Heeft de nieuwe 6 m compacte Giottiline Compact C60 van 2.15 m breedte met 140 PK motor ook een verrassende prijs in petto?

Heeft de nieuwe 6 m compacte Giottiline Compact C60 van 2.15 m breedte met 140 PK motor ook een verrassende prijs in petto?

Alweer een nieuw compact model dat ik mag aankondigen: de Giottiline van 2.15 meter breed draagt de naam Giottiline C60, met de C van compact duidend op de 20 cm die deze modellen minder breed zijn dan de normale halfintegralen van 2.35 m. Het aanbod aan dit soort compacte modellen neemt bij alle merken toe… omdat ze een succes zijn in de verkoopcijfers misschien? Je ziet in de modelnaam meteen ook de invloeden van het Franse moederhuis Rapido die ook een serie compacte motorhomes hebben met de C aanduiding. De compacte modellen met binnenin meestal het keukenmodel van een busje, scoren goed omdat ook de beladingscijfers een stuk beter liggen dan bij de halfintegralen van 2.35 m.

Als je voor het Italiaanse Giottiline kiest, kun je de keuze maken uit deze nieuwe Compact C60 op Citroën, op Peugeot of op Fiat. Allen met een 2.2 liter motor die 140 PK zal leveren. Alhoewel De Citroën en Peugeot aan dezelfde prijs worden aangeboden, zien we toch dat het merk vooral de modellen op Peugeot aan het publiek wil tonen. Kies je voor de nieuwe Fiat Ducato Multijet 3 dan kost die een tweeduizend Euro meer. Je kan erover discussiëren of de Italiaanse motor beter is dan de Franse.

Voor modeljaar 2023 is het duidelijk dat Giottiline aan een remonte wil bouwen en dit met scherpe prijzen. Nu zijn de Italianen niet altijd heel secuur in de afwerking maar het zijn goede campers vergelijkbaar met andere merken. De Italiaanse lonen liggen bijvoorbeeld lager dan in Duitsland en ze kiezen ook resoluut voor de ietwat goedkopere Peugeot motor. Persoonlijk schat is die zijn kwaliteiten zelfs hoger in dan de veel verkochte Citroën van 2021 en 2022. Ook andere modellen gebruiken de Peugeot meer en meer in hun gamma van 2023.

Laten we het eens vragen aan de ChatGPT robot met zijn artificiële intelligentie: “Wie heeft de beste motor? Citroen Jumper 2.2 liter of Peugeot Boxer 2.2 liter?”

Er is geen universele verklaring voor wie de beste motor heeft, omdat dit afhangt van persoonlijke voorkeur en de specifieke behoeften van de gebruiker. Beide de Citroen Jumper 2.2 liter en de Peugeot Boxer 2.2 liter worden als betrouwbare en krachtige motoren beschouwd en bieden goede prestaties. Het is belangrijk om te overwegen hoe je de auto gaat gebruiken en wat je prioriteiten zijn, zoals brandstofefficiëntie, kracht, onderhoudskosten, en geluidsniveau, om te bepalen welke motor het beste bij je past.”

Antwoord van Camperland:

Beiden motoren hebben dezelfde motorinhoud. Bij de motor van 140 PK heeft de Citroën Jumper 2.2 liter een ietsje pietsie beter koppel maar vooral een mindere CO2 uitstoot dan de Peugeot Boxer 2.2 motor. Laat ik u ook wijzen op de gebruikte Euronorm termen bij het Franse concern. Wat Fiat (en zovele anderen) gebruiken als aanduiding is de Euro 6D FULL / Final motor, bij Peugeot en Citroën duiden ze dit aan met Euro 6.3 Final. Dit is een wettelijk toegestaan synoniem. Maar let wel op bij aankoop wat je koopt in 2023. Wat vast ligt is dat Fiat een hoger koppel heeft, en dus meer trekkracht en dit bij een lager toerental.

Giottiline Compact C60 op YouTube

Terug naar de C60 Compact die vlotjes in België te verkrijgen is. Men legt vooral de nadruk of de breedte van het voertuig: “Dicar.be: de grootte van een campervan, het comfort van een motorhome”. Als een campervan een busje zou zijn, dan zijn er toch nog wel wezenlijke verschillen. Een busje is 2.05 m breed, deze C60 is 2.15 cm breed of toch 10 cm breder. De C60 meet met 5.99 m net geen 6 meter, “de” populaire maat van busjesliefhebbers. In de hoogte meet hij 2.80 meter. Dus ja, hij biedt meer ruimte dan een VAN maar niet dezelfde als in een échte halfintegraal van 2.35 m breedte. Wielbasis 3.45 meter.

Opvallend is de hoge score aan laadvermogen, met een rijklaar gewicht van 2554 kg kunnen je bijna een ton laden, ongezien GOED dit!! Ik zou niet weten hoe je je nog kunt overladen met deze C60 … en dan zijn we gekomen bij de beste kenmerken en argumenten die voor de keuze en koop van een compact model pleiten.

Binnenin vinden we een indeling met dwarsbed dat 1.35 meter breed is maar wel uitzonderlijk 2.04 meter lang is. Onder dat dwarsbed is een deurluik gemaakt die u toegang verschaft naar de garage. Er zijn dan ook twee kledingkasten voorzien. De camper is geschikt voor 4 personen met 4 zitplaatsen met gordel. Hatelijk want er zijn tenslotte maar 2 (+ 1) aantal slaapplaatsen. Twee achteraan in het dwarsbed en optioneel kan je vooraan de zitbank ombouwen tot een 3é slaapplaats voor 1 persoon van 188 op 70 cm (systeem van het type isofix).

