Robeta Helios of Robeta Kronos op Citroen Jumper? Sloveense bus met 165 PK motor vanaf 60.000 €

Robeta Helios of Robeta Kronos op Citroen Jumper? Sloveense bus met 165 PK motor vanaf 60.000 €

Loading

Het busjesmerk Robeta heeft in ons land geen grote bekendheid, onterecht eigenlijk. Het Sloveense merk is o.a. verkrijgbaar bij een Belgische dealer in Tessenderlo (ook in Nederland trouwens verkrijgbaar). In dit artikel heb ik het specifiek over o.a. de kleine 6 meter Robeta Helios (met een dwarsbed) en de Robeta Kronos model met enkele bedden. Een zoveelste busjes model hoor ik U al zeggen maar de Helios is een model dat de vergelijking met andere merken en modellen kan doorstaan. Het merk richt zich op koppels en camperaars die voor het eerste een eigen busje willen bezitten. Het Sloveens bedrijf Robeta werd opgericht in 2011 en voldoet sinds zijn start aan een hoge kwaliteitsstandaard om het kamperen comfortabel te maken.

Robeta Helios

Robeta Kronos

De campers worden omgebouwd in Dravograd nabij de Oostenrijkse grens. Robeta heeft zijn eigen schrijnwerkerij waar ze beschikken over de meest moderne CNC-machines. In zijn de zoektocht naar het besparen op gewicht heeft Robeta de keuze gemaakt voor constructiepanelen vervaardigd uit gerecycleerde PET-flessen, hetgeen zijzelf de AIR lichte opbouw noemen.

De flessen worden onder druk en hoge temperaturen samengeperst in combinatie met een door Robeta ontwikkelde lijm. Bijzonder uniek toch, maar wel als optie te nemen tegenover een meerprijs. Volgens Robeta zou deze air opbouw een verschil maken tot zelfs 200 kg tegenover een normale meubelenbouw. De meubelonderdelen worden met de hand geassembleerd.

Kenmerkend is de keuze voor een Citroën Jumper chassis als basis voor de modellen maar men maakt ook gebruik van andere merken voor de ombouw zoals op Mercedes Sprinter met zijn prachtige Schumacher Edition model.

Robeta Helios

Een klein model heeft die ook een kleine prijs? Eigenlijk wel. Want vanaf zo’n kleine zestigduizend Euro krijg je wel een 165 PK sterke motor van de Citroën Jumper op een 3.500 kg chassis met meer dan 500 kg laadvermogen. De motor biedt u extra rijplezier ook in door bergachtige streken of wanneer je eens op onverharde paden terecht komt. Tot hiertoe, niets dan goed nieuws. Wil je de bus toch een beetje uitbouwen naar een VAN met wat opties en een eigen karakter dan kan je prijs snel uitkomen tot 15 à 20 duizend € surplus.

Het tweepersoonsbed dwarsbed is 1.87 m lang en 1.48 m breed wat heel ruim is naar busjesnormen al moet je wel uitkijken als je lange benen hebt. De bovenkasten zijn voorzien met leeslampjes. De bestuurders- en bijrijdersstoel hebben een draaibare console zodat ze naar achteren kunnen worden gedraaid, waarbij een uitklapbare tafel samen met de andere zitmogelijkheden voor een huiskamersfeer zorgt. In de draaibare consoles zelf is extra opbergruimte voor bijvoorbeeld omvormers of accu’s. Ook boven het chauffeursgedeelte is er een grote opbergruimte, die met een klep kan worden afgesloten. Tegenover de dinette bevindt zich het keukengedeelte. Het werkblad van het keukenblok is opklapbaar. Er is een klassiek tweepits gasfornuis met een glazen afdekplaat en een spoelbak. De badkamercabine bevindt zich in het midden en kun je verwarmen met een dieselkachel. De wastafel erin is draaibaar, uiteraard is er verlichting en naast een douche is er ook een toiletbankje.

    • 4 zit- en 2 slaapplaatsen. Wenst u 4 slaapplaatsen dan kunt u kiezen voor het Family pakket met een extra bedlaag of een optioneel pop-up bed van 2.20 m op 1.45 m.
    • 5.99 m lang

Robeta Helios

Robeta Kronos

Naast de Robeta Helios op 3.300 kg is er op Citroën de nog meer bekende Kronos in een hogere prijsklasse en direct op 3.500 kg. Hij kan ook mooi met 570 kg beladen worden. Het bijzondere is dat Robeta er toch in slaagt om er twee enkele bedden in te plaatsen in een 6 meter busje. Die twee aparte bedden vormen wel eigenlijk één groot bed maar ze zijn wel degelijk in de lengterichting ingepland. Het ene bed is 195 cm en het andere 185 cm lang. 

Robeta Kronos

Terwijl de meeste fabrikanten dan kiezen voor een 6.36 m uitvoering. Ook is dit model in de eerste plaats gemaakt voor een koppel heeft het toch 4 zitplaatsen en optioneel kan je eventueel kiezen voor 4 slaapplaatsen. Robeta noemt heeft ook de optie “Voor Twee”: het maakt de dubbele zitbank voorin overbodig en biedt dan een extra zitplaats voor twee personen.

Robeta Kronos

Extra fotogallerij met Robeta Kronos interieur

Bronnen © fotomateriaal Camperland.be – bij Juga Camperservice Tessenderlo 03.2023

© Publicatie Camperland.be 2023, alle rechten voorbehouden.