfort voor compacte campers. Maar ook deze California bleef trouw aan het innovatieve ruimteconcept van het originele model. In 2015 hadden ongeveer 55.000 camperliefhebbers gekozen voor een T5 California, die allang de meest succesvolle camper in zijn klasse was geworden.

Details als het in het pop-up dak geïntegreerde bed met lattenbodem, de in de achterklep opgeborgen campingstoelen of de in de schuifdeur geklikte campingtafel bezorgden de California zijn reputatie als het Zwitserse zakmes voor kampeerders.

In 2015 volgde de California gebaseerd op de zesde generatie van de Transporter. Met zijn talrijke assistentiesystemen bracht hij de verkoop naar een nieuw niveau: in 2017 brak de T6 California het record van de modelserie met 15.155 nieuwe registraties in één jaar.

Op 30 augustus 2019 presenteerde Volkswagen Bedrijfswagens de California 6.1 – uiteraard op de Caravan Salon. Tegen die tijd waren er meer dan 175.000 Californische voertuigen gebouwd. De nieuwe California 6.1 zette naadloos het succesverhaal van zijn voorgangers voort. Een van de nieuwe functies was een touchscreen in de dakconsole, dat kan worden gebruikt om alle belangrijke camperinstellingen te regelen en een breed scala aan informatie op te roepen.

Aan boord van de California CONCEPT wordt dit display omgevormd tot een scherm in tabletformaat en wordt een nieuwe slimme kant van deze camper getoond. En trouwens: niemand heeft ooit beweerd dat een California maar één schuifdeur zou moeten hebben. De Caravan Salon 2023 wordt zeker spannend.

Caravan Salon Dusseldorf - logo met datum editie 26.08.2023 tot 03.09.2023
Wereldpremière van de VW California op VW Bulli concept car @ Salon van Dusseldorf 08/2023 © Camperland.be
Wereldpremière van de VW California op VW Bulli concept car @ Salon van Dusseldorf 08/2023 © Camperland.be

Extra fotogallerij (4 foto's) © Camperland.be

Volkswagen - VW logo jpg
31e plaats (op 67)
kwaliteitslabel camperland 2023
69 %

VW brengt ook onder zijn eigen dealersnetwerk vrijetijdsvoertuigen op de markt als Multivan de Crafter en de gekende California serie (kampeerauto).

De Westfalia Joker serie wordt gebouwd  met T6 motoren ism Volkswagen. Dealers kun je vinden onder Westfalia.

Het Franse StyleVan is een ombouwer van VW Transporter modellen voor de Franse markt.

Reimo is een Duitse camperwinkel die gespecialiseerd is in materialen om zelf een VW Transporter om te bouwen – https://www.reimo.com/

Volkswagen Multivan – California – Crafter – Caddy VANS, urbans, minivans en motorhomes

3.35
Waterdichtheidsgarantie motorhomes 2.5
Beoordeling Camperland 4.0
Prijs/kwaliteit 3.5

Beter

 • Duitse kwaliteit
 • Goede reputatie
 • Populaire Transporter modellen
 • Goede restwaarde
 • Vooral vans en mini-vans
 • Vaak gebruikt door andere ombouwers
 • Hogere prijsklasse
 • Volkswagen = zuinige motoren
 • Ook elektrische campers

Minder

 • Beperkte garantieperiode
 • Prijs
 • Beperkt modellenaanbod
 • Geen specifiek camper netwerk
 • Meerdere ombouwers en types
 • Garantie Caddy 4 jaar
 • Apart VW garage dealersnetwerk
27
Merk Volkswagen/MAN – UW waardering

U bent vandaag of vroeger camperbezitter geweest van een VW Transporter Multivan of een California – Crafter – Caddy – MAN TGE?
Geef met de sterren (van 1 tot 5) jouw waardering voor het merk.
Het eindresultaat is een gemiddelde van alle stemmen.
1. Geef het aantal sterren op
2. Klik op “Bewaar aantal sterren”

Aanverwante VW Volkswagen minvans, vrijtijdsvoertuigen onderwerpen – camper van artikelen en VW Crafter, ID.BUZZ

EV-campers-symbool

Procent, fabrikant van EV elektrische vrijetijdsvoertuigen (minivans)

symbool_elektrisch_opladen

Bronnen Volkswagen Commercial Vehicles Press voor tekst en fotomateriaal – https://www.vwn-presse.de/en.html

© Copyrights Camperland.be voor bewerking en vertaling 2023, alle rechten voorbehouden.