Nieuwe Adria Twin Max 690 SGX Design Studie op MAN TGE 3.140/3.180 met nieuw inklapbaar bed voor modeljaar 2023

Nieuwe Adria Twin Max 690 SGX Design Studie op MAN TGE 3.140/3.180 met nieuw inklapbaar bed voor modeljaar 2023

Adria presenteerde op het Salon van Düsseldorf zijn nieuwe concept VAN busje 690 SGX op een onderstel van MAN TGE. We waren blij om als Camperland.be deze primeur te kunnen zien van het nieuwe bed mechanisme. Deze Twin Max 690 SGX conceptmodel zal zijn definitief ontwerp krijgen in januari 2023. Daarna volgt de productie. We verwachten dit model met een nieuw bed ontwerp ergens in de tweede helft van 2023 bij de Adria dealers. En ja, effectief, later in de zomer van 2023 verscheen hij als Adria Twin Max 680 als nieuwigheid voor modeljaar 2024.

De 690 SGX is geen totaal nieuw model. Hij bestond reeds in een Fiat Ducato uitvoering met hetzelfde principe: achteraan een elektrisch hefbed dat omhoog kan zodat je en ruime garageruimte krijgt waar bijvoorbeeld zelfs een scooter in past (zie eerdere artikelen van de SGX 640 bij Camperland).

Maar dit nieuwe concept op MAN TGE, de tegenhanger van de VW (Volkswagen), heeft een nog hoger dak. Dankzij een nieuw design en bed ontwerp kan het elektrisch bed hier helemaal tot boven tegen het plafond omhoog gelaten worden, waardoor je een zee van ruimte (lees garage) krijgt.

Onder de motorkap van de MAN TGE 3.140 of MAN TGE 3.180 zit een 2.0 liter Euro 6D-Final motor verkrijgbaar in ofwel een 140 PK versie (103 kW) voorzien van een manuele 6 bak, of je kiest voor de optionele 180 PK (130 kW) versie met zijn 8-traps automaat.

Aan de buitenkant zien we het panoramisch dak die daglicht geeft aan de dinette. De dinette heeft een zitbank voor 2 personen en een dinettetafel in 2 delen. Met de draaibare pilootstoelen kan je tot met vier personen gaan tafelen. Het tweede deel van de tafel rol je uit voor de passagiersstoel.

Het gebruikte fotomateriaal in dit artikel (09.2023) is exclusief en toont perfect de werking van het nieuwe bedsysteem. Het in de lengterichting geplaatste bed is hier nog opgehangen met een kabel. Bij de definitieve uitvoering zal dit een systeem zijn met zwarte gordels zoals bij een veiligheidsgordel. Bovenaan in de slaapkamer zien we aan elke zijde de ophangkasten over de gehele lengte van het bed.

Het bed zal bij het omhoog laten perfect tussen deze kasten tot het plafond omhoog gelaten worden. Van de totale breedte van het bed (wanneer het is neergelaten) schuift aan elke zijde een deel naar binnen, zodanig dat het bed tussen de kasten past tot in het plafond, genitaal dit. Ik heb het systeem en mechanisme enige malen in werking gezien, en alles ziet er toch wel robuust uit. Je kan het detail van het schuifsysteem zien op de foto’s.

Voor het overige is de 690 SGX een busje zoals je van een busje mag verwachten. De 690 is de grootste uit het aanbod van Adria. Ook hier links aan de inkomdeur staat het keukenblok ingepland met 2 pitten, een spoelbak en een op- en neerklapbare keukenkraan.

Uiteindelijk zijn er 3 commerciële modellen in 2023-2024 op de markt gekomen op MAN – zie ook https://www.camperland.be/campers/campermerk/trigano/adria-campers/conceptcar-is-adria-twin-max-680-sgx-geworden-op-man-tge-voor-modeljaar-2024/

 

Adria Living in Motion logo
19e plaats (op 67)
kwaliteitslabel camperland 2023
81 %

Adria VANS en motorhomes

3.7
Waterdichtheidsgaranties 3.5
Beoordeling Camperland 3.9

Beter

 • Degelijk met tikkeltje Duitse soberheid
 • Verschillende afwerkingsniveau's
 • Veel # modellen
 • # Alle type campers
 • Afwerkingsniveau
 • Ruim dealersnetwerk
 • 7 jaar op waterdichtheid
 • Duidelijke (detail)info modellen
 • Nieuwe fabriek in 2023 voor snellere productie
 • Populair merk bij Nederlanders

Minder

 • Beperkte aantallen voor levering
 • Té lange leveringstermijnen
 • Stevige prijs
24
Merk Adria - UW waardering

U bent vandaag of vroeger camperbezitter geweest van dit merk?
Geef met de sterren (van 1 tot 5) jouw waardering voor het merk.
Het eindresultaat is een gemiddelde van alle stemmen.
1. Geef het aantal sterren op
2. Klik op "Bewaar aantal sterren"

Adria

7 jaar garantie

Thermo Build isolatie

Geschikt voor gebruik in alle seizoenen.

Adria
sinds 1965

Thermo Build

 • vochtwerende polyester
 • Comprex constructie combineert de torsiekracht van hout (triplex), de duurzaamheid van polyurethaan en de vochtwerende eigenschappen van polyester
 • Plasma-treat technologie is een gerobotiseerd proces waarbij met een laser bijvoorbeeld raamlijsten worden gereinigd zodat de door de laser aangebrachte kit beter hecht voor een betere afdichting
 • Dankzij de technisch dubbele vloer is de vloer van binnen helemaal vlak en is er 13 cm ruimte onder de vloer gecreëerd. Voor het wegwerken van isolatie, faciliteiten en extra bagage. 
 • Klasse 3: alle campers worden getest in een klimaatkamer bij temperaturen van -40 tot +60 graden. En bij een luchtvochtigheid van 45% tot 80% tussen +30 en +60 graden

Ook in buscampers Adria Supreme en Plus Thermo-Build isolatie Ecofiber 40 waardoor busjes in winter en zomer kunnen gebruikt worden.

Aanverwante Adria camper vans, alkoven, compacte campers, halfintegralen en integralen onderwerpen - camper en motorhom artikelen

 

Bronnen fotomateriaal Salon Van Dusseldorf 09.2022, met dank aan de standhouders van Adria voor de presentatie.

© Publicatie Camperland.be 2022, alle rechten voorbehouden.

Loading