Laika Kreos 5009 L behoudt halfintregaal model van 7.89 m 2022 die toen met diverse awards werd bekroond

Laika Kreos 5009 L behoudt halfintregaal model van 7.89 m 2022 die toen met diverse awards werd bekroond

Er zijn zo van die motorhomes waar je binnen stapt en na twee minuten terug buiten bent. Je voelt je niet thuiskomen. Dan hebben we het 100% over persoonlijke smaak, akkoord. Wanneer ik deze Italiaanse Laika Kreos 5009 L uit Toscane binnenstap heb ik altijd de neiging om erin te blijven rondhangen. Hij geeft mij een zeer warm gevoel. De Kreos 5009 L heeft in 2022 o.a. de ABC en Duitse Design Award gekregen. Maar hij is niet alleen mooi aan de binnen- en buitenkant met carrosserie met opvallende zwarte sierlijnen. Door het gebruik van notenhoutfineer krijgt je wel eerder een klassieke dan moderne indruk al verraden de grijze en blauwe tinten toch de moderne, hedendaagse tijd. Laika biedt u wel de keuze uit een lichtere of donkere tint uitvoering.

De Kreos 5009 L is een grote camper van 7.89 meter lengte met daarbij horend een stevige prijs waarbij we in het duurdere segment zijn terechtgekomen. Niets voor niets is dit hun topmodel. De Kroes serie werd voor het eerst in 1999 geïntroduceerd, maar toen als een alkoofmodel op een Mercedes Sprinter. Vandaag heeft het model een wanddikte van 44 mm en is er standaard de Alde verwarming aan boord. Hij staat op een Fiat Ducato (die zou zonder vertraging kunnen geleverd worden) met een AL-KO chassis van 4.5 T en heeft de klassieke halfintegraal breedte van 2.30 m. Zijn buitenhoogte bedraagt met 2.99 m net geen drie meter mede door de dubbele bodem die standaard aanwezig is en voor de 100% horizontale vloer zorgt. Met een leeggewicht van 3.700 kg kun je hem theoretisch nog 800 kg beladen maar je mag hem niet meer besturen met een rijbewijs B.

Laika heeft voor modeljaar 2023 gewoon zijn model van 2022 behouden. Als je er 3 awards mee wint is er ook geen behoefte om veel te veranderen. Kijk je naar de afwerking aan de buitenzijde dan valt daar niets op aan te merken. De kwaliteit is zeker aanwezig mede door de invloed van het Duitse moederhuis Hymer waartoe de groep behoort. Achterin zitten een twinbedden waarvan elk bed even groot meet nl. 195 op 80 cm en goed is voor twee slaapplaatsen. De toegang tot de eenpersoonsbedden wordt u gemakkelijker gemaakt door de aanwezigheid van 2 treden. Extra luxe heb je in de slaapkamer door een extra verwarmingscircuit met een aparte slaapkamer thermostaat om de temperatuur te regelen naar uw wensen.

Optioneel kun je kiezen voor een hefbed vooraan van 190 op 140 cm voor 2 extra slaapplaatsen. Kies je voor dit extra hefbed dan valt de optionele keuze voor een groot panoramisch skyview dak weg omdat het hefbed in de weg hangt … je kan dan toch niet naar de buitenhemel kijken. Dit vind ik goed: je kan als koppel dan kiezen of je nog extra slaapplaatsen voorziet of niet. Zo niet dan bespaar je ook het gewicht van het hefbed + het gewicht van zijn elektrische motor.

Wat zegt Laika zelf over zijn Kreos serie?

De Kreos-serie combineert luxe, technologie en veelzijdigheid. Een authentieke combinatie van stijl, rijcomfort en verfijnd Italiaans design: In de Kreos kent elegantie geen grenzen en wordt reizen met de camper een droom die uitkomt.

De garage is netjes afgewerkt met aan de zijwanden extra haken en aan elke zijde op de bodem een rail met sjorogen. Die kunt u gebruiken om bijv. de fietsen vast te sjorren die in deze garage passen. Heel bijzonder en uniek in de garage is de ingebouwde wijnkast wand waarin u flessen rechtopstaand kan bewaren in 2 verschillende lagen (goed voor in totaal 12 flessen), en dat hoeven niet noodzakelijk wijnflessen te zijn.

In de Laika Kreos 5009 L draait de garage niet open naar links of rechts maar naar boven. Is dit handiger? Je zal minder problemen hebben met de wind die de deur laat dichtsmaken of opensmakken, al dan niet met schade aan het koetswerk of scharnieren ten gevolge. Anderzijds heb je met de klep naar boven wel meer ruimte nodig en kan dat wel een probleem geven als je met de motorhomes zij aan zij staat maar een halve meter ruimte tussen.

De stevige instapdeur is voorzien van een extra handvathouder om het in- en uitstappen te vergemakkelijken. De voor het oog zichtbare vijzen aan de kleine deurklink had ik liever wat fijner afgewerkt zien worden voor deze prijsklasse.

Kom je de camper binnen dan valt je direct de ruime L-vormige zithoek op met de draaibare stoelen en de bekleding met hoogwaardig imitatieleer of in stof, afhankelijk van de uitvoering. Geen face-to-face zitbanken indeling maar nog een vrij klassieke keuze. Let op de kwaliteit van de zitting van zitbank en pilootstoelen, ze hebben dan tikkeltje meer comfort.

