MAN uit de VW groep verwacht in modeljaar 2023 een recordomzet voor zijn bus TGE campermodellen

MAN uit de VW groep verwacht in modeljaar 2023 een recordomzet voor zijn bus TGE campermodellen

Door een zeer positieve ordersituatie verwacht MAN Truck & Bus in 2023 een recordverkoop van zijn MAN TGE bestelwagens waarvan er ook talrijke campermodellen op de markt zijn. Er zijn ook noviteiten in het product: de achterwiel aangedreven TGE met enkele banden en ook met automatische transmissie omdat er nieuwe aanbiedingen als basis voor kampeervoertuigen zijn toegevoegd. Zes jaar geleden, op 3 april 2017, zag de eerste in serie geproduceerde MAN TGE het levenslicht. Het was een geweldig moment voor het projectteam bij MAN en het productieteam in de Poolse fabriek in Wrzesnia. Binnenkort rolt de 100.000e TGE van de band.

De TGE is een succesverhaal voor MAN en dat blijkt ook uit de verwachte verkoopcijfers voor 2023. Als gevolg van Corona konden we niet zoveel TGE’s produceren als er vraag naar was. Deze situatie lost nu geleidelijk op en het orderboek is voller dan ooit. Daarom verwachten ze een aanzienlijke stijging van de verkoop in 2023 en zal men dus meer TGE’s verkopen dan ooit tevoren, blikt Daniel Holbein, Head of Sales Van bij MAN Truck & Bus, vooruit op het lopende jaar.

Ook zijn er enkele vernieuwingen in het assortiment. De TGE met achterwielaandrijving met enkele banden en automatische transmissie is toegevoegd. Dit verbetert met name de actieradius voor opgebouwde voertuigen in de klasse van 3.5 ton, omdat achterwielaandrijving meer geschikt is voor voertuigen met opbouw. Dit is te wijten aan het feit dat de lastverdeling van opgebouwde voertuigen meer op de achteras neigt. Een achterwielaandrijving biedt dus meer trekkracht. Bovendien wordt een betere tractie bereikt met de achterwiel aangedreven TGE met enkele banden en automatische transmissie wanneer er veel met aanhangers wordt gereden. De 8-traps automaat overtuigt met optimaal ontworpen schakelpunten en een hoog rijcomfort en veiligheid, zelfs in stop-and-go verkeer. Ook nieuw in het MAN Transporter assortiment af fabriek is het camperhoge dak, dat meer stahoogte in campers mogelijk maakt.

MAN heeft al een uitgebreid productassortiment voor gedeeltelijk geïntegreerde kampeervoertuigen: breedspooras, plat frame en de nieuw toegevoegde wielbasis van vier meter bieden autofabrikanten alle ontwerpmogelijkheden.

In combinatie met extra, af fabriek aangebrachte uitrustingsdetails zoals het wegvallen van een scheidingswand, draaibare stoelen voor bestuurder en passagier, speciale stoelbekleding voor campers, 2e batterij (AGM accu) en CSM-unit (KFG) vormen ze een perfecte basis voor premium campers en kan vervolgens worden uitgebreid door de camperfabrikanten.

Via MAN Individual kunnen nog meer camper highlights worden toegevoegd: voorruitverduistering voor bestuurder en passagier (vouw- en schuifsysteem) en automatische opstap op de rechterschuifdeur met geïntegreerde hindernisherkenning (Autostop).

Al jaren breidt MAN zijn assortiment fabrieksoplossingen voortdurend uit met uitvoeringen met verschillende carrosserieën en uitbreidingen voor de TGE.

Naast de zeer hoge bouwkwaliteit en rijdynamiek van de TGE waarderen onze klanten vooral de MAN-service met 24/7 pechservice met elk voertuig inbegrepen, evenals ruimere openingstijden van de werkplaats op veel locaties, die voldoet aan de eisen van onze Ook het professionele advies van onze verkoopmedewerkers, die bijzonder bekend zijn met de eisen van commerciële klanten uit de verschillende branches, wordt benadrukt en adviseert met veel passie voor de TGE“, zegt Daniel Holbein.

Slimme vierwielaandrijving

In 2022 werden er 3.540 TGE ‘s geleverd met vierwielaandrijving. Dit vertegenwoordigt 17% van de totale omzet in dat jaar. Dit hoge aandeel 4×4-aandrijvingen is uniek in de competitieve omgeving. Het wordt ondersteund door het feit dat de TGE de afgelopen vier jaar is geleverd met een carrosserie van gemiddeld meer dan 30% – een bewijs van MAN ‘s uitstekende carrosseriecompetentie. De 4×4 aandrijving is populair optie bij deze klanten, bijvoorbeeld voor hun kampeer-, bouw- of hulpvoertuigen. Maar ook de slimme techniek en de gunstige prijs zijn belangrijke criteria voor succes.

De basis TGE 4×4 is een voorwiel aangedreven voertuig dat verdeelt koppel aan de achteras zoals vereist door middel van een lamellenkoppeling. Het koppel wordt automatisch verdeeld van voor/achter 100% tot 0% naar voor/achter 50% tot 50%. De TGE is af fabriek leverbaar met een totaalgewicht van 3.5 ton tot 4.0 ton met deze oplossing. Het voertuig kan worden besteld in 120 KW en 130 KW motorversies en wordt geleverd met een automatische transmissie met 8 versnellingen.