Het rechthoekig keukenblok staat zoals te verwachten aan de overzijde van de eethoek links aan de XL bredere inkomdeur en heeft een gasfornuis met 2 pitten en een glanzend witte spoelbak die een mooi contrast maakt met het antracietkleurig grijs werkblad. Dat werkblad is ruim te noemen, men heeft dan ook geen openklapbaar verlengstuk moeten voorzien. Onder het fornuis zit een kleine compressorkoelkast met een donkerzwart kleurige deur met 90 liter inhoud.

De zitbank met eettafel zijn mooie afgewerkt. Merk het logo op een de mooi afgewerkte hoofdkussens. Samen met de gedraaide pilootstoelen kun je met z’n vieren tafelen.

De douche- en toiletruimte kunnen gescheiden worden door een wand en zijn van het vario type. Sorry, maar ik ben er met hun ronde opvallende draaibuis van bodem tot plafond niet écht een fan van. Ik heb al betere en vooral mooiere systemen gezien. De witkleurige lavabo kan ik dan weer beter smaken. Dat geldt ook voor de douchevlonder die nu eens niet bruin gekleurd is maar in de kleur van het werkblad uit de keuken. Goed gedaan. En uw mening? Post ze onderaan dit artikel bij “Reacties” nadat u bent ingelogd.

Watertanks 100 liter. Met een pakket kan je kiezen voor een verwarmde afvalwatertank. Een aanrader als je winterse uitstappen wenst te doen. Verwarmen is klassiek op gas met een Truma Combi C4000 boiler. Er zijn geen opties op voor gas + E te kiezen toch wel een beetje een gemiste kans.

De garage is niet super groot te noemen en heeft een binnenhoogte van 110 cm. Ze is toegankelijk via toegangsdeuren aan elke zijde maar die verschillen in grootte: 108 hoog op 70 cm breed en een veel kleinere die 78 op 52 cm breed meet. Ze zijn dus minder breed dan in een échte semi-integraal. Kijk uit wat je wil kunnen inladen en of dit model dan nog bij je past. Wil je hierin normale fietsen zetten dan zal je toch ook best eerst eens nameten hoe hoog je stuur komt. Met 110 cm kan het erom spannen.

Prijzen in Duitsland (01.2023 – 19% BTW) (Prijs in België of Nederland plus 5 tot 10%)

De basisprijs ligt op 55.300 € voor de Peugeot en Citroën uitvoering, 57.300 € voor het model op Fiat. Alvast raad ik u aan om er zeker het pakket Compact van 2000 € erbij te nemen. Daarnaast heb je nog het pakket Plus en Privilege voor 2.250 €. Het gebruikte fotomateriaal is in de Citroën uitvoering inclusief het Privilege pakket, waarvan u de details in mijn vorige Giottiline artikelen kunt terugvinden.

Kopen in Nederland en België

Bij Van den Belt Caravan & Camper in Nederland geprijsd gezien vanaf 72.650 € op Peugeot (02.2023).

Bij Dicar in België aan 71.650 €, maar met korting komt hij op 64.490 € op Peugeot maar er wordt niet specifiek bij vermeld of het een Euro 6D FULL motor is van modeljaar 2023 (02.2023) – staat wel aangeduid als nieuw, we kunnen vermoeden van wel.

Bij Decuyper in België aan 73.170 €, maar met een korting komt hij op 68.425 € = Peugeot model maar niet met de nieuwste Euro 6.3 motor maar nog de Euro 6.2 (02.2023).

Motorhome dealers voor Compacte C60 Giottiline modellen

Dealers en concessiehouders van Giottiline vans (GiottiVan) en motorhomes

(Rapido groep)
VAN modellen worden soms gepromoot als een apart merk: GiottiVan

Dealers van Giottiline geven in België ook de service voor PLA campers

Giottiline VANS en motorhomes

3.15
Waterdichtheidsgarantie 2.5
Beoordeling Camperland 3.7
GiottiVan 3.3

Beter

 • Italiaans Design
 • Prijs
 • Instapmodel bij 1é aankoop
 • # keuze uit motoren
 • # keuze uit types en modellen

Minder

 • Beperkt keuze modellen
 • Kleine fabrikant
 • 5 J. waterdichtheidsgarantie
 • Let op netto belading
 • Details in kwaliteit
 • Onnodige subbenamingen (Giottixxx)
 • Ontbrekende technische details
  • Vanaf 2016 heeft de Rapido Groep zijn knowhow geïnvesteerd in de ontwikkeling en verbetering van de kwaliteit van Giottiline
  • Buitenzijde geheel uit polyester, vloeren in FPS
21
Merk Giottiline – UW waardering

U bent vandaag of vroeger camperbezitter geweest van dit merk?
Geef met de sterren (van 1 tot 5) jouw waardering voor het merk.
Het eindresultaat is een gemiddelde van alle stemmen.
1. Geef het aantal sterren op
2. Klik op “Bewaar aantal sterren”

Aanverwante Giottiline onderwerpen – artikelen

Fotomateriaal Camperland.be @ CMT Stuttgart 01.2023

© Publicatie copyright Camperland.be 2023, alle rechten voorbehouden.

Een reactie achterlaten