Heeft Laika naar de nieuwe flair van Niesmann+Bischoff gekeken of is het omgekeerd? Ook hier zijn de binnenwanden en plafond extra mooi afgewerkt in een grijze tint die u een extra huiselijk gevoel geven naast het extra isoleren en dempen van het geluid.

Ook de keuken heet meer te bieden dan in de doorsnee halfintegraal zoals de ingebouwde oven. In de keuken heeft u in diezelfde tint een plaat uit polyester die je dan makkelijk kan onderhouden om de spatten te verwijderen. Het beschermt ook extra de binnenwanden van de camper. Let ook op de moderne, hedendaagse gebogen water kraan in een matte zwartkleurige uitvoering met afneembare uitloop.

Aan de linkerwand is er een kruidenrekje voorzien of een rekje zoals je wil maar een dampkap had ik hier ook wel graag geïnstalleerd gezien. De keuken heeft 3 pitten voor drie verschillende kookpotten maten en die opnieuw een beetje anders zijn en moderne ogen. Ze kunnen afgedekt worden met een design glazen afdekplaat. Het keukenblok heeft in totaal 4 laden waarvan de bovenste twee elk een interne lade bevatten. Er is een uitneembare bestekinzet in de linker en een uittrekbare draadmand met twee niveaus wat altijd handig en gemakkelijker is voor het in- en uitladen. Aan de overzijde de grote AES koelkast met 153 liter inhoud.

Zoals bij de meeste halfintegraal modellen zit het bedieningspaneel boven de instapdeur waar niets mis mee is … het is makkelijk bereikbaar en goed zichtbaar wanneer er een alarmlampje zou oplichten.

Spreek je over de betere Italiaanse kwaliteit dan kan zijn de scharnieren van de kasten altijd een goede waardemeter. Heeft de constructeur naar goedkopere oplossingen gezocht of opteerde hij eerder voor duurzame kwaliteit? Laika kiest voor zijn Kreos 500 L topmodel duidelijk voor dit laatste.

Herlees nog eens het vorige artikel over de Kreos 5009 L uit 2022 – https://www.camperland.be/campers/modeljaar-2022/de-vernieuwde-7-9-m-halfintegraal-2022-laika-kreos-l-5009-laat-je-hart-sneller-kloppen-om-jaarrond-te-reizen/3/

Prijzen in Duitsland (01.2023 – 19% BTW) (Prijs in België of Nederland plus 5 tot 10%)

De prijs begint stevig vanaf 137.149 € uitgerust met een Fiat Ducato motor met 140 PK.

Het model dat werd tentoongesteld op het CMT in Stuttgart kwam met 7 extra pakketten uit op 177.418 € (zie foto). Daar zit ook de uitbreiding uit naar de 180 PK motor + automaat, een investering van 8.011 €. Maar ik zou u die wel willen aanraden om met deze kolos van bijna 8 meter wat plezanter rond te toeren. Het bedrag voor de 7 pakketten waaronder multimedia, alarm, tv, chassis en interieur loopt aardig op naar 22.330 €.

Motorhome dealers voor Laïka Kreos 5009 L

Laika Kreos 5009 L - 2023 - Semi-integraal - Fiat 140 pk - enkele bedden - L 7.89 m | 2 (4) | (CAMPER DATA 2023

Laîka VANS en motorhomes

4.85
Waterdichtheidsgarantie 5.0
Beoordeling Camperland 4.7

Beter

 • Italiaanse luxe
 • Goede naamsbekendheid
 • Prijs/kwaliteit
 • Duitse kwaliteit (Hymer)
 • 10 j. garanties
 • Eigen stijl (met luxe)
 • # modellen en series

Minder

 • Beperkt dealersnet in BE/NL
 • Beperkt modellenaanbod
 • Kleine fabrikant
 • Beperkt aantal dealers
 • Let op netto beladingcijfers
  • meubilair bestand tegen trillingen, temperatuurschommelingen en rijbewegingen
  • “Easy Winter System” ontwikkeld en geproduceerd volgens de aller modernste methoden
Model afhankelijk:
  • AL-KO dubbele en vorstvrije vloer
  • dakluik uit GFK
  • zijwanden en achterkant met laag uit aluminium/XPS/aluminium
  • opbouw dak en vloer GFK/XPS/aluminium
  • aluminium zijskirts met isolerende eigenschappen
  • glasvezel achterwand uit één stuk
  • anti-torsie wand/vloer bevestigingssysteem bestand tegen koudebruggen
  • extra dikke serviceluiken met frame met koudebrugonderbreking
16
Merk Laïka – UW waardering

U bent vandaag of vroeger camperbezitter geweest van dit merk?
Geef met de sterren (van 1 tot 5) jouw waardering voor het merk.
Het eindresultaat is een gemiddelde van alle stemmen.
1. Geef het aantal sterren op
2. Klik op “Bewaar aantal sterren”

Aanverwante Laika onderwerpen – motorhome artikelen

Fotomateriaal Camperland.be @ CMT Stuttgart 01.2023

© Publicatie copyright Camperland.be 2023, alle rechten voorbehouden.

Een reactie achterlaten