Excursie naar de lamellenkoppeling

Een korte excursie naar de lamellenkoppeling, de technische basis voor de slimme vierwielaandrijving in de TGE 4×4. Dit is een elektronisch gestuurde koppeling waarvan de platen in een oliebad lopen. De platen worden naar behoefte axiaal samengebracht. De regeleenheid van de lamellenkoppeling ontvangt informatie van het volledige voertuigsensorsysteem via de CAN-bus en kan vrij worden gecombineerd met alle rijhulpsystemen.

Bij slip aan de voorwielen of door andere parameters van het voertuigsensorsysteem, bijv. ESP-ingrijpen, kan 0% tot 100% van het aandrijfkoppel continu naar de voor- of achteras worden geleid. De verdeling van het aandrijfkoppel komt niet alleen de tractie ten goede, maar kan ook de rijdynamiek positief beïnvloeden. Een differentieelslot is als optie verkrijgbaar.

Permanente vierwielaandrijving

Er is ook de MAN TGE 4×4, die is gebaseerd op het voertuig met achterwielaandrijving. Hier installeert MAN Individual een systeem van de firma Oberaigner. Maar ook de slimme techniek en de gunstige prijs zijn belangrijke criteria. Het resultaat is een permanente vierwielaandrijving met een koppelverdeling van 42 tot 58% (voor/achter). De TGE met permanente vierwielaandrijving zal naar verwachting in het 3e kwartaal van 2023 weer beschikbaar zijn. Met deze oplossing kan hij af fabriek worden besteld met een totaalgewicht van 4.0 ton tot 5.5 ton. Hier kan de klant kiezen voor de 120 kW variant met handgeschakelde zesversnellingsbak of automatische achtversnellingsbak.

MAN Individueel

MAN Individual zal waarschijnlijk vanaf het einde van het derde kwartaal van 2023 twee nieuwe aanbiedingen kunnen doen aan TGE-klanten: een prestatie-upgrade en een 4-kanaals luchtvering. Klanten uit verschillende segmenten waarvan de voertuigen vaak volgeladen onderweg zijn, zoals brandweerauto’s of ambulances, campers of bestelwagens, hebben de behoefte aan meer vermogen gesignaleerd.

Daarom biedt MAN Individual een betrouwbare en duurzame verhoging van het motorvermogen tot 202 pk. Een hoog niveau van rijcomfort op alle gebieden wordt beloofd door een andere innovatie: de 4-kanaals luchtvering. Het biedt verschillende rijmodi, een auto-level-functie speciaal voor campers en reageert op verschillende belastingsomstandigheden.

Volkswagen - VW logo jpg
31e plaats (op 67)
kwaliteitslabel camperland 2023
69 %

VW brengt ook onder zijn eigen dealersnetwerk vrijetijdsvoertuigen op de markt als Multivan de Crafter en de gekende California serie (kampeerauto).

De Westfalia Joker serie wordt gebouwd  met T6 motoren ism Volkswagen. Dealers kun je vinden onder Westfalia.

Het Franse StyleVan is een ombouwer van VW Transporter modellen voor de Franse markt.

Reimo is een Duitse camperwinkel die gespecialiseerd is in materialen om zelf een VW Transporter om te bouwen – https://www.reimo.com/

Volkswagen Multivan - California - Crafter - Caddy VANS, urbans, minivans en motorhomes

3.35
Waterdichtheidsgarantie motorhomes 2.5
Beoordeling Camperland 4.0
Prijs/kwaliteit 3.5

Beter

 • Duitse kwaliteit
 • Goede reputatie
 • Populaire Transporter modellen
 • Goede restwaarde
 • Vooral vans en mini-vans
 • Vaak gebruikt door andere ombouwers
 • Hogere prijsklasse
 • Volkswagen = zuinige motoren
 • Ook elektrische campers

Minder

 • Beperkte garantieperiode
 • Prijs
 • Beperkt modellenaanbod
 • Geen specifiek camper netwerk
 • Meerdere ombouwers en types
 • Garantie Caddy 4 jaar
 • Apart VW garage dealersnetwerk
29
Merk Volkswagen/MAN - UW waardering

U bent vandaag of vroeger camperbezitter geweest van een VW Transporter Multivan of een California - Crafter - Caddy - MAN TGE?
Geef met de sterren (van 1 tot 5) jouw waardering voor het merk.
Het eindresultaat is een gemiddelde van alle stemmen.
1. Geef het aantal sterren op
2. Klik op "Bewaar aantal sterren"

Aanverwante VW Volkswagen minvans, vrijtijdsvoertuigen onderwerpen - camper van artikelen en VW Crafter, ID.BUZZ

EV-campers-symbool

Procent, fabrikant van EV elektrische vrijetijdsvoertuigen (minivans)

symbool_elektrisch_opladen

Publicatie © Camperland.be 2023, alle rechten voorbehouden.

Loading